εργασιακό δελτίο #49 από το omnia sunt communia

redblack smallΑνάκληση της απόλυσης εργαζόμενου στην εταιρία Quality Call Sales. Μετά από μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που κάλεσε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και στήριξαν πολύ αγωνιστές και αλληλέγγυοι, η εργοδοσία της εταιρίας δήλωσε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά. Θυμίζουμε ότι η απόλυση είχε γίνει με την αιτιολογία «καραμέλα» ότι ο εργαζόμενος δεν ήταν παραγωγικός!

 

redblack smallΜε νίκη, όμως, έληξε και η μαζική και ενωτική απεργία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες! Οι εργαζόμενοι πέτυχαν ανάκληση των τεσσάρων απολύσεων που είχε εξαγγείλει η διοίκηση και κατεβλήθησαν δεδουλευμένα 3 μηνών! Όπως τονίζουν το ΣΒΕΜΚΟ και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΣΠ, η απεργία απέδειξε ότι η συνδικαλιστική δράση και οι συλλογικοί αγώνες στους χώρους εργασίας είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση, και η εν λόγω νίκη ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων και της άρνησής τους να επιστρέψουν στις θέσεις τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

 

redblack smallΤο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών γιόρτασε την Παρασκευή 6/2 στο καφενείο του Ευαγγελισμού τη νίκη στην υπόθεση της εργαζόμενης που δέχτηκε τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ. Νίκη της εργαζόμενης, του σωματείου και νίκη όλων των εργαζομένων αφού οι αγώνες είναι κοινοί. Τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη των νομικών εξόδων της υπόθεσης.

 

redblack smallΑγωνιστικό πανελλαδικό τριήμερο 13-15 Φλεβάρη για τα δύο χρόνια αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟΜΕ. 2 χρόνια το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ λειτουργεί στα χέρια των εργατών. Ένας αγώνας ενάντια στην ανεργία και στην εξαθλίωση, ένας αγώνας βάσης ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις εδώ, αλλά και την ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ από τη LAFARGE εδώ.

 

redblack smallΟ ΣΥΒΧΑ και το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα ωράρια», καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, την Τετάρτη 18/2/15, 9πμ, στα δικαστήρια Ευελπίδων. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης αφορά στους συλληφθέντες από την απεργιακή περιφρούρηση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκαν από την εργοδοσία και τα ΜΑΤ, την Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014, ημέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου.

 

redblack smallΣε 48ωρη απεργία και συνεχείς παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα της Wind προχωρά το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση, καταγγέλλοντας την αδιάλλακτη και αυθαίρετη στάση της διοίκησης που επιμένει για μειώσεις μισθών στους νεοπροσλαμβανόμενους, εμπαίζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους για το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι το κατώτατο σημείο διαπραγμάτευσης είναι η προηγούμενη συλλογική σύμβαση που η Διοίκηση επιχειρεί να μεταθέσει στις καλένδες. Η εργοδοσία θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να προχωρήσει στην εξαγορά της FORTHNEΤ, να συνεχίσει τις απολύσεις, να καλύπτει θέσεις εργασίας με εργαζόμενους μέσω Voucher, την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους και να ξεκινήσει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

 

redblack smallΕπίσχεση εργασίας ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στο έργο ανασκαφής για την επέκταση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες.

 

redblack smallΤο Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης, εκφράζει την αλληλεγγύη τους στους 3 διωκόμενους που δικάζονταν στις 6 του Φλεβάρη. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί, όμως οδηγούνται σε νέα δίκη, μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών. Αν και αποδείχτηκε πως η δίωξη τους έγινε μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν στην κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στη φιέστα του Φούχτελ με δημάρχους, παραπέμφθηκαν σε νέα δίκη γιατί η εξουσία έτρεμε μπροστά σε ένα συνολικό, μαζικό και μαχητικό κίνημα αντίστασης και ανυπακοής.

