Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών για τα νέα εργασιακά μοντέλα (ΚΟΧ – Voucher)

Afisa_9&10AprilYpErg&ApergiaΕδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ενός νέου εργασιακού μοντέλου από πλευράς κράτους και κεφαλαίου για την υποτιθέμενη ανακούφιση νέων ή/και μακροχρόνια ανέργων. Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ), πεντάμηνης (κυρίως) διάρκειας παρουσιάστηκαν ως προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Οι θέσεις εργασίας υποτίθεται ότι αφορούν διάφορες δραστηριότητες που «ωφελούν το κοινωνικό σύνολο», με απώτερο σκοπό να μετατρέψουν τον εργαζόμενο σε “ωφελούμενο”, δημιουργώντας μια νέα εργασιακή υπερελαστική σχέση εργασίας κομμένη και ραμμένη στα μέτρα κράτους και αφεντικών.

Φέτος τη σκυτάλη από τις ΜΚΟ πάιρνει το ίδιο το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ. Με μισθό 420 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και 490 ευρώ για τους υπόλοιπους, χωρίς άδειες ακόμα και για θέματα υγείας και γενικότερα με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το αντικείμενο της κοινωφελούς εργασίας, δεν είναι τίποτε άλλο από την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του δημοσίου και έχει να κάνει με θέσεις που έμειναν κενές μετά από χιλιάδες απολύσεις / μετατάξεις / διαθεσιμότητες στο δημόσιο.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με την ονομασία «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους μέχρι 29 ετών» (VOUCHER) και αφορά άνεργους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εργασιακές συνθήκες είναι εξίσου δυσμενείς με τα κοινωφελή προγράμματα ενώ επιπλέον, δεν υπάρχουν συντάξιμα ένσημα για όσους εργαστούν στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκήρυξη προβλέπει ακόμα και καθυστερήσεις πληρωμών σε περίπτω ση που δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες πιστώσεις.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή έγινε ξεκάθαρο για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά ότι ο άνεργος αποτελεί για μία ακόμη φορά το πειραματόζωο του νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, σε συνδυασμό με τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί μέσω μνημονίων, προσφέρουν ένα γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή των χειρότερων αντεργατικών μέτρων.

Το συγκεκριμένο θέμα λοιπόν αφορά σύσσωμο το εργατικό κίνημα, διότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι ειδικές περιπτώσεις πρόσκαιρης αντιμετώπισης της εργασίας, αλλά ένα νέο εργασιακό καθεστώς, που σκοπό έχει την επιβολή της φτώχιας και της εξαθλίωσης, με σύμμαχο τη ΓΣΕΕ που για άλλη μία φορά αντί να καταγγείλει τα προγράμματα αυτά, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά είτε ως εργοδότης είτε ως ΚΕΚ.

Πέρα από την καταστρατήγηση των εργασιακών κεκτημένων, η μικρή σε διάρκεια σύμβαση και ο κατακερματισμός των ανέργων, δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την οργάνωσή τους και τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ) και VOUCHER να συμμετέχουν στο Σωματείο Βάσης Ανέργων και Eπισφαλώς Eργαζομένων, προκειμένου να διεκδικήσουμε συλλογικά και αδιαμεσολάβητα όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • Άμεση απόσυρση της διάταξης που καθορίζει τις αμοιβές των εργαζόμενων στα κοινωφελή προγράμματα, κατά παρέκκλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας*
  • Άμεση εφαρμογή όλων των διατάξεων του εργατικού δικαίου για τους εργαζόμενους στα κοινωφελή προγράμματα (άδεια, ασθένεια, επιδόματα)
  • Εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις
  • Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους, άνεργους και εργαζόμενους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ
  • Όχι στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες

*Δημόσια πρόσκληση ΟΑΕΔ Νο 5/2013, Κεφ. 10 / Παρ. 10.1

«…κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις..»

ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 12:00

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΩΡΑ 11:00

ΣΩματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α.)

Το κείμενο σε PDF

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης