εργασιακό δελτίο #35 από το omnia sunt communia

redblack smallΣχέδια νόμου που ακυρώνουν τη λειτουργία των συνδικάτων πρόκειται να φέρει προς συζήτηση στη βουλή το υπουργείο εργασίας. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές αποτελούν «δώρο» του κράτους προς τα αφεντικά. Οι αλλαγές εστιάζονται κυρίως στον δραστικό περιορισμό των απεργιών και στον τρόπο προκήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και στους περιορισμούς της δράσης των συνδικάτων και των εκπροσώπων τους. Συγκεκριμένα υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση ή και (δυσμενή προφανώς) μετάθεση συνδικαλιστή, αν ο τελευταίος κριθεί από τον εργοδότη ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης. Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη απεργιών, το σχέδιο προβλέπει η προειδοποίηση να γίνεται στο εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, αντί του 24ώρου που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα προβλέπεται δραστικός περιορισμός στις συνδικαλιστικές άδειες.

redblack smallΑπαράδεκτη αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ της εργοδοσίας και κατά των εργατών γης της Ν.Μανωλάδας. Να μην ασκήσει αναίρεση στην ομόφωνη απόφαση του Εφετείου της Πάτρας, που αθώωσε τον φραουλοπαραγωγό της Μανωλάδας Ν. Βαγγελάτο και τους επιστάτες του για την αιματηρή επίθεση σε βάρος των μεταναστών, αποφάσισε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κων. Παρασκευαΐδης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια, δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους.
redblack smallΝέα απαγόρευση Φορτσάκη στους φοιτητές με την κάλυψη των ΜΑΤ. Φοιτητές οι οποίοι ζήτησαν να μπουν στο χώρο για να παρακολουθήσουν την εξ αναβολής συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών έφαγαν «Πόρτα» από τον Φορτσάκη με τα ΜΑΤ στον ρόλο του μπράβου-πορτιέρη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά στο κτίριο και η είσοδος έγινε με ….λίστα που είχε δοθεί. Έξω από το ΕΚΠΑ συγκεντρώθηκαν φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πρόθεση του πρύτανη να αναθέσει τη φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου σε ιδιωτικές εταιρείες.
redblack smallΕν ‘τω μεταξύ σε μια νέα….8η Πανσπουδαστική για τον Φορτσάκη προχώρησε το ΚΚΕ. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που ελέγχεται από το ΚΚΕ, έβγαλε κατάπτυστη ανακοίνωση κατά των φοιτητών ,τους οποίους κατηγορεί για τυχοδιωκτισμό, δημιουργία εντυπώσεων και για προσπάθεια αποπροσανατολισμού των φοιτητών και συκοφάντηση το φοιτητικού κινήματος. Κοντολογίς η ΜΑΣ, βάζει «πλάτες» στον Φορτσάκη, καταγγέλλοντας τους φοιτητές ότι χαλάνε την αρμονική σχέση του εγκάθετου πρύτανη της συγκυβέρνησης της αστυνομίας και των λακέδων της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
redblack smallΣοβαρή καταγγελία του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) για τις εκλογές-παρωδία στο σωματείο “εργαζομένων” στα κέντρα ξένων γλωσσών Αττικής. Σύμφωνα με την καταγγελία του ΣΕΦΚ, το Σάββατο 25/10 τo «σωματείο»- δημιούργημα των εργοδοτών και των συγγενικών τους προσώπων «εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής»- πραγματοποίησε και πάλι εν κρυπτώ «εκλογές» σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας. Αυτό το «σωματείο» που εμφάνισε μόλις 26 μέλη σαν στόχο έχει την καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων καταγγέλλει ο ΣΕΦΚ.
redblack smallΑπεργία την Κυριακή 2/11, πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι ύστερα από εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο που αποφάσισε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ενάντια στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τη συγκεκριμένη μέρα. Η απεργία έρχεται σαν συνέχεια του πολύμηνου αγώνα που έχει ξεκινήσει το συντονιστικό ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια. Απεργιακή συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας την ίδια μέρα, πραγματοποίησαν το Συντονιστικό καθώς και οι συλλογικότητες που συμμετέχουν σε αυτό, ανάμεσα τους ο ΣΥΒΧΑ και ο ΣΜΕΔ.
Επισκεφτείτε το blog του omnia sunt communia για να δείτε συγκεντρωτικά όλες τις σχετικές ανακοινώσεις και κείμενα από αναρχικές συλλογικότητες και συλλόγους για το θέμα.
redblack smallΤην ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη, ο Συντονισμός Δράσης Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας Θεσ/νίκης, καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην διαμαρτυρία των απεργών εμποροϋπαλλήλων και αλληλέγγυων διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας διαδηλώτριας και την προσαγωγή ενός αγωνιστή. Όπως φαίνεται, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και οι μεγαλέμποροι για να επιβάλλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προσφεύγουν στο μοναδικό όπλο τους, την χρήση βίας ακόμα και σε ένα χώρο όπου βρίσκονταν μικρά παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες. Θέλουν να επιβάλουν τον “νόμο και την τάξη”, όπου “νόμος” είναι η εργοδοτική τρομοκρατία (απλήρωτη εργασία, απολύσεις, ελαστική απασχόληση κτλ) και “τάξη” η απαγόρευση των απεργιών.
redblack smallΕν΄τω μεταξύ, οι τρεις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΒ) γνωστές και ως «κουκουλοφόροι της Τρόικας» προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του Απόφαση (2307/14), που βγάζει παράνομη την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας. Οι εργοδοτικές οργανώσεις, παρακάμπτοντας τις αρμόδιες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, είναι σαφές ότι επιδιώκουν τη γενίκευση της κυριακάτικης εργασίας.
redblack smallΚαταγγελία των ναυτεργατικών σωματείων την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το μέλλον του ταμείου τους ΝΑΤ. Την κοινή ανακοίνωσή-καταγγελία υπογράφουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ ΚΑΙ ΠΕΣ/ΝΑΤ.
redblack smallΕπίσης, σε πανλιμενική απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας. την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια αντιδρούν στην πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ και στον λεγόμενο Φιλικό Διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO).
Διεκδικούν λιμάνια δημόσιου χαρακτήρα, με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις, μέσω ΣΣΕ και Κανονισμών Εργασίας. Ζητούν, επίσης, προσλήψεις τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες των Οργανισμών Λιμένων.
redblack smallΣε 24ωρη απεργία στις 30 Οκτώβρη κατεβαίνει το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας. Οι καθαρίστριες διεκδικούν: Άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, λήψη αμέσων προληπτικών μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας, 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο,μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να σταματήσουν οι εργολαβίες στην καθαριότητα και να μη γίνει καμία απόλυση.
redblack smallΝέα αναβολή για τις 4 Μάη , πήρε η δίκη των 44 των ναυτεργατών στην Θάσο. Οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» η οποία αφορά κινητοποίηση στο λιμάνι της Θάσου.
redblack smallΑνησυχία προκαλεί η νομική πορεία της υπόθεσης της ΒΙΟΜΕ Παρότι απορρίφθηκε η επαναφορά της οικογένειας Φιλίππου στην προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟΜΕ, ωστόσο, τα τερτίπια της αστικής δικαιοσύνης έχουν ως αποτέλεσμα αυτή να παραμείνει ακέφαλη, μην μπορώντας να ασκήσει τα δικαιώματά της απέναντι σε πιστωτές. Ταυτόχρονα, αυτή η συνθήκη επιτείνεται από το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει κινηθεί νομικά για την πρόκληση πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ. Επίσης, σημαντικό είναι ότι η οικογένεια Φιλίππου έχει ήδη κατοχυρώσει το σήμα της ΦΙΛΚΕΡΑΜ κατ’ απομίμηση και με βλάβη της πτωχευτικής περιουσίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η ΒΙΟ.ΜΕ. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.
