Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #169 από το μπλόγκ της ΕΣΕ-Αθήνας.

Κυκλοφόρησε από την ΕΣΕ-Ιωαννίνων ο ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ 8 με θεματική: Πως αμείβεται η νυχτερινή εργασία;Διαβάστε για το τι ισχύει ακριβώς για την νυχτερινή εργασία, πως αμείβεται, τι ισχύει για τις Κυριακές και αργίες, υπερωρίες, εγκυμοσύνη κλπ μπορείτε να το βρείτε εδώ: αναρχοσυνδικαλισμός 8.

Guerre Serville ή αλλιώς  Πόλεμος  Σκλάβων, λέγεται η καινούργια έκδοση από Γιάννινα για την εξέγερση του Ιούνη του 1848 στο Παρίσι. Η έκδοση τυπώθηκε τον Ιούνιο του 17 σε 500 αντίτυπα και διακινείται από χέρι σε χέρι, αλλά και μέσα από κινηματικούς χώρους και δομές της πόλης των Ιωαννίνων με ελεύθερη συνεισφορά. Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα πάνε για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας.
Πανελλαδικό κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας, εν όψει της πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο την Κυριακή 16 Ιούλη απευθύνει το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια στην Αθήνα. Στο κάλεσμα το συντονιστικό αναφέρει: Η Κυριακή 16 Ιούλη θα αποτελέσει έναν σταθμό για τον αγώνα μας αφού ήδη τα αφεντικά φαίνεται να επενδύουν στην ημερομηνία αυτή ώστε να νομιμοποιήσουν και να επαναπροωθήσουν το σχέδιό τους για την εφαρμογή των 32 Κυριακών στον δήμο Αθηναίων και ευρύτερα.
Νέα εργατική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Ιούνη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ενάντια στη στοχοποίηση από ΜΜΕ εργαζόμενων από τις συλλογικότητες που συμμετείχαν στην παρέμβαση στις 7 Απρίλη 2017 στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Ρέντη. Στη συγκέντρωση καλούσαν, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), οΣύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες «ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» και η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία ΟΣΥ (ΕΑΣ ΟΣΥ). Δεν θα περάσει η ποινικοποίηση-εγκληματοποίηση των παρεμβάσεων έξω από τους χώρους εργασίας και η στοχοποίηση συναδέλφων από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ανέφερε το σχετικό κάλεσμα. Δείτε επίσης σχετικά: Ανακοίνωση σωματείων & εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στην ποινικοποίηση-εγκληματοποίηση της δημόσιας παρέμβασης συνελεύσεων γειτονιάς στις 7/4/17 στο αμαξοστάσιο του Ρέντη καθώς επίσης και: Ανακοίνωση σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων μετά το μαζικό μοίρασμα της Δευτέρας 15/5 στις 4 το πρωί, έξω από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Ρέντη.
Η κατάργηση Κυριακάτικης αργίας είναι η επέλαση της ελαστικοποίησης, η αποσάθρωση της κοινωνικής συνοχής των από τα κάτω. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αναρχική Ομοσπονδία. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης: Οι αγώνες που δίνουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις έχουν επιτύχει να φρενάρουν τα καπιταλιστικά σχέδια. Το κράτος παζαρεύει τον “αριθμό” και τα “μέρη στη χώρα” που το δικαίωμα θα καταργηθεί με την προσφιλή τακτική του να σαλαμοποιεί το πρόβλημα όταν βρίσκει αντιστάσεις. Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι στο τέλος είτε το δικαίωμα της κοινής αργίας για όλους θα κερδηθεί “καθολικά” -όπως και τόσα άλλα από αυτά που έχουμε χάσει- ή θα περάσουμε σε μια Θατσερική ζούγκλα. Οι αγώνες που δίνουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις πρέπει να στηριχθούν από όλους και όλες. Μέσα σε εργασιακούς χώρους, έξω από αυτούς αλλά και σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής. Το αδιαπραγμάτευτο της κοινής αργίας και η συνείδηση των συνεπειών της κατάργησής της πρέπει μας οδηγήσουν στο να αγωνιστούμε για αυτή μέσα στους χώρους εργασίας μας, στα σωματεία μας, στο δρόμο. Είναι ένας αγώνας που μπορούμε να κερδίσουμε. Φτάνει να τον δώσουμε όπως μπορούμε.
