Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #124 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

Τα ‘’ΗΟΤ ΗΟΤ BURGER BAR’’ προσπαθούν να εκδικηθούν όποιον εργαζόμενο αγωνίζεται και διεκδικεί. Αυτό αναφέρει στην ενημέρωση του από την παρέμβαση σε Αθήνα (κατάστημα Χαλανδρίου) και Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού. Εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη ο εργατικός αγώνας στην αλυσίδα εστίασης ” HOT HOT BURGER BAR”, με αφορμή την περίπτωση του συναδέλφου Κώστα Π. που είναι και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου. Ο συνάδελφος όλο αυτόν τον καιρό χωρίς να το βάζει κάτω διεκδικεί τα δεδουλευμένα και την επαναπρόσληψη του στην εταιρία. Η στάση της εργοδοσίας πάνω στο ζήτημα βέβαια είναι τα συνεχιζόμενα καψώνια: παράνομα ” πρόστιμα” , αλλαγή ωραρίου και καταστήματος και στο τέλος ζητάει κιόλας από τον συνάδελφο να αποκηρύξει την συνδικαλιστική του δράση. Η κορύφωση του αγώνα (είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες 2 παρεμβάσεις – δες ΕΔΩ και ΕΔΩ) στα ” HOT HOT BURGER BAR” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 08/07, όπου με την συνδρομή αρκετών δεκάδων συναδέλφων και αλληλέγγυων έγιναν ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε καταστήματα της αλυσίδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (με την συνδρομή του ΣΣΜ Θεσσαλονίκης), ενόψει και της συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας την Πέμπτη 14/07. Στην συγκεκριμένη συνάντηση στο ΣΕΠΕ Αγ. Παρασκευής αυτό που έγινε σαφές ήταν η ανυποχώρητη στάση της εργοδοσίας, αφού τόνισε ότι δεν θέλει ο συνάδελφος Κώστας Π. να δουλεύει στα καταστήματα της αλλά ούτε και να πληρώσει τα δεδουλευμένα που του χρωστάει. Εδώ να σημειώσουμε την προκλητική στάση και παρουσία της αστυνομίας έξω από το κτίριο του ΣΕΠΕ Αγ. Παρασκευής που θα διεξαγόταν η εργατική διαφορά, γεγονός που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο (ήταν η δεύτερη φορά στον συγκεκριμένο αγώνα). Το ίδιο αδιάλλακτοι τονίζουμε όμως ότι θα είμαστε και εμείς και το πλήθος των αλληλέγγυων που πλαισιώνουν και αυτόν τον αγώνα. Τι κι αν μάλλον θα χρειαστεί να κριθούν τα πράγματα και σε δικαστικό επίπεδο, εμείς δηλώνουμε ότι η ταξική αλληλεγγύη θα νικήσει! Να πληρώσει άμεσα η εργοδοσία των HOT HOT BUGER BAR τα δεδουλευμένα στον συνάδελφο Κώστα Π. Στην εργοδοτική τρομοκρατία των απαιτήσεων για σύγχρονα ‘πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων’ απαντάμε με οργάνωση και ταξικό αγώνα στα σωματεία βάσης.

redblack-small

Σε ανταπόκριση από την απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής 17 Ιούλη 2016 το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια αναφέρει: Από τις 9.30πμ ξεκινούν απεργιακές περιφρουρήσεις σε διάφορα μεγάλα και μικρότερα καταστήματα στην Ερμού και το Σύνταγμα (όπως H&M, ZARA, PUBLIC, NIKE, MANGO, TSAKIRIS MALLAS, MED, Kellys, EXTYN, MOURTZI, intimissimi κ.α. – βλ. σχετικές φωτογραφίες παρακάτω). Εν τω μεταξύ, για τις 10.30πμ ήταν και το δημοσιοποιημένο κάλεσμα του «Συντονιστικού δράσης» για απεργιακή συγκέντρωση στην Ερμού. Η όλη απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με διαδήλωση που ξεκίνησε λίγο μετά τη 1.30μμ από το πάνω τμήμα της Ερμού στο ύψος του Υπουργείου Οικονομικών διέσχισε όλη την Ερμού και κατέληξε στο Μοναστηράκι.Κατά τη διάρκεια της όλης απεργιακής κινητοποίησης μοιράστηκαν χιλιάδες κείμενα του Συντονιστικού δράσης (στα ελληνικά και τα αγγλικά) και της συλλογικότητας Εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου και φωνάζονταν συνθήματα. Επίσης, έγιναν και πολλές συζητήσεις με συναδέλφισσες και συναδέλφους, η στάση της πλειοψηφίας των οποίων ήταν πολύ θετική, με μέρος αυτών να στηρίζουν κι έμπρακτα την όλη κινητοποίηση. Επίσης, μεγάλο κομμάτι του διερχόμενου κόσμου, μετά και από τη δική μας ενημέρωση, συμμεριζόταν το δίκιο του αγώνα μας, τον οποίο και στήριζε με τη στάση του. Ωστόσο, δεν έλειψαν και πάλι μερικές κανιβαλικές συμπεριφορές λυσσαλέων και εριστικότατων καταναλωτών. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη την ώρα της διαδήλωσης. Καθώς η πορεία βρισκόταν στον πεζόδρομο της Ερμού με κατεύθυνση προς Μοναστηράκι, ένα άτομο, το οποίο είχε επιτεθεί και σε μια αντίστοιχη εργατική παρέμβασή μας στην Ερμού (στην απεργία της Κυριακής 8 Μάη 2016), τραυμάτισε στο πρόσωπο έναν από εμάς με αυτοσχέδιο μαχαίρι. Μετά από μια μικρή παραμονή στο σημείο και αφού ο τραυματίας συναγωνιστής μας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο (όπου του αφαιρέθηκε μια λάμα κι έκανε ράμματα), η πορεία συνεχίστηκε. Την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει εξόρμηση με αφισοκόλληση και με μοίρασμα κειμένων και συζητήσεις με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας στα καταστήματα της περιοχής αυτής.Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στη συνολική επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε συνεχίζεται! Η παρέμβαση συνεχίστηκε και έληξε κανονικά. Δείτε Φώτο και ενημέρωση από την παρέμβαση ΕΔΩ η ΕΔΩ.

redblack-small

Σε Ενημέρωση από την απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία στις 17/7 στη Θεσσαλονίκη αναφέρονται τα εξής: Την Κυριακή 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν απεργιακοί αποκλεισμοί και πορεία ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία στη Θεσσαλονίκη. Οι αποκλεισμοί, με τη συμμετοχή 60 συντρόφων και συντροφισσών πραγματοποιήθηκαν στο ZARA, στο MARKS and SPENCER, στο PIN UP, στο Stradivarius, στο Migato, στο Παπανικολάου shoes και στα οπτικά ΦΑΣΜΑ. Παρά τις κανιβαλλιστικές τάσεις νοικοκυραίων οι οποία τελικά δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα από την περιφρούρηση, η παρέμβαση ήταν πετυχημένη και όχι μόνο για το πρακτικό της αποτέλεσμα. Κυρίως για τις σχέσεις που αρχίζουν και αναπτύσσονται με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα. Ως ζητούμενο πλέον τίθεται, το σπάσιμο της ανάθεσης, η ολοένα και πιο έντονη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στους αποκλεισμούς (σε κάποια καταστήματα κάθισαν εμφανώς μαζί μας πίσω από το πανό που απέκλειε την είσοδο) αλλά κυρίως στην από τα κάτω συμμετοχή και οργάνωση των επόμενων απεργιών, τις οποίες η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων συνεχίζει να καλεί 2-3 μέρες πριν, ακόμα κι αν γνωρίζει από την αρχή του έτους τις Κυριακές με ανοιχτά τα καταστήματα.Μετά τους αποκλεισμούς και την μικροφωνική που κράτησε ως τη 1, 150 περίπου άτομα (με τη στήριξη ευρωπαίων συντρόφων/ισσων που ήταν στην πόλη για το No border), πορευθήκαμε στην Τσιμισκή, στη Βενιζέλου και στην Νίκης και πραγματοποιήσαμε 20λεπτες παρεμβάσεις/αποκλεισμούς στο Πλαίσιο και στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία όπου μέλη του σωματείου υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Θεσσαλονίκης μοίρασαν κείμενα στους εργαζομένους.Στους αποκλεισμούς και στην πορεία συμμετείχαν με πανό εκτός από τον Συντονισμό δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα “απελευθερωμένα ωράρια”, η συνέλευση ταξικής αλληλεγγύης (ΣΣΜ, ΣΒΕΨΥΚΟΙ, ΣΒΕΧΑ, ΕΣΕ), η Αντεπίθεση των εργαζομένων στο εμπόριο και αναρχικές συλλογικότητες.

