Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #110 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

Συγκέντρωση ενάντια στα εργατικά “ατυχήματα” πραγματοποιήθηκε απο την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση (ΕΣΕ) Ιωαννίνων στην πλατεία Χατζή, την Παρασκευή 15 Απρίλη. Στο κείμενο της παρέμβασης της ΕΣΕ, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: Είναι άλλη μία τρανή απόδειξη ότι στους χώρους τους οποίους εργαζόμαστε δεν υπάρχουν τα μέτρα ασφαλείας,οι κατάλληλοι εξοπλισμοί όπως επίσης οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Οι μισθοί της ντροπής που όσο πάνε και μειώνονται, τα ωράρια δυσβάσταχτα και τα αφεντικά απειλητικά προς τους εργάτες-εργαζόμενους-ες προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.Τέτοιου είδους “ατυχήματα” δεν είναι ευθύνη των εργατών παρά μόνο ευθύνη της εργοδοσίας.
Όσο τα γρανάζια του καπιταλισμού συντηρούνται από τον κόπο μας και την υπεραξία μας άλλο τόσο εμείς σαν εργάτες-ιες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και σήμερα περισσότερο από ποτέ, οργανωμένοι ενάντια σε μικρά και μεγάλα αφεντικά, να διεκδικήσουμε με την έμπρακτη αλληλεγγύη και τους αγώνες μας καλύτερες συνθήκες στους χώρους δουλειάς, καλύτερους μισθούς,και ασφάλιση.

redblack-small

Παρέμβαση αλληλεγγύης για ΒΙΟ.ΜΕ & Ρομπέν του Ξύλου πραγματοποιήθηκε από τον Κοινωνικό Χώρο Αλδεβαράν στην Νάουσα, το Σάββατο 9/4. Έγινε διάθεση των προϊόντων της ΒΙΟΜΕ και μοιράστηκαν κείμενα του νέου εγχειρήματος Ρομπέν του Ξύλου στην Πατρίδα Ημαθίας που βαδίζει στον δρόμο της αυτοδιαχείρισης, από τους εργαζομένους του εργοστασίου, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες.

 

redblack-small

Εν’τω μεταξύ, κείμενο αλληλεγγύης στους “Ρομπέν του Ξύλου” εξέδωσε το αυτοδιαχειριζόμενο καφέ-μπαρ ντόμινο. Πρόταγμα μας είναι η αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής˙ αυτό κατάφερε να κάνει πράξη η ΒΙΟ.ΜΕ. την οποία έρχεται να συνοδέψει το Ρομπέν. Εμείς από την πλευρά μας -αναφέρει το κείμενο αλληλεγγύης-ως συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου καφέ-μπαρ ντόμινο, μιας μικρότερης δομής αυτοδιαχείρισης, στον τριτογενή τομέα, στεκόμαστε δίπλα στους εργάτες/τριες του Ρομπέν, στηρίζοντας με όποια μέσα μπορούμε τον δίκαιο αγώνα τους. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί για μας ένα ακόμη φωτεινό παράδειγμα για την κοινωνία. Μια κοινωνία διαφθοράς και συμφερόντων που μέρα με τη μέρα όλες οι αξίες και τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται. Απάντησή μας στην εξαθλίωση που βιώνουμε, είναι η αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής, μέχρι την συνολική χειραφέτηση. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη αυτές οι δομές δημιουργούν μορφές οργάνωσης ικανές να αντισταθούν στις θεσμικές μορφές εργασίας και κουλτούρας γενικότερα και χτίζουν τις βάσεις για την δική μας κοινωνία. Μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

 

redblack-small

Αλληλεγγύη στους Ρομπέν του ξύλου και από την Αναρχική Ομάδα Μπαρούτι με κείμενο που κυκλοφόρησαν και αναφέρουν σε αυτό: Σε μία εποχή ανθρωποφαγίας, βαρβαρότητας και γενικευμένης μιζέριας, η εργοδοσία, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση και το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτήν ο καπιταλισμός, προχωράει σε απολύσεις, περικοπές μισθών και  με κάθε τρόπο άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων. οι εργαζόμενοι όμως στην Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε. αποφάσισαν να θέσουν την παραγωγή κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Εμείς, ο αγώνας μας, σταθήκαμε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή. θεωρούμε ότι ο αγώνας για αξιοπρέπεια είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου, ότι οι εργάτες συνεργαζόμενοι μεταξύ τους είναι ικανοί να πάρουν την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων στα χέρια τους και με τους ίδιους τρόπους να περπατήσουμε προς την δημιουργία της άλλης κοινωνίας, της άλλης ζωής.

redblack-small

Κείμενο συμπαράστασης από τους εργαζόμενους-εργαζόμενες στον συνεταιρισμό «το Κιβώτιο»(χαλικούτι) και στον συνεταιρισμό «Τζεπέτο» μοιράστηκε στην πόλη του Ρεθύμνου,ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου να μην παραχωρήσει το δημοτικό κήπο στο κέντρο της πόλης για την διεξαγωγή του 2ου Pride στις 16/3. Μία υπόθεση που αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά τις τοξικές (για την κοινωνία του Ρεθύμνου) πολιτικές αντιλήψεις των τοπικών αρχών,όπως ανέφερε το κείμενο.

redblack-small

Πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έκαναν την Τρίτη 12 Μάρτη οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούν να σταματήσει η ειδική εκκαθάριση της επιχείρησης και να δοθεί άμεσα λύση στο οικονομικό πρόβλημα της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολλοστή φορά που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εκβιασμό να αποδεχτούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, διαφορετικά θα μπει λουκέτο.

redblack-small

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΒΧΨΑ προς την ΟΙΥΕ για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας,μπροστά στην Κυριακή 24 Απρίλη και την Κυριακή 8 Μάη.

Η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ αναφέρει: Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής σας γνωστοποιούμε και πάλι και μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής ότι συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων μας.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, που εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ («8 Κυριακές»), τα εμπορικά καταστήματα θα είναι και πάλι ανοιχτά για δύο προσεχείς Κυριακές στις 24/4 και στις 8/5.

Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση, ο Σύλλογός μας επιμένει ότι πρέπει να κινηθούμε αγωνιστικά με ένα από τα βασικά όπλα μας και πάλι την Απεργία. Να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο εν λόγω αγώνας, παράλληλα με το σύνολο των μαχών που ως εργαζόμενοι καλούμαστε να δίνουμε, όπως πχ για το ασφαλιστικό στην παρούσα συγκυρία. Έτσι, όπως άλλωστε έχουμε κάνει και σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιστάσεις, σας καλούμε (ως ΟΙΥΕ) να πράξετε το αυτονόητο και να κηρύξετε άμεσα απεργία για την Κυριακή 24/4 και την Κυριακή 8/5 για όλο τον κλάδο του εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να δοθεί η μάχη αυτή με όσο το δυνατό πιο καλούς όρους, με καλή προετοιμασία και σε ευρεία κλίμακα.

redblack-small
Ανακοίνωση σχετικά με τον «εμπρησμό» του
ελευθεριακού χώρου Sabot, (χώρος όπου στεγάζεται και η ΕΣΕ Θεσσαλονίκης) από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (ΕΠΘ). Η ανακοίνωση της ΕΠΘ μεταξύ άλλων αναφέρει: Με κομμένη την ανάσα από τα γέλια. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωση στο blog Combat 18 Hellas ότι ο Ελευθεριακός χώρος Sabot στον οποίο στεγαζόμαστε δέχθηκε την αλύπητη επίθεση τους! Αγαπητοί Ριζοσπάστες Εθνικιστές – Εθνικοσοσιαλιστές το πήρατε λίγο αριστερά και «κάψατε» (λέμε τώρα) λάθος κτήριο. Το στέκι είναι Γκαρμπολά 4 !!! Μιας και όπως μας προειδοποιείτε «είστε κυριολεκτικά ανάμεσα μας, δίπλα μας, στις συνελεύσεις μας, μας ξέρετε, μας βλέπετε» και λοιπά τρομακτικά, δε μπορούμε παρά να κρατήσουμε τις κοιλιές μας απ’ τα γέλια. Είναι προφανές στον καθένα λοιπόν, ότι οι φοβεροί και τρομεροί αυτοί (ιντερνετικοί) εμπρηστές, το πολύ-πολύ μέχρι στιγμής, να έχουν κάψει επιτυχώς τα ματοτσίνορά τους. Γράφετε «περιμέναμε να βγάλουν κάποια ανακοίνωση αλλά ως δειλοί που είναι δεν είχαν το θάρρος ούτε να το αναφέρουν». Η αλήθεια είναι απλή: ενώ επισκεπτόμασταν καθημερινά το στέκι τις 3 μέρες μετά την «επίθεση» δεν είχαμε αντιληφθεί ότι… είχε καεί! Τώρα που μας ενημερώσατε βγάζουμε ανακοίνωση, αλλά νοιώθουμε κάπως αμήχανα γιατί δε ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να πούμε.

Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε «ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ» Αλλά, εσείς, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΕΜΥΤΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΠΘ.

redblack-small

Να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση στην καταβολή μισθοδοσίας των εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς, Αθλητισμό, Πολιτισμό,ζητά το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα. Το σωματείο επανειλημμένα με παρεμβάσεις του είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να διασφαλίσει την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε. Το σωματείο θεωρεί απαράδεκτο το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, έως τις 27 Απριλίου, ημέρα πληρωμής των εργαζομένων σε όλο το δημόσιο και καλεί την δημοτική αρχή, η οποία έχει και την ευθύνη για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, έστω και την τελευταία στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Την Πέμπτη 14 Απρίλη 2016 ι εργαζόμενοι στις δομές του Δήμου Βύρωνα προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 08:30 το πρωί. απαιτώντας την άμεση καταβολή του μισθού τους.

redblack-small

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο καθεστώς απλήρωτης εργασίας την Πέμπτη 21 Απρίλη, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε μονάδες και ιδρύματα ειδικής αγωγής. Απαιτούν: την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, άμεση κάλυψη των αναγκών όλων των Κέντρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο και αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια Πρόνοια – Ειδική Αγωγή.

redblack-small

Τη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ για την προκλητική απόφαση της να παραχώρησες την αίθουσα του Επιμελητηρίου στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής καταγγέλλουν σωματεία της Φθιώτιδας.

redblack-small

 Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα στα σούπερ Μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 3-4 μηνών που τους οφείλονται και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 14 Απρίλη.

redblack-small

Στάση εργασίας με συγκέντρωση την Πέμπτη 14/4 ενάντια στις απολύσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της βιομηχανίας ΒΕΜΕΚΕΠ Α.Β.Ε.Ε, στην βιομηχανική ζώνη του Βόλου.

redblack-small

Συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που μας πέρασε οι παρεμβάσεις από το συντονισμό ενάντια στο νέο ασφαλιστικό στη δυτική Θεσσαλονίκη. Έγιναν αφισοκολλήσεις και πετάχτηκαν τρικάκια στις περιοχές της Σταυρούπολης, της Ηλιούπολης, του Ευόσμου, της Επταλόφου-Αμπελοκήπων, της Νεάπολης, των Συκεών και σε όλο το μήκος της οδού Λαγκαδά, ενώ πραγματοποιήθηκαν μαζικά μοιράσματα στη πλατεία Ηλιούπολης, στη λαϊκή αγορά της περιοχής και στη λαϊκή αγορά της Σταυρούπολης. Οι δράσεις θα συνεχιστούν.

redblack-small

Παρέμβαση στην μελετητική εταιρεία «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕ» ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας,πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών(ΣΜΤ) Μακεδονίας την Πέμπτη 6 Απρίλη. Οι αγωνιστές του ΣΜΤ Μακεδονίας κατήγγειλαν την απαράδεκτη τακτική της εταιρείας που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Παράλληλα κατήγγειλαν την απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία «BIOSAR», του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ η οποία αρνήθηκε να υπογράψει κατάπτυστη σύμβαση.

redblack-small

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και τρία χρόνια οι 147 εργαζόμενοι τρία χρόνια μετά το κλείσιμο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Αξίζει να αναφερθεί πως ύστερα από τρία χρόνια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το μεγαλύτερο ποσό των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους.

redblack-small

Νέα παρολίγον εργοδοτική δολοφονία την εβδομάδα που μας πέρασε.22χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε στη διάρκεια εργασιών σε ναυπηγείο. Μεταφέρθηκε στο Τζάννειο Νοσοκομείο με εγκαύματα Α’ και Β’ βαθμού.

redblack-small

Τέλος, σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας 22/4 στις 12μμ, με αίτημα αιχμής να δοθεί έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους ενόψει των γιορτών του Πάσχα καλεί η συλλογικότητα ενεργοί-άνεργοι. Το σχετικό κάλεσμα των ενεργών-ανέργων ανέφερε: Την ίδια στιγμή που οι άνεργοι και οι άνεργες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επίδομα ανεργίας λαμβάνει μόνο το 12% από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ενώ πολλοί είναι και οι άνεργοι που επιδοτούνται μόλις για 5 μήνες, αφού υπάρχουν διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα για πλήρη επιδότηση. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα σκληρά μετρά που φέρνει το 3ο μνημόνιο δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης για όλους εμάς που είμαστε χωρίς δουλειά.

Δε θα σκύψουμε όμως το κεφάλι, ούτε θα ζητιανέψουμε! Οργανωνόμαστε και παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, και εν όψει των διακοπών του Πάσχα, όλοι εμείς οι άνεργοι, απαιτούμε από την κυβέρνηση, τον υπουργό εργασίας και από κάθε υπεύθυνο να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους ώστε να περάσουμε την περίοδο αυτή των γιορτών με αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη αγαθά που χρειαζόμαστε!