ΕΣΕ-Ιωαννίνων:Για την εθνικιστικη συγκεντρωση για το μακεδονικό στα Γιάννενα

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το άρθρο απο το σαϊτ της ΕΣΕ Ιωαννίνων:

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, ήταν -όπως και σε άλλες πόλεις- προγραμματισμένο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στα Γιάννενα. Η “οργανωτική τους επιτροπή” αφού έλυσε το πρόβλημα της συμμετοχής κόσμου από άλλες πόλεις, βάζοντας στο παιχνίδι τις μητροπόλεις, προσπάθησε μαζί με τις τοπικές αρχές να κινητοποιήσει κάθε καρυδιάς καρύδι, χριστιανόπληκτους, πολιτιστικούς συνδέσμους, κατηχητικά και σωματεία. Γυμναστήρια και άνθρωποι της νύχτας

και αστυνομία, ανέλαβαν άτυπα την περιφρούρηση.
Οι αντιφασιστικές δράσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη νύχτα με κατέβασμα των banner με το κάλεσμά τους που κρεμούσαν εταιρικά συνεργεία σε κολόνες.
Απο τις 15:00 και μετά, έγινε από ομάδα συντρόφων της ΕΣΕ, μαζική αφισοκόλληση και μοίρασμα κείμενου στο κέντρο των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανόμενης της κεντρικής πλατείας, όπου ήταν καλεσμένο το εθνικιστικό συλλαλητήριο.

Στις 17:00 ήταν προγραμματισμένη αντιφασιστική διεθνιστική αντισυγκέντρωση στον ίδιο χώρο, καλεσμένη από την αντιφασιστική σ

υνέλευση No Passaran

https://nopasaranioannina.files.wordpress.com/2018/06/ceb4ceb9ceb5ceb8cebdceb9cf83cf84ceb9cebaceb7_6_6_18.jpg

Μία ώρα πριν, 6 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι πιο πολλές φερμένες από άλλες πόλεις, στρατοπέδευσαν στην πλατεία, καθιστώντας ουσιαστικά την προσέγγιση των αντιφασιστών αδύνατη.

Εκείνη την ώρα πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική περιπολία στην περιοχή της Καλούτσιανης, με μοίρασμα κειμένων και κρέμασμα πανό.

Στις 18:00 ξεκίνησε η αντιφασιστική συγκέντρωση στην περιοχή του Κουρμανιού, γύρω από το ΣΥΝΔΙΚΑΤ. Ομάδες περιφρούρησης βρίσκονταν στα περισσότερα στενά της περιοχής, ενώ είχαν στηθεί οδοφράγματα σε άλλα σημεία, ώστε να εμποδιστεί η ενδεχόμενη επίθεση φασιστών-αστυνομίας. Την συγκέντρωση πλαισίωσαν για λίγη ώρα οι δυνάμεις της ΟΚΔΕ. Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα και έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον κόσμο που περνούσε.

Σε πολλές γειτονιές τις πόλης, ειδικά εκεί όπου βρίσκονταν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και καταλήψεις, οι περιφρουρήσεις ήταν ισχυρές, με συνεχείς αντιφασιστικές περιπολίες.

Δημιουργήθηκε, έτσι, μια μεγάλη ζώνη, που δεν εμφανίστηκαν ούτε φασίστες (εκτός από ελάχιστους ανυποψίαστους με σημαιούλες, οι οποίοι διώχνονταν από την περιοχή), ούτε δυνάμεις της αστυνομίας, αν εξαιρέσουμε τους ασφαλίτες που ξεχύθηκαν στα γύρω στενά.

Όσον αφορά στο συλλαλητήριο -φιάσκο για την Μακεδονία, στις 19:00 άρχισε να καταφθάνει ο κόσμος με τα λεωφορεία, ενώ το τάγμα εθνοφυλακής Ηγουμενίτσας ύψωσε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία. Η λαοθάλασσα που αναμένονταν και διαφημίζονταν από ορισμένα ΜΜΕ, το κεντρικό συλλαλητήριο της Δ.Ελλάδας, έχοντας κινητοποιήσει λεωφορεία από Κόνιτσα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο,Πάτρα και όλα τα γύρω χωριά της περιοχής, μάζεψε πάνω κάτω 800 άτομα, εκ των οποίων καμιά 100 περαστικούς που στέκονταν να δουν τι γίνεται. Αμφιβάλλουμε

αν πήγαν περισσότεροι από 200 Γιαννιώτες σε αυτή τη μάζωξη. Τονίζουμε την κατάπτυστη επιλογή της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων να χαιρετήσει αυτή την συγκέντρωση.

φωτο απο την εθνικιστική συγκέντρωση

Η κατάντια τους αποτυπώθηκε στις εκκλήσεις από μικροφώνου των διοργανωτών που φώναζαν: “Που είναι οι Γιαννιώτες;” . Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αρχική ομιλία τους οι διοργανωτές

, ευχαρίστησαν τους τοπικούς άρχοντες που έδωσαν άδεια να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους και φυσικά την αστυνομία, χωρίς την συμβολή της οποίας – όπως οι ίδιοι τόνισαν- δεν θα μπορούσε να γίνει το συλλαλητήριο.

Η μάζωξή τους τελείωσε γύρω στις 21:30

Στη συνέχεια, έγινε δυναμική νυχτερινή πορεία-αντιφασιστική περιπολία  από τις 23:30 μέχρι τις 12:30, στο κέντρο της πόλης. Μέρη των περιφρουρήσεων (60 άτομα) από αυτοδιαχειριζόμενους χώρους

, καταλήψεις, δρόμους και γειτονιές, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΣΥΝΔΙΚΑΤ και κινήθηκαν στην Καλάρη-Αβέρωφ-Δωδώνης-Κεντρική πλατεία-Πυρσινέλα- Χ.Τρικούπη-Εργατικό Κέντρο, φωνάζοντας συνθήματα με πολύ παλμό και διαμηνύοντας στον εθνικιστικό εσμό ότι τα Γιάννενα παραμένουν καθαρά από φασίστες, μακεδονολάγνους και ρατσιστές.

 

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