Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #96 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

Σε «Γέφυρα» και «Babylon» σερβίρουν απολύσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης (και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού) (ΣΣΜ). Ειδικότερα στην ανακοίνωση το ΣΣΜ Θεσσαλονίκης αναφέρει: Όλως τυχαίως και οι 2 επιχειρήσεις που σκοπίμως αυτοπαρουσιάζονται ως
πολιτιστικά κέντρα, είναι κοινής ιδιοκτησίας. Το “λάθος” που έκαναν και οι 8 εργαζόμενοι, ήταν να διεκδικήσουν συλλογικά και αλληλέγγυα όσα δικαιούνται και ως απάντηση πήραν τις εκδικητικές απολύσεις. Η εργοδοσία των πολιτιστικών κέντρων Βαβυλωνία και Γέφυρα χρησιμοποίησε το νομικό πρόσωπο των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών ως ένα τέχνασμα με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Πάγια τακτική τέτοιου είδους επιχειρήσεων είναι να “ντύνει” τους εργαζομένους της ως μέλη του συλλόγου που προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους, προσπαθώντας να στερήσει όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επιπλέον, οι δυο αυτές επιχειρήσεις πλασάρουν ένα αριστερό, εναλλακτικό προφίλ. Ο ιδιοκτήτης τους, χρησιμοποιεί την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα για λόγους μάρκετινγκ. Την ίδια στιγμή που το φασιστικό κράτος της Τουρκίας, γεμίζει τα μπουντρούμια με αγωνιστές και τους οδηγεί στην προσφυγιά, αυτός εκμεταλλευόμενος το αίμα των αγωνιστών, καρπώνεται κέρδη από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Για εμάς το δίλημμα είναι μόνο ένα: Ή ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων. Και η ανακοίνωση καταγγελία του ΣΣΜ -Θεσσαλονίκης κλείνει με κάλεσμα την Τρίτη 12 Γενάρη, 10:30, Επιθεώρηση Εργασίας Πρ. Κορομηλά 51, όπου εξετάζεται η καταγγελία των απολυμένων του Babylon cafe-bar.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί άλλη μία παρέμβαση του σωματείου την Παρασκευή 8 Γενάρη, για τις απολυμένες του café Γέφυρα.

redblack small

Με δημοσίευμα στην σελίδα της, η συλλογικότητα no-ωφελούμενοι ωφελούμενες, αποδομεί τους μύθους γύρω από τα voucher και καταδεικνύει ότι οι αληθινοί ωφελούμενοι και ωφελούμενες είναι τα ΚΕΚ -άρα το κράτος- και οι εργοδότες που έχουν φθηνά εργατικά χέρια χωρίς κανένα δικαίωμα. Η συλλογικότητα no-ωφελούμενοι ωφελούμενες παλεύει για, μηνιαία πληρωμή κατά τη διάρκεια του προγράμματος, Ένσημα και όχι απλά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους/ες χωρίς προϋποθέσεις. Τα voucher δεν είναι “ευκαιρία” είναι εκμετάλλευση και τζάμπα εργασία καταλήγει το δημοσίευμα. Όλη την ανακοίνωση μπορείτε να την βρείτε στην διεύθυνση: http://nofeloumeni.gr

