εργασιακό δελτίο #41 από το omnia sunt communia

redblack smallΞημερώματα Δευτέρας 15/12 η μπατσοκρατία επιτέθηκε στους τελευταίους Σύρους πρόσφυγες που παρέμεναν στην πλατεία Συντάγματος. Θυμίζουμε και την προκλητικότατη στάση των μπάτσων το Σάββατο 13/12 στην πορεία αλληλεγγύης. Στις 03.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, λοιπόν, τους έβαλαν όπως όπως σε κλούβες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, και τους μετέφεραν στο Τμήμα Αλλοδαπών στη Πέτρου Ράλλη. Η επιχείρηση σκούπα έγινε ταχύτατα με αποτέλεσμα αρκετοί να μην μπορέσουν να πάρουν μαζί τους ούτε τα πράγματά τους ούτε και τα χαρτιά τους. Όπως αναφέρουν οι Αλληλέγγυοι στους Σύρους πρόσφυγες: «Καλά Χριστούγεννα Έλληνες. Η πλατεία δεν έχει πια πρόσφυγες για να σας τα χαλάσουν»

redblack smallΚατάληψη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/12 από μέλη της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Θεσσαλονίκης και της Ελευθεριακής Παρέμβασης Θεσσαλονίκης. Από το κτίριο ρίχτηκε γιγαντο-πανό που έγραφε: ούτε 52 ούτε 7, ποτέ δουλειά την Κυριακή, καμιά ειρήνη με τα αφεντικά.

 

redblack smallΑπεργία στον κλάδο του εμπορίου Κυριακή 14 Δεκέμβρη, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας μαζί τις «Λευκές νύχτες» όπου υποχρεώνονται οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα, οδηγούν στην «απελευθέρωση» της εργασιακών σχέσεων, με ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό. Υπενθυμίζεται πως οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεωτέρας απόφασης. Σε απάντησή τους : «Καλές γιορτές, εργοδότες και καταναλωτές, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ», «ευχήθηκαν» την ημέρα της απεργίας στο εμπόριο, το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, απεργοί και αλληλέγγυοι /ες.

 

redblack smallΌχι στις «Λευκές Νύχτες» του Εμπορίου, λέει ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας. Αφορμή στάθηκε η κοινή απόφαση Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, να εντάξουν και «Λευκή Νύχτα» για την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη, όπου θα τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις πρώτες πρωινές ώρες…Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας με αυτόν τον τρόπο, μεθοδεύεται η καταστρατήγηση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων.

 

redblack small«Λευκή νύχτα» όμως επιχείρησαν και στο Περιστέρι το Σάββατο 13/12, εκμεταλλευόμενοι την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά συμφέροντα με την καταστρατήγηση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και την επιβολή των «απελευθερωμένων» ωραρίων. Όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αντίδραση εργαζομένων, ανέργων, συλλογικοτήτων, και αλληλέγγυων ακυρώνοντας τα σχέδια τους, και έτσι η λευκή νύχτα παρέμεινε μαύρη για αφεντικά και κρατούντες.

 

redblack smallΚαταγγελία από τον ΣΜΕΔ για μεταφραστικές εταιρείες που αναζητούν μεταφραστές/μεταφράστριες με χείριστες αμοιβές. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Μεταφραστών Διορθωτών, πληθαίνουν τα “κρούσματα” από μεταφραστικές εταιρείες, οι οποίες με οn line καταχωρήσεις η με e-mail ψαρεύουν σε θολά νερά, με στόχο την εύρεση μεταφραστών/μεταφραστριών πρόθυμων να εργαστούν έναντι εξευτελιστικών αμοιβών, ή ακόμα και να μεταφράζουν ολόκληρα έργα ως «δοκιμαστικά» κείμενα.

 

redblack smallΑπεργία με περιφρουρήσεις ώστε να νεκρώσουν όλα τα κτίρια της εταιρείας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στην «FORTHNET – NETMED». Οι εργαζόμενοι στην «FORTHNET – NETMED» αγωνίζονται μεταξύ άλλων, για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και το σταμάτημα των απολύσεων, καθώς και την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την ίδια ημέρα και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Wind», που αγωνίζονται επίσης, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, ώστε να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική, παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιχείρησε η εργοδοσία.

