εργασιακό δελτίο #51 από το omnia sunt communia

redblack smallΟ μαζικός και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα, λύγισε την «άκαμπτη» εργοδοσία. Μετά τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους, πέτυχαν μια πρώτη νίκη, καθώς η εργοδοσία αναγκάστηκε να δεχτεί συνάντηση με τους απεργούς και να δεσμευτεί για καταβολή του τρέχοντος μισθού μέχρι τέλη του μήνα, και να αρχίσει να καταβάλλει άμεσα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα που φτάνουν μέχρι και τους δέκα μήνες! Επίσης δεσμεύτηκε να επαναπροσλάβει τους απολυμένους εργαζόμενους στο μέλλον. Οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, όμως παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα.

 

redblack small

Δικαίωση όμως –και μάλιστα για δεύτερη φορά- και για το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου από την Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση της  ΣΣΕ. Η παραβίαση συνίσταται στην καταστρατήγηση της αργίας της Δευτέρας, των ωραρίων, τον έγκαιρο και σε βάθος χρόνου προγραμματισμό των εργασιών, την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων. Να σημειώσουμε ότι το Σωματείο προσέφυγε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 6 Μηνών στην Επιθεώρηση Εργασίας και δικαιώθηκε και τις δύο φορές. Σημαντική δικαίωση πέτυχαν όμως και για τα φαινόμενα διακριτικής (άνισης) μεταχείρισης των εργαζομένων με συμβάσεις εκ περιτροπής.

 

redblack smallΑθώος συνδικαλιστής στη Λάρισα που κατηγορείτο για τις κινητοποιήσεις το 2011 έξω από τις εφορίες ενάντια στα χαράτσια. Στη δίκη στις 18/2 ο συνδικαλιστής κρίθηκε αθώος για τις κατηγορίες που αφορούσαν σε παρεμπόδιση εργαζομένων και του κοινού, άσκηση βίας κ.α.

 

redblack smallΔικαιώθηκε από το δικαστήριο η εργαζόμενη ανύπαντρη μητέρα στο μετρό, που αρνήθηκε να μετακινηθεί στα εκδοτήρια. Η απόφαση καταδικάζει την μετακίνηση, την παραπομπή της εργαζόμενης στο πειθαρχικό συμβούλιο και ακυρώνει την νομιμότητα του κανονισμού εργασίας με βάση τον οποίο παραπέμφθηκε. Η προσωρινή δικαστική νίκη της εργαζόμενης, είναι νίκη για τους εργαζόμενους στο μετρό αλλά και ευθύνη τους να στηρίξουν τον αγώνα της.

 

redblack smallΣτα δικαστήρια όμως σέρνονται 3 απολυμένες από τα Hondos Center της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων της πόλης. Η εργοδοσία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, και κινείται εκδικητικά εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων καθώς αυτά πρωτοστάτησαν το 2010 ενάντια στις απολύσεις της επιχείρησης, και στη συνέχεια κατέθεσαν υπέρ άλλων εργαζόμενων σε δίκη το 2011.

 

redblack smallΤετάρτη 18 Φλεβάρη, επρόκειτο να δικαστούν οι 4 συλληφθέντες της κλαδικής απεργίας στο χώρο του βιβλίου της Κυριακής 28 Δεκέμβρη 2014, ύστερα από την ιταμή επίθεση που δέχτηκαν έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός, από εργοδοσία και ΜΑΤ. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης ενώ, τελικά η υπόθεση πήρε αναβολή για Τρίτη 16 Ιούνη 2015. Υπενθυμίζουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης για τις 3 συλλήψεις των αγωνιστών που έγιναν έξω από το ΑΤ Ακροπόλεως την ίδια μέρα  έχει αναβληθεί επ’ αόριστο.

 

redblack smallΕπίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε Τετάρτη 18 Φλεβάρη έξω από Δικαστικό Μέγαρο, για την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλίστριας από την ΠΙΝΔΟ πριν δυο χρόνια, που απολύθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση, στην προσπάθειά της οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να αποτρέψουν τη μείωση μισθών!

 

 

redblack smallΑντισυνδικαλιστική στάση της LIDL. Στελέχη της επιχείρησης στα Καλύβια προσπάθησαν να  εμποδίζουν μέλη του Συλλόγου Εμπροϋπαλλήλων Αθήνας και του Επιχειρησιακού Σωματείου, να μιλήσουν και να μοιράσουν ανακοινώσεις σε εργαζόμενους στις αποθήκες της εταιρείας. Και άκουσον άκουσον … επικαλέστηκαν λόγους ασφάλειας των εργαζόμενων! Φυσικά αυτό που είναι επικίνδυνο είναι η οργάνωση των εργαζόμενων.

 

redblack smallΑπόλυση για συνδικαλιστική δράση είχαμε στα Γιάννενα. Εργαζόμενη και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων απολύθηκε από τον παιδότοπο «Τα κόκκινα παπούτσια», στην Ελεούσα, όπου εργαζόταν ως υπάλληλος. Ο λόγος;  Ρώτησε για την καταβολή του δώρου χριστουγέννων και η εργοδοσία που δεν έχει καταβάλλει ποτέ το δώρο στους εργαζόμενους, την απέλυσε αμέσως μην τυχόν και «ενεργοποιήσει» διεκδικητικά και τους άλλους εργαζόμενους.

 

redblack smallΗ «αριστερή» εργοδοσία του ΚΑΦΕΝΑΙ πλέον Μυρσίνη, συνεχίζει την εργοδοτική τρομοκρατία. Ο αγώνας των εργαζόμενων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, απαντήθηκε με απολύσεις και ψευδομηνύσεις, λοιδορώντας τον αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν στα τέλη του 2014 από την αστική δικαιοσύνη που τους αναγνωρίζει τις οφειλές της εργοδοσίας, η οποία όμως αυθαιρετεί αρνούμενη να συμμορφωθεί στην απόφαση. Οι εργαζόμενοι – απολυμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους.

 

redblack smallΕργαζόμενη στον Έβρο απολύθηκε μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, στην εργοδοσία της. Πρόκειται για την εταιρεία εμπορίου ενδυμάτων LIN HONGOIN όπως καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου, που χαρακτηρίζει την απόλυση παράνομη και καταχρηστική, και απαιτεί την επαναπρόσληψή της εργαζόμενης και την άμεση πλήρη ηθική και οικονομική αποκατάστασή της. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό «ακραίας» εργοδοτικής αυθαιρεσίας, μετά την περίπτωση της εταιρείας MIGATO, τον εκφοβισμό εγκύου από την τεχνική εταιρεία “ΠΑΝΘΕΟΝ”, τον ξυλοδαρμό εργαζόμενης από τον εργοδότη της, και πόσα ακόμα.

 

redblack smallΑπλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΡΟΤΑ» στην Κεφαλλονιά. Εκπρόσωποι των εργαζομένων και του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποίησαν στις 17/2 παρέμβαση διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο, ο οποίος προσπαθεί να λοιδορήσει τον εργατικό αγώνα χαρακτηρίζοντας την υπόθεση του  Συνεταιρισμού «κομπίνα», ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσε παράδειγμα κοινωνικής πολιτικής. Ανυπολόγιστο το κόστος αυτής της κατάστασης και για τους ψυχικά πάσχοντες και τα ΑμΕΑ που εξυπηρετούνται από την ΡΟΤΑ.

 

redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν την Πέμπτη 19 Φλεβάρη, μέλη του Συνδικάτου Oικοδόμων Ν. Λάρισας, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ανέργων, και καταγγέλλοντας την θλιβερή κατάσταση του κλάδου με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που εξαναγκάζει οικοδόμους να ανεβαίνουν στο μαδέρι στα 62 τους.

 

redblack smallΜε βρώμικες μεθόδους επιχειρεί η διεύθυνση του κεντρικού καταστήματος του ΟΤΕ στην Αθήνα να εξαναγκάσει σε παραίτηση τους εργαζόμενους ώστε να αποφύγει τις αποζημιώσεις λόγω απολύσεων, αλλά και επαναπρόσληψή τους με όρους κάτεργου από την EVALUE. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε λευκή απεργία, μέχρι να οργανωθούν για περεταίρω κινητοποιήσεις.

 

redblack smallΤο Σωματείο εργαζομένων στη WIND οργανώνει 48ωρη απεργία ενώ παράλληλα θα προβεί σε πολυποίκιλες και δυναμικές ενέργειες, μέχρι την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν καλέσματα για συγκρότηση επιτροπών αλληλεγγύης, αλλά και για κοινή δράση επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, και φυσικά παρεμβάσεις στα καταστήματα της επιχείρησης.

 

redblack smallΜε ψήφισμα τους οι εργαζόμενοι στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία απαιτούν επίσης την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Σημειώνουμε ότι η τελευταία κλαδική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2009 μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

redblack smallH συνέλευση “Ανεργοι/ες από τις γειτονιές της Αθήνας αποφάσισε στις 28/1/15 την αυτοδιάλυση της. Εμείς να θυμίσουμε ότι η συνέλευση είχε πραγματοποιήσει δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αυθαιρεσία των προγραμμάτων κοινωφελής εργασίας. Ο αγώνας τους που έδωσαν μαζί με άλλες συλλογικότητες, συνέβαλλε σε σημαντικές αλλαγές στην τακτική των προγραμμάτων «ωφέλειας» που αποτυπώνονται και στην αναδίπλωση της τρίτης φάσης αυτών των προγραμμάτων για το 2015.

 

redblack smallΠαραστάσεις διαμαρτυρίας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου και Αθήνας, πραγματοποίησε στις 17 και 18 Φλεβάρη αντίστοιχα, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και της Ομοσπονδίας του κλάδου, διαμαρτυρόμενη για την πρόθεση διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών και το Σάββατο. Η διεύρυνση της λειτουργίας παραβιάζει την κλαδική ΣΣΕ και την πενθήμερη εργασία.

