Χαμογέλα ρε! τι σου ζητάνε;

για την απόλυση της συναδέλφου Σοφίας Πάτα
από την εταιρεία “Πλαίσιο” (κατάστημα Λάρισας)

Μετά από 8 χρόνια δουλειάς και παρ’ ότι είχε καλύψει τα στάνταρ που η εταιρεία θέτει για να θεωρηθεί κάποιος καλός υπάλληλος (2 φορές στην Dream Team μέσα στο 2015), ανακοινώθηκε στη συνάδελφο απόλυση. Μητέρα ενός 3χρονου παιδιού σε μονογονεϊκήοικογένεια αντιμετωπίζει πλέον την αγριότητα της ανεργίας. Απολύθηκε για να εξυπηρετήσει την πολιτική ευέλικτου δυναμικού που εφαρμόζει η συγκεκριμένη εταιρεία. Το “Πλαίσιο” τα τελευταία 10 χρόνια, κάθε μήνα ζητά υπαλλήλους. Την απέλυσε ο επιθεωρητής καταστημάτων, με την αιτιολογία ότι η συνάδελφος δεν χαμογελούσε πολύ. Πρόκειται για ένα ακόμη κρούσμα διευθυντικής (και εργοδοτικής) αυθαιρεσίας.

Στα 22 καταστήματα “Πλαίσιο” εργάζονται 1200 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι που αντικαθιστούν σταδιακά τους εργαζόμενους των αποθηκών. Τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν γίνει 400 απολύσεις, ενώ άλλοι τόσοι εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί. Η εναλλαγή του προσωπικού είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η εργοδοσία με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει, από τη μια την πειθάρχηση των εργαζομένων (ο καθένας πρέπει να νοιώθει ανασφαλής και αναλώσιμος) και από την άλλη ρίχνει το εργατικό κόστος (οι νεοπροσλαμβανόμενοι νεαρής ηλικίας υπάλληλοι στοιχίζουν λιγότερο). Στο “Πλαίσιο” είναι εξόφθαλμη η πραγματικότητα της απουσίας υπαλλήλων κάποιας ηλικίας. Στα καταστήματα πάντα συναντά κανείς νεαρούς συναδέλφους και συναδέλφισσες.

Η Σοφία αρνήθηκε να δεχτεί την άδικη απόλυση. Προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο “Πλαίσιο” διεκδικεί την επαναπρόσληψή της.

Στηρίζουμε τον αγώνα της απολυμένης συναδέλφου και του επιχειρησιακού σωματείου. Η δικαίωσή της θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που εργάζονται με επιφαλείς όρους και με την τρομοκρατία των αφεντικών πάνω από το κεφάλι τους.

ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΩΧΝΩ, ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗ!

 

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ)
Κλαδική Εμπορίου και Υπηρεσιών

Ελάτε σε επαφή με την ΕΣΕ για να οργανώσουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη.