Η pizza fan Σεπολίων στο εδώλιο

Στις 4/2 εκδικάζεται η εκδικητική απόλυση της συναδέλφου Π.Π., η οποία εργαζόταν για δύο χρόνια στην κουζίνα του καταστήματος pizza fan Σεπολίων. Τα καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί ήταν πολλά παραπάνω από την ειδικότητα της ψήστριας (που αναγράφονταν στη σύμβαση). Καθήκοντα όπως αυτά της καθαρίστριας, της υπεύθυνης καταστήματος, της λαντζιέρας κλπ. Όταν προσπάθησε να διεκδικήσει τα δικαιώματά της βάσει της εργατικής νομοθεσίας, η απάντηση των αφεντικών (Φωτ. Πρινάρης-Αικ. Στρατουδάκη) ήταν η απόλυσή της. Έγινε καταγγελία και τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας όσον αφορά την απόλυση της ως εκδικητική, καθώς και για τη διαφορά δεδουλευμένων και προσαυξήσεων που τα παραπάνω αφεντικά έχουν «ξεχάσει» να καταβάλλουν (ύψους 14.500 ?). Την καταγγελία διαδέχτηκε μια αγωγή για επαναπρόσληψη και μία ακόμα για τα δεδουλευμένα.

Ένας επιπλέον λόγος που η συναδέλφισσά μας , μέλος του σωματείου ΣΣΜ, απολύθηκε αποτελεί η συνδικαλιστική δράση που είχε αναπτύξει στα καταστήματα της pizza fan και η συμμετοχή της στα μοιράσματα της επιτροπής εργαζομένων στην pizza fan.

Γι’ αυτούς τους λόγους, καθώς και για να αναδείξουμε τα προβλήματα στα εν λόγω καταστήματα, προβήκαμε σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), καθώς και με τη συμμετοχή ατόμων από αλληλέγγυα σωματεία, εργαζόμενους-ες, άνεργους-ες, συνελεύσεις γειτονιών.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο 6/4/2013 όπου και έγινε στάση εργασίας στην pizza fan και συγχρόνως πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στα καταστήματα Πατησίων και Σεπολίων. Ανάλογη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και την ημέρα της πρωτομαγιάς. Είχε μεσολαβήσει εντωμεταξύ από τη μητρική εταιρία πρόταση συμβιβασμού για να καταβάλει τα μισά λεφτά, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Μετά από όλες αυτές τις παρεμβάσεις και τα μοιράσματα, υπήρξε μικρή βελτίωση, η οποία αφορά τις συνθήκες εργασίας στο κατάστημα των Σεπολίων. Σταμάτησε, δηλαδή, να ασκείται η τόσο αφόρητη πίεση την ώρα της δουλειάς. Σε αυτό άλλωστε, συμφωνούν όσοι και όσες εργάζονται ακόμα εκεί. Κατά τα άλλα, τα βασικότερα ζητήματα που είναι οικονομικής φύσης πήραν τον κατήφορο. Όχι μόνο ένσημα παραπάνω δεν κολλήθηκαν και δεν πληρώνονται Κυριακές, νυχτερινά, αργίες κλπ, αλλά έβαλαν και το προσωπικό να υπογράψει ατομικές συμβάσεις, με χειρότερους όρους.

Έτσι, λίγες ημέρες πριν το δικαστήριο της συναδέλφισσας Π.Π, παρεμβαίνουμε για να υπενθυμίσουμε στους εργοδότες της pizza fan Σεπολίων πως δεν αφήνουμε κανέναν και καμία εργαζόμενο-η στη μοίρα του/της. Ειδικά όταν αυτός-ή έχει επιλέξει να αντιταχθεί στην επιβίωση με εξευτελιστικούς όρους. Επιβίωση η οποία πια ονομάζεται ζωή. Στο δίλημμα σκλαβιά ή ανεργία που μας επιβάλλεται, εμείς θα αγωνιζόμαστε συλλογικά για την αξιοπρέπεια και το δίκιο μας, ως εργάτριες/ες.

-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-

-ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ-

-ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΕΠΟΛΙΩΝ-

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων του Κλάδου του Επισιτισμού

http://pizzafanworkers.wordpress.com/

* Tην Τετάρτη 29/1, μέλη των σωματείων ΣΒΕΟΔ και ΣΣΜ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στα καταστήματα pizza fan των Σεπολίων, Πατησίων, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Κυψέλης. Μοιράσαμε την μπροσούρα για την pizza fan, την εφημερίδα του ΣΒΕΟΔ στο Ρελαντί καθώς και το παρακάτω κείμενο εν όψη του δικαστηρίου για επαναπρόσληψη συναδέλφισσας στην pizza fan Σεπολίων.

Αφήστε μια απάντηση