 

redblack smallΣε επίσχεση εργασίας προχώρησε την Τρίτη 10 Φλεβάρη το σύνολο των ωρομισθίων εργαζομένων (πάνω από 30 εκπαιδευτικοί, επιστημονικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και νοσηλευτές), του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι. Από την έναρξη του προγράμματος στις 16/11/2014 δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ στους εργαζόμενους, ενώ είναι επιδοτούμενο για μαθήματα κατάρτισης σε ΑμΕΑ. Οι σπουδαστές στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων.

 

redblack smallΣε επίσχεση εργασίας κατέληξαν όμως και οι ναυτεργάτες ως απάντηση στο παγιωμένο καθεστώς της απλήρωτης ναυτικής εργασίας. Την Πέμπτη 19/2 ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας 24 μέλη του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «AQUA SPIRΙΤ» της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ και 18 μέλη του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Ταξιάρχης» της ίδιας εταιρείας. Στις 20/2  κινητοποιούνται και οι ναυτικοί του «Βιτσέντζος Κορνάρος» της ΑΝΕΚ. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων. Η ΠΕΜΕΝ, καταγγέλλει τον τραμπουκισμό της ΝΕΛ που με μεθόδους νύχτας προσπαθούν να επιβάλλουν τη διακοπή της επίσχεσης.

 

redblack smallΟι ναυτικοί στο πλοίο Παναγιά της Τήνου σταμάτησαν την επίσχεση εργασίας που έκαναν. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Ventouris Sea Lines» κατέβαλε στους ναυτικούς ένα μέρος από τα δεδουλευμένα που τους οφείλει και αυτοί σε ένδειξη καλής θέλησης έληξαν την επίσχεση και το πλοίο ξεκίνησε τα δρομολόγια. Όμως εννοείται ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα.

 

redblack smallΠαρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τα ΔΣ των Σωματείων Αττικής στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, απαιτώντας να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων του κλάδου.

 

redblack smallΠαρέμβαση όμως πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 16 Φλεβάρη στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας και το κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Οι εργαζόμενοι του κλάδου ενημέρωσαν τους ανέργους για τα αιτήματά τους που αφορούν στο να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων του κλάδου, καλώντας σε κοινή συστράτευση σε αυτή την προσπάθεια.

 

redblack smallΟ ΣΕΦΚ πραγματοποιεί συγκέντρωση αλληλεγγύης και αντίστασης, την Τρίτη 24 του Φλεβάρη στις 9.00πμ, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, στο κτίριο 9, αίθουσα 14, όπου εκδικάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει η απολυμένη εργαζόμενη κατά του ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου «Πρίσμα» Βασιλείου Γκούμα με αίτημα την επαναπρόσληψή της. Η εργαζόμενη απολύθηκε, επειδή προσέφυγε με το ΣΕΦΚ στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να της καταβληθούν οφειλόμενα δεδουλευμένα περίπου δύο ετών. Θυμίζουμε ότι ο Γκούμας έχει επιχειρήσει επανειλημμένως την ποινικοποίηση του αγώνα.

 

redblack smallΔιήμερο προβολής και ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας, στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Παρασκευή 6/3 στις 20.30 αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Joe Hill, συνδικαλιστή και τροβαδούρου μέλους των IWW, θα ακολουθήσει συναυλία με αμερικανικά εργατικά τραγούδια (Dudettes). To Σάββατο 7/3 και πάλι στις 20.30, τραγουδάμε ενάντια στον φασισμό και στον πόλεμο με τη χορωδία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου ΜΑΡΣΥΑΣ, και ακολουθεί γλέντι.

 

redblack smallΡεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ, θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή στις 27 Φεβρουαρίου στις 10:00 μ.μ, στο Αυτόνομο Στέκι, Ζωοδόχου Πηγής 97 & Ισαύρων.

 

redblack smallΤέλος, εξελίσσεται ο συντονισμός για μια Εργατική Ομοσπονδία Βάσης, που προτείνει «ένα νέο δομικό μοντέλο, οριζόντιο και αντιιεραρχικό που προτίθεται να συνθέσει το μωσαϊκό των ακηδεμόνευτων εργατικών αντιστάσεων σε μια ομοσπονδία βάσης. Με μέλη τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων & λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού (ΣΣΜ)  και τη Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών στα ΜΜΕ, η Εργατική Ομοσπονδία Βάσης είναι αποτέλεσμα πολύχρονων διαδικασιών της τακτικής συνέλευσης σωματείων βάσης, εργατικών συνελεύσεων, ομάδων και συλλογικοτήτων». Ο προσυνεδριακός διάλογος θα λάβει χώρα στο Πολυτεχνείο 21 & 22 Μαρτίου.

 

Το εργασιακό δελτίο από το omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το εργασιακό δελτίο σε mp3 εδώ

αναδημοσιευση απο: omnia sunt communia