redblack small
Την περασμένη εβδομάδα και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατήγγειλε με ανακοίνωση του την τραμπούκικη τρομοκρατική επίθεση από γνωστούς μπράβους της εργοδοσίας εναντίον εργαζομένων απεργών στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» την Κυριακή 27 Δεκέμβρη. Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει πως η επίθεση αυτή προφανώς έχει πολλαπλούς στόχους και συνδέεται με την εργοδοτική τρομοκρατία, με την απαγόρευση ουσιαστικά της συνδικαλιστικής δράσης αλλά και με το “μήνυμα” που θέλει να στείλει η εργοδοσία ότι υπερασπίζεται τα κέρδη της λυσσαλέα και με οποιοδήποτε κόστος. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να σπάσουν την τρομοκρατία με συλλογική δράση καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
redblack small
Σε κινητοποίηση προχώρησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα το Σάββατο 2 Γενάρη,έξω από το ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ». Διαμαρτύρονται για την άρνηση των νέων ιδιοκτητών να εφαρμόσουν την κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και για το γεγονός ότι προσέλαβαν μόνο το 1/4 του αριθμού των εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα εργάζονταν στην επιχείρηση.
redblack small
Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων βρίσκονται και πάλι οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», διεκδικώντας δεδουλευμένα και ανάκληση των απολύσεων που έκανε η εργοδοσία. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία του ομίλου «Ζούρα» χρωστά στους εργαζόμενους περίπου τέσσερις μισθούς.
redblack small
Νέο εργατικό ατύχημα –για εμάς πάντα μία ακόμα εργοδοτική απόπειρα δολοφονίας- σημειώθηκε σε πλοίο στην Ίο. Θύμα ένας 41χρονος ναύτης, μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» τραυματίστηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια χειρισμών για το άνοιγμα του σκέπαστρου του αμπαριού του πλοίου.
redblack small
Στον…αέρα βρίσκονται δεκατρείς εργαζόμενοι ύστερα από απόφαση εν μια νυκτί της εργοδοσίας της επιχείρησης «Ηλεκτρονική» να κλείσει το κατάστημά της στο Ηράκλειο τσι Κρήτης. Συγκεκριμένα η εργοδοσία με πρόσχημα την μεταφορά της επιχείρησης σε άλλο χώρο, βρίσκει ευκαιρία να διώξει όλο το παλιό προσωπικό της, αν και γνώριζε αυτό το δεδομένο εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η εταιρεία από την πλευρά της αρκέστηκε να δηλώσει ότι όταν τελειώσει η μετεγκατάσταση θα επανεξετάσει την πιθανότητα προσλήψεων του παλιού προσωπικού. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι δούλευαν εκεί πάνω από 10 χρόνια και είχε ουκ ολίγες φορές ματώσει με μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση εργασίας, σπαστά ωράρια που είχε επιβάλει η εργοδοσία.
redblack small
Συγκέντρωση ενάντια στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποίησαν την εβδομάδα που μας πέρασε ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες. Επίσης σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 8 Γενάρη και συγκέντρωση στα δικαστήρια προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία με αφορμή την εκδίκαση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν κατά της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων που στην ουσία σηματοδοτεί το ξεπούλημα τους.
redblack small
Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της «Γενικής Κλινικής» και του «Κυανού Σταυρού» στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 8 Γενάρη με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι των δύο κλινικών έχουν προγραμματίσει 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Γενάρη

redblack small
Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» στη Χαλκίδα. Μετά τις δεσμεύσεις που έλαβαν από την εργοδοσία, ότι δεν θα γίνει καμία μείωση στους μισθούς και ότι το υπόλοιπο μέρος των δεδουλευμένων τους θα καταβληθεί μέχρι την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

redblack small
Τέλος, ξυπνώντας από τον βαθύ λήθαργο των προηγούμενων ετών, επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα συνδικάτα των εργαζομένων για το ασφαλιστικό. Έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του δελτίου εργατικής αντιπληροφόρησης κάνουν λόγο για εργατοπατέρες που ήδη έχουν βαφτεί στα χρώματα του πολέμου καθώς επίσης ότι έχουν ξεθάψει και το αντίστοιχο τσεκούρι. Αναμένουμε να δοθεί το σύνθημα με τα τάμ-τάμ. Με κινητοποιήσεις απειλούν όμως και μπάτσοι και λιμενικοί. Όταν αφήνουν τις”ευγενείς” ασχολίες τους, με δολοφονίες, βασανισμούς και συνεργασίες με φασιστοσυμμορίες οι πρώτοι, και όταν δεν πνίγουν πρόσφυγες και δεν φωνάζουν φασιστικά και ρατσιστικά συνθήματα οι δεύτεροι, θυμούνται ότι είναι εργαζόμενοι που έχουν δικαιώματα καθώς έχουν προσφέρει τόσες υπηρεσίες σε κράτος και αφεντικά.