Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ/Όχι συναίνεση – Όχι ταξική ειρήνη. Ανακοίνωση της ΕΣΕ Ιωαννίνων για την ¨απεργια¨στις 30 Μαη

Σε αυτόν εδώ τον τόπο, έχουν κηρυχτεί πολλών ειδών απεργίες. Απεργίες που δεν προετοιμάστηκαν ποτέ στους χώρους δουλειάς, απεργίες που ήταν πιστολιές στον αέρα, μόνο και μόνο για να αποδείξουν ορισμένοι γραφειοκράτες ότι αγωνίζονται ή απεργίες που είχαν σαν στόχο να βγάλουν πολιτικά κέρδη οι κομματικοί μηχανισμοί. Μια πραγματικά γενική απεργία, η οποία θα μπλοκάρει τα πάντα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να επιτύχει τα αιτήματά της, έχει χρόνια να οργανωθεί από τους εργαζόμενους. Αυτό φυσικά προκύπτει από την ίδια την έλλειψη αυτενέργειας από την πλειοψηφία των εργατών κι εργατριών, που δεν συμμετέχουν στα συνδικάτα, που αναθέτουν ουσιαστικά την λύση των προβλημάτων τους σε εργατοπατέρες ή πολιτικούς, που ¨τρώνε το παραμύθι¨ ότι με την μία ή την άλλη κυβέρνηση τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Η κρίση του εργατικού κινήματος, όχι μόνο έχει ανοίξει τις ορέξεις κράτους και αφεντικών για την ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων, για την μείωση μισθών και συντάξεων, για την εντατικοποίηση και πειθάρχηση της εργασίας, για την υπερφορολογήση, αλλά αποτυπώνεται στην αδυναμία διαχείρισης των συνεχών υποχωρήσεων κι η οποία μεταφράζεται με τη σειρά της, σε απαξίωση των συλλογικών αγώνων, σε αδυναμία να αναγνωρίσουν οι εκμεταλλευόμενοι την ταξική τους θέση και εν τέλει σε ηττοπάθεια.

 

Το νέο φρούτο της ¨Κοινωνικής Συμμαχίας¨

Μέσα σε αυτό το ιδανικό για τα αφεντικά περιβάλλον, ωρίμασε ένα νέο φρούτο ταξικής ειρήνευσης, η αυτοαποκαλούμενη ¨Κοινωνική Συμμαχία¨, όπου η ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ χέρι χέρι με εργοδοτικές οργανώσεις, προσπαθούν να κρύψουν την πολεμική συνθήκη που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, προβάλλοντας με εμετικό τρόπο την υγιή επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την εναντίωση στην πόλωση. Προωθώντας ουσιαστικά την εθνική ενότητα εργαζομένων και αφεντικών, με στόχο να βγει η Ελλάδα δυνατή από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Με αλλά λόγια καλούν την εργατική τάξη να σωπάσει, να υποταχτεί ακόμη περισσότερο, να δουλέψει σκληρότερα και να ενωθεί με τους καταπιεστές της εναντία σε δανειστές και εξωτερικούς εχθρούς. Μας καλούν να αγωνιστούμε μαζί με τα αφεντικά μας και να ξεχάσουμε ότι η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη και τα εθνική συμφέροντα, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα σε τελική ανάλυση, έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε δεινή θέση φτώχειας και εξαθλίωσης. Μας καλούν να βάλουμε κάτω από το χαλί την σκληρή καθημερινότητα της μισθωτής σκλαβιάς και της ανεργίας και να παλέψουμε με αυτούς που την προκαλούν. Αυτό το φρούτο της ¨Κοινωνικής Συμμαχίας¨, από όποια μπάντα κι αν καλλιεργηθεί, σε όποιο ιδεολογικό ή κυβερνητικό δέντρο κι αν καρπίσει, είναι δηλητηριώδες για τα συμφέροντα των εργατριών κι εργατών και δεν πρέπει να το αφήσουμε να καρπίσει!

 

Η ευκαιρία των αφεντικών να γίνει ευκαιρία των εργαζομένων

Η 30η Μάη δεν είναι ακριβώς απεργία! Είναι μια ευκαιρία του κεφαλαίου και του κράτους να μας βάλει να αγωνιστούμε για συμφέροντα που δεν είναι δικά μας. Είναι μια ευκαιρία για όσους μας ξεζουμίζουν, να προβάλλουν πως όταν αφεντικά και δούλοι γινόμαστε ένα, τότε οι αγώνες έχουν μεγαλύτερη επιτυχία. Είναι ένα δόλωμα στο οποίο κανένας/καμία εργαζόμενος/η δεν πρέπει να τσιμπήσει.

Είναι όμως και μια ευκαιρία για τις ακηδεμόνευτες δυνάμεις του εργατικού κινήματος να διαδηλώσουν όσο μαζικότερα γίνεται ,με τα χαρακτηριστικά που το κάνουν όλα αυτά τα χρόνια. Ενάντια σε κράτος και αφεντικά, ενάντια σε κυβερνήσεις αριστερές ή δεξιές, ενάντια στην ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Κι όπως γίνονταν πάντα, οι απεργιακές συγκεντρώσεις, είναι μέρη επικίνδυνα για μικρά ή μεγάλα αφεντικά ή για θιασώτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Απλώς, στις 30 του Μάη, έχουμε και μερικούς λόγους ακόμη να τους διαλοστείλουμε…

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ¨ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ¨ –   ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Συγκέντρωση ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΗ στις 10:00   στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων

eseioanninon.squat.gr/   ese.ioanninon@gmail.com