Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #163 από το μπλόγκ της ΕΣΕ-Αθήνας

Εργοδοτικός τραμπουκισμός σε πρακτορείο ΔΕΔΔΗΕ της Χαλκίδας. Στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και να μιλήσουν συνολικά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι- στην καταμέτρηση του ρεύματος για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ – δέχθηκαν τραμπουκική επίθεση από τον εργολάβο Ράφα Αθανάσιου που δεν δίστασε να τους εκσφενδονίσει βαριά αντικείμενα, καθώς και να τους απειλήσει με ρόπαλο, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να τραυματιστεί.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μάη σωματεία και εργατικές συλλογικότητες πραγματοποίησαν μαζικό μοίρασμα έξω από το αμαξοστάσιο του Ρέντη, ενάντια στην ποινικοποίηση – εγκληματοποίηση της δημόσιας παρέμβασης συνελεύσεων γειτονιάς, που έγινε στις 7 Απρίλη στο ίδιο αμαξοστάσιο (της ΟΣΥ του Πειραιά). Δείτε σχετικά: ΕΔΩ, ΕΔΩ.
Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα από εργαζόμενους σε πολλούς και διαφορετικούς εργασιακούς κλάδους, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις για το νέο πακέτο μέτρων. Συγκεκριμένα, απήργησαν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι γιατροί ,το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ στις 16, 17 και 18 Μαΐου, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί κατά της ψήφισης του 4ου μνημονίου.
48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων από την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μάη, πραγματοποίησαν οι ναυτεργάτες. Είχε προηγηθεί 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη 16 και 17 Μάη αντίστοιχα ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι την τελευταία εσχατιά του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις, με διαδηλώσεις και απεργιακές περιφρουρήσεις από τα ξημερώματα σε εργασιακούς χώρους. Ενημερώσεις και φωτογραφίες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 17/5: ΓιάννεναΘεσσαλονίκηΚαβάλαΛάρισαΠάτραΑθήναΚομοτηνήΤρίκαλα
Στην Νάξο, στις 17/05, την ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων, η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου, με σύνθημα: «ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ» πραγματοποίησε εικαστική παρέμβαση  στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του Σύριζα, δείτε επίσης και: ΕΔΩ
Απεργιακές περιφρουρήσεις έγιναν από νωρίς το πρωί στις 17/5 σε zara και H&M στην Ερμού από το Συντονιστικό δράσης εναντία στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια. Σε ενημέρωση από την απεργιακή κινητοποίηση του Συντονιστικού δράσης την Τετάρτη 17 Μάη το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια αναφέρει: Την Τετάρτη 17 Μάη στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας ενάντια στην επικείμενη νομοθέτηση και νέων αντεργατικών-αντικοινωνικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει και η επιβολή ολοένα και περισσότερων Κυριακών (32!) με τα μαγαζιά ανοιχτά, ως Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια προχωρήσαμε από τις 8πμ μέχρι και τις 11πμ σε απεργιακές περιφρουρήσεις στα καταστήματα ZARA και H&M στο πάνω τμήμα της Ερμού. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στις περιφρουρήσεις συμμετείχαμε με τα σωματεία και τις συλλογικότητες μας στην απεργιακή διαδήλωση. Την προηγούμενη ήμερα είχε προηγηθεί μία ακόμα μαζική εξόρμηση στα καταστήματα της Ερμού με μοίρασμα ανακοινώσεων και συζήτηση με συναδέλφους και συναδέλφισσες, καθώς και με αφισοκόλληση.
Και στην Θεσσαλονίκη από νωρίς το πρωί μέλη του συντονισμού ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα “απελευθερωμένα ωράρια” μαζί με άλλους αγωνιστές κατάφεραν να κρατήσουν κλειστό το ATTICA, τη WIND και το Bershka στη Τσιμισκή, ενώ άλλα μαγαζιά έκλεισαν από μόνα τους στη θέα των διαδηλωτών. Σημαντικό πως σε κάποια μαγαζιά υπήρχε ήδη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία.
Στα Γιάννενα, μετά το πέρας της απεργιακής πορείας, ορισμένα μπλοκ-ανάμεσα τους και η ΕΣΕ-Ιωαννίνων– κινήθηκαν προς το Ιπποκράτειο Διαγνωστικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπου και πραγματοποιήθηκε δυναμική παρέμβαση , μοιράστηκαν κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια, με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

Η ΕΣΕ Αθήνας πραγματοποίησε παρεμβάσεις το πρωί της Τετάρτης στις 17 Μαΐου, για τους απλήρωτους/ες εργαζόμενους/ες της κλινικής «Νέο Αθήναιον»,στο Υπουργείο Εργασίας και στην Κεντρική Κλινική Αθηνών με την οποία συνεργάζεται ο πρώην εργοδότης της κλινικής «Νέο Αθήναιον», Μιχάλης Χριστοφορίδης, ο οποίος οφείλει τα δεδουλευμένα – κλεμμένα των εργαζομένων. Αναρτήθηκε πανό, πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκε κείμενο. Στις παρεμβάσεις συμμετείχαν η Συνέλευση αγώνα των απλήρωτων εργαζόμενων του Νέο Αθήναιον, αλληλέγγυες/οι.
Τα μόνα αντί-μέτρα είναι η ταξική πάλη. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 17/5 στο Εργατικό Κέντρο, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων. Ακολουθεί η ανακοίνωση αναλυτικά: Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε στα μίντια τον εμπαιγμό μας σαν εργατική τάξη, με την κυβέρνηση να δίνει δήθεν σκληρές μάχες με τους θεσμούς σε ένα παιχνίδι που είναι ήδη στημένο. Με πρόσχημα το κλείσιμο της Β’ αξιολόγησης του χρέους, αφεντικά και κράτος ζητούν να υποτιμηθεί η ζωή των από κάτω ακόμη περισσότερο. Αυτή τη φορά τα ζητήματα που τίθονται αφορούν αλλαγές στο ασφαλιστικό, το αφορολόγητο, τις Κυριακές και τον συνδικαλιστικό νόμο – ενός συνδικαλιστικού νόμου που είχε ψηφιστεί εν μέσω αγώνων των εργατών την περίοδο της μεταπολίτευσης και αποτέλεσε ένα μεγάλο κεκτημένο των εργαζομένων της εποχής. Αυτά τα δεδομένα για εμάς προσπαθούν να τα αναιρέσουν, καταστρατηγώντας και τα ελάχιστα εναπομείναντα μέσα υπεράσπισής μας απέναντι στην εργοδοσία, καθώς και να μας ξεζουμίσουν για να αυξηθούν τα κέρδη τους με κάθε λογής μέτρα. Τα νέα μέτρα προβλέπουν την αύξηση των Κυριακών σε 30 το χρόνο, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ξεχειλώσουν τα ωράρια και να εφαρμόσουν την λογική του μηδαμινού ελεύθερου χρόνου για τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια αυτά της απελευθέρωσης του ωραρίου αυξάνουν την τουριστική περίοδο και προχωρούν σε νέο ορισμό των τουριστικών περιοχών. Όσον αφορά το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετησίως που υπήρχε μέχρι σήμερα αυτό πέφτει στα 5.685. Για ακόμη μια φορά δεν θα μπορούσε να λείπουν οι συντάξεις από την ατζέντα των αφεντικών, τις οποίες περικόπτουν έως και 18%, το οποίο σημαίνει μείωση δύο συντάξεων το χρόνο. Σε αυτές τις περικοπές θα προστεθεί και η φορολόγηση, μιας και το αφορολόγητο έχει μειωθεί. Ένα ακόμα ζήτημα είναι η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις μεγάλες εταιρείες, από τη στιγμή που το όριο των απολύσεων θα αυξηθεί σε αυτές από το 5% στο 10%. Τέλος επίμαχο σημείο της τροποποίησης της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, αποτελεί η διαδικασία κήρυξης απεργιών, μετατρέποντας την προϋπόθεση της εξασφάλισης της πλειοψηφίας των μελών σε γενική συνέλευση σε πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την κήρυξη απεργίας σε σωματεία. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται το σημαντικότερο όπλο των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση των αφεντικών τους. Τα κράτη ανεξαρτήτου της διαχείρισης τους έχουν συνέχεια και πάντα θα εφευρίσκουν εκβιασμούς αξιολογήσεων έτσι ώστε να αυξάνουν την κερδοφορία των αφεντικών και να προφυλάσσουν την εξουσία αυτών. Παράλληλα με τα νέα μέτρα προσπαθούν να καθησυχάσουν τους από κάτω με τα λεγόμενα αντίμετρα έτσι ώστε να καθυστερήσουν τις σταγόνες για να μην ξεχειλίσει το ποτήρι. Τα μόνα αντίμετρα που θα ανατιμήσουν τη ζωή μας είναι η οργάνωση στα σωματεία μας, οι απειλητικές απεργίες, η οργάνωση και η διεκδίκηση στους χώρους εργασίας και οι ανυποχώρητοι ταξικοί αγώνες ενάντια στις προσταγές και τις ορέξεις των αφεντικών.
Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, ΑΠΕΡΓΩ, ανέφερε στην δικιά της ανακοίνωση-κάλεσμα της, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας για την απεργία της 17 Μάη. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:17 του Μάη όλοι και όλες ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και συμμετέχουμε στις Πανελλαδικές Απεργιακές κινητοποιήσεις. Απεργούμε όλες και όλοι εμείς που κράτος και αφεντικά ληστεύουν τα αιματοβαμμένα μεροκάματα μας. Αγωνιζόμαστε μαζικά ενάντια σε όλους αυτούς που κλέβουν τις ζωές μας και παλεύουμε όλες και όλοι εμείς που στις δικές μας πλάτες αυξάνουν τα κέρδη τους τα αφεντικά. Απεργούμε κάθε ένας και κάθε μία από μας που μας ζητάνε να συνηθίσουμε την αλυσίδα στον λαιμό μας για τα υπερκέρδη των τραπεζών και την σωτηρία του ανθρωποβόρου καπιταλισμού. ΟΧΙ! ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΤΟΥΜΕ! Δεν θα γίνουμε σκλάβοι. Αρνούμαστε να δεχτούμε τον θάνατο που μας ετοιμάζουν. Εργοδοτικές δολοφονίες σε καθημερινή βάση, απάνθρωπη βία και εγκληματική καταστολή του ανταγωνιστικού κινήματος οι μόνιμες τακτικές αφεντικών και κράτους. Οι άνθρωποι της καθημερινής επιβίωσης και του αγώνα, δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές τους, που αφεντικά και κράτος εφαρμόζουν στην λογική της «επιχειρηματικότητας» και της «ανάπτυξης». Δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τα δίκια μας, τη λευτεριά και τις ζωές μας. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την αστική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, – όπως και κάθε αστική κυβέρνηση – που με τις απολυταρχικές και αυταρχικές μεθόδους ποινικοποίησης και δίωξης των ταξικών – κοινωνικών αγώνων, των αγωνιζόμενων εργαζομένων και των σωματείων τους, την βίαιη κατάργηση και καταστολή των οριζόντιων και αυτοοργανωμένων χώρων και δομών της κοινωνίας, την επί της ουσίας ανθρωποθηρία συνανθρώπων μας, προσφύγων και μεταναστών, «κερνάει» σκλαβιά, χολή, μίσος και μισανθρωπιά την κοινωνία και τους εργαζόμενους/ες. Αντιστεκόμαστε στην υπογραφή μνημονίων για τα κέρδη των τραπεζών, των δανειστών και του εγχώριου ή μη κεφαλαίου, ξεπουλώντας αυτά που ανήκουν σε όλες/ους μας. Αντιστεκόμαστε στη νομοθέτηση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, στον μηδενισμό των συντάξεων, στην απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, στην ποινικοποίηση των απεργιών και τη νομιμοποίηση εξαντλητικών ωραρίων και άθλιων συνθηκών απλήρωτης εργασίας χωρίς καμία προστασία και ασφάλεια για τους εργαζόμενους/ες. Αντιστεκόμαστε στις επιλογές κράτους και αφεντικών που καταργούν Κυριακές και αργίες, που απαλλάσσουν την εργοδοσία από τις ευθύνες της για τις εργοδοτικές δολοφονίες, που σκοτώνουν το πενιχρό εισόδημα αυτοαπασχολουμένων, που ξεπουλούν αδίστακτα δημόσια αγαθά, που με την διάλυση και το ξερίζωμα δημόσιων κοινωνικών δομών και με την εξοντωτική φορολογία και τη σταδιακή κατάργηση του αφορολογήτου που επιβάλλεται. όλα αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον μας. Για την εφαρμογή και την επιβολή των καταστροφικών, αντεργατικών μνημονιακών μέτρων, η αριστερό-ακροδεξιά αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει στο πλευρό της την αστική «δικαιοσύνη», τις κρατικές, βάρβαρες