redblack smallΚινητοποίηση των απολυμένων της «Μεξύλ» στην Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο 25 Οκτώβρη, εργαζόμενοι και απολυμένοι της επιχείρησης «Μεξύλ» ΕΠΕ- Σαρρής Κεχαγιάς διαμαρτυρήθηκαν με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων τουλάχιστον 2 ετών, που έχουν αναγνωριστεί με δικαστικές αποφάσεις.
redblack smallΚινητοποίηση στα γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας της Αγ. Παρασκευής διοργανώθηκε την Δευτέρα 27/10, από το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών. Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης μάλιστα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, τα στελέχη της οποίας χαρακτήρισαν άκυρη την απόλυση και ζήτησαν την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου. Παρ” όλα αυτά η πλευρά της εργοδοσίας ήταν αδιάλλακτη και αρνείται την επαναπρόσληψη. Από την πλευρά του το Συνδικάτο επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του προκειμένου να ακυρωθεί η απόλυση του συνδικαλιστική εργαζόμενου.
redblack smallΕν” τω μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της CYTA Ελλάδας πραγματοποίησε την Τετάρτη 29/10 το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, ενάντια στις απειλές και την εργοδοτική τρομοκρατία απέναντι σε εργαζόμενους και μέλη του Συνδικάτου.
redblack smallΠαρέμβαση στο 16o συνέδριο Infocom World 2014 πραγματοποίησαν στις 21/10 το σωματείο Wind-Vodafone και άλλες συλλογικότητες, όπως :proledialers- συνέλευση τηλεφωνητών, -τριών, ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων ανέργων, ανοιχτή συνέλευση Περιστερίου και ΑΣΕ ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για την προστασία των μισθών και των δικαιωμάτων τους.
redblack smallΗ ΕΣΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει τη γραφειοκρατία των μηχανισμών και κυρίως την αδιαφορία και ανευθυνότητα του τοπικού γραφείου της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), η οποία οφείλει δεδουλευμένα στους ιδιωτικούς της συνεργάτες, εδώ και 13 μήνες! Οι εργαζόμενοι που είναι ανασφάλιστοι, καθώς δεν υπάρχει σχετική σύμβαση εργασίας, αλλά ανάθεση έργου, πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησής τους, και προσπαθώντας να βγάλουν ένα κακοπληρωμένο μεροκάματο, έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολύμηνη αναμονή της πληρωμής τους.
redblack smallΕισαγγελείς και τα ΜΑΤ επιστράτευσαν κυβέρνηση και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για να επιβάλουν το λεγόμενο «επανέλεγχο» των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, εισαγγελική παρέμβαση έγινε την Δευτέρα 27 Οκτώβρη, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για να προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια ο επανέλεγχος των συμβάσεων που θα έχει σαν αποτέλεσμα τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στους δήμους. Στόχος του Μπουτάρη να κάψει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, που εύλογα αντιτίθενται στις αξιολογήσεις. Επίσης, οι εργαζόμενοι του Δήμου πραγματοποίησαν στάση εργασίας την Τετάρτη29/10 και συγκέντρωση το πρωί της ίδιας ημέρας στο δημαρχείο, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην είσοδο και παραμονή των ελεγκτών και να καταγγείλουν τη νέα «φιλεργατική» πρακτική της διοίκησης Μπουτάρη. Εκεί οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις
redblack smallΕπιτυχημένη χαρακτηρίζει την απεργία στις 24 Οκτώβρη το Σωματείο εργαζομένων στη “FORTHNET – NETMED” με ανακοίνωση του. Παράλληλα το σωματείο καταγγέλλει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιστράτευσε η εργοδοσία επιβάλλοντας ρεπό, υποχρεωτικές άδειες, αλλαγές στις βάρδιες. Οι εργαζόμενοι στην “FORTHNET – NETMED” αγωνίζονται για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που αντιστοιχούν στις ιδιαιτερότητες της δουλειάς τους, να μπει φρένο στις απολύσεις και να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
redblack smallΣτάση εργασίας στο «Lidl» του Κιάτου ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης πραγματοποίησαν την Πέμπτη 30 Οκτώβρη οι συνάδελφοι της και ζητούν την άμεση επαναπρόσληψη της. Η στάση εργασίας ήταν μία ακόμα απάντηση των εργαζομένων στην τρομοκρατική απόλυση της συναδέλφου τους στο «Lidl» του Κιάτου.
