Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #108 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας.

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απρίλη από την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση Αθήνας (ΕΣΕ Αθήνας) στην ισπανική πρεσβεία, για τους ισπανούς συντρόφους Alfon, Monica και Francisco. Ανοίχτηκαν δύο πανό που έγραφαν λευτεριά στους συντρόφους Monica, Francisco και Alfon και μοιράστηκαν πολλά κείμενα.

redblack-small

Περίπου 80 σύντροφοι και συντρόφισσες πραγματοποίησαν παρέμβαση για μια ώρα έξω από το rolling burger bar στην Θεσσαλονίκη ως μια πρώτη απάντηση στις εκδικητικές απολύσεις της εργοδοσίας. Πετάχτηκαν 2000 τρικάκια και μοιράστηκαν 500 κείμενα. Η παρέμβαση έγινε από το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κ. Μακεδονίας και τους τέσσερις απολυμένους του rolling burger bar. Στο κείμενο τους οι απολυμένοι ανέφεραν τα εξής: Απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, που μας θέλουν δούλους τους, να οργανωθούμε,με όπλο μας την αλληλεγγύη, συλλογικά και αυτο-οργανωμένα σε σωματεία βάσης και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στ’αφεντικά και τους ρουφιάνους τους. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και επαναπρόσληψη των τριών από εμάς. (Σ.Σ: ένας από τους τέσσερις ζητάει μόνο τα δεδουλευμένα του)

redblack-small

Δεν μας τρομοκρατούν, δεν θα μας φιμώσουν!Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση η Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων»,«μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα Μ.Μ.Ε,σχετικά με την μήνυση κατά της Κατάληψης ΕΣΗΕΑ από τον συνήγορο της χρυσαυγίτισσας Ε. Ζαρούλια, Αγγελο Αγγελέτο. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης: η υπόθεση της μήνυσης κατά της συνέλευσης Κατάληψη ΕΣΗΕΑ αλλά και κατά της συναδέλφισσας μας αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, καθώς υπάγεται σε μια βιομηχανία μηνύσεων από την πλευρά των χρυσαυγιτών και των συνεργατών τους κατά δημοσιογράφων και ελεύθερων φωνών. Η απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης μας δεν θα περάσει. Η απάντηση μας θα είναι πολιτική και θα δοθεί σε όσα πεδία χρειαστεί, από τον δημόσιο διάλογο και τον εργασιακό μας χώρο μέχρι τα δικαστήρια. Τη μάχη όμως που θα δώσουμε, ας μη γελιούνται, δεν θα τη δώσουμε μόνοι μας. Στο πλάι μας θα είναι οι άνθρωποι που δεν ανέχονται τις ασκήσεις φίμωσης και αυταρχικής περιστολής της ελευθερίας έκφρασης, όλοι οι συνάδελφοί μας που αντιτίθενται στην ποινικοποίηση της εργατικής και συνδικαλιστικής δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θέση θα κληθούν να λάβουν τα σωματεία του κλάδου, όπως και όσες συλλογικότητες και εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την απειλή, που απορρέει από τις πράξεις των νεοναζιστικών μορφωμάτων και των συνεργατών τους. Κάλεσμα θα απευθύνουμε, φυσικά, και στον κόσμο των κινημάτων, σε κάθε φορέα, συλλογικότητα και αγωνιζόμενο άνθρωπο που αντιμάχεται τον φασισμό και τον ρατσισμό, με όποιον μανδύα κι αν ενδύεται.

redblack-small

Μία ακόμα παρολίγον εργοδοτική δολοφονία την εβδομάδα πους μας πέρασε. Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, οι δύο εργάτες που τραυματίστηκαν σοβαρά από ηλεκτρικό ρεύμα σε κολόνα της ΔΕΗ, στην πλατεία Χατζή το πρωί της Τρίτης 29 Μάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν εργάτη ελληνικής καταγωγής και έναν εργάτη αλβανικής καταγωγής, που δούλευαν σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία για λογαριασμό της ΔΕΗ επιχείρησε να αντικαταστήσει μία παλιά ξύλινη κολόνα με τσιμεντένια.

