Με κεντρικό σύνθημα: Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή, πραγματοποιήθηκε εργατική συγκέντρωση την Κυριακή 18/6, ύστερα από κάλεσμα που είχε απευθύνει το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια. Στο δικό της κείμενο-κάλεσμα η συλλογικότητα «ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ» – της Κυριακής 18 Ιούνη, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: Είναι σαφές ότι μας υπολογίζουν και μας φοβούνται, αρκεί να οργανωθούμε και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον! Όσο παραμένουμε σιωπηλοί και μόνοι, τόσο θα εξαντλούν την θρασύτητά τους ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας! Ήρθε η ώρα που θα πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση της εργοδοσίας. Είναι η ώρα που η αντίδραση και η οργάνωση πρέπει να πάρει την θέση της γκρίνιας, της απελπισίας και της απόγνωσης. Να προβάλλουμε την ανάγκη για προετοιμασία και κήρυξη απεργίας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στη συνθήκη ελαστικοποίησης της ζωής μας. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
Σε ανταπόκριση από την εργατική κινητοποίηση της Κυριακής 11/6, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια ανέφερε μεταξύ άλλων: Η εργατική συγκέντρωση του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» την Κυριακή 11/6 στην Ερμού συνάντησε κλειστά καταστήματα. Παρόλο που μέσα στην εβδομάδα πολλοί εργοδότες είχαν ανακοινώσει στους εργαζόμενους ότι θα εργαστούν την Κυριακή, δεν επιχείρησαν να το πράξουν. Οι ελάχιστοι που το δοκίμασαν (Marks&Spencer, THS, Sephora, Tsakiris Mallas), γρήγορα άλλαξαν γνώμη μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων. Από πολύ νωρίς η Ερμού ήταν έτσι όπως πρέπει να είναι κάθε Κυριακή. Ένας πεζόδρομος μόνο για περίπατο. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Ήρθε η ώρα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο εμπόριο να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην οργανωμένη απόπειρα της εργοδοσίας να τσακίσει την κατάκτηση της κυριακάτικης αργίας.
Παρέμβαση στο κτίριο της διοίκησης του ομίλου Inditex στην οδό Σταδίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιούνη. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από την συλλογικότητα «ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ» – εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου μαζί με σωματεία από τον κλάδο του εμπορίου, εργαζόμενες και εργαζόμενους από άλλους κλάδους και με τη στήριξη του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια». Ακολουθεί ένα εκτενές απόσπασμα από την ενημέρωση: Μαζί παλεύουμε για πάνω από τρία χρόνια ενάντια στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος, η οποία έχει προεκτάσεις στην εργατική τάξη στο σύνολό της. Ο όμιλος INDITEX πρωτοστατεί στην εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας αλλά και στην απελευθέρωση των ωραρίων και της κυριακάτικης εργασίας. Είναι ο πρώτος που επιχείρησε να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο. Στις 4/6 οι εργατικές κινητοποιήσεις μας κατά μήκος της Ερμού μπλόκαραν το άνοιγμά τους, ενώ οι συνεχείς παρεμβάσεις μας και η επαφή με τους συναδέλφους πίεσαν ώστε να ανακληθεί η λειτουργία τους στις 11/6, όπως ανακοίνωσαν μόλις δύο μέρες πριν. Με την παρέμβασή μας στα διοικητικά του ομίλου απαιτήσαμε να ανακληθούν τα προγράμματα των εργαζόμενων, με τα οποία τους δεσμεύουν και τους εκβιάζουν να περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή, Κυριακή πρωί, να ενημερωθούν αν θα δουλέψουν ή όχι. Αυτή η πρωτότυπη μορφή standby κάνει την εργασιακή συνθήκη πραγματικά λάστιχο και αυτό οφείλουμε να το καταγγέλλουμε. Απαιτήσαμε να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα στη διοίκηση του ομίλου ότι όσο δεν ανακαλούν την απόφασή τους για άνοιγμα τις 32 Κυριακές, οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχίζονται και θα δυναμώνουν. Ότι οι εμποροϋπάλληλοι οργανωνόμαστε στις συλλογικότητες και τα σωματεία μας, πλέον μιλάμε πιο ανοιχτά μεταξύ μας για την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι και συναδέλφισσες δημιουργούν «αόρατες» επιτροπές στους χώρους δουλειάς τους ώστε να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία των εργοδοτών. Όσο δυναμώνει η επίθεσή τους στις δουλειές μας και στις ζωές μας, δεν θα μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως θα ήθελαν.
Πανό για την Κυριακάτικη αργία ανάρτησε στην πόλη, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής. Επίσης εξέδωσε κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων έλεγα και τα εξής: Απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση και καταπίεση προτάσσουμε τον δρόμο της αντίστασης. Μιας αντίστασης που παίρνει σάρκα και οστά μέσω της αυτοοργάνωσης σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Από τη γειτονιά μέχρι τους χώρους εργασίας δεν αναθέτουμε την τύχη μας σε κανέναν εργατοπατέρα και σε καμία εξουσία. Μέσα από την αυτοδιαχείριση της παραγωγής, όπως χαρακτηριστικά αποτελεί το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ, και από σωματεία βάσης που λειτουργούν αντιιεραρχικά και αμεσοδημοκρατικά, θέτουμε τις βάσεις για έναν κόσμο χωρίς αφεντικά. Να δημιουργήσουμε τους όρους ζωής που εμείς θέλουμε πέρα από εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους.
Την Κυριακή 18/6 στον δρόμο του αγώνα. Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή! Συμμετέχουμε-στηρίζουμε την εργατική συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Αυτό ανέφερε στο δικό του κάλεσμα το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων ενώ καλούσε παράλληλα την ίδια ημέρα στην Πλατεία Πατριάρχου N. Φιλαδέλφεια, στηρίζοντας την ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ της ΣΒΕΟΔ για την εργοδοτική τρομοκρατία στο μαγαζί HOT-HOT.
Με σύνθημα: ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ – Δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο! , Δικαίωμα στην ζωή! Κυκλοφόρησε το νέο αυτοκόλλητο της Κλαδικής Εμπορίου – Υπηρεσιών της ΕΣΕ Αθήνας, μπορείτε να δείτε σχετικά: ΕΔΩ.
Σχετικά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας η Ανοικτή Συνέλευση Βαβέλ ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της: Η συνεχής προσπάθεια για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί μία στυγνή επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου ενάντια στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους. Τα αφεντικά επιδιώκουν την υποτίμηση, τόσο των συνθηκών εργασίας όσο και των μισθών των εργαζομένων. Από τη μία επιχειρηματολογούν πως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα αποτελέσει βοηθητικό συμπλήρωμα στους μισθούς ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό για νέες μειώσεις (πληρωμές με κουπόνια, υποκατώτατος μισθός). Έτσι οι εργαζόμενοι/ες εξαναγκάζονται σε περισσότερες ώρες εργασίας, αλλά οι μισθοί όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά αντίθετα μειώνονται. Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας γυρνάμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα όπου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν μιλούν, δεν αντιδρούν αλλά μόνο σκύβουν το κεφάλι και εργάζονται. Το μέτρο αυτό βαπτίζεται ως «ανάπτυξη» με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο θα κινηθεί η αγορά και το άνοιγμα των μαγαζιών χαρακτηρίζεται ως απελευθερωτική πράξη καθώς δήθεν δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να ψωνίζει και την Κυριακή. Και όλα αυτά σαφώς στο πλαίσιο του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος, που θέλει τον άνθρωπο να ζει για να δουλεύει, να υπάρχει για να καταναλώνει και τίποτα παραπάνω από αυτά.
Παρέμβαση στο ΣΕΠΕ για τις «λευκές νύχτες» σε Κορωπί, Ίλιον και Μαρούσι, πραγματοποίησαν στις 15/6, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο. Στην ενημέρωση από την παρέμβαση αναφέρονται και τα εξής: Στη συνάντησή μας στο Σ.ΕΠ.Ε. σημειώσαμε εξ αρχής ότι δε βρισκόμαστε εκεί για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στις «λευκές νύχτες» από κοινού με έναν κρατικό-κυβερνητικό φορέα και ότι θεωρούμε όλους τους φορείς στους οποίους απευθύνουμε την καταγγελία μας άμεσα συνυπεύθυνους με τους δήμους και τους εμπορικούς συλλόγους. Υπεύθυνους τόσο για τις «λευκές νύχτες», όσο βέβαια και για το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που αποφασίζονται και υλοποιούνται. Σημειώσαμε βέβαια και ότι παρά τις διακηρυγμένες θέσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Σ.ΕΠ.Ε. περί εναντίωσης στις «λευκές νύχτες», όσο οι τελευταίες συνεχίζονται ακάθεκτες, μπορούμε να τους κατηγορούμε ότι «κάνουν τα στραβά μάτια».Τέλος, προσθέσαμε ότι από την πλευρά μας θα κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να τις μπλοκάρουμε, ακόμα και αν διοργανώνονταν υπό καθεστώς «νομιμότητας». Άλλωστε, κάτι τέτοιο καταδεικνύεται και από το πώς επί δυο συνεχόμενες Κυριακές έχουμε μπλοκάρει στο Δήμο Αθήνας την εφαρμογή του νόμου «περί 32 Κυριακών με τα μαγαζιά ανοιχτά».
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τετάρτη 14/6/2017, στην Καμάρα στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε από την συλλογικότητα Αντεπίθεση στον επισιτισμό για τις εργοδοτικές δολοφονίες. Το σχετικό κάλεσμα ανάμεσα στα άλλα ανέφερε επίσης: Η μόνη λύση απέναντι σε όλη αυτή την πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε, απέναντι στον ατομικισμό που καλλιεργούν σκόπιμα ΜΜΕ-Κυβερνήσεις- Εργοδότες, είναι να οργανωθούμε, να συζητήσουμε τα προβλήματά μας, να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με καταλήψεις και στην πράξη, να σταματήσουμε τις δολοφονίες συναδέλφων που αυξάνονται μέρα με την μέρα. Μας αφορά ΟΛΟΥΣ!
Ακυρώθηκε η κατάπτυστη ημερίδα της ΓΣΕΕ με μέλη της αριστεροακροδεξιάς συγκυβέρνησης, υπό την πίεση των αντιδράσεων. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό: Υπό την πίεση των αντιδράσεων η ΓΣΕΕ ακύρωσε την ημερίδα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση (Τσακαλώτο), την ΕΚΤ και τους τραπεζίτες (Στουρνάρα) και τα κόμματα των μνημονίων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (Χατζηδάκη-Σαχινίδη)! Η κατακραυγή που δημιουργήθηκε οδήγησε την ηγεσία της ΓΣΕΕ σε άτακτη υποχώρηση, η οποία επικαλέστηκε το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που ορίστηκε για την Τρίτη 13/06, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναβολή της εκδήλωσης. Κάτω ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Δυναμώνουμε τους αγώνες ανατροπής κατέληγε η ανακοίνωση της Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό.
Κάλεσμα του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, για συμμετοχή στην πορεία το Σάββατο 17/6 στον Ασπρόπυργο. Το κάλεσμα κατέληγε ως εξής: Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο στις 17 Ιούνη στη Πλατεία Δημαρχείου του Ασπροπύργου. Με τη μαζική οργάνωση ΟΛΩΝ στα συνδικάτα, ντόπιων και μεταναστών, μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τη μαύρη εργασία, το ρατσισμό και το φασισμό.
Στάσεις εργασίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συνελεύσεις τους, πραγματοποίησαν την Τρίτη 13 Ιούνη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αττική. Στις συνελεύσεις συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.
24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση έξω από την Βουλή και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν την Τετάρτη 14 Ιούνη στις 11 οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απαξίωση του ΙΓΜΕ από την κυβέρνηση, ενώ διεκδικούν και τα δεδουλευμένα τους.
Την ανάκληση των πέντε απολύσεων συναδέρφων τους, πέτυχαν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία «DEMCON», υπεργολάβος της εταιρείας ΑΚΤΩΡ στο έργο, αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις 5 απολύσεις εργαζομένων, σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους και να επιβάλλει συνθήκες γαλέρας.
Παρέμβαση στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των 3 μηνών που τους οφείλονται πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας «Δ. ΣΥΚΑΣ & ΣΙΑ», η οποία έχει την τεχνική υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πέρα από τους μισθούς τριών μηνών δεν έχει καταβάλει και δεδουλευμένα ύψους 200.000 ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Απορρίφθηκε η αγωγή της ΧΑ εναντίον της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η αστική δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή της Χρυσής Αυγής κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση του σωματείου να κηρύσσει απεργία κάθε φορά που η ΕΡΤ μεταδίδει μηνύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
3ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν Τρίτη 13 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην κλινική «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» του ομίλου «Euromedica». Απαίτησαν να υπάρχει κανονική ροή στην μισθοδοσία και όχι …χαρτζιλίκια με την μορφή «έναντι».
Τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village», του ομίλου της «Aldemar» στην Ρόδο, καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους επιχειρησιακά σωματεία. Μισθός 700 ευρώ με ένα ρεπό την εβδομάδα και εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με καθεστώς «μαθητείας» για μία ειδικότητα και τελικά κάνουν κάθε δουλειά, αλλά και εργολαβικές εταιρείες (“My Services” και “Imagin”) να «αλωνίζουν» είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβληθεί από την εργοδοσία.
Ενάντια στις γαλέρες της τουριστικής βιομηχανίας, την Τετάρτη 14 Ιούνη μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνα προχώρησαν σε κατάληψη στα γραφεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων, στην οδό Σταδίου. Για τους λόγους που έγινε η παρέμβαση η συλλογικότητα αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: Αυτό είναι το μήνυμα της παρέμβασής μας. Η ανάγκη να παλέψουμε για τα συμφέροντά μας. Και στις τουριστικές γαλέρες. Ενάντια στα αφεντικά του τουρισμού. Να οργανωθούμε και να συγκρουστούμε. Πρέπει κάτι να σταθεί απέναντι τους. Κάτι οργανωμένο, κάτι αποφασιστικό κάτι στο οποίο να συμμετέχει όλος ο κόσμος της εργασίας στον τουρισμό. Κι αυτοί που δεν είμαστε σε αυτό τον κλάδο να σταθούμε στο πλευρό του.
Ενόψει του νέου γύρου «διαπραγμάτευσης»-κοροϊδίας και των συνόδων τους (eurogroup, σύνοδος κορυφής ΕΕ, κλπ) σε νέα συγκέντρωση και πορεία στις 21/6/2017 στις 7.00 μμ στα Προπύλαια καλεί η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό. Συγκεκριμένα καλεί εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να εκφράσουν την οργή τους και την απόφαση τους να σταματήσουν την καταστροφή.
Παρέμβαση σε φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι με ομιλητή τον Υπουργό Υγείας Ξάνθο, πραγματοποίησαν την Δευτέρα 14/6 συντρόφισσες/σύντροφοι από τα Ανατολικά. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης διαβάστηκε κείμενο της συνέλευσης αλληλεγγύης στις απλήρωτες απολυμένες/απολυμένους της κλινικής “Νέον Αθήναιον”.
Συγκέντρωση – μικροφωνική Κυριακή 18/6 για την εργοδοτική τρομοκρατία στο κατάστημα HOT HOT Burger στην Νέας Φιλαδέλφεια, πραγματοποίησε η ΣΒΕΟΔ. Υπενθυμίζουμε ότι ο εργοδότης του HOT HOT Burger Βασίλης Χαριτάκης επιτέθηκε φραστικά με χυδαιότητες σε εργαζόμενο διανομέα και στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά εναντίον του λέγοντας πως «θα τον θάψει και θα τον πιστολιάσει». Στο κάλεσμα η ΣΒΕΟΔ ανέφερε και τα εξής: το μνημονιακό χειμώνα που έχει παγώσει τις αντιστάσεις και τη θέρμη των αγώνων οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί πλήρως. Θεωρούν τον εαυτό τους το αντίστοιχο των φεουδαρχών του μεσαίωνα, έχουν γραμμένη την εργατική νομοθεσία εκεί που δεν πιάνει το μελάνι και δεν διστάζουν να τραμπουκίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους που ορθώνουν το ανάστημά τους. Ούτε βήμα πίσω, σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία, κανένας εργαζόμενος μόνος του. Ολόκληρο το κείμενο – κάλεσμα της συγκέντρωσης μπορείτε να το βρείτε: ΕΔΩ.
Εργατικό «ατύχημα» – για εμάς μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία- σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στον Παλαμά Καρδίτσας. Συγκεκριμένα την Τρίτη 13 Ιούνη, 40χρονος υδραυλικός στον Παλαμά Καρδίτσας έχασε τη ζωή του, ύστερα από την πτώση από σκεπή κατοικίας όπου είχε πάει για να εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα.
Μία ακόμα απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας σημειώθηκε την Τετάρτη 14/6 στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο που διαχειρίζεται η εταιρεία «Waste Solutions». Συγκεκριμένα, μηχάνημα εγκλώβισε το χέρι ενός εργαζόμενου, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά τραύματα. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας ήταν και αυτή την φορά η αιτία που προκάλεσε το νέο εργατικό «ατύχημα».
Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο δήμο Πεντέλης. Οι κινητοποιήσεις έγιναν ενάντια στις ενέργειες της δημοτικής αρχής, με στόχο να ακυρώσει δικαστική απόφαση η οποία ορίζει ότι δικαιούνται αναδρομική καταβολή επιδόματος εργαζόμενοι που απασχολούνται στο δήμο με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιούνη ενάντια στην απόλυση μίας καθαρίστριας του νοσοκομείου. Όπως καταγγέλλεται η απόλυση είχε εκδικητικό χαρακτήρα με ξεκάθαρο στόχο να εκφοβίσει τους εργολαβικούς εργαζόμενους να μην διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτης15 Ιούνη οι εργαζόμενοι της «Frigoglass» στην Κάτω Αχαΐα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εφαρμόσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με τρεις ημέρες την εβδομάδα εργασία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιούνη στα γραφεία της εταιρεία πληροφορικής European Dynamics στο Μαρούσι ενάντια σε απόλυση εργαζόμενου. Όπως καταγγέλλουν οι συνάδερφοι του και το κλαδικό συνδικάτο, η απόλυση ήταν εκδικητική και έγινε λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.
Την απαίτησή τους να δοθούν λύσεις σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, αλλά και στα προβλήματα σχετικά με τους όρους εργασίας τους, μετέφεραν την Πέμπτη 16/6 στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ»,σε τριμερή συνάντηση. το γεγονός ότι στο χώρο του εργοστασίου δεν υπάρχουν κανονικές τουαλέτες. Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, στο εργοστάσιο που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Αυλώνα, δεν υπάρχουν κανονικές τουαλέτες, δεν υπάρχει ένας κατάλληλος χώρος για να τρώνε, το διάλειμμά τους αναπληρώνεται από αντίστοιχη παράταση του ωραρίου, ενώ δεκάδες κάμερες τους παρακολουθούν συνεχώς.
48ωρη απεργία πραγματοποίησαν στις 17 & 18 Μάη οι νοσοκομειακοί γιατροί με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών. Στις 17 Μάη στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εργασίας.
24ωρη απεργία για τις 22 Ιούνη, σε όλες τις Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι με σκοπό την υπογραφή τώρα Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιήσουν και συγκεντρώσεις, έξω από χώρους δουλειάς.
Τέλος, στο 1,14 εκατομμύριο υπολογίζει τον αριθμό των ανέργων κατά το α’ τρίμηνο του 2017 η ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφοντας στο 23,3% το ποσοστό της επίσημης ανεργίας (έναντι 23,6% στο προηγούμενο τρίμηνο και 24,9% στο α’ τρίμηνο του 2016).Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 27,8% στις γυναίκες και στο 19,8% στους άνδρες. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 – 19 ετών (60,2%) και 20 – 34 ετών (45%). Γεωγραφικά το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στη Δυτική Μακεδονία (30,8%), ενώ στην Αττική φθάνει το 22%. Σε ότι αφορά τη μερική απασχόληση, η ΕΛΣΤΑΤ την εμφανίζει αυξημένη κατά 9,5% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο, ωστόσο δίνει ποσοστό μόλις 10,5%, που αντιστοιχεί σε 385 χιλιάδες εργαζόμενους, όταν τα βεβαιωμένα στοιχεία του ΙΚΑ εμφανίζουν τους μερικά απασχολούμενους να φθάνουν τις 600.000.