Εργασιακό Δελτίο #30 από το omnia sunt communia

redblack smallΠαρατείνεται η αγωνία για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, μετά την αναβολή για τις 25 Φεβρουαρίου του 2015, της εκδίκασης προσφυγής του δημοσίου για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τις έχει δικαιώσει ορίζοντας την επαναπρόσληψη τους. Tην Τρίτη 23/9 πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο και πορεία προς το ΥΠΟΙΚ.
redblack smallΤην άμεση επαναπρόσληψη εργαζόμενου στο “Πλαίσιο” διεκδικεί το επιχειρησιακό σωματείο. Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων στο “Πλαίσιο” ο συγκεκριμένος εργαζόμενος τιμωρήθηκε για τις ιδέες του, γιατί τόλμησε να υπερασπιστεί έναν αγώνα που ξεκίνησε το Σωματείο των εργαζομένων και που έχει βρει ανταπόκριση σε ολόκληρη την κοινωνία.
redblack small

Και την απέλυσε και την απειλεί. Ο λόγος για την ιδιοκτησία του φροντιστηρίου “Πρισμα” που μέσω μπάτσων απειλεί απολυμένη με αγωγή για διαφυγόντα κέρδη και συκοφαντική δυσφήμηση, αν δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Την καταχρηστική απόλυση της συναδέλφου τους από το γνωστό φροντιστήριο καταγγέλλει ο ΣΕΦΚ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει σε ανακοίνωση του ότι, για τα αφεντικά είναι η μέθοδος της λύσης, πρώτα το ξεζούμισμα, μετά οι απολύσεις.
redblack smallΕργοδοτικά αίσχη στον «Ελεύθερο Τύπο» με σκανδαλώδη μπόνους προς τους …ημετέρους και «αιματηρές» περικοπές στους εργαζόμενους, καταγγέλλει η Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών στα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα πρώην εργαζόμενοι της αθλητικής εφημερίδας «Εξέδρα των Σπορ», καταγγέλλουν ότι το γνωστό λαμόγιο Ανδρουλιδάκης, ξεκινά νέο εκδοτικό εγχείρημα την στιγμή που τους χρωστάει ακόμα αρκετές χιλιάδες ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πώς ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ανοίγει και κλείνει με άνεση εφημερίδες αφήνοντας χρέη, ενώ για τις λαμογιές βρέθηκε και στην φυλακή από την οποία πρόσφατα βγήκε είτε λόγω “αυτοκτονικού ιδεασμού”, είτε λόγω “προβλημάτων υγείας . «Ανδρουλιδάκη μας χρωστάς ακόμα!», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της καταγγελίας.
redblack smallΣε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι στην Fimi Pack μετά την πτώχευση της. Το Σάββατο 27/09 οι εργαζόμενοι της της Fimi Pack πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στα γραφεία του Σωματείου τους, προκειμένου να συζητήσουν άμεσα τις εξελίξεις που τους αφορούν με βάση την ανακοίνωση της πτώχευσης του εργοστασίου .
redblack smallΣε κινητοποιήσεις οι αστυνομικοί στην Κω για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών στη Κω, καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες κράτησης για τους περίπου 210 μετανάστες που συνελήφθησαν πρόσφατα. Αποδεικνύουν έτσι ότι όχι μόνο μάνα έχουν αλλά και ψυχή. Και ότι το σύνθημα που ακούγεται, ότι οι μπάτσοι δεν είναι παιδιά των εργατών αλλά τα σκυλιά των αφεντικών δεν είναι πάρα προπαγάνδα των αναρχοκομμουνιστών.
redblack smallΣυνθήκες Casus belli δημιουργεί σύμφωνα με εργαζόμενους η απόλυση 45 συμβασιούχων στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης. Η μόνη λύση σύμφωνα με του εργαζόμενους είναι η νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας των σχολικών τροχονόμων τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη στην Πάτρα. Αφορμή για την νέα κινητοποίηση στάθηκε το παρ΄ ολίγον τραγικό περιστατικό, όταν σχολική τροχονόμος έπεσε θύμα τροχαίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της. Η εργαζόμενη ήταν ανασφάλιστη, όπως και οι άλλες σχολικές τροχονόμοι σε προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
redblack smallΣε αγώνα για την άμεση καταβολή δεδουλευμένων καλεί το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας. Όπως καταγγέλλει το συνδικάτο, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, με μισθούς πείνας, με έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων.
