Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #164 από το μπλόγκ της ΕΣΕ-Αθήνας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πολιτική λύση ώστε να προηγηθούν οι κατακλεμμένοι εργαζόμενοι και οι κατακλεμμένες εργαζόμενες του «Νέο Αθήναιον» έναντι κάθε απαίτησης είτε κρατικής είτε επιχειρηματικής. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Συνέλευσης Αγώνα των Απλήρωτων Εργαζόμενων του Νέον Αθήναιον και προσθέτει: Καλούμε κάθε εργαζόμενο-η, από οποιοδήποτε χώρο δουλειάς, στην συνάντηση έξω από το υπουργείο εργασίας(Σταδίου 29),στην συνάντηση που θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη 5-7 μμ και θα έχει σαν στόχο την δημιουργία ενός κέντρου αγώνα ,για να δοθεί επιτέλους, τέλος στο αίσχος της απλήρωτης εργασίας. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας) συμμετέχει στην «Συνέλευση Αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων του «Νέο Αθήναιον».

Δίκη για την αποζημίωση απόλυσης της εργαζόμενης από την “Πρωτοπορία”, θα διεξαχθεί την Πέμπτη 1/6. Σε ανακοίνωση-κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης (Δικ. Ευελπίδων) ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) αναφέρει μεταξύ αλλων: Ο αγώνας για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης της συναδέλφου μας από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», που υπέστη βλαπτική-εκδικητική μεταβολή, συνεχίζεται. Καλούμε σε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στην απολυμένη συνάδελφό μας την Πέμπτη 1 Ιούνη 2017, στις 9πμ, στα Δικαστήρια Ευελπίδων όπου θα εκδικαστεί -εξ αναβολής- η αγωγή που έχει καταθέσει.

Μοτοπορεία για τα λεγόμενα “εργατικά ατυχήματα” (για εμάς εργοδοτικές δολοφονίες), με επικέντρωση στον κλάδο των courier-delivery-εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18/5, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του Κορυδαλλού, της Νίκαιας και του Κερατσινίου. Την μοτοπορεία συνδιοργάνωσαν οι τοπικές αυτοοργανωμένες συλλογικότητες Pasamontana (Κορυδαλλός), Εργατική Πτέρυγα (Κορυδαλλός), Μπλόκο στην Εξουσία (Νίκαια), Ρεσάλτο(Κερατσίνι), Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου -Δραπετσώνας, και μέλη του ΣΒΕΟΔ. Το κάλεσμα για την απεργία ΕΔΩ. Το απεργιακό φύλλο της εφημερίδας Ρελαντί ΕΔΩ. Αναλυτική ενημέρωση ΕΔΩ.
Στις 25 Μάη εργαζόμενοι, μέλη της ΣΒΕΟΔ ( Συνέλευση Βάσης Οδηγών Δικύκλων) πραγματοποίησαν απεργία και μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας, με αιτήματα τα μέσα ατομικής προστασίας, εταιρικό μηχανάκι, ενιαία ειδικότητα και βαρέα ανθυγιεινά ένσημα , φαινομενικά βασικά και αυτονόητα πράγματα αλλά καθόλου δεδομένα στο επάγγελμά τους. Από νωρίς το πρωί, πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες παρεμβάσεις σε 6 καταστήματα ταχυμεταφορών (Γενική Ταχυδρομική, Speedex, ACS Courier) στην οδό Μιχαλακοπούλου, αλλά και στην οδό Θηβών. Μετά την ολοκλήρωση των πρωινών παρεμβάσεων, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο Πεδίον του Άρεως, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, με τη δυναμική παρουσία εκατοντάδων απεργών και αλληλέγγυων. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία. Αναλυτική ενημέρωση μπορείτε να βρείτε άδω: Ανταπόκριση από την 24ωρη απεργία των εργαζομένων οδηγών δικύκλου που καλεί η ΣΒΕΟΔ – Bίντεο από την μαζική μοτοπορεία των εργαζόμενων με μηχανάκι, delivery, courier. Επίσης δείτε σχετικά και στον σύνδεσμο που ακολουθεί: βίντεο – μοτοπορεία. Φωτογραφίες: ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ &ΕΔΩ.