redblack-small

Να «Βομβαρδίσουμε» με Mηνύματα διαμαρτυρίας προς το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», καλεί με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής, προσθέτοντας πως: Ο αγώνας για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης της συναδέλφου μας από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», που υπέστη βλαπτική-εκδικητική μεταβολή, συνεχίζεται. Μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου. «Βομβαρδίζουμε» με μηνύματα διαμαρτυρίας το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» στο e-mail: info@protoporia.gr
στο
Fax: 210-3301126, στο https://www.facebook.com/protoporia.gr/ και στο: https://twitter.com/protoporiasa. Σχετικές ανακοινώσεις – ενημερώσεις από το μπλογκ του ΣΥΒΧΨΑ, ΕΔΩ.

 

redblack-small

Στην εργατική συγκέντρωση στο Μαρούσι το Σάββατο 2/7 ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς της «λευκής νύχτας» και ενάντια στον τσαμπουκά δημάρχων και εργοδοτών,συμμετείχε και το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου “Στέγαστρο”: Δείτε ΕΔΩ,φωτογραφίες από την συμμετοχή του στεκιούΣτέγαστρο” στο κάλεσμα ενάντια στις Λευκές Νύχτες στο Μαρούσι, 2/7.

redblack-small

Συνέχισαν και την περασμένη εβδομάδα τις αγωνιστικές τους κινητοποίησεις οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra». Συγκεκριμένα προχώρησαν την Πέμπτη 21 Ιούλη σε διαδοχικές κινητοποιήσεις στο ΣΕΤΕ, στο υπουργείο Τουρισμού και στο υπουργείο Εργασίας.Διεκδικούν να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να πληρωθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. Τη δέσμευση από τον υπουργό Εργασίας ότι την άλλη βδομάδα θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ, απέσπασαν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», μετά από 50 και πλέον μέρες ανυποχώρητου αγώνα για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

redblack-small

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 8 μηνών απαιτούν οι εργαζόμενοι του ιδρύματος «Παιδική Στέγη».Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση από τις 29/6/2016), να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη απόφαση του ΟΜΕΔ και να επαναλειτουργήσει η στέγη στο Κερατσίνι.

redblack-small

24ωρη παναττική απεργία για τα καταστήματα, τα γραφεία και τις αποθήκες στη «Μαρινόπουλος ΑΕ» πραγματοποίησαν την Παρασκευή 22 Ιούλη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση και τα κλαδικά σωματεία και συνδικάτα. Την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

redblack-small

Τριμερής συνάντηση για τις πέντε απολύσεις στην «Ευρωκλινική» έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Ιούλη. Το υπουργείο ανεργίας και φτώχειας αρκέστηκε να προβεί σε ….συστάσεις προς την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις των συνδικαλιστών και παρέπεμψε τη συνέχιση της διαδικασίας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Από την πλευρά της η εργοδοσία εμμένει ότι οι απολύσεις γίνονται στο πλαίσιο «αναδιαρθρώσεων», θεωρώντας πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην επιχείρηση έως και 15 χρόνια δεν είναι «επαρκείς». Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα και δεν λέει η εργοδοσία,είναι πως παραχωρεί τμήματα σε εργολαβικές εταιρείες, προκειμένου να μειωθεί το λεγόμενο «εργασιακό κόστος», αλλά και για να καλλιεργούν κλίμα εκφοβισμού στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αξίζει να θυμίζουμε πως οι απολύσεις έγιναν δυο μέρες μετά την απεργία στην 1/7 και επιπλέον ότι οι δυο απολυμένοι είναι συνδικαλιστές.