Για την συγκέντρωση, τους αποκλεισμούς καταστημάτων και την πορεία ενάντια στη Λευκή Νύχτα στο Ίλιον στις 24/6/2017, ο χώρος ραδιουργίας & ανατροπής Θερσίτης αναφέρει μεταξύ άλλων: Οι αποκλεισμοί των καταστημάτων διήρκησαν έως τις 10 το βράδυ. Κατά τη διάρκειά τους μοιράστηκαν χιλιάδες κείμενα και έγιναν συζητήσεις με περαστικούς και εργαζομένους/ες. Σε λίγες περιπτώσεις, ορισμένα αφεντικά επιχείρησαν να δημιουργήσουν εντάσεις στην προσπάθειά τους να ανοίξουν τα αποκλεισμένα καταστήματα, ωστόσο αυτό δεν έγινε κατορθωτό εξαιτίας τόσο της αποφασιστικότητας των συγκεντρωμένων όσο και της ψύχραιμης διαχείρισης των όποιων επιθετικών συμπεριφορών. Παρόμοια πρόκληση επιχειρήθηκε και από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους και παρατρεχάμενους του Ζενέτου, που τελικά αναγκάστηκαν να φύγουν από εκεί που ήρθαν. Στις 10 το βράδυ οι αποκλεισμοί ολοκληρώθηκαν και αμέσως μετά έγινε διαδήλωση που διέσχισε το κέντρο του Ιλίου, τους κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμους με πανό και συνθήματα, ενάντια σε μια ακόμη φιέστα που επιχειρεί να κανονικοποιήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την “κατοχή” της πόλης από το εμπόρευμα και το θέαμα.

Παρέμβαση ενάντια στην <<λευκή νύχτα>> στο Μαρούσι, πραγματοποίησαν το Σάββατο 1 Ιούλη, η Ελευθεριακή συλλογικότητα δια-πασών, η συλλογικότητα Σε τροχιά σύγκρουσης, η Κατάληψη έπαυλης Κουβέλου, η Κατάληψη κτήματος Πραποπούλου και οι Νομάδες (εργατική συνέλευση στα βορειοανατολικά). Η παρέμβαση εντάσσεται σε μια σειρά παρεμβάσεων ενάντια στις <<λευκές νύχτες>> τις τελευταίες εβδομάδες, που περιλαμβάνουν μοιράσματα κειμένων και αφισοκολλήσεις στην περιοχή του Αμαρουσίου. Στόχος των παρεμβάσεων να ανοίξει το ζήτημα της <<λευκής νύχτας>> στους εργαζόμενους/ες και αφετέρου να υπάρξει ενημέρωση προς τους καταναλωτές, σε μια προσπάθεια μπλοκαρίσματος της <<λευκής νύχτας>> από όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα οι δράσεις λειτούργησαν και ως μια μορφή πίεσης προς την δημοτική αρχή και τον εμπορικό σύλλογο. Περισσότερα: ΕΔΩ.
Φασίστες μαχαίρωσαν μετανάστη εργάτη γης στο Μενίδι. Την Πέμπτη 29 Ιούνη το πρωί, τρεις φασίστες επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν τον μετανάστη εργάτη γης Μωχάμεντ Αβζέλ, ετών 46. Τον καταδίωξαν την ώρα που κατέβηκε από το λεωφορείο 724  για να πάει στη δουλειά του. Κοντά στη Λεωφόρο Καραμανλή, τρία άτομα έφτασαν στο σημείο με μαύρο αυτοκίνητο. Φορούσαν μαύρες μπλούζες. Τον χτύπησαν με γροθιές. Όταν σηκώθηκε το έριξαν ξανά κάτω και τον χτύπησαν. Την τρίτη φορά που σηκώθηκε,  ένας έβγαλε μαχαίρι και τον χτύπησε στο πόδι. Σταμάτησαν μόνο με την επέμβαση άλλων εργατών από την περιοχή. Το ΕΚΑΒ μετέφερε τον Μωχάμεντ στο ΚΑΤ. Υπάρχουν αναφορές και για άλλες επιθέσεις στην περιοχή. Χρονικά συμπίπτει με το σταμάτημα των επιθέσεων στην περιοχή Γκορυτσά Ασπροπύργου μετά τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις και τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών στον Ασπρόπυργο.
Νέα απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας σημειώθηκε την Τετάρτη 28 Ιούνη, στην εταιρεία «Bic Violex ΑΕ». Εργαζόμενη στο τμήμα συναρμολόγησης του εργοστασίου στο Κρυονέρι υπέστη ακρωτηριασμό του αντίχειρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία της επιχείρησης προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός.
Μικροφωνική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα την Παρασκευή 23/6 στην κεντρική γέφυρα με συμμετοχής 20 περίπου συντρόφων/ισσών ενάντια στα εργατικά ατυχήματα. Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια καλέσματος του Συντονισμού Αναρχικών Κεντρικής Ελλάδος. Διαβάστηκε και μοιράστηκε κείμενο του συντονισμού σε διερχόμενους και σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας καφέ και αναρτήθηκε πανό. Μικροφωνικές πραγματοποιήθηκαν και σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα. Το κείμενο της παρέμβασης το βρίσκετε: ΕΔΩ.
Συγκέντρωση για τα εργατικά ατυχήματα, έγινε και στην Λαμία στις 23/06, από την Συνέλευση Αναρχικών Αντιεξουσιαστών/-τριών Λαμίας. Η παρέμβαση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα κατά την διάρκεια της οποίας μοιράστηκαν κείμενα του Συντονισμού και αναρτήθηκε πανό. Η δράση αυτή ήταν κομμάτι των κοινών δράσεων του Συντονισμού Αναρχικών Κεντρικής Ελλάδος καθώς παρόμοιες δράσεις – όπως προείπαμε – πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με κορύφωση την πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 24/06.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Πέμπτη, 29/6 πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, ενώ έχουν καταθέσει και μία σειρά θεσμικών αιτημάτων. Φωτογραφίες από την κινητοποίηση βρίσκετε: ΕΔΩ και βίντεο: ΕΔΩ.
Επί…ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι μετά τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, μέσα από την αλλαγή των συμβάσεων εργασίας στην οποία προχώρησε η εργοδοσία της «Hondos» στα καταστήματά της στον Πειραιά. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο, στόχος είναι η αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νέους, ακόμα πιο φθηνούς, αλλά και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.
Σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι και όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο «Ίρις Εκτυπωτική», που αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις πληρωμών και τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Όπως καταγγέλλουν και σε αυτή την περίπτωση εργαζόμενοι και κλαδικό συνδικάτο η ανασφάλεια είναι πλέον καθημερινή στο αβέβαιο περιβάλλον στο οποίο ζούνε.
Νέα απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Δευτέρα 26 Ιούνη οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα» στην Εύβοια. Οι εργαζόμενοι απήργησαν ενάντια στην απληρωσιά και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Στάση εργασίας και απόφαση για νέα κινητοποίηση πήραν οι εργαζόμενοι στην κλινική «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» του ομίλου EUROMEDICA. Η στάση εργασίας έγινε την Τρίτη 27 Ιούνη, ενώ έχουν προηγηθεί τις τελευταίες βδομάδες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι μέχρι και 9 μήνες, καθώς και το να μπει οριστικό τέλος στην απλήρωτη εργασία.
Στην Ρόδο, τις Μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στο ξενοδοχείο «Aegean Breeze» (πρώην «Νautika») καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ο συγκεκριμένος εργοδότης έχει επιβάλλει συνθήκες γαλέρας σε όλα τα ξενοδοχεία που του ανήκουν. Εκτός από τις άθλιες συνθήκες εργασίας, επιπροσθέτως στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα από πέρυσι. Ο εργοδότης, μπροστά στην απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν αναγκάστηκε να δώσει τα μισά οφειλόμενα δεδουλευμένα, ενώ τα υπόλοιπα μισά δεσμεύτηκε να τα αποπληρώσει τον Αύγουστο.
Απλήρωτες για 8 μήνες παραμένουν οι εργαζόμενες στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας, στη διοίκηση του οποίου προεδρεύει ο δήμαρχος Λαρισαίων. Παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για εξεύρεση λύσης, οι εργαζόμενες συνεχίζουν να είναι απλήρωτες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Συνέχισαν και την προηγούμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής «European Dynamics» στο Μαρούσι. Αφορμή στάθηκε η εκδικητική απόλυση συναδέρφου τους για συνδικαλιστικούς λόγους από την εργοδοσία.
Τέλος, ηχογραφημένη εκδήλωση της ΕΣΕ στο Ρέθυμνο το 2015, ανέβηκε στην ιστοσελίδα της τοπικής. Στην προϊστορία της ΕΣΕ Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε το Μάρτη του 2015 εκδήλωση της ΕΣΕ στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων. Η εκδήλωση ηχογραφήθηκε από το κινηματικό ραδιόφωνο του Ρεθύμνου «Ράδιο Ψαλίδι» και μπορείτε να το βρείτε: εδώ.