Κάλεσμα στήριξης της απεργίας της ΣΒΕΟΔ είχε απευθύνει το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού (ΣΣΜ). Στο κάλεσμα μεταξύ άλλων το ΣΣΜ ανέφερε: Μέσα από αυτή τη κινητοποίηση προσπαθούν να αναδείξουν τις άθλιες συνθήκες τις οποίες βιώνουν μέσα σε μία περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στην τάξη μας και ακραίας υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης από κράτος και αφεντικά. Στο επάγγελμα του διανομέα η υποτίμηση αυτή εκφράζεται με το σκληρότερο τρόπο. Τα αφεντικά προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους εντατικοποιούν την εργασία και πιέζουν όλο και περισσότερο τους εργαζομένους παραβλέποντας ακόμα και τα βασικά μέσα προστασίας με αποτέλεσμα άνθρωποι της τάξης μας να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στο δρόμο. ‘Έχοντας γίνει συχνά τον τελευταίο καιρό παρατηρητές τέτοιων εργοδοτικών δολοφονιών μας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο το ποιος είναι ο ταξικός μας ρόλος απέναντι σ αυτή τη συνθήκη. Στεκόμαστε λοιπόν αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί μας από τη ΣΒΕΟΔ, ένας αγώνας για την αξιοπρέπειά μας αλλά και για την ίδια μας τη ζωή. Από τον αγώνα δρόμου, στο δρόμο του αγώνα. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΣΒΕΟΔ την Πέμπτη 25 Μάη για τους courier, τους delivery και τους εξωτερικούς υπάλληλους, αναφέρει στο δικό του κάλεσμα αγώνα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων (ΣΥΒΧΨΑ). Ακολουθεί ένα εκτενές απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ. Θεωρούμε πως η κοινή και συντονισμένη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι βασικός όρος, προκειμένου να ενοποιήσουμε τις αντιστάσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε εργασιακό κλάδο και να ισχυροποιήσουμε τις μάχες μας απέναντι στην ολοένα και οξυνόμενη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Η αλληλεγγύη και η ενότητα στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων μας είναι αναγκαίοι όροι για μας, όχι μόνο απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, αλλά και ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ. Για εμάς είναι δεδομένο πως κάθε μάχη που δίνεται (και καθετί που κερδίζεται) σε έναν χώρο δουλειάς ή σε έναν εργασιακό κλάδο αποτελεί μάχη (και κατάκτηση) για όλο το εργατικό κίνημα. Άλλωστε τα ζητήματα της συγκεκριμένης απεργίας αφορούν άμεσα και το Σύλλογό μας, καθώς ο κλάδος μας έχει εκατοντάδες courier και εξωτερικούς υπάλληλους, όπως και σχεδόν το σύνολο των κλάδων σήμερα. Απαιτούμε: Να υποχρεούται η κάθε επιχείρηση να παρέχει δικά της οχήματα στους courier – delivery – εξωτερικούς υπαλλήλους, τα οποία και θα πρέπει να συντηρεί με δικό της κόστος. Να παρέχονται όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (κράνος, γάντια, μπουφάν και παντελόνι μηχανής, αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν και παντελόνι, μπότες μηχανής κ.λπ.).Να απαγορευτούν οι διανομές όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (χιόνια, υψηλές θερμοκρασίες).Να κατοχυρωθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για courier, delivery και εξωτερικούς υπαλλήλους. Παλεύουμε για: αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας, μείωση του χρόνου εργασίας 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για όλους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ΟΧΙ στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία.

Να στηρίξουμε την απεργία των εργαζόμενων με μηχανάκι, delivery, courier και εξωτερικών που καλεί το σωματείο “Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου”, αναφέρουν οι Generation400 Νέοι και νέες που αρνούνται να αποτελέσουν την γενιά των 400 ευρώ.