redblack small24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Τρίτη ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση και τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Η απεργιακή κινητοποίηση αποτέλεσε απάντηση στην δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την προηγούμενη απεργία και αποχή από την διαδικασία της αξιολόγησης.
redblack smallΣοκ προκαλούν τα στοιχεία για την φτώχεια στην Ελλάδα. 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας και 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Στο σύνολο 6,3 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας στη χώρα μας. Ταυτόχρονα η Ελλάδα παραμένει το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
redblack smallΣυνεχίζουν την απεργία από τις 27 Σεπτέμβρη οι απεργοί στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Το συνδικάτο στον κλάδο των ποτών αποφάσισε να κηρύξει απεργία αορίστου χρόνου στην «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη μέχρι την επαναλειτουργία το εργοστασίου.
redblack smallΣε τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 24 /9, προχώρησε το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων σταθερών συγκοινωνιών «ΣΕΛΜΑ».
redblack smallΣυγκέντρωση στο ΥΠΕΚΑ, την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη πραγματοποίησε το σωματείο των εργαζομένων στο πρώην ΙΓΜΕ. Διεκδικούν δεδουλευμένα και αντιδρούν στην προσπάθεια αφανισμού του ιδρύματος. Επίσης στις 25/09 το συνδικάτο εργαζομένων ΙΓΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση την Πέμπτη στα δικαστήρια σε ένδειξη αλληλεγγύης στο προεδρείο του Συνδικάτου που δικαζόταν με την κατηγορία , από κοινού και με κοινό δόλο με πράξεις αυτοδικίας με παράνομη βία και αφορούσε την λειτουργική κατάληψη των εγκαταστάσεων του ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό, όταν η Διοίκηση του ΙΓΜΕ το 2009 καθυστερούσε μισθοδοσία και δώρα.
redblack small« Πάγωσε» η εκ περιτροπής εργασία στην «ΙΜΑΣ» – «ΣΥΡΜΑ» Βόλου χάρις στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ωστόσο οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς το «πάγωμα» είναι προσωρινό και προέκυψε από την τριμερή συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 22/9. Μετά από δυο περίπου βδομάδες απεργιακού αγώνα και αφού υπήρξε προσωρινή υποχώρηση της εργοδοσίας στην απαίτησή της για εκ περιτροπής εργασία, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν από την Τετάρτη 24/9 στη δουλειά, αλλά δηλώνουν σε ετοιμότητα για ό,τι προκύψει…
redblack smallΝα μην προχωρήσει στο «χαφιεδοδιαγωνισμό» απαιτεί από την επιχείρηση «Καρφούρ – Μαρινόπουλος – Ντία» το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία αποθρασυνόμενη μετά τις εκατοντάδες απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, θέλει να επιβάλει «καθεστώς Νταχάου» στα καταστήματα, με παρακολουθήσεις μυστικών «χαφιέδων» -πελατών πληρωμένους από την εταιρεία που θα παρακολουθούν τους εργαζόμενους με πρόσχημα δήθεν την βράβευση του πιο …αποδοτικού καταστήματος.
redblack smallΚαμπάνα σε απεργό της «Coca Cola». Σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το δικαστήριο έναν απεργό της «Coca Cola», επειδή συμμετείχε στις δράσεις του σωματείου με στόχο να σταματήσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας. Ο δεύτερος κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε.
redblack smallΣυναυλία αλληλεγγύης την Δευτέρα, 6 Οκτώβρη ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και στην επιχειρούμενη αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που υλοποιείται από την κυβέρνηση με πρόσχημα τις επιταγές της τρόικας, οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί), στις 6 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.
redblack smallΣυνέχισαν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν, διεκδικώντας καταβολή των απλήρωτων εφημεριών και κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό.
redblack smallΔυναμική συγκέντρωση εργαζομένων στη δίκη για τις απολύσεις στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» την Πέμπτη 25/9. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της δίκης, στην οποία εξετάστηκε η προσφυγή της Ένωσης Εργαζομένων «Τσιμέντων Χαλκίδας» για την ακύρωση των 117 απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η «ΑΓΕΤ – Ηρακλής», μέλος του πολυεθνικού ομίλου «LAFARGE», από τον Απρίλη του 2013 έως τον Ιούλη του 2014.
redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ από σωματεία και φορείς στην Πτολεμαΐδα την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη, ενάντια στην ανεργία που πλήττει την περιοχή.