redblack smallΣε στάση εργασίας την Πέμπτη 30 Οκτώβρη, προέβησαν και οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ,ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για την έγκριση του σχεδίου της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).
redblack smallΕν ‘τω μεταξύ, στάση εργασίας και συγκέντρωση το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
redblack smallΠαρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης, για μέτρα προστασίας των ανέργων πραγματοποίησαν την εβδομάδα που πέρασε, συνδικάτα και φορείς της περιοχής, απαιτώντας να συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης των οικογενειών των ανέργων, από Δημοτικά τέλη, μείωση στους λογαριασμούς του νερού κ.α.
redblack smallΠανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ. Το πρωτοφανές περιστατικό νεκροφάνειας θα κλείσει τα στόματα των κακοήθων που αναφέρουν την ΑΔΕΔΥ ως κλινικά νεκρή.
redblack smallΤη συμφωνία του απερχόμενου προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ στη διάλυση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού. Η συμφωνία έχει σαν στόχο την ιδιωτικοποίηση κομματιών του οργανισμού και θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση μεγάλου αριθμού εργαζομένων.
redblack small24ωρη απεργία των εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού και ξενοδοχείων Αττικής, το Σάββατο 1η Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στον κλάδο.
redblack smallΜία ακόμα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Νεκρή βρέθηκε εργαζόμενη που εγκλωβίστηκε σε ασανσέρ καταστήματος παιχνιδιών στο Ψυχικό. Πρόκειται για μια εργαζόμενη 21 ετών, υπάλληλο του καταστήματος. Για την οποία οι συνθήκες υπό τις οποίες εγκλωβίστηκε παραμένουν άγνωστες.
redblack smallEκλογές διεξήχθησαν την Δευτέρα 3 Νοέμβρη την Τρίτη 4 Νοέμβρη, στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).Σε μία συγκυρία όπου εργασιακά δικαιώματα τσακίζονται και ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας καταποντίζεται, είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος ότι με τις οποιουδήποτε τύπου εκλογές θα αλλάξει κάτι. Είναι εξάλλου γνωστό πως αν η εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες.
redblack smallΤέλος, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Alfon οργανώνει νέα διαμαρτυρία στην Ισπανική πρεσβεία της Αθήνας  ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά και συμπόρευσης, την Παρασκευή 21/11 στις 6.00 μμ. Θυμίζουμε ότι, ο 22χρονος Alfonso Fernandez Ortega, κάτοικος της εργατικής περιοχής Βαγιέκας στη Μαδρίτη, συνελήφθη την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του στις 14/11/2012. Η ημέρα εκείνη ήταν ημέρα γενικής παν-ευρωπαϊκής απεργίας. Συνελήφθη κατευθυνόμενος προς μια απεργιακή περιφρούρηση στη γειτονιά του. Η αστυνομία προσπάθησε να του φορτώσει ένα σακίδιο με μολότοφ και να τον κατηγορήσει για κατοχή εκρηκτικών. Απ’ ό,τι φαίνεται και στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα, αυτή είναι μια προσφιλής μέθοδος της αστυνομίας για να στήνει σκευωρίες σε βάρος διαδηλωτών. Χάρη στη διεθνή αλληλεγγύη κα τις συντονισμένες διαμαρτυρίες που έγιναν, στις 28/12/2012 έσπασε η σιωπή των ΜΜΕ και ο Αλφόν βγήκε από τη φυλακή μετά από 56 ημέρες. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στις 25/11/2014.
[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]
Μπορείτε να ακούσετε ή να κατεβάσετε το εργασιακό δελτίο σε μορφή mp3 ΕΔΩ
ΠΗΓΗ:omnia sunt communia