Στις 25 Μάη μην παραγγείλεις μαγείρεψε μόνος σου , προτείνει το Αυτόνομο Σχήμα ΦυσικοΜαθηματικής Σχολής ( Α.Σ★ΦΜΣ) για την απεργία της ΣΒΕΟΔ. Στις 25 Μάη-αναφέρει το Α.Σ★ΦΜΣ δεν παραγγέλνουμε, μαγειρεύουμε σπίτι ή ακόμα καλύτερα συλλογικά, γιατί οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων (Delivery, Courier Εξωτερικοί) ΑΠΕΡΓΟΥΝ και διεκδικούν: Εταιρικά μηχανάκια Μέσα ατομικής προστασίας Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά. Ενιαία ειδικότητα και Συλλογική σύμβαση εργασίας Μπορείτε να δείτε σχετικά στο πιο πάνω λίνκ η εναλλακτικά ΕΔΩ.

Αλληλεγγύη στον συνάδελφο Δημήτρη Δημητούλη, αναφέρει σε ανακοίνωση το Αυτοοργανωμένο Σχήμα Καθηγητών (Α.S.Κ.), που διώκεται για τις αντιφασιστικές του ιδέες. Ακολουθεί ένα εκτενές απόσπασμα από την ανακοίνωση του A.S.K. Εμείς θεωρούμε ότι καθήκον του εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο η διδασκαλία του γνωστικού του αντικειμένου, αλλά και η έμπρακτη υποστήριξη αρχών όπως η ισότητα και η ελευθερία, ακόμα κι αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τους μαθητές του απέναντι σε μισάνθρωπες αντιλήψεις και τους εκφραστές τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και αυτό του συναδέλφου Δ. Δημητούλη, καθηγητή στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, ο οποίος απέτρεψε τη διάδοση φιλοχουντικού λόγου κατά τη διάρκεια του μαθήματός του, ως όφειλε. Για τη στάση του αυτή ο συνάδελφος βρέθηκε να διώκεται, καθώς οι φορείς της φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής θεωρούν ότι μπορούν να στοχοποιούν και να τρομοκρατούν όσους και όσες στέκονται απέναντί τους. Το Αυτοοργανωμένο Σχήμα Καθηγητών (Α.S.Κ.) εκφράζει τη συμπαράστασή του στον συνάδελφο και καλεί την Τρίτη 6 Ιουνίου στο Ειρηνοδικείο Περιστερίου, όπου και εκδικάζεται η αγωγή σε βάρος του. Καμία δίωξη στο Δ. Δημητούλη.
Συγκέντρωση στην Βουλή και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους την Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Μαΐου. Απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην κλείσει καμιά δημοτική δομή και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
Παρέμβαση για τους συμβασιούχους πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον Δήμο Ικαρίας .Αίτημα τους η καταβολή των δεδουλευμένων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εν’ όψει μάλιστα της θερινής σεζόν που αρχίζει οσονούπω.
Το ΙΓΜΕ οδηγείται σε ντε φάκτο κατάργηση. Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ζητούν την παρέμβαση του. Επιπλέον στην επιστολή σημειώνουν ότι: Η παράταση της αδράνειας, θα καταστήσει τη ζημιά μη αναστρέψιμη. Oι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, αγωνίζονται για την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών τους.

Εν τω μεταξύ η ναζιστική δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής αποθρασυμένη από την ανοχή της αριστερό-ακροδεξιάς συγκυβέρνησης, κατέθεσε στην βουλή επερώτηση για το ΙΓΜΕ, με ευθεία επίθεση στον αγώνα των εργαζομένων. Η ναζιστική συμμορία αποδεικνύει γι άλλη μια φορά, ότι όχι μόνο δεν είναι αντιμνημονιακή, αλλά τουναντίον έχει μία άθλια συνεργασία με τα αφεντικά και το κράτος, ώστε να εξυπηρετεί τα σχέδια τους. Δείτε επίσης την ενδιαφέρουσα έρευνα της πολιτικής επιθεώρησης ΜΟΛΟΤ: Χρυσή Αυγή: Η φωνή του κεφαλαίου μέσα από τις ερωτήσεις της στο αστικό κοινοβούλιο.