 

redblack smallΔυναμική πορεία ενάντια στην εργοδοτική δολοφονία στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση πριν περίπου 15 μέρες, πραγματοποίησαν στον Βόλο, την Τρίτη 9/12, συνδικάτα και φορείς της πόλης. Απαιτούν να παρθούν μέτρα προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

 

redblack smallΈνα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα αυτή την φορά στα Ιωάννινα, όπου έπεσε νεκρός εργάτης σε υπό κατασκευή δρόμο. Η εντατικοποίηση και η έλλειψη μέτρων ασφάλειας της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ, ευθύνονται για τον θάνατο του 58χρονου εργάτη ο οποίος πήγε την Πέμπτη πρώτη μέρα για δουλειά και σκοτώθηκε στον υπό κατασκευή δρόμο Αμφιθέας – Κρανούλας, όταν καταπλακώθηκε από μηχάνημα χωματουργικών εργασιών. Όπως καταγγέλλει, η Πρωτοβουλία Οικοδόμων Ιωαννίνων, η εργοδοσία μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο εργάτης δεν εργαζόταν στο έργο, σε μια προσπάθειά της να το περάσει σαν τροχαίο και όχι σαν εργοδοτική δολοφονία.

 

redblack smallΕν τω μεταξύ, σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εργαζόμενος που τραυματίστηκε σε εργατικό «ατύχημα» το απόγευμα της Πέμπτης, στο εργοτάξιο κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο. Ο Μουτσάι Τζεβαΐρ, 41 ετών, εργαζόταν ως βοηθός χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος σε υπεργολάβο, όταν τραυματίστηκε στο κεφάλι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

 

redblack smallΑπλήρωτοι εδώ και μήνες παραμένουν, οι εργαζόμενοι στα συνεργεία καθαρισμού και φύλαξης στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης». Για την ακρίβεια οι εργαζόμενοι όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι, αλλά από ότι φαίνεται δεν προβλέπεται ούτε να πληρωθούν άμεσα.

 

Όμως, εδώ και 4 -πλredblack smallέον- μήνες βρίσκονται απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην εκδοτική επιχείρηση «Τεχνοεκδοτική», την ίδια στιγμή που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες -χωρίς γραμματεία, λογιστήριο, ατελιέ, θέρμανση και κλιματισμό, αντιμέτωποι με την αδιαφορία της εργοδοσίας. Από τις 24 Νοέμβρη, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Να σημειώσουμε ότι, η μη καταβολή των δεδουλευμένων, οι «έναντι μισθού» άτακτες προκαταβολές, και η παρατεταμένη «ομηρεία» τους ξεκίνησε ήδη από τα τέλη του 2012.

 

redblack smallΠογκρόμ απολύσεων ως χριστουγεννιάτικο δώρο, στον Όμιλο Κοπελούζου. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες απέλυσε 12 εργαζόμενους στα sites newsbeast.gr και news.gr, κάτι λιγότερο δηλαδή, από το μισό δημοσιογραφικό προσωπικό. Ο Κοπελούζος, θυμίζουμε ότι έχει καταθέσει πρόταση δισεκατομμυρίων για την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ δραστηριοποιείται και στον ΟΠΑΠ! Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι όμως των διαδικτυακών του κάτεργων, φαίνεται ότι τον βάραιναν. Εννοείται ότι σε αυτήν την εργατική «εκκαθάριση», δεν υπήρξε καμία αντίδραση από  τα γραφειοκρατικά κλαδικά συνδικάτα που λάμπουν για ακόμα μία φορά δια της απουσίας τους από τους εργατικούς χώρους και αγώνες.

 

redblack smallΝέοι εκβιασμοί της εργοδοσίας και της διεύθυνσης του εκδοτικού συγκροτήματος της Μακεδονίας προς τους εργαζόμενους, από τους οποίους ζητάνε τη (νέα) υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών 30%. Η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία όμως δεν έχει όρια. Απειλεί ότι αν κάποιοι δεν υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, τότε το κόστος θα  επιμεριστεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Κι αν αυτοί δεν δεχθούν, τότε οι διαφωνούντες θα απολυθούν!

 

redblack smallΝέα 24ωρη απεργία στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης διεκδικούν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου χωρίς την παραμικρή διακοπή, και χωρίς να θιγούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

 

redblack smallΣτάση εργασίας την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη και νέα κινητοποίηση στην Τράπεζα Αττικής πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Η νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την προγραμματισμένη για την ίδια μέρα συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, προκειμένου να αποφασιστεί η ανακεφαλαιοποίησή της και να επικυρωθεί η συμμετοχή του Ταμείου τους (ΤΣΜΕΔΕ) σε αυτήν, να εγκριθεί δηλαδή η ληστεία των αποθεματικών του.

 

redblack smallΔυναμική κινητοποίηση με πολύωρη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι συνταξιούχοι. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τη συνεχή βροχή πλήθος κόσμου παρέμεινε για περισσότερες από 5 ώρες έξω από το υπουργείο. Οι απόμαχοι της δουλειάς θα διοργανώσουν νέα κινητοποίηση στις 18 Δεκέμβρη.

 

redblack smallΗ επιχείρηση «Μαρινόπουλος» στη Θεσσαλονίκη απέλυσε εργαζόμενη επειδή ήταν δραστήριο μέλος του σωματείου. Την επιχείρηση «Μαρινόπουλος» για την παράνομη και καταχρηστική της στάση και σε αυτή την απόλυση καταγγέλλουν η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΙΑ.

 

redblack smallΑγωνιστικές κινητοποιήσεις από το Σωματείο Καθαριστριών για τις εργολαβικές εργαζόμενες στο νοσοκομείο του Βόλου, την Παρασκευή 12/12. Οι καθαρίστριες του Νομού Μαγνησίας, έχουν ζητήσει επίσης, να κινηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της εργολαβικής εταιρείας «ΑΝΟΔΙΚΗ Ε.Π.Ε.» από την Επιθεώρησης Εργασίας,για τα δεδουλευμένα τα οποία ακόμα τους οφείλονται.

 

redblack smallΤην άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους απαιτούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ». Γι” αυτόν τον λόγο οι εργαζόμενοι στις 8 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση της εταιρείας στην Κηφισιά.

 

redblack smallΑποκαλύψεις σοκ από τα ετήσια στοιχεία του ΙΚΑ για το 2013. Υποαπασχόληση και μισθοί – ψίχουλα διαλύουν την εργατική τάξη, ενώ καθεστώς τείνουν να γίνουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε θα πάρουν σύνταξη ποτέ.

 

redblack smallΜαζική κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, διοργανώνουν από κοινού η ΣΕΑΑΝ, η ΕΣΚ-Τυφλών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, την Τρίτη 16 Δεκέμβρη στην Καλλιθέα. Η κινητοποίηση γίνεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, σε κατάσχεση της ελάχιστης επιχορήγησης -του μοναδικού δημοσίου ιδρύματος για τυφλούς- του ΚΕΑΤ, ύψους 197.000€, για οφειλές λόγω ΕΝΦΙΑ.

 

redblack smallΜε στάση εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος «Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη την Τρίτη 16/12 ,στους σχεδιασμούς της διοίκησης για μείωση του προσωπικού, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα δεδουλευμένα εφτά μηνών. Την ίδια ημέρα οι εργαζόμενοι θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 18/12.

 

redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στην Γ” και στην Δ” Διεύθυνση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 16 Δεκέμβρη,  η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου – Χάρτου, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών Αθηνών. Η κινητοποίηση γίνεται προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή, στην κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και την καταπάτηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

 

redblack smallΕν ‘τω μεταξύ σε παρέμβαση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ προχώρησαν την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη, η Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων για την καταβολή του επιδόματος αφερεγγυότητας στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» και «3Ε Εκτυπωτική».

 

redblack smallTέλος, εβδομάδα αρχαιρεσιών και η εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ψήφισαν για το Συνδικάτο τους, ενώ συνεχίστηκαν και οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και του Παραρτήματος Πειραιά. Αρχαιρεσίες και στο Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων καθώς επίσης και αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας.

 

[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

 

Μπορείτε να ακούσετε η κατεβάσετε το εργασιακό δελτίο σε μορφή mp3 EΔΩ

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: OMNIA SUNT COMMUNIA