Ταξικό Μέτωπο: Σχετικά με τις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΛΜΑ

Ιστορίες από την κρύπτη του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού
Στις 29/9 καλέστηκε για 3η φορά Συνέλευση με θέμα αλλαγή Καταστατικού του ΣΕΛΜΑ. Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ καταστρατήγησαν οποιαδήποτε έννοια διαλόγου και μάλιστα πρωτοτύπησαν σε σχέση με προηγούμενες συνελεύσεις στέλνοντας τον κόσμο από την υπογραφή παρουσίας κατευθείαν στην κάλπη!!!! Όσο για το τι καλούμασταν να ψηφίσουμε, εκεί κι αν δεν ξέραμε αν έπρεπε να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Ούτε λίγο ούτε πολύ έπρεπε επιτόπου και χωρίς καμιά απολύτως κουβέντα μεταξύ μας να αποφασίσουμε αν θα ΑΝΑΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝ ΛΕΥΚΩ στο ΔΣ (που παρεμπιπτόντως έχει λήξει η θητεία του εδώ και κάτι μήνες….) να ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ για να είναι εφικτή η ενοποίηση των Σωματείων της ΣΤΑΣΥ (ή τουλάχιστον το 80% όπως μας πληροφόρησαν….) ή ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!!!!

Από ποιά στρεβλή λογική προκύπτει πως μόνο αυτές οι 2 επιλογές υπάρχουν? Η μόνη σκοπιμότητα που μπορεί να υπηρετεί αυτός ο νοητικός ακροβατισμός είναι η απριόρι κατασυκοφάντηση όσων θα επιζητούσαν αυτονόητα την προσφυγή σε καταστατικές διαδικασίες αμεσοδημοκρατικές. Βεβαίως, θεωρητικά όποιοι θα είχαν αντιρρήσεις για τις απαράδεκτες ετοιματζήδικες λύσεις του ΔΣ θα μπορούσαν να καταθέσουν άλλο καταστατικό της αρεσκείας τους στο πρωτοδικείο, αλλά αναμφίβολα στην περίπτωση αυτή οι γκαιμπελίσκοι της δεκάρας θα τούς κατηγορούσαν ως διασπαστές. Μονά-ζυγά τσιφλίκι τους! Ήδη εκτόξευσαν συκοφαντίες για ρουφιανιές και τα τοιαύτα εναντίον όσων αντιστάθηκαν στην προσπάθεια προβατοποιήσεώς μας. Ανταπαντούμε ότι ψευδείς κατηγορίες για ρουφιανιές καθιστούν τον “κατήγορο” αυτοδίκαια ρουφιάνο!
Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να σπαταλούμε χρόνο για τόσο ευνόητα πράματα επειδή μία κρίσιμη μάζα εργαζομένων βαριέται να χρησιμοποιήσει τον εγκέφαλό της. Ενώ έχουν καταπιεί ένα σωρό εντατικοποιήσεις της ολοένα επιδεινούμενης μισθωτής σκλαβιάς, αλόγιστα μπήκαν στην ουρά για να “ψηφίσουν” σε μία αιφνιδιαστική “μη συνέλευση” χωρίς πρότερο διάλογο, χωρίς προεδρείο, χωρίς εφορευτικές επιτροπές, χωρίς διαδικασία. Τόσο ανέμελα, σα να στεκόντουσαν στην ουρά πολυκαταστήματος για να επιλέξουν ετοιματζήδικα. Πολλοί συνάδελφοι το συνειδητοποίησαν αφού τούς το υποδείξαμε επί τόπου και αντέδρασαν , αλλά διάολε, πόσο μεγαλοφυΐα πρέπει να είναι κανείς για να το διαπιστώσει μόνος του?
Πάντως μας προκαλεί περιέργεια η τόση πρεμούρα ορισμένων μελών του ΔΣ να αλλάξουν κάποια άρθρα του καταστατικού ακόμα και με εκτροχιασμό (για να μιλήσουμε και σιδηροδρομικά…) των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών. Άλλωστε με το υπάρχον καταστατικό ΤΟ Σ.Ε.Λ.Μ.Α. ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΕΠΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΕΡΕΤΑΙΡΙΚΟΥ. Άλλωστε αναγράφεται με σαφήνεια πως “οποιαδήποτε επιχειρησιακή μορφή και αν λάβει η εκμετάλλευση του Μετρό Αθηνών” μπορούν να γίνουν μέλη του όλοι οι εργαζόμενοι, ακόμα και ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ (άλλη καυτή πατάτα πού πρέπει νά αντιμετωπίσουμε).
Μια βδομάδα αργότερα, την Πέμπτη 9/10 καλέστηκε για 1η φορά, εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Αυτή η συνέλευση όπως όλοι γνωρίζουν, θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες όταν και έληξε η θητεία αυτού του Δ.Σ. Εύκολα διαπιστώνει κανείς πως για τους εν λόγω κυρίους όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ανούσιες διαδικασίες. Ήδη έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Δεν είναι τυχαία η στοχοποίηση συγκεκριμένης παράταξης και τα αστεία επιχειρήματα υπεράσπισης των πρακτικών τους. Σε αυτή τη συνέλευση λοιπόν είχαμε άλλο ένα σόου από αυτούς που πραγματικά έχουν υπονομεύσει με κάθε τρόπο τις Γενικές Συνελεύσεις. Εκεί λοιπόν ακούσαμε με περίσσιο θράσος πως το Δ.Σ του σωματείου δεν διατίθεται να καλέσει ξανά σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, θα μας ενημερώσουν με ανακοίνωση και θα πάμε κατευθείαν σε εκλογές. Για άλλη μια φορά προσπαθούν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για την απαξίωση του σωματείου και την μη προσέλευση συναδέλφων στις συνελεύσεις, λέγοντας χονδροειδή ψέματα όπως πχ πως είναι η 4η συνέλευση αυτή που έγινε στις 9/10. Για άλλη μια φορά εφευρίσκουν αόρατους εχθρούς για να πείσουν για την αγωνιστικότητά τους. Για άλλη μια φορά καταστρατηγούν το καταστατικό για να αποφύγουν την κριτική και την απόδοση ευθυνών.
Συνάδελφοι, η απουσία από τις Γενικές Συνελεύσεις δίνει το πάτημα στους εν λόγω κυρίους να συνεχίζουν με άνεση τις παραστάσεις τους. Αλλά και η παρουσία μας πρέπει να συνδυάζεται με κριτική σκέψη, συμμετοχή και έκφραση απόψεων. Αν εμείς πηγαίνουμε στις συνελεύσεις και παλεύουμε για αυτό που θεωρούμε σωστό είναι γιατί θεωρούμε τις συνελεύσεις ως τη διαδικασία που πραγματικά μπορούν να εκφραστούν οι απόψεις των εργαζομένων και να παρθούν αποφάσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Για εμάς η συμμετοχή στις συνελεύσεις είναι συνδικαλισμός και ανάληψη ευθύνης απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους και όχι η συμμετοχή σε Δ.Σ κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως πραξικοπηματικές ενέργειες σε θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του σωματείου δεν θα γίνουν επιτρεπτές. Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να έχουμε και λόγο και συμμετοχή στις όποιες αλλαγές των συνδικαλιστικών μας οργάνων. Η συνεχής ανάθεση στους “φωτισμένους σωτήρες” μας έφτασε εδώ που μας έφτασε. Καιρός λοιπόν είναι, να αποφασίσουμε πραγματικά ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ και όχι να αφήσουμε αυτούς που “ξέρουν” το “καλύτερο” για εμάς ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ…..
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ
Ταξικό Μέτωπο
Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες
www.taxikometopo.wordpress.com
taxikometopo@gmail.com