redblack-smallΣε στάση εργασίας προχώρησαν την Πέμπτη 31 Μάρτη οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ»του ομίλου «ELGEKA GROUP». Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις νέες μειώσεις μισθών που επιβάλλει η εταιρεία και στις απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις μειώσεις.

redblack-small

Τριήμερη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ηλιακών θερμοσιφώνων «Μαλτέζος ΑΒΕΕ», την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Μάρτη, καθώς και την Παρασκευή 1η Απρίλη. Παλεύουν για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, όπου θα κατοχυρώνονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, να μπει τέρμα στην απλήρωτη εργασία,να καταβληθούν τα δεδουλευμένα μηνών που τους οφείλονται, την επαναφορά του λεωφορείου για τη μεταφορά προς και από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, όπως γινόταν μέχρι πρότινος και για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, όπου θα κατοχυρώνονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

redblack-small

Τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 30 Μάρτη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ,διαμαρτύρονται για την συνεχή προσπάθεια καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

redblack-small

Σύσκεψη της γραμματείας της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για
τον συντονισμό και εκπροσώπων συλλογικοτήτων και επιτροπών που
συμμετείχαν στη συνέλευση αγώνα μετά την απεργία της 4ης Φλεβάρη,
π
ραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μάρτη στα γραφεία της Διδασκαλικής
Ομοσπονδίας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, απευθύνεται κάλεσμα για
την Δευτέρα 4 Απρίλη στις 5 το απόγευμα σε μαζική συγκέντρωση στο
“Hilton”. Εκεί, που καταλύουν οι θεσμοί και διαπραγματεύεται η
κυβέρνηση την σφαγή των εργαζομένων. Όπως αναφέρεται επίσης:
επιδίωξη είναι η απεργία στις 7 Απρίλη να γίνει
αφετηρία μιας
παρατεταμένης συγκρουσιακής μάχης με πανεργατικά και παλλαϊκά
χαρακτηριστικά έξω από τα σχέδια τους. Τέλος, στις 8 Απρίλη,
αμέσως μετά την απεργία,
οργάνωση και προετοιμασία νέας συνέλευση
αγώνα για να αποφασιστεί το περιεχόμενο και οι μορφές των δράσεων
για την συνέχεια.

redblack-small

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) πραγματοποίησε την Πέμπτη 31/3 η συνέλευση των ΝΟ Ωφελούμενοι/ες μαζί με το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) και τη Συνέλευση για την Κυκλοφορία των Αγώνων (ΣΚΥΑ). Το ΙΝΣΕΤΕ είναι η ΜΚΟ που διαχειρίζεται για λογαριασμό των αφεντικών του τουρισμού τα προγράμματα “voucher” τουρισμού, μέσω των οποίων έχουν απασχοληθεί ήδη περίπου 1700 εργαζόμενοι/ες σε διάφορες επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν δει να τους καταβάλλεται καμία εκ των 3 δόσεων πληρωμής που δικαιούνται, ενώ έχουν ολοκληρώσει εδώ και μήνες και την “κατάρτιση” και την “πρακτική άσκηση”.

redblack-small

Θησαύρισε από την παραγόμενη υπεραξία των εργατών, αλλά αρνείται να
δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους. Ο λόγος για την εταιρεία
«Αφοί Βλάχου» που αρνείται να δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους,
παρά το γεγονός ότι «θησαύρισε» στη διάρκεια της κρίσης. Στην
σχετική καταγγελία
προέβησαν από κοινού, το επιχειρησιακό σωματείο
και το κλαδικό συνδικάτο. Χαρακτηριστική
είναι η σημείωση στην
ανακοίνωση πως η
ιστορία αυτής της εταιρείας δεν γράφτηκε μόνο
με αριθμούς σε κομπιουτεράκια, γράφτηκε με τον ιδρώτα και το
αίμα εργατών.