Το συνδικάτο εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, με ανακοίνωση του καταγγέλλει ΟΜΟΦΩΝΑ την φασιστική παρέμβαση της ΧΑ που για μια ακόμη φορά αποκάλυψε το δήθεν αντισυστημικό πρόσωπο της και αντιπαρατέθηκε με τα συνδικάτα. Δεν μας εκπλήσσει το μίσος που έχει ενάντια στα συνδικάτα-αναφέρει η ανακοίνωση- διότι το έχει ξανακάνει στο παρελθόν και το συνδικάτο μας την κατήγγειλε σαν μια εγκληματική οργάνωση που φτάνει ακόμα και στην δολοφονία όσων αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα αποδεικνύοντας ότι είναι το μακρύ χέρι των εργοδοτών.
ΠΟΣΠΕΡΤ: Τίτλος τιμής η αγωγή της Χρυσής Αυγής, Δευτέρα 29/5 11.00 π.μ. δικαστήρια Ευελπίδων Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ έχει ως εξής: Σήμερα στις 17.45 παραλάβαμε την αγωγή που υπέβαλλε εναντίον της ΠΟΣΠΕΡΤ και του προέδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και ο Γ.Γ. της Νίκος Μιχαλολιάκος. Η εγκληματική οργάνωση με τα τάγματα εφόδου που τρέφεται από την περιφρόνηση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, ζητά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να καταδικάσει την ΠΟΣΠΕΡΤ με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και τον πρόεδρό της με προσωποκράτηση ενός έτους, αν επιμείνουν στην αρχική τους απόφαση να κάνουν οι εργαζόμενοι στάση εργασίας κάθε φορά που θα προγραμματίζεται μετάδοση αυτού του φασιστικού συνδέσμου λαϊκής και κοινωνικής περιφρόνησης. Όλοι αυτοί που θα έπρεπε ήδη να είχαν καταδικαστεί και από την δικαιοσύνη και να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα τολμούν να μας εγκαλούν γιατί κάνουμε πράξη το θεσμικό μας καθήκον στη δημοκρατία, δικαιώνοντας πλήρως αυτό που λέει ο λαός «φωνάζει ο … φασίστας να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ο δημοκρατικός λαός τους αποβάλει από τη συνείδησή του, η Βουλή πρόσφατα από την αίθουσα του ναού της Δημοκρατίας (θα ακολουθήσουν άραγε νέες αγωγές;) και η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ κάνει πράξη τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων και των Νόμων απεργώντας όποτε διαδίδεται το διχαστικό – ρατσιστικό της κήρυγμα που σπέρνει το φόβο και τη μισαλλοδοξία. Δεν τους φοβόμαστε και τους περιμένουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φορείς, τα σωματεία και κάθε δημοκράτη τη Δευτέρα 29/5/2017 11.00 π.μ. στο κτίριο 5 της Ευελπίδων όπου θα γίνει η ακροαματική διαδικασία.
Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΤΟΞΟΤΗΣ» Ανώνυμη Τεχνική, Ναυτιλιακή, Εμπορική, Βιομηχανική και Τουριστική Εταιρεία (συμφερόντων Καλογρίτσα), η οποία εκτελεί έργα της ΔΕΗ και στο νομό Λάρισας, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας με αίτημα την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των 9 τελευταίων μηνών, καθώς και των υπόλοιπων από παλιότερες περιόδους (2014 – 2015) που τους χρωστάει η εργοδοσία.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν την Δευτέρας 22 Μάη εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Διεκδίκησαν τη διασφάλιση των δεδουλευμένων, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra» και το κλαδικό συνδικάτο έχουν εξαγγείλει νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 1η Ιούνη, αυτή την φοράς έξω από το ξενοδοχείο.

Νέο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στις 17 Μάη, ημέρα γενικής απεργίας. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο, η εργοδοσία των επιχειρήσεων «ΣΤΑΦ» και «ΜΠΕΤΙΝΑ» στη Λάρισα, υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να δουλέψουν την ημέρα της απεργίας και μάλιστα σε διαφορετικό ωράριο απ’ αυτό που δουλεύουν καθημερινά, ώστε να μην έλθουν σε επαφή με εργαζόμενους και συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν την απεργία…..
