Παρέμβαση Σάββατο 12/3 στο Cosmos στη Θεσσαλονίκη για τη Κυριακάτικη αργία και το ασφαλιστικό. 25 σύντροφοι και συντρόφισσες πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Cosmos στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα σε εργαζόμενους και εργαζόμενες στα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου, πετάχτηκαν τρικάκια, ενώ οι security και οι υπεύθυνοι ασφαλείας κράτησαν απόσταση και δεν είπαν το παραμικρό. Αυτή η εξόρμηση αντιπληροφόρησης είναι η πρώτη μιας σειράς δράσεων εν’ όψει των δύο επόμενων Κυριακών που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, στις 24/4 και στις 8/5.
Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη 23 Μάρτη 2016, 9πμ, δικαστήρια Ευελπίδων, καλεί το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Το κάλεσμα γίνεται σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 3 εργαζόμενους Α που διώκονται για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση αλληλεγγύης της Κυριακής 28/12/14 έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως.
Παρέμβαση στο ταχυφαγείο «ΜΑΣΑ ΜΠΟΥΚΑ» στην Βέροια. Την Παρασκευή 11/3 το ΣΣΜ (σωματείο βάσης σερβιτόρων μαγείρων Θεσσαλονίκης – κεντρικής Μακεδονίας) και αλληλέγγυες/οι πραγματοποίησε παρέμβαση στο κέντρο της Βέροιας. Μοιράστηκαν κείμενα κολλήθηκαν αφίσες και πετάχτηκαν τρικάκια. Εξω απο το ταχυφαγείο “μασα μπουκα” έγινε μια ολιγόλεπτη στάση αναρτόντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Τη Πέμπτη 17 Μαρτίου η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους/ες στις γειτονιές μας διοργάνωσε παρέμβαση στην κλινική – κάτεργο «Νέο Αθήναιον», όπου 100 περίπου εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, προσωπικό καθαρισμού, μάγειρες) παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 12 μήνες ενώ δεκάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και χρόνια χωρίς να τους έχουν αποδοθεί τα δεδουλευμένα. Αφορμή υπήρξε η ανακοίνωση της απόλυσης σε αγωνιζόμενη εργαζόμενη που διεκδικεί τα δεδουλευμένα της, χωρίς την καταβολή ακόμα και της νόμιμης αποζημίωσης ούτε φυσικά των δεδουλευμένων της.
Κύκλος εκδηλώσεων για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα διοργανώνεται από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο “επί τα πρόσω” στην Πάτρα. Την Πέμπτη 24/3, εκδήλωση με θέμα: Η κοινωνική-πολιτική συνθήκη και η συγκρότηση του εργατικού κινήματος στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και Προβολή βίντεο “Μπαρμπα Γιάννης Ταμτάκος”.
Την Πέμπτη 31/3 εκδήλωση με θέμα: Η εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ το 1910- Η απεργία της Σερίφου το 1916 και Προβολή βίντεο “Μαρίνος Αντύπας – Κιλελέρ 1906-1910” και “Σέριφος 1916, το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας” και τέλος την Πέμπτη 7/4, εκδήλωση με θέμα: Οι εργατικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη το 1936 | Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση (Αθήνα 1943) και Προβολή βίντεο “Πρωτομαγιά ‘36 (Θεσσαλονίκη)” και “Οι εργατικοί αγώνες στην κατοχή”.
Για την ιδιωτική κλινική-κάτεργο “Νέο Αθήναιον” στο Παγκράτι σε ανακοίνωση της η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους απλήρωτους και απολυμένους εργαζομένους στις γειτονιές μας αναφέρει στην κατακλείδα της τα εξής: Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της κλινικής «Νέο Αθήναιον» να αντισταθούν έμπρακτα στο αίσχος της απλήρωτης εργασίας και στη κοροϊδία εργοδοσίας και υπουργείου.
Να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των παραιτήσεων λόγω απογοήτευσης και απληρωσιάς. Να ενισχύσουμε τις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες των συναδέλφων που διεκδικούν σπάζοντας τον φόβο και τη μοιρολατρία. Να μη νομιμοποιήσουμε καμιά μεθόδευση της εργοδοσίας και όποιων παρατρεχάμενών της για περαιτέρω πίστωση χρόνου και για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι». Να σταματήσουμε την στάση αναμονής που καλλιεργεί η εργοδοσία για επίλυση του προβλήματος μέσω του άρθρου 106 περί πτώχευσης. Να δοθούν τώρα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της κλινικής και στους συναδέλφους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Κράτος, ΜΚΟ και αλληλεγγύη στην Ειδομένη είναι ο τίτλος κείμενου μελών του ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΣΒΕΜΚΟ) και εργαζομένων σε ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη τουλάχιστον το τελευταίο επτάμηνο. Η απασχόλησή μας στους παραπάνω οργανισμούς δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την επιδοκιμασία του τρόπου λειτουργίας τους. Για εμάς οι εργατικές διεκδικήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ταυτόχρονη κριτική στο ίδιο το περιεχόμενο της εργασίας (μας). Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει: Δεν έχουμε την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι ασκούμε φιλανθρωπικό έργο, δεν είμαστε εθελοντές, όπως έντεχνα προβάλλεται από τις ίδιες τις οργανώσεις, ούτε πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη εκφράζεται με οκτάωρα ωράρια, ή με σχέσεις εργασίας. Αμφιβάλλουμε για το αν μία επιχείρηση, η οποία έχει άμεσο κέρδος από περιόδους και περιοχές κρίσεων, επιθυμεί ουσιαστικά την επίλυση των κρίσεων αυτών που αν μη τι άλλο, πολλαπλασιάζουν τον κύκλο εργασιών της – και σε τελική ανάλυση – τα έσοδά της.
Σε “θολά νερά” κινείται η εργοδοσία της «Softex». Και ενώ μένουν άγνωστα τα σχέδια της εργοδοσίας για το μέλλον του εργοστασίου της «Softex» στο Βοτανικό, τελείως “ξεκάθαρες” είναι οι προθέσεις της πολυεθνικής «Bolton» η οποία δεν κρύβει την επιθυμία της, να στείλει στην ανεργία τους 131 εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο την Τετάρτη 16/03, η πολυεθνική επανέλαβε πως το εργοστάσιο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει κάτω από την ιδιοκτησία της υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το οικονομικό βάρος που είχε προκύψει από την πυρκαγιά.
Να μην κλείσει το εργοστάσιο ελαστικών ταινιοδρόμων «ΙΜΑΣ» στον Βόλο απαιτούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Υπενθυμίζουμε πως οι ιδιοκτήτες της πολυεθνικής εταιρείας κατασκευής ταινιοδρόμων για λιγνιτωρυχεία και μεταλλεία «ΙΜΑΣ Continental». ανακοίνωσαν το κλείσιμό του, ρίχνοντας στην ανεργία 138 οικογένειες. Μάλιστα τα θρασίμια της εργοδοσίας όχι μόνο διέκοψαν την παραγωγή, αλλά υποχρεώνουν τους 138 εργάτες να αποχωρήσουν… «οικειοθελώς», απειλώντας ότι όποιος δεν αποδεχτεί την ένταξή του στο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» τότε θα απολυθεί με βάση την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
Παράσταση διαμαρτυρίας για τη Δευτέρα 21 Μάρτη στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, έχουν εξαγγείλει σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο των Κατασκευών. Η κινητοποίηση, θα πραγματοποιηθεί για τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο των Κατασκευών από τον νόμο-λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό.
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 16 Μάρτη οι εργαζόμενοι του ιδρύματος «Παιδική Στέγη».Υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη» εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες.
Πρόκληση η αποφυλάκιση του δολοφόνου χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας(ΟΕΦΣΕΕ ). Η ανακοίνωση αναφέρει: Η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει την προκλητική απόφαση αποφυλάκισης του δολοφόνου, στελέχους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά. Αυτή η απόφαση αποτελεί πρόκληση για τα θύματα των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής αλλά για όλο το λαό και τους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη πρέπει να επαγρυπνεί και σε κοινή δράση με τα ταξικά συνδικάτα, να απομονώσει τώρα την εγκληματική – ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά.
Άθλιες αποφάσεις της δικαιοσύνης υπέρ των εργοδοτών. Ειδικότερα οι δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου που αφορούν τη «συνυπαιτιότητα» του εργαζόμενου σε εργατικό «ατύχημα», αντιστρέφουν τους ρόλους θύτη και θύματος και -άκουσον, άκουσον-ανοίγουν το δρόμο στους εργοδότες να διεκδικούν αποζημίωση από τους εργαζόμενους!!!
Νέα καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ, ΖΟΥΡΑ, ΒΙΟΚΟΤ, ΕΛΙΖΑ ΑΛΚΟΤ -όλα συμφερόντων ομίλου «ΖΟΥΡΑ»– για τα επιχειρηματικά παιχνίδια τα οποία παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων οι βιομήχανοι του κλάδου, καθώς και τη διαχρονική στήριξη του κράτους στα σχέδιά τους. Όπως καταγγέλλει το σωματείο: « το τελευταίο χρονικό διάστημα η εργοδοσία φαίνεται ότι υλοποιεί νέο σχέδιο,αυτή τη φορά όχι μόνο για να αυξήσει την κερδοφορία της, αλλά και για να τσακίσει το σωματείο που είναι εμπόδιο γιατί υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα και προειδοποιεί την εργοδοσία «ότι στον πόλεμο που τους έχει ανοίξει δεν κάνουν πίσω. Θα συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».
Τέλος, εκτίναξη της μακροχρόνιας ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης “βλέπει” η ετήσια έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, δηλαδή το ερευνητικό ινστιτούτο της Γραφειοκρατικής Συνδικαλιστικής Ένωσης Ελλάδος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μακροχρόνια ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 73,7% των ανέργων (855.000 άτομα) το γ’ τρίμηνο του 2015. Τα χρόνια πριν την κρίση, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων έφθανε το 50%. Σε αντίθεση με την αύξηση της ανεργίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα ποσά για την επιδότηση της ανεργίας μεταξύ των ετών 2011-2015. Έτσι, το 2011, το συνολικό ποσό για την επιδότηση των ανέργων ήταν 2.856.532 ευρώ και το 2015 μειώθηκε σε 1.444.836 ευρώ. Ταυτόχρονα, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν πλέον κάτω από το «στατιστικό όριο της φτώχειας.Ομως αύξηση του ποσοστού της ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2015, καταγράφεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικότερα,ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.641.682 άτομα και των ανέργων σε 1.174.658. Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται σε 24,4%, αυξημένο σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο που ήταν στο 24%.