ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ κατά των ιδιοκτητών των Μarket in

Τα σούπερ μάρκετ Market in στις 9/1/2017 εξαγόρασαν 110 από τα 130 σούπερ μάρκετ της Καρυπίδης ΑΒΕΕ με την υποχρέωση ότι θα προσλάβουν όλους τις/τους εργαζόμενους στα Market in και θα εξοφλήσουν τα δεδουλευμένα των 1400 εργαζομένων στην Καρυπίδης ΑΒΕΕ που ήταν απλήρωτες κι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002. Ήδη αυτή η περίοδος εργασίας χωρίς μισθό κι εκείνη που ακολούθησε έχει στοιχίσει την ζωή της 42χρονης εργαζόμενης από τα Γιαννιτσά που αυτοκτόνησε στις 12/07/2017. Αντί αυτού, μετά την εξαγορά παρουσίασαν πρόταση στο σωματείο των εργαζομένων που περιλαμβάνει μείωση κατά 50% των δεδουλευμένων, περικοπή κατά 20% στους μισθούς και πρόσληψη των 1100 από τους 1400 εργαζόμενους. Το Σωματείο απέρριψε την πρόταση και άρχισε τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και απεργιακές κινητοποιήσεις έξω από τα Market in.
Έτσι ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό εναντίων των εργαζομένων που διαμαρτύρονται και των εκπροσώπων τους στον συνδικαλισμό.
Την Κυριακή 26/11/2017 δύο συνδικαλιστές των Ιωαννίνων κλήθηκαν στην αστυνομία παραπλανητικά «για συστάσεις» κι εκεί συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτόφωρου, αφού η εργοδοσία της Market in είχε προβεί σε μήνυση εναντίον τους για “διατάραξη εργασιακής ειρήνης”, «παρακώλυση εργασίας» και «άσκηση σωματικής βίας», προσπαθώντας να ποινικοποιήσει τη δράση τους.
Την Τετάρτη 29/11 σε απεργία και απεργιακή περιφρούρηση στα Ιωάννινα που προκήρυξε το ΕΚΙ σε ένδειξη αλληλεγγύης, 12 συνδικαλιστές συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ απερίγραπτη ήταν η μανία των δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ), που για άλλη μια φορά στάθηκαν στο πλευρό των αφεντικών κι όχι των εργαζομένων.
Καταγγέλλουμε την ασυδοσία των μεγαλοεργοδοτών της Market in, που πλουτίζουν όχι απλώς εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κατάσταση της χώρας μη τηρώντας ούτε όσες υποχρεώσεις τους αναγνωρίζουν ακόμα οι νόμοι, αλλά με την βοήθεια της Πολιτείας, των ΜΑΤ και των Δικαστηρίων , τρομοκρατούν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους και προβαίνουν στο τσάκισμα νομικά και φυσικά όσων διαμαρτύρονται και ζητούν τα αυτονόητα.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της Market in και της πρώην Καρυπίδης ΑΒΕΕ που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας
ΕΣΕ Αθήνας
(επικοινωνία:τηλέφωνο: 6941507846, e-mail: ese-ath@espiv.net)