Για τον θάνατο τουBahadar Chaudhary, εργάτη στα υφαντήρια της Ν. Ιωνίας, η συλλογικότητα RedFractal εξέδωσε ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αναλυτικά: Ο Bahadar Chaudhary εργαζόταν στα υφαντήρια  Παντελίδη στην οδό Σινιόσογλου της Ν. Ιωνίας κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται πολλές κλωστοϋφαντουργικές βιοτεχνίες και εργοτάξια. Πολεοδομικά και χωροταξικά η γειτονιά με τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια μαρτυρά τη βιομηχανική της ιστορία – κι αυτή των αγώνων της. Γρανάζια αυτής της ιστορίας είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες – ντόπιοι και μετανάστες – που έζησαν και πάλεψαν στους δρόμους όπου σήμερα βρίσκονται τα υφαντήρια Παντελίδη. Ένας από αυτούς ήταν κι ο Bahadar, ο οποίος πέθανε εν ώρα εργασίας στις 13 Μάη 2017 σε εξαντλητικές συνθήκες υπερκόπωσης. Κάπου εδώ θα μπορούσε να λήξει το κείμενο και να αναθέσουμε τις λεπτομέρειες (δηλαδή την ουσία) του θανάτου στις αρμόδιες αρχές, προσθέτοντας ένα σύντομο σχόλιο για τις συνθήκες εργασίας που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα. Ακριβώς έτσι έπραξε το συνδικάτο του κλάδου, η ΟΕΚΙΔΕ (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ). Θεωρούμε όμως πως μια τέτοιου τύπου αμυντική και παθητική στάση απέναντι στο κεφάλαιο και το κράτος του είναι ταξικά ανεπαρκής και δεν προσφέρει καμία αγωνιστική εναλλακτική. Αντιθέτως, εναποθέτει μοιρολατρικά την αλλαγή των ζωών μας σε παράγοντες έξω από εμάς, σε παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να καθορίσουμε. Για εμάς η ζωή κι ο θάνατος του Bahadar Chaudhary, είναι η ιστορική και κοινωνική βιογραφία των μεταναστών εργατών στην Ελλάδα του 4ου μνημονίου και της καπιταλιστικής κρίσης. Κι επειδή η ιστορία των μεταναστών δεν ξεκινά όταν φτάνουν στην Ευρώπη αλλά είναι η συνέχεια της πάλης των τάξεων στις χώρες καταγωγής τους έχει αξία έτσι ώστε κατανοήσουμε ολοκληρωτικά την αναγκαιότητα του διεθνισμού να επισημάνουμε το εξής: η παγκόσμια ιστορία του καπιταλισμού είναι τέτοια όπου τα μεγαλύτερα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας βρίσκονται σε χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές όπου τα εργοδοτικά εγκλήματα σε συνεργασία με το κράτος έχουν οδηγήσει σε περιπτώσεις όπως αυτή στο εργοστάσιο της Rana Plaza, το οποίο κατέρρευσε με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 1000 εργατών. Φτάνοντας στα εγχώρια δεδομένα, οι εργάτες στα υφαντήρια βρίσκονται αντιμέτωποι με 10ωρες ως και 16ωρες βάρδιες, συχνά αδήλωτες και φυσικά με απλήρωτες υπερωρίες. Επιπλέον, οι περισσότερες βιοτεχνίες δεν τηρούν ούτε τους βασικούς κανονισμούς συνθηκών εργασίας – ένα από τα αποτελέσματα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επέφεραν τα μνημόνια. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ένα πλαίσιο όπου στα σώματα των εργατών εγγράφεται (βιολογικά και ψυχικά) και τα φθείρει η βία που δέχονται καθημερινά στην παραγωγική διαδικασία. Οι μετανάστες εργάτες όμως έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλο ένα όπλο που στρέφει εναντίον τους η εργοδοσία: τον ρατσισμό. Έναν ρατσισμό που έχει πολιτική αφετηρία την ανάγκη της εργοδοσίας να ασκεί περαιτέρω πίεση στους εργαζόμενους για να μπορεί να ελέγξει τη δυνατότητα τους να αντισταθούν. Έναν ρατσισμό που οργανωτική και νομική αφετηρία έχει τις επίσημες κρατικές ρατσιστικές πολιτικές που στοχοποιούν τους μετανάστες με πρώτο και κύριο εργαλείο πίεσης την άδεια διαμονής κι τη δυσκολία απόκτησης της – ειδικά για όσους εργάτες προέρχονται από την νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική. Έναν ρατσισμό που όταν έρχεται η τελική πράξη της εφαρμογής του, δίπλα στην εργοδοσία που απειλεί με απολύσεις (και κλήσεις στο τμήμα αλλοδαπών) αν δεν συμμορφωθεί ο εργαζόμενος έρχονται κι οι φασιστικές ομάδες της Χρυσής Αυγής για να γίνουν κομμάτι του στρατιωτικού σώματος του κεφαλαίου όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις από τη Σκάλα Λακωνίας ως τον Ασπρόπυργο Αττικής. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη όψη (η πιο σημαντική μάλιστα): αυτή της εργατικής αντίστασης όπως στις επιτροπές εργαζόμενων στο εργοστάσιο της Γενικής Ανακύκλωσης όπου εργάτες πολλών γλωσσών και θρησκειών οργανώθηκαν ταξικά και διεθνιστικά ενάντια στην εργοδοσία και τη στήριξη που αυτή είχε από την τοπική διοίκηση. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει με επιμονή να ακολουθήσουμε χωρίς ταλαντεύσεις. Οι ζωές, οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας ενάντια στα κέρδη τους. Το κίνημα των εργατών και των καταπιεσμένων ενάντια στην ακινησία του – προ πολλού –  λιμνάζοντος και σάπιου κεφαλαίου. Με όλους τους Bahadar Chaudhary, εργάτες στα υφαντήρια της Ελλάδας.
Τέσσερις (!!!) ακόμα απόπειρες εργοδοτικής δολοφονίας, σημειώθηκαν την εβδομάδα που μα πέρασε. Η πρώτη έγινε την Δευτέρα 22 Μάρτη. Εργάτης καθαριότητας σε απορριμματοφόρο τραυματίστηκε στον δήμο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι. ΙΧ αυτοκίνητο παρέσυρε τον εργάτη και τον έριξε πάνω στο απορριμματοφόρο. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε και είναι εκτός κινδύνου. Στην δεύτερη που έγινε στον Ασπρόπυργο στην περιοχή Νεόκτιστα, τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι μετά από ανάφλεξη σε φιάλες υγραερίου στην εταιρεία εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου «TOPGAZ». Οι δύο εκ των τριών τραυματίστηκαν σοβαρά και φέρουν εισπνευστικά εγκαύματα και εγκαύματα προσώπου και ο ένας από αυτούς νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Ο τρίτος είναι ελαφρά τραυματισμένος. Η τρίτη έγινε μέσα στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V, με εργαζόμενο της εταιρείας MEKATE να τραυματίζεται ευτυχώς ελαφρά στον ώμο, ύστερα από χτύπημα με φορτίο γερανού. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο για εξετάσεις και όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η τέταρτη σημειώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης την Παρασκευή 26 Μάη, στο εργοτάξιο στην οδό Αρχ. Μακαρίου σε έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία «Μινωική Τεχνική».Πρόκειται για το δεύτερο ατύχημα στο ίδιο έργο μέσα σε λίγες ημέρες. Οι οικοδόμοι και το τοπικό συνδικάτο τους, αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάση εργασίας την Τρίτη 30 Μάη στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Και τα τέσσερα εργατικά “ατυχήματα” προκλήθηκαν από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.
Να λειτουργήσει με απεργοσπαστικό μηχανισμό επιχείρησε την Πέμπτη 25/5, η εργοδοσία της επιχείρησης «ΤΟΞΟΤΗΣ» (συμφερόντων Καλογρίτσα).Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στη Λάρισα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα για τους 9 τελευταίους μήνες, καθώς και υπόλοιπα από παλιότερες περιόδους (2014 – 2015) που τους χρωστάει η εταιρεία.
