εργασιακό δελτίο #63 από το omnia sunt communia

 

redblack smallΣιωπή ιχθύος για το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Λιγοστές είναι οι ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας των εργατών, η οποία είναι κρίσιμη για τους πέντε από τους έξι τραυματίες. Σιωπή και για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, για τις συνθήκες εργασίας, για το καθεστώς της εργολαβίας ,για την υποστελέχωση και την υπερενταντικοποίηση που οδήγησαν στο εργοδοτικό έγκλημα. Και ως γνωστόν η σιωπή είναι συνενοχή.

 

redblack smallΟι εργαζόμενοι της Βιο.Με  σε ψήφισμα αλληλεγγύης εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους τραυματίες εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ και καταγγέλλουν την εργοδοσία και την κρατική αδράνεια που συντέλεσαν και συντελούν σε εργατικά ατυχήματα.

 

Δείτε εδώ μια λίστα από τα εργοδοτικά «ατυχήματα» στα ΕΛΠΕ

Αλλά και τη σχετική αφίσα από το εγχείρημα «καφενείο των ανέργων» εδώ

 

redblack smallΨηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία όμως έχουμε και για τη σύλληψη των τεσσάρων Τούρκων αγωνιστών, που έγιναν 15 έως 18 Απρίλη από την «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία, η οποία εισέβαλε στα σπίτια τους.
Οι τρεις έχουν άδεια εξάμηνης παραμονής στην Ελλάδα και ζητούν άσυλο, καθώς διώκονται από την Τουρκία λόγω των δημοκρατικών τους αγώνων και ο τέταρτος είναι Γερμανός υπήκοος. Στόχος αυτών των συλλήψεων δεν είναι άλλος από την τρομοκράτηση και ποινικοποίηση των αγώνων των λαών και ιδιαίτερα της Τουρκίας.

 

Δείτε τα ψηφίσματα από:

ΒΙΟ.ΜΕ.

Σύλλογο Προσωπικού Εθνικού Τυπογραφείου 

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

 

redblack smallΤα Κίτρινα Κράνη σκιαγραφούν τις συνθήκες που ισχύουν στον κατασκευαστικό κλάδο και συγκεκριμένα στα έργα για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Απλήρωτες υπερωρίες και κλεμμένα ένσημα, υπερενταντικοποίηση της εργασίας σε έναν κλάδο που η υπερεργασία οδηγεί συνήθως σε εργοδοτικά εγκλήματα, και φυσικά μειωμένα μεροκάματα, και την ανεργία να θερίζει.

 

redblack smallΚλεμμένα ένσημα, υπερεργασία, υπερωρίες, κυριακάτικα, νυχτερινά, επιδόματα που δεν καταβάλλονται, είναι και οι συνθήκες εργασίας στη «μεγαλύτερη αλυσίδα πίτσας στην Ελλάδα». Στο υποκατάστημα της Κυψέλης, όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν αιφνιδιαστικά τον Οκτώβρη. Κάποιοι εργαζόμενοι και μέλη του ΣΒΕΟΔ, κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της εργοδοσίας και προσβάλλουν τις απολύσεις τους ως καταχρηστικές, διεκδικούν διαφορές δεδουλευμένων και επιδομάτων τετραετίας, διαφορές αποζημίωσης και δαπάνες δικύκλου, συνολικού ύψους 176.000 ευρώ.

 

redblack small16 μήνες απλήρωτες οι εργαζόμενες στην κοινωφελή επιχείρηση στις Φιλιάτες. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 13 του μήνα έξω από το δημαρχείο, όπου ανέδειξαν τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την απληρωσιά.

 

redblack smallΑπλήρωτοι όμως παραμένουν και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία Κιολεϊδης, και πραγματοποιούν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας με μαζική συμμετοχή. Οι εργαζόμενοι διανύουν ήδη τον 4 μήνα απλήρωτης εργασίας, ενώ σημειώνουμε ότι έχουν καταθέσει αγωγή για οφειλές της μισθοδοσίας από το 2013. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις τους μετά την συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας.

