ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

Δεν πρόκειται για ειρωνεία αλλά για τις καθημερινές συνθήκες εργασίας σε εταιρίες εντυποδιανομής στα Γιάννενα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τα αφεντικά των εταιριών αυτών όπως και σε κάθε χώρο εργασίας προσπαθούν να αποκομίσουν όσο περισσότερο κέρδος γίνεται από την εργασία μας. Αυτό το πετυχαίνουν κάνοντας τους εργαζόμενους όσο το δυνατόν πιο φθηνούς και παραγωγικούς γίνεται.

Τα μεροκάματα στις δουλειές αυτές κινούνται από 2 έως και 3 ευρώ την ώρα ενώ οι

διανομείς περπατάν από 6 έως και 8 ώρες κάτω από μεγάλες θερμοκρασίες χωρίς να τους παρέχονται τα βασικά όπως διαλείμματα και νερό. Στις εκτός έδρας διανομές, οι ώρες που χρειάζονται για τις μετακινήσεις δεν θεωρούνται εργασία, με αποτέλεσμα τα ωράρια να φτάνουν τα 10ωρα και 12ωρα. Ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι στις εταιρίες αυτές είναι ανασφάλιστοι ενώ αν είναι ασφαλισμένοι, οι συμβάσεις θα είναι μονοήμερες έτσι ώστε να μην δικαιούνται ούτε άδειες ούτε δώρα. Επίσης πολύ συχνό φαινόμενο είναι να ασφαλίζονται οι μισές ώρες της εργασίας τους ενώ οι άλλες να είναι μαύρα. Αν κάποιος εργαζόμενος ρωτήσει το αφεντικό του πότε δουλεύει , η απάντηση η οποία θα πάρει είναι «θα σου πω εγώ». Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να εναλλάσσουν τους εργαζόμενους σε κάθε διανομή με σκοπό να έχουν ένα αναλώσιμο εργατικό δυναμικό το οποίο δεν έχει το χρόνο να διεκδικήσει.

Η αγαπημένη φράση τον αφεντικών μικρών και μεγάλων είναι «γίνε πιο παραγωγικός». «Παραγωγικός» σημαίνει να περπατάς ασταμάτητα κάτω από 50 βαθμούς, φορτωμένος με ένα σωρό φυλλάδια και να μην παραπονιέσαι όταν είσαι κουρασμένος. Από την άλλη θα ελέγχεσαι κάθε στιγμή από κάποιον επόπτη ή έναν μεγάλο αδερφό, ώστε να μην σου περάσει από το μυαλό να κουραστείς και να αράξεις για κάνα 5λεπτο. Μετά από όλα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς αν κάποιος εντυποδιανομέας πάθει ηλίαση, θερμοπληξία ή λιποθυμήσει.

Προφανώς τα αφεντικά έχουν βρει τις κυβερνήσεις και το κράτος το οποίο θέλουν, τα οποία τους παρέχουν τα κατάλληλα παραθυράκια στη νομοθεσία έτσι ώστε να φαίνονται ότι την τηρούν. Για να υψωθεί τοίχος ενάντια στην βαρβαρότητα των αφεντικών και στην εργασιακή συνθήκη που μας επιβάλλουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να δημιουργήσουν πυρήνες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε χώρο εργασίας. Οι συνθήκες εργασίας και οι εργατικές νομοθεσίες δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε από μόνες τους ούτε από δεξιές ή αριστερές κυβερνήσεις αλλά μόνο με τους αγώνες των καταπιεζόμενων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

* ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

* ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤΑΦΟΡΩΝ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ

* ΥΠΟΧΡEΩΤΙΚΑ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΧΥΜΩΝ

* ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΝΑ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

* ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 35 ΒΑΘΜΟΥΣ

* ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΙΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ese02blog