redblack-small

Ψήφισμα συμπαράστασης στο Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και τους διωκόμενους συναδέλφους, απέστειλε ο ΣΥΒΧΨΑ. Στο ψήφισμα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου -Χάρτου -Ψηφιακών Μέσων Αττικής αναφέρει:Η πρόσφατη απόφαση του τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα πραγματικό μνημείο δικαστικής υπερβολής και αντισυνδικαλιστικής εμμονής. Σύμφωνα με αυτήν ο απολυμένος από τα φροντιστήρια «Μπαχαράκης» και δύο μέλη του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΕΜΘ) καλούνται να πληρώσουν στην επιχείρηση ένα υπέρογκο ποσό (12.000 ευρώ!) ενώ στο εξής απαγορεύονται οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις μέσω παραστάσεων διαμαρτυρίας, διανομής φυλλαδίων, καταχωρήσεων στο ίντερνετ ή αφισοκολλήσεων που θα «ενοχλούν» το φροντιστήριο. Και όλα αυτά διότι το σωματείο και ο απολυμένος από κοινού διεκδίκησαν σθεναρά την επαναπρόσληψη του και την καταβολή των δεδουλευμένων του. Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Μέσω Αττικής εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον απολυμένο και στο σωματείο. Η οποιαδήποτε εργοδοτική, κρατική ή δικαστική αυθαιρεσία θα μας βρίσκει απέναντί της.Καμία ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

redblack-small

Με κοινή τους ανακοίνωση έξι σωματεία εργαζομένων κάνουν γνωστό ότι αποκτούν κοινό βηματισμό και παρεμβάσεις για τα εργασιακά ζητήματα που τους απασχολούν.Tην κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία: Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Παναφον – Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind – Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος – Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο – Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas.Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση τις ανάγκες μας Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, διατήρηση των θέσεων εργασίας, κατάργηση της επινοικιαζόμενης εργασίας-Πρόσληψη από τον άμεσο εργοδότη και ελεύθερη άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος,είναι μερικά μόνο από τα κοινά αιτήματα των σωματείων που συμμετέχουν στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Επιπλέον το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει: Ο παρών συντονισμός σωματείων και εργαζομένων δεν προέκυψε εν μία νυκτί. Είναι το προϊόν της ανάγκης αρχικά σωματείων και εργαζομένων του χώρου των τηλεπικοινωνιών, και κατόπιν και άλλων παρεμφερών σωματείων, για συνεννόηση και ανταλλαγή εμπειριών, κοινή δράση και συντονισμό αγώνων. Είναι προϊόν της αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αυτά τα σωματεία και εργαζομένους όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τους αγώνες ενάντια σε απολύσεις, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, την οργάνωση και συμμετοχή των «επινοικιαζομένων» σε σωματεία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την υπεράσπιση διώξεων σε εργαζόμενους που αντιστέκονταν, την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας, μέχρι και την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας στις 29 Απρίλη 2015 για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Όλο το κοινό κείμενο ΕΔΩ ή ΕΔΩ.

redblack-small

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στη πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» από την Τρίτη 26 Ιούλη. Οι εργαζόμενοι βγήκαν τον Ιούνη σε αναγκαστική άδεια και από την 1η Ιούλη σε 3μηνη διαθεσιμότητα, ενώ έχουν γίνει 45 απολύσεις. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα,κάτι που αρνείται πεισματικά ο ιδιοκτήτης, γνωστός μαγαλοαπατεώνας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

redblack-small

Νέα κλιμάκωση από την πλευρά της εργοδοσίας στην επιχείρηση συμφερόντων «Ζούρα» συνιστά το έγγραφο που απέστειλε στο επιχειρησιακό σωματείο, με το οποίο κάλεσε πέντε μέλη του να παρουσιαστούν σε δυο μέρες σε παράρτημα της εταιρείας στην Κρήτη και άλλους δυο στη Βορειοκεντρική Εύβοια, επιδιώκοντας να απαλλαγεί από αυτούς που πρωτοστατούν, συντονίζουν κι οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων. Το σωματείο απάντησε με εξώδικο και επίσχεση εργασίας.

redblack-small

Τέλος, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και υπερωριών τους απαιτούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΣΤΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ» και το κλαδικό συνδικάτο Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία , έχει να καταβάλει στους εργαζόμενους τους μισθούς τους από τον Μάιο,ενώ συγχρόνως έχει να πληρώσει τις υπερωρίες αλλά και τη δουλειά του Σαββατοκύριακου πάνω από ένα χρόνο.