Εργασιακό Δελτίο #32 από το omnia sunt communia

redblack smallΑπορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε ο εργοδότης του φροντιστηρίου «Πρίσμα». Με μαζική συγκέντρωση έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, απάντησε ο ΣΕΦΚ στην απόφαση του εργοδότη Βασιλείου Γκούμα, να απαιτήσει τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Ο Γκούμας μετά από τις εύλογες κινητοποιήσεις για απολυμένη εργαζόμενη, είχε εγείρει την παράλογη απαίτηση, να απαγορευθεί στο σωματείο και σε αλληλέγγυους, η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων έμπροσθεν του φροντιστηρίου και σε ακτίνα περιμετρικά μικρότερη των 200 μέτρων, με απειλή χρηματικής ποινής ύψους 5.000 Ευρώ και προσωπική κράτηση 1 μηνός.

redblack smallΚάλεσμα τόσο στα κλαδικά όσο και στα επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να συμμετέχουν στην απεργία για την Κυριακή 2 Νοέμβρη, ως ένα ακόμα σταθμό στη μάχη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, απευθύνουν οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση-κάλεσμα οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου, η υπόθεση της Κυριακάτικης αργίας μπορεί να κερδηθεί.
Επίσης, το Συντονιστικό δράσης  ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, καλεί Τετάρτη 22/10 συγκέντρωση στα Χαυτεία στις 6 μμ, τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «Η Κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε και με αγώνες θα την κρατήσουμε».
redblack smallΣειρά δράσεων ενάντια στο κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, πραγματοποίησαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι εργαζόμενοι. Την Δευτέρα διοργάνωσαν συναυλία αλληλεγγύης ενάντια στο λουκέτο στην πύλη του νοσοκομείου με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Την συναυλία διοργάνωσε ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
redblack smallΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Οκτώβρη στη Ν. Σμύρνη ενάντια στα ξεχειλωμένα ωράρια και τα καταναλωτικά events που διαλύουν τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων, ύστερα από κάλεσμα του Συντονιστικού δράσης. Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια, στις κάθε είδους “λευκές νύχτες” και στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν τα αφεντικά καταπατώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τη ζωή τους.
redblack smallΔριμύ κατηγορώ της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) κατά του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” Κώστα Αρβανίτη για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ηχοληπτών εξακολουθεί να είναι απλήρωτη, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα της απεργίας των τεχνικών. Ο Κώστας Αρβανίτης άφησε αιχμές για “εκβιασμό” των εργαζόμενων σχετικά με την απεργία τους, δίνοντας μια ακόμα ξεκάθαρη εικόνα του τι σημαίνει αριστερό αφεντικό.
redblack smallΑστυνομική πρόκληση σε βάρος απεργών στο Νοσοκομείου Μολάων. Σύμφωνα με καταγγελία συνδικαλιστών στο Νοσοκομείο Μολάων παρουσιάστηκαν  2 μπάτσοι ζητώντας στοιχεία για τους απεργούντες. Καταγγέλλουν δε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία δεν κατήγγειλε ως όφειλε το γεγονός. Γεγονός, που θυμίζει άλλες εποχές και καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στον εκφοβισμό που θέλουν να επιβάλλουν».
redblack smallΠανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά από σχετική πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στον «προσχηματικό», όπως τον χαρακτηρίζουν, επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Επίσης την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην συνέχεια πορεία μέχρι τα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
redblack smallΤην απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να παραδώσει την καθαριότητας του ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών-Καθαριστών Ν. Μαγνησίας. Οι καθαρίστριες τονίζουν, επίσης, ότι με επιχειρηματίες και επιχειρηματικά κριτήρια στην καθαριότητα -όπως και στη σίτιση- σημαίνει δουλειά με όρους γαλέρας για τις καθαρίστριες και επικίνδυνες συνέπειες για τις χιλιάδες των φοιτητών και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα.
redblack smallΣε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν την Τετάρτη 8/10 οι εργαζόμενοι του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα». Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην διαλυτική τάση που επικρατεί στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην αξιολόγηση, στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις.
redblack smallΤις άθλιες τακτικές της εργοδοσίας της βιομηχανίας «Μπετίννα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Λάρισας.