 

redblack smallΕίσαι ναυτεργάτης και απεργείς; Διώκεσαι! Στις 5/2 δικάστηκαν – και αθωώθηκαν –  ναυτεργάτες συνδικαλιστές μετά από αίτημα των εφοπλιστών να κηρυχθεί παράνομη η απεργία της 23ης Ιούνη του 2010.

Παράλληλα, στις 26/2 διώκεται ολόκληρο το πλήρωμα του «SUPERFERRY II» (48 άτομα), επειδή στις 20 Φλεβάρη του 2013 συμμετείχε σε πανελλαδική απεργία που είχαν κηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία, ενώ ήταν σε ισχύ το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Επίσης, στις 18 Μάρτη θα συρθούν στα δικαστήρια συνδικαλιστές από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και πάλι για συμμετοχή τους σε απεργία.

 

redblack smallΣτα δικαστήρια σύρθηκαν, όμως και πάλι την Τετάρτη 4 Φλεβάρη, συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας και 4 εργαζόμενοι από το Πράκτικερ Λάρισας, συνδικαλιστές του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων. Διώκονται κατόπιν μήνυσης της διεύθυνσης του Πράκτικερ Λάρισας για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κατάστημα, που έγινε την Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η δίκη αναβλήθηκε τελικά για τις 17/12.

Την αμέριστη αλληλεγγύη του εκφράζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής που καταγγέλλει την καταστολή, την ποινικοποίηση και την κατατρομοκράτηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.

 

Σredblack smallτάση εργασίας  στις 6 Φλεβάρη το πρωί και συγκέντρωση στις 12 στα δικαστήρια  πραγματοποιήθηκε από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ενάντια στις διώξεις εργαζομένων και συνδικαλιστών του κλάδου, με το αιτιολογικό ότι προκάλεσαν ρύπανση του περιβάλλοντος, εξ΄ αιτίας των πολυήμερων κινητοποιήσεων τον Οκτώβρη του 2011.

 

redblack smallΤο Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ-ΣΒΕΜΚΟ δηλώνει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΑΡΣΙΣ, που παρά τα σημαντικά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αντιστέκονται στον ρατσισμό. Θυμίζουμε ότι ο  Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, είχε δεχτεί ξεκάθαρη ρατσιστική επίθεση με απειλή όπλου, την Παρασκευή, 09/01/2015. Η αστική δικαιοσύνη δεν έκανε δεκτό το ρατσιστικό κίνητρο και ο δράστης πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στέλεχος της ΝΔ, έπεσε στα μαλακά. Το ΣΒΕΜΚΟ στηρίζει την πρόθεση της ΑΡΣΙΣ να καταθέσει νέα μήνυση δυνάμει του αντιρατσιστικού νόμου, ώστε να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο.

 

redblack small«Δεν έχει πάτο το αίσχος της Migato», «για τα αφεντικά είναι νόμος της φύσης πρώτα το ξεζούμισμα μετά οι απολύσεις». Αυτά και άλλα ακούστηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην MIGATO που πραγματοποιήθηκε, έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην Ερμού, στην οποία συμμετείχαν μέλη του σωματείου και αλληλέγγυοι. Συλλογικότητες πραγματοποίησαν επίσης παρεμβάσεις στα καταστήματα της εταιρείας σε Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Κερατσίνι και Άγιο Δημήτριο. Παράσταση διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε επίσης το Σάββατο 7 Φλεβάρη στις 11 πμ, Κατάστημα Migato στην Ερμού. Στις 20 Φλεβάρη θα συζητηθεί η υπόθεση στην επιθεώρηση εργασίας. Θυμίζουμε ότι όταν η εργαζόμενη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, η εργοδοσία την ανάγκασε να υπογράψει λύση της σύμβασης της, επικαλούμενη υπογραφή νέας με αλλαγή των όρων εργασίας. Η νέα σύμβαση όμως δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην εργαζόμενη.