 

redblack smallΤο Σάββατο 16 Μάη έγινε η εκδήλωση- συζήτηση την οποία οργάνωσε η Εργατική Ομοσπονδία Βάσης και είχε θέμα την προσπάθεια εγκληματοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων. Η στρατηγική επιλογή κράτους και αφεντικών να εγκληματοποιήσουν τον συνδικαλισμό βάσης και τον μαχητικό συνδικαλισμό και να επιβάλλουν τη σιωπή και την υποταγή πρέπει να βρει απέναντί της την αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς και στην ενίσχυση του συνδικαλισμού βάσης. ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ!

 

redblack smallΝέο κρούσμα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων στο Ηράκλειο. Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το δικαστήριο τα ξημερώματα, η απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά λεωφορεία Ηρακλείου, που αγωνίζονται για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την προσφυγή στα δικαστήρια είχαν κάνει τουριστικοί πράκτορες.

 

redblack smallΚινητοποιήσεις στον Νηρέα στην Εύβοια με 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι στέκονται αλληλέγγυοι στην εργαζόμενη που απολύθηκε τον περασμένο Φλεβάρη για τη συνδικαλιστική της δράση. Η εν λόγω εργαζόμενη πρωτοστάτησε στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου και η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυσή της για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

 

redblack smallΝίκη εργαζόμενης και όχι εθελόντριας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος στη Σάμο. Εργαζόμενη δικαιώθηκε από το ΙΚΑ που επέβαλλε πρόστιμο στο Ινστιτούτο και ανάγκασε τη διοίκηση σε αναδρομική καταβολή των ενσήμων της. Σημειώνουμε τον εργοδοτικό εμπαιγμό της εργοδοσίας για μήνες ότι θα ασφαλίσει την εργαζόμενη, κάτι που δεν έκανε ποτέ. Όταν η εργαζόμενη πίεσε για τα εργατικά της δικαιώματα απολύθηκε, και όταν επίσης κατέφυγε στο ΣΒΕΜΚΟ και σε καταγγελίες, δέχτηκε και την τρομοκρατία και τις προσπάθειες του Ινστιτούτου να λοιδορήσει την ίδια και τον αγώνα της.

 

redblack smallΚάτοικοι από Μπραχάμι και γύρω περιοχές πραγματοποίησαν παρέμβαση το Σάββατο 9 Μάη από τις 12:00 μέχρι τη 13:30 στον φούρνο «Χωριάτικο» που βρίσκεται στη λεωφόρο Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι. Κολλήθηκαν χαρτοπανό σε απέναντι διαφημιστικό ταμπλό και μοιράστηκε κείμενο μπροστά από το μαγαζί.

 

redblack smallΕπίσης παρέμβαση για τους «σωματέμπορους της γειτονιάς» πραγματοποιήθηκε από τη Στρούγκα, αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου μετά από κάλεσμα της Συνέλευσης Δράσης ενάντια στο Χωριάτικο, το τοπικό μαγαζί έμεινε κλειστό για περίπου μιάμιση ώρα και ταυτόχρονα γινόταν παρέμβαση στους γύρω δρόμους με κείμενα, τρικάκια και συνθήματα.

 

redblack smallΟι εργαζόμενοι σε sites και διαδικτυακά μέσα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της  Συνέλευσης εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ, αποτελούν το φτηνό εργατικό δυναμικό, κακοπληρωμένο και ανασφάλιστο, ευέλικτο και υποτιμημένο, απαξιωμένο από τα καθεστωτικά σωματεία. Το κεφάλαιο φρόντισε να οργανωθεί απέναντι στην ψηφιακή εποχή των μέσων ενημέρωσης με την εργοδοτική Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ). Η Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανωθούν αλλά και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον όμιλο 24 media του προέδρου της ΕΝΕΔ, την Πέμπτη 21 Μάη στις 18.00.

 

redblack smallΑπεργία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μάη στην οποία κάλεσε η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων. Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ αλλά διαμαρτύρονται για τα εργασιακά κάτεργα του κλάδου, όπως είναι η περίπτωση της Ίριδας.

 

redblack smallΜπαράζ απολύσεων στην εφημερίδα Δημοκρατία. Η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε σειρά αντεργατικών πρακτικών όπως: συνεχιζόμενες απολύσεις χαμηλόμισθων εργαζόμενων, περικοπές μέσω ατομικών συμβάσεων, καθυστέρηση  μισθοδοσίας, πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας, με τους εργαζόμενους να εξαναγκάζονται σε εργασία σε περισσότερα από ένα έντυπα του ομίλου με ένα μισθό.

 

redblack smallΤρομοκρατική απόλυση εργαζομένου από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η εργοδοσία επιβάλει μειώσεις μισθών και όταν ο εργαζόμενος αρνήθηκε να συναινέσει απολύθηκε αμέσως για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

 

redblack smallΑγώνα όμως ενάντια στον εμπαιγμό της εργοδοσίας για υπογραφή ΣΣΕ δίνουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Απαιτούν άμεσα την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα επίπεδα του 2009 και καταγγέλλουν την εσκεμμένη καθυστέρηση της συζήτησης από την πλευρά της εργοδοσίας.

 

redblack smallΣτον ίδιο δρόμο αγώνα και οι λιθογράφοι που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ την Τρίτη 12 Μάη, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Συγκεκριμένα, διεκδικούν να υπογραφεί νέα ΣΣΕ  με τους οικονομικούς όρους της τελευταίας, το 2009, αλλά και να ενταχθούν στη Συλλογική Σύμβαση ειδικότητες που ανήκουν στον κλάδο και δεν καλύπτονται, όπως ψηφιακές εκτυπώσεις ανεξαρτήτου διάστασης, μελανάδες σε βαθυτυπία, γραφίστες που δουλεύουν στο διαδίκτυο.

 

redblack smallΣτις 11 του Μάη σωματεία, κοινωνικές οργανώσεις, άνεργοι βρέθηκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την καταβολή του χρέους στο ΔΝΤ που έγινε την επόμενη ημέρα. Θυμίζουμε ότι η πληρωμή έγινε όταν με την αναίσχυντη και σε μορφή και σε περιεχόμενο ΠνΠ υπεβλήθη η μεταφορά διαθεσίμων από δήμους, φορείς και ασφαλιστικά ταμεία στην ΤτΕ για μπορέσει να πληρωθεί το χρέος. Όπως έγραφε το πανό του ΣΥΒΧΑ «Οι εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος – Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά».

 

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών εδώ

Και εδώ την ανακοίνωση κάλεσμα από τη Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ

 

redblack smallΜετά τη ληστρική επιδρομή στα διαθέσιμα για να πληρωθεί το ΔΝΤ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι ο πρώτος οργανισμός στον οποίο συντελέστηκε αυτή η ιταμή πράξη, άφησε τους εργαζόμενους απλήρωτους. Στις 13 του μήνα που πήγαν οι εργαζόμενοι να πάρουν το δεκαπενθήμερό τους, είδαν το λογαριασμό τους άδειο, ενώ η απάντηση που έλαβαν από τη διοίκηση ήταν ότι είναι άγνωστο πότε θα γίνει η κατάθεση της μισθοδοσίας. Τελικά μετά το σάλο που προκλήθηκε, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής. Να σημειωθεί ότι τα οδοιπορικά που είναι συνυφασμένα με τη φύση της εργασίας τους, επίσης δεν έχουν καταβληθεί.

 

redblack smallΑρνητική εξέλιξη στον αγώνα των καθαριστών/τριών στα δημόσια σχολεία και στα εργολαβικά συνεργεία. Η κυβέρνηση αποφάσισε την ανανέωση των συμβάσεων τους μόνο για 4 μήνες, παρατείνοντας την μακροχρόνια εργασιακή τους ομηρία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν και διεκδικούν πλήρη και σταθερή δουλειά, να σταματήσει το καθεστώς της εργολαβίας και της υπερενταντικοποίησης της εργασίας, αλλά και να επανέλθουν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

 

redblack smallΤο Αυτοοργανωμένο Σχήμα Καθηγητών και το κοινωνικό στέκι Στέγαστρο κάνουν πράξη την αλληλεγγύη, δημιουργώντας και στηρίζοντας δομές αυτοοργάνωσης. Απέναντι στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας και σε συνθήκες αυξανόμενης φτώχιας και ανεργίας, οργανώνουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, αλλά και ξένων γλωσσών σε ενήλικες.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

 

redblack smallΤο Σάββατο 9/5 έγινε παρέμβαση στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ bazaar από την ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων, από επισφαλώς εργαζόμενους ,voucherades και παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας. Η παρέμβαση έγινε μετά από καταγγελία εργαζομένων της επιχείρησης ότι καλούνται να εργαστούν από το πρωί μέχρι τις 3.00 τα ξημερώματα και τα σαββατοκύριακα και φυσικά χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.

 

redblack smallΤη Δευτέρα 11 Μάη ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Ζαφειρόπουλος. Ζητούν την ανάκληση τεσσάρων απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα ένας εκ των απολυμένων έλαβε το χαρτί της απόλυσης μόλις μία μέρα αφού γράφτηκε στο σωματείο του.

 

redblack smallΚατάληψη  από συντρόφους /ισσες πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μάη στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι. Οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν χωρίς καμία άσκηση βίας εκτός από το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας. Η κατάληψη εντάσσεται στην προπαγάνδιση της  πορείας ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό που έχει καλεστεί το Σάββατο 23/05 στις 12:00. Επίσης ταυτόχρονη δράση πραγματοποιήθηκε με αποκλεισμό των γραφείων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ της οικογένειας Μπόμπολα.

 

redblack smallΚατάληψη όμως και από τους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ της αίθουσας συνεδριάσεων του Οργανισμού στις αρχές της εβδομάδας. Οι 250 συμβασιούχοι απαιτούν να επανέλθουν στη δουλειά τους, από την οποία έχουν απομακρυνθεί, πλέον του ενός έτους, καθώς τώρα τέσσερις συνάδελφοί τους κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει σε δικαστήριο στο οποίο είχαν προσφύγει. Ο νέος διοικητής όμως δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση, ενώ έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί η εργασιακή τους ομηρία, καθώς απασχολούνταν εδώ και 8 χρόνια με ετήσιες ή δίχρονες συμβάσεις που ανανεώνονταν.

 

redblack smallΗ Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας οργανώνει προβολές ταινίας για τη ζωή του Joe Hill αμερικάνου συνδικαλιστή και τροβαδούρου και μέλους των IWW. Να θυμίσουμε ότι συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κρατική δολοφονία του όταν και εκτελέστηκε για ανυπόστατη κατηγορία τον Νοέμβρη του 1915. Η παρακαταθήκη του καταγράφεται στο τελευταίο γράμμα του προς τον Μπιλ Χέιγουντ, επίσης μέλος των IWW: «Αντίο Μπιλ. Πεθαίνω σαν αληθινός επαναστάτης. Μην χάσετε χρόνο σε θρήνους. Οργανωθείτε..!».  Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μάη στις 21.00 στη Βίλα Ζωγράφου και την Κυριακή 24 Μάη στο πάρκο της Ναυαρίνου, επίσης στις 21.00

 

[ Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ]

 

Ακούστε ή κατεβάστε το εργασιακό δελτίο όπως μεταδίδεται από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ εδώ σε mp3 εδώ 

αναδημοσίευση απο: omnia sunt communia