Η εργοδοσία έχει επιβάλλει εντατικοποίηση της δουλειάς στην προσπάθειά της να βγάλει περισσότερα κέρδη, υποχρεώνοντας- υπό τον φόβο της απόλυσης – όλες τις εργαζόμενες και εργαζόμενους να δουλεύουν όλα τα Σάββατα, 2 ώρες υπερωρίες καθημερινά, τις οποίες πληρώνει με κουπόνια για ψώνια από σούπερ μάρκετ! Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης εντατικοποίησης της δουλειάς είναι να οδηγηθούν πολλές εργαζόμενες – εργαζόμενοι στα όρια της σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης, που φοβούνται να αντιδράσουν γιατί όποιος αντιδράσει απολύεται, τονίζει στην ανακοίνωση του το συνδικάτο.
redblack smallΑπόπειρα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων από την εργοδοσία του εργοστασίου «SUNLIGHT» στην Ξάνθη. Στοχοποιήθηκε συνδικαλιστής που προπαγάνδιζε τις εργατικές διεκδικήσεις έξω από το εργοστάσιο. Η εργοδοσία του εργοστασίου «SUNLIGHT» ιδιοκτησίας του ομίλου του Πάνου Γερμανού προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ζήτησε και τελικά πέτυχε, να παραπεμφθεί σε δίκη ο συγκεκριμένος εργαζόμενος.
redblack smallΕκδικητική απόλυση συνδικαλιστή στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στην Φθιώτιδα. Στόχος η εμπέδωση κλίματος τρομοκρατίας στην επιχείρηση και ένα σαφές μήνυμα ότι όποιος αντιδρά στα σχέδια της εργοδοσίας απολύεται.
Η απόλυση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόλυσης εργαζόμενου, επειδή αντιδρούσε στο ότι εργάζονταν εδώ και 8 μήνες απλήρωτος.
redblack smallΣυλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 10/10 έξω από τη Βουλή.Η γραφειοκρατική ΑΔΕΔΥ αίφνης ξύπνησε από τον λήθαργο της και καλούσε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα για μια άλλη πολιτική, ενάντια στα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων και των τραπεζιτών και για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, ανέργων και των κατάφωρα αδικούμενων λαϊκών στρωμάτων.
redblack smallΣυμβολική κατάληψη στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την Τετάρτη 8/10 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζουν την αντίθεσή τους τόσο στην αξιολόγηση όσο και στον επανέλεγχο των συμβάσεων, τονίζοντας πως θα οδηγήσει σε νέο κύμα απολύσεων, ενώ δήλωσαν την έντονη δυσαρέσκεια τους στην αλλαγή στάσης του δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με την αξιολόγηση.
redblack smallΚάλεσμα σε συγκέντρωση συμπαράστασης, τη Δευτέρα 13/10 στις 09.30 έξω από το νοσοκομείο Σπάρτης, απευθύνουν συλλογικότητες και αλληλέγγυοι/ες, στη διωκόμενη για τη συνδικαλιστική της δράση, υπάλληλο του Νοσοκομείου Μολάων, Φωτεινή Μανωλάκου.
redblack smallΣυνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής 3 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Doreta» στη Ρόδο, διεκδικώντας να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους. Από την πλευρά της, η εργοδοσία εμφανίζεται αδιάλλακτη, επικαλούμενη πρόβλημα ρευστότητας και ζητά από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν για δουλειά με άδεια χέρια και με τη σεζόν να κλείνει σε λίγες μέρες.
redblack smallΓύρισε από την άδεια εγκυμοσύνης και απολύθηκε. Πρόκειται για τα Φροντιστήρια «Παλμός Ωραιοκάστρου», η εργοδοσία των οποίων απέλυσε εργαζόμενη μετά το τέλος της εγκυμοσύνης της. Την ανήθικη απόλυση της εργαζόμενης, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, Β. Ελλάδας και ζητά την άμεση επαναπρόσληψη της.
redblack smallΣυνεχίζει την επιβολή 4ημερης εργασίας, η εργοδοσία στην επιχείρηση «ΜΙΜΙΚΟΣ» του Ομίλου «Φιλίππου». Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας, με την εκδήλωση της κρίσης η εργοδοσία, με πρόφαση τη μείωση της παραγωγής και με το φόβο των απολύσεων, επέβαλε 4ήμερο.
redblack smallΤην απαράδεκτη απόλυση εργαζόμενου με προβλήματα υγείας από τη Β” ΕΠΚΑ, καταγγέλλουν οι συνάδερφοι του. Ο εργαζόμενος προσελήφθη με σύμβαση ορισμένου χρόνου (για 12 μήνες) στο συγκεκριμένο έργο, πριν ένα μήνα και χρειάστηκε να πάρει κάποιες μέρες αναρρωτική άδεια για σοβαρό πρόβλημα που του παρουσιάστηκε. Στην επιστροφή του στην εργασία του, στις 8/9 , ενώ έδωσε χαρτί γιατρού που έκανε λόγο για μη βαριά χειρωνακτική απασχόληση για ένα χρονικό διάστημα, του έγινε έγγραφη επίπληξη, ενώ μετά από κάποιες ημέρες και την περιπλάνησή του σε διάφορες εργασίες, τον ειδοποίησαν ότι απολύεται. Εργαζόμενοι και συνδικάτα διεκδικούν την επαναπρόσληψη του.
redblack smallΔιαμαρτυρία την Τετάρτη 8/10 ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση στη «Διάπλαση Κέντρο Αποκατάστασης ΑΕ» στην πόλη της Καλαμάτας από εργαζόμενους και συνδικάτα. Η εργαζόμενη απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση με αλλαγή στο ωράριο εργασίας. Απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης μητέρας 2 ανήλικων παιδιών .
redblack smallΣε αγωνιστικές κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι της εταιρείας «H&M» που αντιτίθενται στους μισθούς πείνας, στους όρους «παραγωγικότητας» που βάζει η πολυεθνική εταιρεία, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, το ωράριο-λάστιχο και τις άσχημες συνθήκες δουλειάς. Επίσης οι εργαζόμενοι της εταιρείας «H&M» παλεύουν ενάντια στον εξαναγκασμό από την εργοδοσία να δουλεύουν Κυριακές, αλλά και «λευκές» νύχτες.
redblack smallΣε κινητοποιήσεις, όμως, βρέθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε και οι εργαζόμενοι της «Βιβλιοσυνεργατικής». Απαιτούν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους που φτάνουν στους 5 μήνες. Οι εργαζόμενοι μέσω της γενικής συνέλευσης, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, περιφρουρώντας το χώρο του εργοστασίου με βάρδιες.
redblack smallΝέες διώξεις συνδικαλιστών στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Δικαστήριο του Πειραιά καταδίκασε δύο συνδικαλιστές, κρίνοντάς τους ένοχους για την κατηγορία της «παράνομης βίας», για υπόθεση που εκκρεμούσε από τις 30 Μάρτη του 2009, ύστερα από κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον  εργολάβο Θεόδωρο Πιτσιρίκο, ιδιοκτήτη της επιχείρησης «KΥMΗ» και αφορούσε προσπάθεια του εργολάβου να διαλύσει συγκέντρωση 200 εργαζομένων το 2009. Οι δύο συνδικαλιστές καταδικάστηκαν με εμφανέστατα χαλκευμένες κατηγορίες, όπως αποδείχτηκε και από την ακροαματική διαδικασία, και παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους. Στην συνέχεια άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
redblack smallΣυγκέντρωση έγινε το Σάββατο 11/10 από τους εργαζόμενους στην εταιρεία EUROMEDICA στην κλινική του Ομίλου EUROMEDICA, που βρίσκεται στο Βύρωνα. Αίτημα τους είναι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών.
redblack smallΣε πάλη και αγώνας για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις καλεί η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων τους πρώην εργαζόμενους της «Χ. Κ. Τεγόπουλος». Αφορμή στάθηκε το «σχέδιο αναδιοργάνωσης» που παρουσιάζει η επιχείρηση, χωρίς να εξασφαλίζεται η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων που οφείλει στους εργαζόμενους.
redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ οργανώνει την Πέμπτη 16 Οκτώβρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
redblack smallΈχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος: πάσχει από σοβαρότατη ασθένεια που τον πλανά ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Έτσι, εμφανίστηκε σε συνδικαλιστική συνάντηση στη Ρώμη, και εκτίμησε ότι μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση έχει χαθεί  και ότι τουλάχιστον το 70% των ανέργων παραμένει εκτός αγοράς εργασίας πάνω από έναν χρόνο και περίπου οι μισοί, για περισσότερο από δύο χρόνια. Μετά από την τοποθέτησή του αυτή, επέστρεψε στην Αθήνα, όπου συνεχίζει να αποτελεί το χέρι που υπογράφει τις αντεργατικές επιταγές του συστήματος.
redblack smallΣε ανακοίνωση τους οι Άνεργοι/ες στις γειτονιές της Αθήνας, θυμίζουν ότι «όπλα δεν είναι μόνο αυτά που ξερνάνε σφαίρες», αναφερόμενοι στην υπόθεση της Αγγελικής Κουτσουμπού. Θυμίζουμε ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2009, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Aλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τραυματίστηκε βαρύτατα η Aγγελική Kουτσουμπού, στέλεχος του EEK και αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, από κτύπημα μοτοσυκλέτας – που χαρακτηρίστηκε ως τροχαίο και όχι δολοφονική επίθεση- αλλά και το ρόπαλο του συνοδηγού αστυνομικού. Η υπόθεση εκδικάζεται τη Δευτέρα 13/10 λίγο πριν την εκπνοή της παραγραφής.
Περισσότερα για την υπόθεση μπορείτε να δείτε στην εκπομπή ΖONA ROSA εδώ.
redblack smallΤέλος, τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ, έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ταμείου για τους ασθενείς πολιτικούς κρατούμενους. Τα χρήματα θα δίνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για πολιτικούς κρατουμένους και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για πολιτικούς  κρατουμένους με προβλήματα υγείας. *όποιος/α  θέλει να συνδράμει μπορεί να επικοινωνήσει με το μαιλ radiofragmata@espiv.net ή να έρθει στην ανακοινωμένες συνελεύσεις.
[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]
Μπορείτε να ακούσετε ή να κατεβάσετε το εργασιακό δελτίο σε μορφή mp3 ΕΔΩ
Αναδημοσίευση απο:Omnia Sunt Communia