Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #79 από το blog της ΕΣΕ-Αθήνας.

redblack smallΠολλές ήταν οι εργατικές συλλογικότητες που συμμετείχαν και φέτος στη πορεία στις 5 Σεπτέμβρη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων ότι συμμετείχαν οι εργάτες της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ,το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης,το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND ,αλλά και άλλα σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα .Επίσης συμμετείχαν πολλές συλλογικότητες από τον αναρχικο & αντιεξουσιαστικό χώρο.Φυσικά όπως πάντα τα δικό τους πανηγύρια είχαν στήσει η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.
Παρόντες και οι ματ-αλλωρύχοι της της Eldorado που όπως ήταν αναμενόμενο,γιουχαρίστηκαν απο τον κόσμο της δουλειάς.Η απόλυτη ξεφτύλα ήταν πως οι ματ-αλλλωρύχοι της Χαλκιδικής συμμετείχαν στο μπόκ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Ισχυρή και ασφυκτική ήταν η παρουσία των μπάτσων με διμοιρίες ματ,διας και ασφαλητομάνι-αυτό που η πρώτη φορά αριστερά δεν θα επέτρεπε να ειναι παρόν στις διαδηλώσεις-καθώς και μπατσοελικόπτερο και δύο αύρες.

redblack smallΣυνέλευση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης εργαζομένων πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την Δευτέρα 31/08.Η πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε στις 26/8/2015,ενάντια στις απολύσεις και κάθε μορφή εργοδοτικής τρομοκρατίας,έχει ως σκοπό να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η πρωτοβουλία παλεύει για σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματά για όλους,αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων,5μερο – 7ωρο – 35ωρο και κατάργηση όλων των ευέλικτων ,προς όφελος των εργοδοτών, μορφών απασχόλησης (μπλοκάκι , voucher, κλπ).

redblack smallΑγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 02/09 οι εργαζόμενοι στην κλινική «Κυανούς Σταυρός»στην Θεσσαλονίκη, απαιτώντας με αυτό τον τρόπο τα δεδουλευμένα τους.Οι εργαζόμενοι της κλινικής «Κυανούς Σταυρός» του ομίλου «Euromedica» στη Θεσσαλονίκη, διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, περίπου 5 μηνών, που τους οφείλει η εργοδοσία.

redblack smallΜε απειλές ότι θα χάσουν τη δουλειά τους συνεχίζει να εκβιάζει η εταιρεία La Βolaget τις εργαζόμενες καθαρίστριες προσπαθώντας να υφαρπάξει τις υπογραφές τους για μείωση 55%. Η La Βolaget είναι η εταιρεία – εργολάβος που έχει «αναλάβει» ένα μέρος του έργου της καθαριότητας της τράπεζας Eurobank. Ασκώντας αφόρητη πίεση στις εργαζόμενες προσπαθεί να τις αναγκάσει να αποδεχτούν μισθό των 380 ευρώ τον μήνα.Ύστερα από συντονισμένες παρεμβάσεις του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα., η Διοίκηση της Τράπεζας αποδέχτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα σε ένα μήνα και να μην εφαρμόσει την άμεση και αναδρομική (από 1/8) μείωση μισθού. Εν τούτοις η δουλεμπορική εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη τους εκβιασμούς και τις απειλές ότι όποια δεν υπογράψει θα χάσει τη δουλειά της και θα αντικατασταθεί άμεσα. Ο Συλλόγος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα απαιτει από την Διοίκηση της Eurobank να επαναφέρει στη τάξη την εν λόγω εταιρεία και τους εκπροσώπους της, να επανεξετάσει το ζήτημα των καθαριστριών και να ανταποκριθεί στο ελάχιστο αίτημά τους για διάλογο με τους εκπροσώπους του Συλλόγου .
redblack small24ωρη απεργία την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη, έκαναν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανακύκλωσης πλαστικών «Θεοδοσίου Ελπίς»στην Θήβα.Οι εργαζόμενοι ζητούν,καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους μήνες Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο, να πληρωθούν οι υπερωρίες, οι οφειλές για εργασία Σαββάτου, νυχτερινά και οι άδειες των δύο προηγούμενων σε όσους οφείλονται.,να ανακληθεί η απόλυση του γραμματέα της εργοστασιακής επιτροπής Jaswinder Kumar και πολλά άλλα.

redblack smallΤρομοκρατική απόλυση εργαζομένου προς ….παραδειγματισμο των υπόλοιπων,στην φαρμακευτική εταιρεία «UNIPHARMA».Ο εργαζόμενος απολύθηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου με την άκρως προκλητική δικαιολογία, ότι ήταν αξύριστος και οτι αρνήθηκε να ξυριστεί.Οστόσο ο πραγματικός λόγος είναι ότι δεν ήταν αρεστός στην εργοδοσία γιατί διεκδικούσε τη μετατροπή της σύμβασής του, αφού είχε προσληφθεί ως ανειδίκευτος και εργαζόταν ως μηχανικός….