δυνάμεις καταστολής, την εγκληματική δολοφονική φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και βέβαια τα συστημικά–καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία φροντίζουν με την σειρά τους, να προπαγανδίζουν και να διαδίδουν τα «αδιέξοδα» και την τρομοκρατία που επιβάλουν τα διεθνή και ντόπια συμφέροντα των αφεντικών. Όπλα μας ενάντια στα μνημόνια και σε κάθε τι που μας σκοτώνει και μας σκλαβώνει, η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση, οι ταξικοί και οι κοινωνικοί αγώνες μας. Επίσης δείτε και αυτό: Πανελλαδική αφίσα για την απεργία ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.
Με δικό της πανό, κατέβηκε η νεοδημιούργητη Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ρεθύμνου στην απεργιακή κινητοποίηση στην πόλη, στις 17 Μάη. Μπορείτε να δείτε την σχετική φωτογραφία ΕΔΩ. Καλή αρχή και καλούς αγώνες, συντρόφισσες/σύντροφοι!
Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Μetro AEBE για την απόλυση εγκύου εργαζόμενης από την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ My Market, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 17 Μάη, η Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας, η Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας (Α.ΣΑ.ΣΥ.Ν.Φ) και η Αναρχική Συλλογικότητα Καλλιθέας-Μοσχάτου (Α.ΣΥ.ΚΑ.ΜΟ). Μπορείτε να διαβάσετε σχετική ενημέρωση ΕΔΩ, καθώς και να δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και στις 18 Μάη. Με σύνθημα «μία είναι η απάντηση, ξεσηκωμός, οργάνωση, αγώνας», οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ενώσεις ,κάτω από βροχή, διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης. «Έφοδο» κάνανε οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συμβασιούχοι πήδηξαν τα κάγκελα και μπήκαν στον περίβολο του υπουργείου. Στη συνέχεια επιχείρησαν να εισέλθουν στον κυρίως χώρο, αλλά βρήκαν κατεβασμένα τα ρολά. Στις κινητοποιήσεις, συμμετείχαν επίσης: οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, οι ναυτεργάτες, οι δικηγόροι , λογιστές – φοροτεχνικοί και οι συμβολαιογράφοι, αντιδρώντας στο αντεργατικό νομοσχέδιο της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Επίσχεση εργασίας πραγματοποίησαν την Δευτέρα 15 Μάη οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δυο μηνών. Από την πλευρά της η διοίκηση του Οργανισμού, αντί να πληρώσει τους εργαζόμενους, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση.
Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και στο παρασκήνιο εργοδοτική τρομοκρατία και προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός, στο συγκρότημα «Πήγασος» (συμφερόντων Φ. Μπόμπολα) που έχει τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «GOAL NEWS» και τις ιστοσελίδες «ethnos.gr», «imerisia.gr», «sentragoal.gr», «life.gr», «womenonly.gr», «elle.gr», «cinemag.gr», «caranddriver.gr». Ωστόσο οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Βασικό αίτημα τους είναι η καταβολή απλήρωτων δεδουλευμένων, που φτάνουν μέχρι και τους μισθούς πέντε μηνών. Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται επίσης τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα, μπροστά μάλιστα στο ενδεχόμενο ακόμα και να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας.

Με κινητοποιήσεις ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, την απλήρωτη εργασία και την επισφάλεια των θέσεων εργασία τους απάντησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση υποδημάτων«Λεμονής ΑΕΒΕ» (πρώην Καλογήρου). Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία προσπαθεί εκβιαστικά να πάρει τις υπογραφές τους σε επιστολή στήριξης της εταιρείας, την ίδια ώρα που τους έχει απλήρωτους για περίπου δύο μήνες και σε αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας. «Μας ζητά για ακόμη μια φορά να βάλουμε πλάτη και να συναινέσουμε σε περαιτέρω απληρωσιά και ανασφάλεια, να χρησιμοποιήσει την “εν λευκώ” υπογραφή μας στα όποια νέα σενάρια μπορεί να προκύψουν», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.
ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ», αναφέρει ανακοίνωση της ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ, (ολόκληρη η ανακοίνωση στον πιο πάνω σύνδεσμο). Η Συνέλευση απαιτεί, να δοθεί πολιτική λύση ώστε να προηγηθούν οι κατακλεμμένοι εργαζόμενοι και οι κατακλεμμένες εργαζόμενες του «Νέο Αθήναιον» έναντι κάθε απαίτησης είτε κρατικής είτε επιχειρηματικής. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι ως Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας) συμμετέχουμε στην «Συνέλευση Αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων του «Νέο Αθήναιον».
Διήμερο, 13 και 14 Μαΐου 2017, ενάντια σε ανεργία και επισφάλεια στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, συνδιοργανώθηκε από εργατικά σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς, συγκεκριμένα: Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, Barikat.gr, Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», Ενεργοί Άνεργοι, Εργατικές Λέσχες: Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κυψέλη-Πατήσια-Γαλάτσι, Νέας Ιωνίας «Υδραγωγείο», Νέας Σμύρνης, Περιστερίου, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, Λάντζα-αγωνιστική εργατική συσπείρωση στο χώρο του επισιτισμού/τουρισμού, Σύλλογος Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, επίσης συμμετείχαν και αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, σχετικά, μπορείτε να δείτε για την εκδήλωση: ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ & ΕΔΩ.
Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε το Σάββατο 13 Μάη, στο Υφαντήριο Παντελίδη, στην περιοχή της Ν. Ιωνίας. Ο εργαζόμενος Bahadar Chaudhary από το Πακιστάν που έχασε τη ζωή εν ώρα εργασίας. Όπως καταγγέλλεται, οι συνθήκες γαλέρας που επιβάλλονται από την εργοδοσία, η ανασφάλιστη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια και τις υπερωρίες νυχτερινές ώρες και μόνος του ο εργαζόμενος, στο χώρο εργασίας, ήταν οι αιτίες του νέου αυτού εργοδοτικού εγκλήματος.

Ακρωτηριάστηκε τελικά, ο 37χρονος εργαζόμενος στο εργοδοτικό έγκλημα που είχε σημειωθεί την Πέμπτη 11 Μάη στα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας στη Φλώρινα, από διερχόμενο χωματουργικό όχημα. Ο 37χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με συντριπτικά κατάγματα στα δύο πόδια. Οι γιατροί τελικά προχώρησαν σε ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού (κάτω από το γόνατο) ενώ κάνουν αγώνα για να σώσουν το αριστερό. Πρόκειται για άλλο ένα «ατύχημα» με θύμα ενός ανθρώπου της τάξης μας ,στον βωμό του κέρδους των αφεντικών.
«Στον αέρα»,βρίσκονται οι 800 εργαζόμενοι της «Εθνικής Ασφαλιστικής», των οποίων οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα μένουν « μετέωρα» ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Η αριστερό-ακροδεξιά συγκυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν προτίθεται να λάβει κανένα απολύτως μέτρο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ψήφισμα συμπαράστασης στο Σύλλογο εργαζομένων στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό. Ακολούθως παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα. Η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό εκφράζει την συμπαράσταση της στους εργαζόμενους στο σωματείο ΣΥΛ.Ε.Ε.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, που εδώ και δύο εβδομάδες πραγματοποιούν λειτουργική κατάληψη στην κεντρική υπηρεσία και τις δομές του Οργανισμού σε όλη τη χώρα διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ. Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια τρομοκρατίας της Διοίκησης η οποία όχι μόνο εμπαίζει τους εργαζόμενους και δεν προχωράει στην υπογραφή ΣΣΕ σύμφωνα με παλιότερες δεσμεύσεις της αλλά προχωράει σε κάθε είδους απειλές ακόμα και με καταστολή προκειμένου να αναγκάσει τους εργαζόμενους να υποχωρήσουν και να σταματήσουν την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις τους/…/Η πρωτοβουλία σωματείων για συντονισμό στηρίζει τον αγώνα αυτό με κάθε τρόπο και καλεί τα σωματεία και αγωνιστές που συσπειρώνει να δώσουν το παρόν στην κινητοποίηση που οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα την Πέμπτη 10.30πμ Αχαρνών 1 πλατεία  Βάθης για παράσταση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Καταγγελία των εργαζόμενων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων ομίλου «Ζούρα» για το πογκρόμ τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στόχος της εργοδοσίας είναι να τρομοκρατήσει όσους συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σωματείο και να εντείνει ακόμα περισσότερο την εργασιακή ζούγκλα στο χώρο εργασίας.
Τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης από εργολάβο στο νοσοκομείο σε συνεργείο καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Όπως καταγγέλλεται η απόλυση έχει σαν απώτερο σκοπό να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργολαβικούς εργαζόμενους ώστε να μην διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Οι καθαρίστριες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου ώστε η εργαζόμενη να επιστρέψει στη δουλειά της. Παράλληλα δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους, ώστε όχι μόνο να παρθεί η απόλυση πίσω, αλλά και για να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία ενάντια στους συναδέλφους τους που τους απειλούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν έρθουν σε επαφή με το σωματείο.
Όμως τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης έγινε και στο ξενοδοχείο «Athens Cypria». Η εργοδοσία «απέλυσε για δεύτερη φορά μετανάστρια εργαζόμενη και συνδικαλίστρια που επέστρεψε στη δουλειά της πριν ένα χρόνο με δικαστική απόφαση, μετά την παράνομη απόλυσή της. Η εργαζόμενη μπήκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας επειδή ήταν μαχητική και διεκδικούσε τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Σε δίκη παραπέμφθηκαν συνδικαλιστές στην Λάρισα την Παρασκευή 19 Μάη. Η κατηγορία σε βάρος τους αφορά την διάρκειας 29 ημερών κινητοποίηση των εργαζομένων Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» που διεκδικούσαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών το 2014.
Τέλος, δόθηκαν στην δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Φλεβάρη που μας πέρασε. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει στο 23,2% το ποσοστό της επίσημης ανεργίας τον Φλεβάρη του 2017, έναντι 23,3% τον Γενάρη του 2017 και 23,9% τον Φλεβάρη του 2016. Αντίστοιχα, υπολογίζει τον αριθμό των ανέργων στα 1,104 εκατομμύρια άτομα. Το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 27,5% στις γυναίκες και το 19,7% στους άντρες. Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το υψηλότερο ποσοστό (47,9%) καταγράφεται στις ηλικίες 15 – 24 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 25 – 34 ετών (30,4%). Στην ηλικιακή ομάδα 65 – 74 ετών η ανεργία καταγράφει ποσοστό 14,8%. Εκτός από την αύξηση που σημειώνεται από τον Φλεβάρη του 2016 (11,2%), αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό ανεργίας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια (ήταν στο 3,5% τον Φλεβάρη του 2012) και διαμορφώνεται πλέον σε διψήφια νούμερα, αντανακλώντας προφανώς ένα μέρος των επιπτώσεων μέτρων όπως η αύξηση των ηλικιακών ορίων. Στην Αττική το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 22,8%, ενώ η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται σε Ήπειρο – Δυτική Μακεδονία (27,6%).