Ανταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 3/8 ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας [Συντονιστικό δράσης]

kyr03082014_synt-drasis_b
Εικόνα 1: Από την παρέμβαση της Κυριακής 3/8
Την Κυριακή 3 Αυγούστου, μια ακόμη Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά (στο πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου της πλήρους κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας με 52 εργάσιμες Κυριακές -δηλαδή όλες τις Κυριακές- το χρόνο) το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια βρέθηκε για μια ακόμα φορά σε κινητοποίηση στην Ερμού.
Σε μια Κυριακή που για ακόμα μια φορά δεν είχε κηρυχτεί απεργία στον κλάδο του εμπορίου.

Εικόνα 2: Από την παρέμβαση της Κυριακής 3/8
Εικόνα 2: Από την παρέμβαση της Κυριακής 3/8

Σε μια Ερμού όπου κι αυτή την Κυριακή (όπως και τις προηγούμενες Κυριακές της εφαρμογής του μέτρου των 52 Κυριακών) κάποια καταστήματα ήταν ανοιχτά, ενώ αρκετά άλλα κλειστά. Μάλιστα, κάποια καταστήματα, τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα, ακόμα και κάποιες πολυεθνικές, που αφού είχαν ανοίξει κατά τις περασμένες Κυριακές (και σε αυτές της εφαρμογής του μέτρου των 52 Κυριακών) και κατόπιν κλείσανε λόγω των παρεμβάσεων μας και της ενεργούς συμμετοχής των εργαζομένων τους σε αυτές, παρέμειναν κλειστά αυτήν την Κυριακή.

Εικόνα 3: Από την παρέμβαση της Κυριακής 3/8
Εικόνα 3: Από την παρέμβαση της Κυριακής 3/8

Η κινητοποίηση του Συντονιστικού δράσης για αυτήν την Κυριακή πραγματοποιήθηκε από τις 10πμ μέχρι και τις 3μμ με αφετηρία την αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα και κατάληξη στη συμβολή της με την Αιόλου. Σε όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνταν παρεμβάσεις έξω από τα ανοιχτά καταστήματα με πανό, μοίρασμα κειμένων σε διερχόμενους αλλά και σε εργαζόμενους εντός των καταστημάτων, στένσιλ, αφισοκόλληση και συνθήματα. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μας από τη μικροφωνική εγκατάσταση στα γραφεία της ΟΛΜΕ επί της Ερμού ακούγονταν τραγούδια και αποσπάσματα από τα κείμενά μας. Ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών τα καταστήματα κατέβαζαν ρολά και παρέμειναν κλειστά για λίγη ή και αρκετή ώρα και μετά την αποχώρησή μας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως και στις περασμένες Κυριακές, οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν και με τη συμβολή των ίδιων των εργαζομένων στα καταστήματα αυτά, που στέκονταν έξω από το κατάστημα όπου εργάζονταν, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα την παρέμβαση και συμμετέχοντας ακόμα και στη διαδήλωση και στις παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως επρόκειτο για μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση, που έγινε θερμά αποδεκτή από το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων μεγάλο μέρος των οποίων υπό ένα καθεστώς τρομοκρατίας και μπρος στον φόβο της απόλυσης αναγκάζονται παρά τη θέλησή τους να εργάζονται Κυριακάτικα.
Επίσης, υπήρξαν και περιπτώσεις που μπροστά στην παρουσία του Συντονιστικού δράσης και στις διαθέσεις των εργαζομένων για στήριξη του αγώνα, η εργοδοσία κλείδωνε του εργαζόμενους και τους έβαζε να κάνουν δουλειές στο εσωτερικό των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της παρέμβασης έξω από αυτά.

Εικόνα 4: Από την παρέμβαση της Κυριακής 3/8
Εικόνα 4: Από την παρέμβαση της Κυριακής 3/8

Στη σημερινή μας παρέμβαση ήταν αναβαθμισμένη και προκλητική η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων τόσο επί της Ερμού όσο και στα παρακείμενα στενά. Όσο για τον επικεφαλής τους, αυτός επενέβαινε σχεδόν σε κάθε σημείο παρέμβασής μας, προσπαθώντας σε αρκετές περιπτώσεις να αποσπάσει από εργαζόμενους και υπευθύνους αλλά και πελάτες την έκκληση να κινηθεί εναντίον μας με αυτόφωρο, όπως διαρκώς μας απειλούσε. Ωστόσο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αναγκάζονταν να φύγει άπραγος καθώς δεν έβρισκε ανταπόκριση.
Δυο μέρες πριν, το απόγευμα της Παρασκευής 1/8 προχωρήσαμε σε μικροφωνική παρέμβαση στην Ερμού, ενώ κατά τις περασμένες ημέρες έγιναν μοιράσματα κειμένων και συζητήσεις με εργαζόμενους σε διάφορα καταστήματα του κέντρου. Τέλος το απόγευμα και αυτής της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση-συζήτηση της συλλογικότητας «Εργαζόμενες-οι από τον κλάδο του εμπορίου».
Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται.
Ούτε 52, ούτε κι 7, ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!
Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια
επικοινωνία: syntonistiko_drasis@espiv.net
* H επόμενη συνέλευση του Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια έχει οριστεί για την Τρίτη 5 Αυγούστου στις 7μμ στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ (Λόντου 6, Εξάρχεια).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης