Εργασιακό Δελτίο #31 από το omnia sunt communia

redblack smallΤην ωμή επίθεση που δέχτηκε η αντιφασιστική πορεία στις 18 Σεπτέμβρη 2014 στο Κερατσίνι, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, κατήγγειλαν με κοινό ψήφισμα τους τα πρωτοβάθμια σωματεία: Συνέλευση Βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων & λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ), και η Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ. Πραγματοποίησαν μάλιστα συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 64 συλληφθέντες της αντιφασιστικής πορείας στο Κερατσίνι την Πέμπτη 2/10, στα δικαστήρια Πειραιά όπου δικαζόταν.
redblack small

Νέα παρέμβαση την Πέμπτη 2/10 στον Ιανό ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις, πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Βιβλίου Χάρτου Αττικής(ΣΥΒΧΑ). Σύμφωνα με την καταγγελία του ΣΥΒΧΑ, οι εκδικητικές απολύσεις δύο συναδέλφων από το bazaar του Ιανού, έγιναν έπειτα από την άρνηση τους να υπογράψουν κείμενο της εργοδοσίας, κείμενο τυφλής υποταγής στις επιταγές της, υπέρ των scanners και εναντίον του Συλλόγου, αλλά και να εργαστούν πολλές παραπάνω ώρες στην πρόσφατη μετακόμιση του bazaar. Ο ΣΥΒΧΑ διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη τους.
redblack smallΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 2/10 οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ξένων γλωσσών – καθώς μετά από καταγγελία εργαζομένου – οδηγήθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η πρόεδρος του εργοδοτικού Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής, Άρτεμις Κυπριώτου. Σύμφωνα με καταγγελίες, το εν λόγω σωματείο-το οποίο σημειωτέων δεν είναι ανοικτό για όλους τους εργαζόμενους – διαχειρίζεται τις συλλογικές συμβάσεις και απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς ιδιοκτητών μεγάλων ιδιωτικών φροντιστηρίων (EUROPALSO, ΌΜΗΡΟΣ) και λειτουργεί σε πλήρη ταύτιση με τα συμφέροντα των εργοδοτών και των φροντιστηρίων εις βάρος των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο.
redblack smallΚινητοποιήσεις των καθηγητών που εργάζονται στα Φροντιστήρια, με κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Το Σάββατο 4/10 πραγματοποιούν συγκέντρωση στο φροντιστήριο «Πρίσμα» για την απόλυση εργαζόμενης μετά από 24 χρόνια εργασίας γιατί “τόλμησε” διεκδίκησε δεδουλευμένα. Επίσης, ο ΣΕΦΚ καλεί σε μαζική συγκέντρωση Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη στις 9.00πμ, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (κτίριο 5), όπου θα συζητηθεί η απαίτηση του εργοδότη Γκούμα να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την ποινικοποίηση του αγώνα και την απαγόρευση συγκεντρώσεων του σωματείου έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» και την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 5.000 Ευρώ και προσωπική κράτηση 1 μηνός στους 3 συναδέλφους για κάθε κινητοποίηση.
redblack small
Παρέμβαση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, στα κεντρικά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α) στην Φιλελλήνων, για την καταγγελία του δουλεμπορίου της «κοινωφελούς» εργασίας και του αυταρχισμού του διοικητή Ε.Τ.Ε.Α, Αναστάσιου Παπανικολάου. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από την «κοινωφελή» εργασία στο ασφαλιστικό ταμείο και την καλούσε η συλλογικότητα Άνεργοι Άνεργες Από τις Γειτονιές της Αθήνας.redblack small
Να επαναπροσληφθεί άμεσα ο απολυμένος εργαζόμενος Ανδρέας Μήτσης, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Δευτέρα 6/10/2014, 9:00 πμ., Πρωτοδικείο Αθηνών («Ευελπίδων»), Κτήριο 9 , όπου εκδικάζεται η αίτηση επαναπρόσληψης του. Σύμφωνα με την καταγγελία του επιχειρησιακού σωματείου, η απόλυση ήρθε μετά την συμμετοχή και ενεργό υποστήριξη του εργαζόμενου στην επιτυχημένη 24ωρη Πανελλαδική Απεργία του Σωματείου στις 24/03/2011 ενάντια στις απολύσεις/εξωθήσεις σε “παραίτηση” που εξαπέλυσε η Διοίκηση της Vodafone.
redblack smallΣε κινητοποιήσεις προχώρησαν την Κυριακή 28/9 οι εργαζομένων στους δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το βράδυ της Τρίτης έκλεισαν τις υπηρεσίες του Δήμου Ασπροπύργου (εργοτάξιο και Δημαρχείο), διεκδικώντας καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
redblack smallΕν τω μεταξύ ενάντια στην αλλαγή των κριτηρίων και τον επανέλεγχο των συμβάσεων για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) τάσσεται με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).
redblack smallΤην Τράπεζα Χανίων, νέα εργοδοσία της ΑΒΕΑ ,καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Όπως καταγγέλλουν η εργαζόμενοι στη σαπωνοποιία ΑΒΕΑ, η τράπεζα Χανιών, ως νέος ιδιοκτήτης του εργοστασίου, εξανάγκασε τους ίδιους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας που προέβλεπαν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους.
redblack smallΣτυγνούς εκβιασμούς με τους οποίους προωθεί η «Alpha Bank» το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στην τράπεζα. Η «ALPHA BANK» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των εργασιών της εξήγγειλε ένα πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», δηλαδή «εθελούσιων απολύσεων», με στόχο τη μείωση του προσωπικού της. Η ισχύς του προγράμματος ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη και έληξε στις 30 Σεπτέμβρη.
redblack smallΣε 4ωρη στάση εργασίας προχώρησαν την Τετάρτη 31/9, οι εργαζόμενοι στο κέντρο αποκατάστασης «Διάπλαση ΑΕ» στην Καλαμάτα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών, των υπερωριών και υπερεργασιών που τους οφείλονται, το σταμάτημα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων.
redblack smallΣε απολύσεις εργαζομένων προχωράει το πολυκατάστημα ΛΕΡΟΫ ΜΕΡΛΙΝ στη Λάρισα, Στόχος, να απομακρύνει τους παλιούς εργαζόμενους και να προσλάβει νέους με τους άθλιους μισθούς και χωρίς ουσιαστικά εργατικά δικαιώματα.
redblack smallΠαρ ‘ολίγο να θρηνήσουμε άλλο ένα νεκρό εργαζόμενο, όταν κρούσμα ηλεκτροπληξίας σημειώθηκε στην καμπίνα του οδηγού συρμού του μετρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 14ο κρούσμα ηλεκτροπληξίας και τα σωματεία ζητούν να αποσυρθούν άμεσα όλοι οι συρμοί πρώτης σειράς, όπως ονομάζονται, για να διαπιστωθούν τα αίτια και να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.
redblack small48ωρο κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν την Τετάρτη και Πέμπτη 1/10 και 2/10 αντίστοιχα τα σωματεία τα εργαζομένων και ιατρών των Δημόσιων Νοσοκομείων ενάντια στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας για όλους. Την Τετάρτη 1η Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στα Περιφερειακά Νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι όλων των νοσοκομείων προχώρησαν σε 24ωρη Πανυγειονομική Πανελλαδική Απεργία και συγκέντρωση την ίδια ημέρα έξω από το Υπουργείο Υγείας.
redblack smallΕν ‘τω μεταξύ στον δρόμο βρέθηκαν 44 εργαζόμενοι με μπλοκάκι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μετά την άρνηση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών τους για το μήνα Αύγουστο. Οι 44 εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από δεκαετία στο Νοσοκομείο με τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας, για 300 ευρώ το μήνα.
redblack smallΝα μείνουμε στον χώρο της υγείας, καθώς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την καταβολή απλήρωτων εφημεριών 7 και πλέον μηνών, αλλά και την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό.
redblack smallΝέα δίμηνη καμπάνια ξεκινούν οι απεργοί της Coca Cola 3E Θεσσαλονίκης μετά την πρόσφατη δικαστική διαμάχη με την πολυεθνική εταιρεία. Αίτημα τους, η επαναλειτουργία του εργοστασίου και την ανάκληση των απολύσεων.
redblack smallΠαρέμβαση στο “Πλαίσιο” στην οδό Βουλής, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/9 για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από Εργαζόμενους- εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος απολύθηκε μετά από 10 χρόνια με πρόσχημα το χυδαίο επιχείρημα της “μη παραγωγικότητας”, ενώ προηγουμένως του είχε ζητηθεί να αποχωρήσει από το Σωματεία Εργαζομένων του Πλαισίου στο οποίο συμμετέχει.
redblack smallΣυγκέντρωση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 1/10 στο Υπουργείο Εργασίας οι περίπου 90 εργαζόμενοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστες εργάτες, της εταιρείας «Γενική Ανακύκλωση Ασπροπύργου», απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων 7 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικούν παράλληλα την λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο εργασίας.
redblack smallΤη διοργάνωση μίας ακόμα “λευκής νύχτας” αυτή την φορά στην Ν. Σμύρνη στις 10 Οκτωβρίου καταγγέλλει με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος, με πρόσχημα “ειδικές χαμηλές τιμές «στα εμπορικά καταστήματα, καταπατώνται βασικά εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι υποχρεώνονται να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια.
redblack smallΧωρίς σύνταξη ο ένας στους δύο απόμαχους της δουλειάς παγκοσμίως σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που έχουν υπερβεί την ηλικία συνταξιοδότησης σε διεθνές επίπεδο δεν παίρνουν σύνταξη, ενώ το 52% που παίρνει μια σύνταξη, αυτή είναι ανεπαρκής.
redblack smallΕν΄ τω μεταξύ, οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης αφορούν φυσικά και στο ασφαλιστικό. Οι περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι δεδομένες, ενώ ένα ακόμα μέτρο που θα συζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποκλείσει από τη σύνταξη μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, καθώς προωθείται η αύξηση του κατώτατου ορίου ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 στα 20 έτη.
redblack smallΤαυτόχρονα, για ακόμα μια φορά, η Ελλάδα «διέπρεψε» στην ανεργία. Στο 27% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο, παραμένοντας η υψηλότερη στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο έφτασε τα 1,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,8%, στις γυναίκες στο 31,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 51,5%.
redblack smallΕίναι γνωστό ότι προετοιμάζεται η ριζική αλλαγή του απεργιακού θεσμικού πλαισίου (Ν.1264/82), ώστε να καταστεί αδύνατη η κήρυξη απεργίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει επιστημονική τεκμηρίωση στον ιταμό αντεργατικό σχεδιασμό της, χρηματοδοτώντας γνωστό και μη εξαιρετέο δικηγόρο, να τεκμηριώσει ποιες είναι οι «Προϋποθέσεις κήρυξης της Απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ε.Ε. (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία).
redblack smallΣε δίκη παραπέμπεται στην Λάρισα, στις 12 Γενάρη 2015, συνδικαλιστής με τις βαριές κατηγορίες της διέγερσης και της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση, με κίνδυνο για τον άνθρωπο. Η δικαστική δίωξη αφορά τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση το 2013 με αίτημα να καταργηθούν όλα τα διόδια.
redblack smallΕν ‘τω μεταξύ αναβλήθηκε στην Ικαρία η δίκη των συνδικαλιστών, οι οποίοι κατηγορούνται, γιατί στις 17 Δεκέμβρη 2011 συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, για την υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του νησιού.
Η δίκη πήρε αναβολή για το Νοέμβρη του 2015 .
redblack small
Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τον 22χρονο Alfonso Fernandez Ortega (Μαδρίτη) που δικάζεται στις 6/11/2014 με την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών, καλεί σε συνάντηση – συζήτηση για τη διοργάνωση διαμαρτυρίας στην Ισπανική πρεσβεία, την Τετάρτη 8/10 στς 6 μμ. στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ.
redblack smallΕπαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις εργολαβίες των Ορυχείων και των ΑΗΣ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΝ). Το ΣΕΕΝ καταγγέλλει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, με μισθούς πείνας, με έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, δεν πρέπει να περιμένουν ούτε λεπτό την πληρωμή τους.
redblack smallΜε σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ», οι εργαζόμενοι μηχανικοί διαδήλωσαν την Τρίτη 30/9 έξω απ” τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Αττικής, για να εμποδίσουν τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Η συνέλευση της Τράπεζας Αττικής αναβλήθηκε τελικά για τις 13 Οκτώβρη, οπότε προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση.
redblack smallΑπίστευτη καταγγελία από το εργατικό κέντρο Ηρακλείου Κρήτης. Στην τύχη του εγκατέλειψε το ξενοδοχείο Viva Island στη Χερσόνησο ο επιχειρηματίας ο οποίος το εκμεταλλευόταν, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους καθώς και τους ενοίκους στην τύχη τους, μάλιστα με 100% πληρότητα.
redblack smallΝα μπει τέλος στις «σφαγές» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) διεκδίκησε την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη, με μια ακόμη παρέμβαση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττική. Οι φορείς διαμαρτύρονται για το πετσόκομμα των ποσοστών αναπηρίας και κατά συνέπεια την περικοπή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας, της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, καθώς και άλλων κοινωνικών παροχών.
redblack smallΑπόλυση συνδικαλιστή από την επιχείρηση “ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΜΙΔΗΣ” καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα στον χώρο εργασίας και έβαζε εμπόδιο στους σχεδιασμούς του εργοδότη για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας κι απολύσεις.
redblack smallΤο φροντιστήριο «ΑΡΕΙΜΑΝΙΟ – SO EASY» για την απαράδεκτη τακτική του καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης. Η εργοδοσία στο συγκεκριμένο φροντιστήριο καθυστερεί συστηματικά την πληρωμή των εργαζομένων, ενώ σε όσους εναντιώνονται στο καθεστώς απλήρωτης εργασίας απαντάει με εκδικητικές απολύσεις. Έως σήμερα έχουν γίνει 4 καταγγελίες στο Σωματείο για απλήρωτη εργασία στο συγκεκριμένο φροντιστήριο. Σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν δεδουλευμένα πολλών μηνών και χιλιάδες ευρώ. Την ίδια στιγμή το ωρομίσθιο του καθηγητή που παρέχει το φροντιστήριο είναι εξευτελιστικό.
redblack smallΣε οργάνωση του αγώνα, πάλη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο «Καρφούρ – Μαρινόπουλος». Το Σωματείο «Καρφούρ – Μαρινόπουλος» καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν οργανωμένα την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις απλήρωτες ώρες, τα κομμένα ρεπό, τις επιπλήξεις , τις δυσμενείς μεταθέσεις και τις απολύσεις.
redblack smallΘανατηφόρο εργατικό ατύχημα, για εμάς άλλη μια εργοδοτική δολοφονία, την Πέμπτη στην Ορεστιάδα με θύμα 58χρονο εργάτη. Ο άτυχος εργάτης, που εκτελούσε εργασίες μόνωσης σε οροφή κτιρίου, προφανώς χωρίς μέτρα ασφαλείας, κατέπεσε από ύψος 10 περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
redblack smalllΈνα ακόμα εργατικό ατύχημα –παρ’ όλιγον μια ακόμα εργοδοτική δολοφονία, σημειώθηκε στην Ανδρίτσαινα, όπου τραυματίστηκαν δύο οικοδόμοι, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά. Ο 28χρονος οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά, όταν καταπλακώθηκε από μαντρότοιχο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με σπασμένη λεκάνη στο νοσοκομείο του Ρίο, ενώ στο ίδιο «ατύχημα» τραυματίστηκε ελαφρά ακόμα ένας οικοδόμος.
redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα» οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για 15 μήνες, με αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης και κατά συνέπεια και των ίδιων. Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα» διεκδικούν να παραταθεί το χρονικό διάστημα το οποίο λαμβάνουν το επίδομα επίσχεσης για ακόμα 3 μήνες, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ.
redblack smallΣτο Ρέθυμνο, απολύθηκε εργαζόμενη από το Δήμο ,επειδή ήταν συνδικαλίστρια…
Το “σφάλμα” της ήταν ότι από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκε και οργάνωσε την αντίδραση των εργαζομένων, στις συνθήκες γαλέρας που πάει να επιβάλλει η Δημοτική αρχή.
redblack smallΑπεργία στο Κόκκινο 105,5 για τα δεδουλευμένα. Μετά την άρνηση της διοίκησης του ραδιοσταθμού να παραστεί στο δημόσιο διάλογο στον ΟΜΕΔ, αποφασίστηκε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση από τη Δευτέρα 06/10/2014 με αίτημα την εξόφληση των δεδουλευμένων των μηνών Αυγούστου 2014 και Σεπτεμβρίου 2014 στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του ραδιοσταθμού.
redblack smallΣε απεργία όμως προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία Παρασκευή και Σάββατο 3 και 4/10, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους αλλά και ενημέρωση για το σχέδιο που θα υπέβαλλε η εργοδοσία στο Πτωχευτικό Δικαστήριο.
redblack smallΑλωνίζει μπράβος της εργοδοσίας στην γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» των Α/φών Σαράντη. Στην σοβαρή αυτή καταγγελία προχώρησε συνδικαλιστής εργάτης στην επιχείρηση. Όταν πήγε να μοιράσει προπαγανδιστικό υλικό του συνδικάτου που ανήκει, ο μπράβος, ο οποίος είναι άγνωστο με ποια εργασιακή σχέση βρίσκεται στην «ΟΛΥΜΠΟΣ», αφού ούτε κάρτα εργασίας έχει, ούτε στις καταστάσεις που κατατίθενται στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ είναι καταχωρημένος, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του συνδικαλιστή, άρχισε να τον απειλεί και να του ζητά να βγει έξω από το εργοστάσιο, γιατί «απαγορεύεται στο εργοστάσιο να μοιράζονται ανακοινώσεις». Μετά τις απειλές, πήγε στο χώρο όπου ήταν οι ανακοινώσεις του σωματείου και τις εξαφάνισε! Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος μπράβος εμφανίστηκε στο εργοστάσιο λίγο μετά την απεργία του 2012 ενάντια στην αυθαίρετη απόφαση της εργοδοσίας για μείωση στους μισθούς των εργαζομένων έως και 50%, και έκτοτε περιφέρεται στους χώρους εργασίας, με στολή παραλλαγής και χρυσαυγίτικο στιλ, απειλώντας τους εργαζόμενους κι όποιον δεν …του αρέσει η φάτσα του, τον απολύει!
Τέλος, επίθεση εξαπέλυσε η εργοδοσία της «ΑΓΝΟ» σε βάρος συνδικαλιστών. Η εργοδοσία της «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ» στην οποία πλέον ανήκει η «ΑΓΝΟ», με ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί τους εργαζόμενους για το κλείσιμο της γαλακτοβιομηχανίας επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το λουκέτο στις απεργίες, εκτοξεύοντας λάσπη και συκοφαντίες εναντία στους εργαζόμενους-συνδικαλιστές. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους απαντούνε ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες -που τα έχτισαν και τα δούλεψαν με τον ιδρώτα τους. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες γιατί μόνο κριτήριό τους είναι το κέρδος.
[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]
Μπορείτε να ακούσετε η κατεβάσετε το εργασιακό δελτίο EΔΩ
ΠΗΓΗ:ΟΜΝΙΑ SUNT COMMUNIA