redblack small24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη,πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία καλλυντικών «Σαράντης ΑΒΕΕ» οι οποίοι απαιτούν να σταματήσουν οι απολύσεις και να παρθούν πίσω όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα.Χαρακτηριστική είνα η περίπτωση εργαζόμενου οποίος απολύθηκε από εργολάβο που συνεργάζεται με την ετιαρεία καλλυντικών, επειδή συμμετείχε και “παρακινούσε” κι άλλους στην απεργία που έγινε ενάντια στις απολύσεις, στις 6 Αυγούστου….

redblack smallΤσίπ(ρ)α δεν έχει πάνω του ο Συριζαίος δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.- Οχι μόνο αποφάσισε την απόλυση των 20 καθαριστριών των σχολικών μονάδων, αλλά εξέδωσε και φιρμάνι προς τους διευθυντές των σχολείων, με το οποίο τους καλεί να…. πετάξουν έξω από τα σχολεία τις καθαρίστριες που διεκδικούν αγωνιστικά το δικαίωμα στη δουλειά!Σε ένα κρεσέντο θράσους ο δήμαρχος Περάματος στο ίδο έγγραφο εμφανίζει τις καθαρίστριες ως «επικίνδυνα στοιχεία», ικανά να προκαλέσουν από «κλοπές, φθορές» και «βανδαλισμούς» μέχρι «ατυχήματα εντός του σχολικού χώρου»……..

redblack smallΟι καθαρίστριες και καθαριστές σχολικών κτιρίων προχώρησαν σε κινητοποίηση την 1η Σεπτέμβρη στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς διαπιστώνεται ότι το αντεργατικό φαινόμενο παίρνει διαστάσεις σε σχολεία πολλών δήμων και δεν αφορα μονο τον Δήμο Περάματος,αφού πολλοί δήμαρχοι και άλλων περιοχών,αρνούνται να προχωρήσουν σε ανανεώσεις συμβάσεων.Οι καθαριστές και καθαρίστριες -που οπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρηση,πέτυχαν τελικά διετή παράταση στις συμβάσεις τους-απαιτούν την έκδοση και την αποστολή διευκρινιστικής εγκυκλίου προς τους δήμους για την εφαρμογή του νόμου.
Μακεδονία ξακουστή, της… ανεργίας η χώρα.Οι προβλέψεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,κάνουν λόγο για ποσοστά ανεργίας πάνω από 38% μέχρι τα τέλη του 2015. Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας η κατάσταση ειναι τραγική,μιάς και έχει περάσει ΗΔΗ το 38%.Σε Γιαννιτσά, Δράμα, Καστοριά και Κατερίνη, τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτιναχτεί στο 50%, στις Σέρρες φτάνουν το 45%, στην Εδεσσα 40%, στην Κοζάνη, τη Βέροια και τη Φλώρινα 35% και στη Χαλκιδική 20% .

redblack smallΤην ίδια ώρα μαζικές απολύσεις έγιναν στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδη»,σε Καλοχώρι και Μέτσοβο.Απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι από τα κατάστήματα στις δύο πόλεις στο στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης που ευαγγελίζεται η εργοδοσία και στην πραγματικότητα έχει σχέση με την εξαγορά των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδη» από τον όμιλο «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ » ..

redblack smallΜία ακόμα εργατική νίκη καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα αυτη την φορα στο Ηράκλειο Κρήτης,όπου έγινε επαναπρόσληψη εργαζόμενου.Συγκεκριμένα έγινε επαναπρόσληψη της απολυμένης καθηγήτριας και συνδικαλίστριας από το φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» μετά από δυο μήνες συνεχούς αγώνα που έδωσε το Σωματείο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη»,αλλά και συνάδερφοι της.
«Υπογράψτε τις μειώσεις σας, αλλιώς απολύεστε».Αυτό διαμήνυσε στους εργαζόμενους της, η εταιρεία La Bolaget, που έχει αναλάβει ένα μέρος της καθαριότητας της Eurobank.Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) καταγγέλλει την La Bolaget, ότι απειλεί με απόλυση όσες εργαζόμενες δεν υπογράψουν σύμβαση με μειωμένες απολαβές, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση της διοίκησης της τράπεζας σχετικά με το πάγωμα της διαδικασία και μάλιστα-ψευδώς- η εργολαβική εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει συμμορφωθεί απόλυτα με την απόφαση,της διοίκησης της τράπεζας.

redblack smallΤέλος, άλλη μία απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας-που όπως είθισται χαρακτηριστήκε εργατικό ατύχημα-σημειώθηκε στην Φθιώτιδα,στην εταιρεία «ΣΕΛΟΝΤΑ» Ιχθυοτροφεία ΑΕΓΕ την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό εργαζόμενου. Πρός το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες κάτω απο τις οποίες προκλήθηκε ο βαρύς τραυματισμός του εργαζόμενου,αλλά οι εργαζόμενοι το αποδίδουν στην εντατικοποίηση της δουλειάς,στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους των επιχειρηματιών που δεν διστάζουν να θυσιάσουν του εργαζόμενους , για την επιβίωση του συστήματος της εκμετάλλευσης