Να σημειώσουμε ότι, όπως έχει γίνει κατανοητό και από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, μόνο με αλληλεγγύη, μαχητικές δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα της ανεργίας στην περιοχή και να διεκδικηθούν τα δικαιώματα των ανέργων.
redblack smallΣτον δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 63 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και 450 ακόμα εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας μέρας στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), σαν αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησής του. Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, απαιτούν οι εργαζόμενοι και εκφράζουν την αντίθεσής του στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.
redblack smallΜε σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ» θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση μηχανικών για το Ασφαλιστικό τους ταμείο την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη. Διεκδικούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα τόσο των εργαζόμενων όσο και των συνταξιούχων μηχανικών .
redblack smallΠαναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 2 Οκτώβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος Την συγκέντρωση καλούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις με σειρά αιτημάτων που αφορούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς και θέματα Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
redblack smallΣε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών για τις 4/10 στις 17.00, για ζητήματα που αφορούν στην ανήλεη επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, και στα προβλήματα του κλάδου.
redblack smallΣε πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης, το Σάββατο 4/10 καλεί ο ΣΥΒΧΑ στο μπαρ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ στις 22.00, ενώ γενική συνέλευση του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 12/10 στις 11.00.
redblack smallΜετά τον παρατεταμένο και επίμονο αγώνα που έδωσε ο ΣΥΒΧΑ μαζί με το «Συντονιστικό δράσης» ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές (ρύθμιση 7/7/2014) και 7 Κυριακές (Ν.4177/2013), συνεχίζουν πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενόψει και της απόφασης του ΣτΕ και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 2 Νοέμβρη, καλώντας σε πανελλαδική απεργία.
redblack smallΑρνητικά απάντησαν οι εργαζόμενοι στη WIND στο κάλεσμα των εργαζομένων της VODAFONE, για ενιαίο σωματείο σε WIND – VODAFONE και VICTUS. Οι εργαζόμενοι στη WIND στηρίζουν το επιχειρησιακό σωματείο που έχει συσταθεί στη VICTUS, και η πρόταση των εργαζομένων της Vodafone θα σήμαινε τη διάλυση των επιχειρησιακών σωματείων, και θα έθετε σε κίνδυνο τη συσπείρωση των εργαζομένων και τους αγώνες τους.
redblack smallΣυνέντευξη Τύπου για τη «σφαγή» στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με συγκεκριμένα στοιχεία για τη «σφαγή» που γίνεται σε αυτές τις επιτροπές, όπου ανάπηροι με σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, σοβαρά νευρολογικά κ.λπ., χάνουν με τις αποφάσεις των επιτροπών κάθε δικαίωμα σύνταξης, επιδόματος, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης, θα δοθούν στοιχεία που αφορούν το σχέδιο της κυβέρνησης για το χτύπημα των αναπηρικών συντάξεων, των επιδομάτων και των παροχών προς τα ΑμεΑ. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Πειραιώς 181) την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη, στις 12 μ.
redblack smallΤέλος, ωμή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών μέσω της ΕΣΑΝ ΑΕ, διαπιστώνει η «Επιτροπή Αγώνα Ασθενών Χρονίων Παθήσεων», η οποία εκφράζει την αγανάκτησή της προς το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επικαλείται διαρκώς το «συμφέρον» των ασθενών για να προωθήσει τις απαράδεκτες «μεταρρυθμίσεις» στη δημόσια υγεία, ενώ στην ουσία, όπως όλοι πλέον γνωρίζουν μοναδικός σκοπός του είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο η καθολική, ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν και ποιοτικές παροχές υγείας.
[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]
Μπορείτε να ακούσετε η να κατεβάσετε το εργασιακό δελτίο σε μορφή mp3 ΕΔΩ
πηγη:omnnia sunt communia