 

redblack smallΣυνεχίζονται οι παρεμβάσεις στην Panda pizza στα Ιωάννινα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η δεύτερη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων στις 30 Γενάρη, από περίπου 50 άτομα παρά τη δυνατή βροχή. Διεκδικούν την άμεση επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων διανομέων και την καταβολή επιδομάτων σε όλους τους εργαζόμενους.

 

redblack smallΤο Αυτόνομο Ενωτικό Σχήμα εργαζόμενων στο μετρό καταγγέλλει την απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά της ηγεσίας του μετρό που αποφάσισε να τιμωρήσει εργαζόμενη μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, με παύση από την εργασία χωρίς αποδοχές μέχρι και 3 μήνες, γιατί αρνήθηκε να μετακινηθεί στα εκδοτήρια από την σημερινή της θέση.  Η εργαζόμενη διώκεται πειθαρχικά, επειδή αρνήθηκε να μετακινηθεί από την επί 12 έτη σταθερή πρωινή εργασία της, στα εκδοτήρια εισιτηρίων με κυλιόμενες βάρδιες και απογευματινά ωράρια, που είναι ευνόητο τι προβλήματα θα της δημιουργούσε.

 

redblack smallΤρομοκρατία όμως και από την εταιρεία H&M ενάντια σε εργαζόμενη μητέρα ανήλικου παιδιού, καταγγέλλει η Επιτροπή Εργαζομένων H&M. Συγκεκριμένα, η εταιρεία μετέφερε την εργαζόμενη εκδικητικά σε άλλο κατάστημα και μάλιστα λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης με τη συμμετοχή της σε απεργιακούς αγώνες. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης τους μισθούς πείνας, την ελαστικοποίηση και ενταντικοποίηση της εργασίας, την εκμετάλλευση μέσα από εταιρείες ενοικίασης, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, και πολλά πολλά ακόμα για την εταιρεία με το «φιλεργατικό» πρόσωπο.

 

redblack smallTo Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού καταγγέλλει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στο Γκαζοχώρι. Με το προκάλυμμα του «εναλλακτισμού» εφαρμόζει τις συνήθεις εργοδοτικές πρακτικές: μη καταβολή επιδομάτων, κλεμμένα ένσημα, ελαστική εργασία. Η απόφαση να συλλογικοποιηθούν οι εργαζόμενοι, απαντήθηκε με εκδικητική στάση της εργοδοσίας σε ενεργό μέλος της συνέλευσης με μείωση μεροκάματων σε 1 την εβδομάδα. Ο εργαζόμενος δεν υπέκυψε στην τρομοκρατία και διεκδικεί και τα δεδουλευμένα του. Η επόμενη συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις 10/2 και η εργοδοσία θα βρει απέναντί της την αλληλεγγύη του σωματείου και της συνέλευσης εργαζομένων.

 

redblack smallΠαρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας «Κωνσταντακάτος» πραγματοποίησαν την Παρασκευή 6 Φλεβάρη οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν «δεν σας δίνω δεκάρα, δεν έχω», αποκαλώντας τους εργαζομένους «τεμπέληδες» και άλλα. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

 

redblack smallΜε δύο 24ωρες απεργίες 3 και 4 Φλεβάρη, απάντησαν οι εργαζόμενοι του ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη», διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, και να σταματήσει η αυθαίρετη και παράνομη περικοπή των μισθών των εργαζομένων. Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους τέσσερις παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την ώρα που πραγματοποιούνταν συνάντηση του υπουργείου με τη διοίκηση του ιδρύματος.

 

redblack smallΤο κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες. Ένα νέο εργατικό «ατύχημα» ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων, στο εργοστάσιο της ΠΑΚΟ στην Πελασγία Φθιώτιδας. Την Τετάρτη 4 Φλεβάρη το πρωί, ένας ανειδίκευτος εργαζόμενος στο τμήμα της κυτιοποιείας, τραυματίστηκε στο χέρι, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της παραγωγής και της έλλειψης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

 

redblack smallΕπίσης σοβαρό εργατικό «ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη 3 Φλεβάρη και πάλι στα κάτεργα της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Το «ατύχημα» συνέβη στο Ορυχείο Καρδιάς, στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όταν μηχάνημα (τύπου «Βαντάμ») που καθαρίζει τις «ταινίες», κατά τη διάρκεια πορείας του συγκρούστηκε με φορτηγό που ανήκε σε εργολάβο. Από τη σύγκρουση υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές η καμπίνα του φορτηγού, προκαλώντας πολύ σοβαρό τραυματισμό στο πόδι του εργαζόμενου οδηγού. Σημειώνουμε ότι, το μηχάνημα οδηγούσε οκταμηνίτης κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες.

 

redblack smallΑσύλληπτη βιαιότητα σε οικιακή βοηθό στη βόρειο Εύβοια από τον εργοδότη της και την παρέα του. Αφού την κατηγόρησε για κλοπή, άρχισε να την χτυπά με απίστευτη βία στο πρόσωπο, με την “βοήθεια” δύο φίλων του, που στη συνέχεια την απείλησαν με αναμμένο τσιγάρο και δεμένο μαντήλι στο λαιμό. Όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς στο τέλος την έδεσαν χειροπόδαρα και συνέχισαν να τη βασανίζουν. Ο δράστης έχει συλληφθεί.

 

redblack smallΣυνεχίζει τις απολύσεις στο Τσιμεντάδικο η Lafarge «γράφοντας» τη δικαστική απόφαση στα παλιά της υποδήματα. Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου εκδόθηκε απόφαση του  Πρωτοδικείου Χαλκίδας που ακυρώνει ως παράνομες  και καταχρηστικές τις πρώτες 117 απολύσεις των εργαζομένων, τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, η εργοδοσία προχώρησε σε άλλες έξι απολύσεις εργαζομένων.

 

redblack smallΣε κινητοποιήσεις βρίσκονται εργαζόμενοι του εργοστασίου της «Ελληνικά Λιπάσματα ELFE» (πρώην «Βιομηχανικά Φωσφορικά Λιπάσματα») οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.  Η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλλει μειώσεις μισθών, ενώ καθυστερεί δεδουλευμένα, δεν λαμβάνει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και πολλά πολλά ακόμα.

 

redblack smallΝέα ταφόπλακα σε εργασιακά δικαιώματα και διεκδικήσεις από ξεπουλημένα σωματεία. Νέα σύμβαση που παρατείνει τη μείωση των μισθών στα εργοστάσια της Μαγνησίας υπέγραψε το επιχειρησιακό σωματείο στο Βόλο, με την εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Η σύμβαση που υπογράφτηκε στις 29 Γενάρη, προβλέπει ότι οι μισθοί εξακολουθούν να διατηρούνται μειωμένοι κατά 12% σε σχέση με το ύψος του μισθού που δινόταν τον Ιούνη του 2013.

 

redblack smallΤέλος, ο όμιλος Μπόμπολα έχει φαντασία!!! Πρότεινε σε όλους τους αθλητικούς συντάκτες, περίπου 20 άτομα, στην εφημερίδα «Έθνος»… να απολυθούν! Η πρόταση ήταν συγκεκριμένα να δεχτούν την απόλυσή τους και την επαναπρόσληψή τους αμέσως μετά με τον μισό μισθό από αυτόν που έπαιρναν έως τώρα. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν εξανάγκαζε τους αθλητικογράφους να εργάζονται …δωρεάν σε ραδιοφωνικό σταθμό του ομίλου. Οι εργαζόμενοι φυσικά δεν αποδέχτηκαν την πρόταση και βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

 

 

 [Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

αναδημοσίευση απο: omnia sunt communia