Ανακοίνωση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού (ΣΣΜ), σχετικά με την στοχοποίηση του από τις δικαστικές αρχές. Ακολουθεί η ανακοίνωση αναλυτικά. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει για ακόμη μία φορά ένα κυνήγι μαγισσών από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές εναντίον του σωματείου. Πιο συγκεκριμένα ενημερωθήκαμε από ιδρυτικά μέλη του σωματείου (άτομα δηλαδή εγγεγραμμένα κατά την περίοδο του 2006) πως έχουν καλεστεί από τον 19ο πταισματοδίκη για προανάκριση σχετικά με δράση του σωματείου χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν ποιά είναι αυτή και με τι σχετίζεται, αντίθετα τους ειπώνεται πως αναζητούν τα μέλη διοίκησης του σωματείου του 2016. Ενώ θα περίμενε κανείς πως θα τηρούνταν μια στοιχειώδης τυπική διαδικασία, οι αρχές προτιμούν να παρενοχλούν άτομα που δε σχετίζονται με τη τωρινή δράση του σωματείου με την πρόφαση ότι δεν μπορούν να μας βρουν τη στιγμή που όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη λειτουργία μας είναι κατατεθειμένα στο πρωτοδικείο. Δηλώνουμε λοιπόν προς κάθε ενδιαφερόμενο πως το σωματείο λειτουργεί δημόσια και ανοιχτά και πως ο καθένας μπορεί να το βρει ανά πάσα ώρα και στιγμή. ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΤΥΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
Νίκησαν οι εργαζόμενοι στα H&M: Απέσυραν τις νέες συμβάσεις. Υπενθυμίζουμε, ότι η εργοδοσία των «H&M» υπό την απειλή της απόλυσης (όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι), επιχείρησε να επιβάλλει με τις ατομικές συμβάσεις την υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υπαλλήλων της, που θα έπρεπε να γίνουν «πολυεργαλεία», την δυνατότητα να μετακινεί το προσωπικό σε όλη την Ελλάδα είτε περιστασιακά είτε μόνιμα και χωρίς καν στοιχειώδη κάλυψη εξόδων.
Τετράωρη στάση εργασίας ανά βάρδια πραγματοποίησαν την Παρασκευή 26 Μάη οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Διεκδικούν την εμπρόθεσμη καταβολή των δεδουλευμένων, να μην γίνουν περικοπές στους μισθούς, να μην γίνουν απολύσεις, να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και να ενταχθούν όλοι οι ενοικιαζόμενοι στο μισθολόγιο της ΛΑΡΚΟ κ.α.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25 Μάη στην ΕΛΣΤΑΤ και την Παρασκευή 26 Μάη και στο υπουργείο Εργασίας οι ερευνητές – «ιδιώτες συνεργάτες» της ΕΛΣΤΑΤ. Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδίκησαν να αναγνωριστούν ως μισθωτοί, με κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος να αμείβεται η εξαρτημένη εργασία με δελτία παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης. Επίσης, διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, καμιά μείωση των αποδοχών τους μέσω παρακράτησης εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ και αναδρομική αναγνώριση του χρόνου Ασφάλισης την τελευταία δεκαετία, που να βαρύνει τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους.
Αναστολή της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν στις 23 Μάη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), μετά από δεσμεύσεις που έλαβαν για καταβολή των δεδουλευμένων Μάρτη, Απρίλη και του δώρου Πάσχα.

Οι 28 καθαρίστριες του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ύστερα από 19 χρόνια σκληρής και καθημερινής δουλειάς, ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να συνάψουν ατομική σύμβαση εργασίας, λόγω των κριτηρίων του….. ΑΣΕΠ, καθώς κάποιες δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου! Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
4 στις 10 συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» -δηλαδή ενός συστημικού εργαλείου- για τον μήνα Δεκέμβρη του 2016.Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 7 στις 10 κύριες συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά.
Σε αποχή από την εργασία τους προχώρησαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μάη. Απαίτησαν σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
Τέλος μία είδηση από τον διεθνή χώρο. Η κυβέρνηση της Τουρκίας απαγόρευσε την απεργία των εργαζόμενων του εργοστασίου «Şişecam», του μεγαλύτερου εργοστασίου υαλοποιίας της χώρας. Σε μία επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού, το Τουρκικό κράτος, υπό το πρόσχημα της «απειλής προς την εθνική ασφάλεια»,επέβαλλε υποχρεωτική αναβολή 60 ημερών για την απεργία με την οποία οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή καλύτερης συλλογικής σύμβασης εργασίας, δείχνοντας άλλη μία φορά το αντεργατικό και ξεκάθαρα φιλοεργοδοτικό πρόσωπο της.