redblack-small

Όταν τσακώνονται τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια,
γι’ αυτό κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πάρει θέση ώστε να
υπερασπίσει τον έναν ή τον άλλον καπιταλιστή. Τα συμφέροντά μας
βρίσκονται σε αντίθετη ρότα, γιατί αφορούν μόνο την ικανοποίηση
των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών μας. Αυτό επισημαίνει
το κλαδικό συνδικάτο σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη χρησιμοποίηση
των εργαζομένων της «VIVARTIA – MIG» (συμφερόντων Βγ
αινόπουλου)
για την υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων. Στην ανακοίνωση
επίσης αναφέρεται ότι: αποτελούν πρόκληση για τους εκατοντάδες
απολυμένους εργαζόμενους του ομίλου MIG -VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ, Βίγλα Ολύμπου,
ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΘΗΣ, Χρυσή Ζύμη, Goody’s, Flocafe, EVEREST, La Pasteria,
Olympic Catering, Olympus Plaza κ.ά.) με το στημένο σκηνικό της
διοίκησης της MIG μπροστά στο Εφετείο Αθηνών στις 17/3/2016, όπου
εμφάνισε τους εργαζόμενους να ανησυχούν και να εκφράζουν τη συμπαράστασή
τους σε στελέχη της MIG που διώκονται από το νόμο.

redblack-small

Στάση εργασίας στο κατάστημα «Raxevsky» στα Γιάννενα,πραγματοποίησαν το Σάββατο 26/03, οι εργαζόμενοι, καθώς είναι απλήρωτοι για 7 μήνες. Όπως καταγγέλλεται, από το 2013 η εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει κανονικά με βάση τις συμβάσεις των εργαζομένων, δίνοντας μόνο κάποιο μερίδιο αυτών. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενες να έχουν πληρωθεί εξ ολοκλήρου το μισθό τους μόνο μέχρι και τον Αύγουστο του 2015… Μάλιστα η εργοδοσία, αντί να δείξει καλή διάθεση για να γυρίσουν οι εργαζόμενες στη δουλειά τους και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, εκδικητικά προσέλαβε ήδη από τις 21/03 δύο νέες εργαζόμενες.

redblack-small

Συνέχισαν και την εβδομάδα που μας πέρασε τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης»,στο Ηράκλειο Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοί στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο παραμένουν επί πέντε μήνες έξω από το εργοστάσιο, απαιτώντας τη διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

redblack-small

Συμβολικό κλείσιμο του υπουργείου Υγείας με αλυσίδες έκαναν την Παρασκευή 1η Απρίλη εργαζόμενοι των δημοσίων νοσοκομείων αντιδρώντας στη μη τήρηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για προσλήψεις προσωπικού. Εν συνεχεία πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας για το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

redblack-small

Απεργία την Πέμπτη 31/3 και την Παρασκευή 1/4 πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» διεκδικώντας την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επίσης την Πέμπτη 31 Μάρτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έληξε και η εργοδοσία ανακοίνωσε μείωση επιδομάτων.

redblack-small

Στην απεργιακή συγκέντρωση στις 7 Απρίλη καλεί με αφίσα η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Κεντρικό σύνθημα: Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας-Δεν χαρίζουμε ούτε ένα λεπτό από την ζωή μας-ούτε ένα ευρώ από την δουλειά μας.

redblack-small

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας πραγματοποίησαν οι 27 πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας Ε. Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας ΑΒΕΕ που εδρεύει στην Πατρίδα Βέροιας, με σκοπό να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι γνωστοί στο πανελλήνιο και ως «Ρομπέν του Ξύλου» ύψωσαν πανό με το σύνθημα «Αυτοδιαχείριση τώρα – Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς», ενώ παρουσίασαν όλα τα γεγονότα από το 2009 έως σήμερα, τα οποία τους έφεραν σε αυτό το σημείο. Όπως ανέφεραν, με πρότυπο εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Αργεντινή, δεκάδες στην Ευρώπη αλλά και τη ΒΙΟ.Μ.Ε., αποφάσισαν την αυτοδιαχείριση χωρίς αφεντικά.

redblack-small

Τέλος, παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων έγιναν στις ανασκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους στο Δρυμό Βόνιτσας και Αγίου Θωμά Μεσολογγίου,όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, η υπεύθυνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας – Λευκάδας, δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των περίπου 25 εργαζόμενων, οι οποίοι σημειωτέον ήταν επιπλέον και απλήρωτοι. Η εν λόγω εφορία από 1/1/2016 και ενώ τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, προχώρησε σε μηνιαίες συμβάσεις.