3η παρέμβαση στα Brouno coffee stores στα Ιωάννινα

Μαζί με τον καφέ, δώρο η απόλυση

upload3hparemvash1Πίσω από τις ψεύτικες και καθώς πρέπει βιτρίνες της, η επιχείρηση καφέ Brouno στα Ιωάννινα εμφάνισε το πραγματικό πρόσωπό της. Στις 19/3 οι εργοδότες της εν λόγω επιχείρησης κάλεσαν εργαζόμενο διανομέα, μέλος του πρωτοβάθμειου σωματείου Σ.Β.Ε.Δ.Ι., να υπογράψει την απόλυσή του. Οι δικαιολογίες του αφεντικού ήταν οι κοινότυπες, όπως “έχει πέσει η δουλειά” καθώς και άλλες πολλές. Η πρώτη σκέψη των περισσοτέρων θα είναι ότι σε καιρούς κρίσης αυτά συμβαίνουν. Παρ’ όλα αυτά, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αποτελούν πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αυξάνει τον τζίρο της καθημερινά, όντας μαγαζί “γωνία” με την πιο επιτυχημένη συνταγή : ξεζουμίζοντας τους υπαλλήλους και στερώντας τους τα νόμιμα δικαιωματά τους.

Ο συνάδελφός μας εργάζεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση από τον Σεπτέμβριο του 2013, με τον εξοπλισμό (μηχανάκι, αδιάβροχα, γάντια, κράνος, μπότες κτλ) και τα έξοδα κίνησης (βενζίνη) να επιβαρύνουν τον ίδιο. Αφορμές για τριβές και εντάσεις από πλευράς εργοδοσίας δεν άργησαν να βρεθούν. Η απαίτηση να κάνει περισσότερες δουλειές, απ’ότι του αναλογούσαν αποτέλεσε την αρχή. Εξάλλου ο διανομέας είναι το “παιδί”, το παιδί για όλες τις δουλειές. Είναι λογικό για τα αφεντικά ο εργαζόμενος να γίνεται “λάστιχο” και “ελβετικός πολυσουγιάς” όπως και το ωραριό του άλλωστε αλλά και η μισθοδοσία του. Αποκορύφωση, η 19η του Μάρτη όπου τα αφεντικά τον κάλεσαν εκτάκτως στην επιχείρηση έχοντας έτοιμα τα χαρτιά της απόλυσης του και δηλώνοντάς του τη διακοπή της “συνεργασίας” τους. Πως φτάσαμε όμως εδώ;

Τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο εργαζόμενος ζήτησε το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας που δικαιούταν, η εργοδοσία απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Αντ’ αυτού απαιτούσε από τον συνάδελφο να υπογράψει πως πήρε το δώρο και το επίδομα, δίχως βέβαια να του καταβληθούν, και όλα αυτά υπό την απειλή μιας ενδεχόμενης απόλυσης σε περίπτωση που δε συναινούσε. Μια συνηθισμένη κατάσταση στο εσωτερικό των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους να συναινούν για να μην χάσουν την δουλειά τους. Έτσι ο τζίρος της επιχείρησης είναι διπλός: και δεν δίνουν δεκάρα στους εργαζομένους και εξασφαλίζουν επιπλέον μαύρο χρήμα.

Ο διανομέας δεν το δέχτηκε και δεν ενέδωσε στην απειλή. Επόμενη κίνηση ήταν να προβεί σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τα νόμιμα δικαιωματά του. Μόνο τότε του αποδόθηκαν όσα δικαιούνταν, αφού η επιθεώρηση εργασίας τον δικαίωσε πλήρως.

Έπειτα από όσα συνέβησαν δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς πως η απόλυση του συναδέλφου δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, κυρίως αν αναλογιστεί τη χρονική συγκυρία που η εργοδοσία επέλεξε την απόλυση του, έναν μήνα πριν την υποχρεωτική, βάσει νόμου, καταβολή του δώρου Πάσχα. Μια εκδικητική απόλυση, λόγω της διεκδίκησης, από πλευράς του διανομέα, όλων των νόμιμων δικαιωμάτων του, αλλά και παραδειγματική, “προς γνώσιν και συμμόρφωσιν” του υπόλοιπου προσωπικού. Εν ολίγοις, ή κάνεις τα χατίρια των αφεντικών και σκύβεις το κεφάλι ή διεκδικείς τα δικαιωματά σου και απολύεσαι…

Σήμερα, στις 4/4 έπειτα από καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας του συναδέλφου μας για άκυρη και καταχρηστική απόλυση λόγω συνδικαλιστικής δράσης παρίσταντο από τη μεριά της εργοδοσίας ο δικηγόρος και ο λογιστής της εταιρίας όπου επέμεναν, ψευδώς, πως ο διανομέας ποτέ δεν γνωστοποίησε στην εργοδοσία τη συνδικαλιστική του ιδιότητα.Ο συνάδελφός μας πέραν του ότι από το Γενάρη έχει γνωστοποιήσει στην εργοδοσία τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, στη τριμερή επιτροπή που καλέστηκε από την επιθεώρηση εργασίας το Γενάρη είχε γνωστοποιηθεί, ενώπιον του επόπτη εργασίας, και είχε καταγραφεί στα πρακτικά της υπηρεσίας πως ο συνάδελφος είναι μέλος του Δ.Σ. του σωματείου.

Ο συνάδελφος δεν απολύθηκε γιατί δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Άλλωστε έτσι λένε πάντα… Απολύθηκε ξεκάθαρα για τη συνδικαλιστική του δράση και στάση και για τις, “παράλογες” στα αυτιά της εργοδοσίας, νόμιμες διεκδικήσεις του γι’αυτόν και για τους συναδέλφους του στην επιχείρηση (δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, μηχανάκι, βενζίνη).

Ο συνάδελφος διανομέας δεν είναι μόνος του.

Όσο οι επιχειρήσεις θα θεωρούν τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων παράλογα,

όσο θα νομίζουν ότι θα πλουτίζουν στις πλάτες μας κι εμείς θα μένουμε σκυφτοί και φοβισμένοι.

Όσο θα υποτιμάται η αξιοπρέπεια μας και η ίδια μας η ζωή, τόσο θα μας βρίσκουν μπροστά τους!

Σήμερα 4/4 πραγματοποιούμε τη παρέμβαση απ’έξω απο το κατάστημα Brouno (1η παρέμβαση στις 22/3,2η παρέμβαση στις 29/3 ) και θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί, μέχρι την επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας.

 Απαιτούμε :

  • Άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου διανομέα
  • Εξοπλισμός, μηχανάκι και έξοδα κίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση.
  • Ενιαία ειδικότητα
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε. επισιτισμού με μηνιαίο μισθό 843.2 ευρώ μεικτά για πλήρη απασχόληση ή 5.07 ευρώ/ώρα για μερική
  • Διατήρηση επιδομάτων: Επικινδυνότητας, διαχείρισης ταμείου, οικογενειακής κατάστασης, προϋπηρεσίας
  • Όχι στο ελαστικό ωράριο
  • Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Όχι στη μαύρη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία

πρωτοβάθμειο σωματείο

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων

svedi2012.blogspot.gr

upload3hparemvash2 upload3hparemvash3 upload3hparemvash4 upload3hparemvash5 upload3hparemvash6 upload3hparemvash7

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης