Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #173 από το μπλόγκ της ΕΣΕ-Αθήνας.

Σοκ προκαλεί δημοσίευμα αστικής φυλλάδας για εταιρεία-η οποία έχει έδρα την Πάτρα και έχει ως αντικείμενο την διανομή διαφημιστικών εντύπων – που κυριολεκτικά παρακολουθεί σε κάθε βήμα τους εργαζόμενους σε αυτή, φορώντας τους GPS. Ουσιαστικά πρόκειται για παρακολούθηση ακόμα και την ώρα που πηγαίνουν στην τουαλέτα, ενώ εάν ο εργαζόμενος που έχει αναλάβει την διανομή του υλικού σε συγκεκριμένη έκταση τολμήσει να καθίσει έστω και ένα λεπτό για να ξεκουραστεί, αμέσως το ανακαλούν την τάξη καθώς το σύστημα παρακολούθησης τους ενημερώνει πως σταμάτησε να περπατά. Οι συνθήκες εργασίας παραπέμπουν σε εποχές γαλέρας , καθώς όταν γίνεται η πρόσληψη η συμφωνία περιλαμβάνει εργασία 5 ωρών έναντι 17.5 ευρώ μεροκάματο, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, με τους εργαζόμενους να υποχρεώνονται σε δουλειά από τις 7.00 το πρωί έως τις 9.00 με 9.30 το βράδυ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι απειλές και προσβολές προς παραδειγματισμό. Η απάντηση ενός εκ των υπευθύνων είναι αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί καθώς απευθυνόμενος στον εργαζόμενο του είπε σε έντονο ύφος « Να σου πω ρε μάγκα μήπως είσαι κρυφοκουμούνι; αύριο που θα πηγαίνουμε για διανομή στον Πύργο, θα δεις στα φραουλοχώραφα πώς και πόσες ώρες δουλεύουν οι πακιστανοί και άμα λάχει τους ρίχνουν καμιά τουφεκιά και δεν τρέχει και τίποτα…».
Σε ανταπόκριση και από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού για την απεργία στον κλάδο του επισιτισμού την Πέμπτη 20 Ιούλη αναφέρονται ανάμεσα στ άλλα και τα εξής: Την Πέμπτη 20 Ιούλη στα πλαίσια της γενικής απεργίας στον επισιτισμό το σωματείο πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία εργοδοτών του κλάδου (ΠΟΕΣΕ) με απαιτήσεις που σχετίζονταν με την πλήρη ασφάλιση με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, την καταβολή δώρων αδειών και επιδομάτων με βάση τις πραγματικές ώρες δουλειάς, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και τη δημιουργία κλαδικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας. Η συγκέντρωση απαρτίστηκε από μέλη του σωματείου και αλληλέγγυους ενώ γράφτηκαν συνθήματα και ακολούθησε μοίρασμα στην πιάτσα των Εξαρχείων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο μαγαζί ”Anadolu” στο Π.Άρεως σχετικά με τις απολύσεις αλλά και τις μηνύσεις που έχει καταθέσει η εργοδοσία του εν λόγω μαγαζιού στους εργαζομένους μετά από παρέμβαση του σωματείου μας. Το κείμενο της παρέμβασης και φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Περνάμε σε μία άλλη ανταπόκριση, αυτή την φορά από την παρέμβαση στον φούρνο Χωριάτικο την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2017,το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★ αναφέρει πέρα από τα άλλα: Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2017 μαζί με περίπου 30 συντρόφους/ισσες πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο νέο κατάστημα των φούρνων ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ στο Γαλάτσι στη συμβολή των οδών Βεΐκου και Τραλλέων. Η παρέμβαση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Τοποθετήθηκε πανό μπροστά στην είσοδο του καταστήματος ενώ ταυτόχρονα μοιράζονταν κείμενα στους περαστικούς και τους υποψήφιους πελάτες ενημερώνοντάς τους για την ταυτότητα αυτών των καταστημάτων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική. Το κείμενο της παρέμβασης σε μορφή pdf το βρίσκετε στο ακόλουθο λίνκ: Stegastro-20170608-xoriatiko.pdf.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στις απολύσεις 38 συμβασιούχων, πραγματοποίησαν την Δευτέρα 24 Ιούλη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ασπροπύργου. Παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, απαίτησαν να μην απολυθεί κανένας από τους 38 συμβασιούχους και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.H δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα υπογραφούν νέες συμβάσεις για όλους τους συμβασιούχους.
Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων του δήμου Μάνδρας. Η αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής δεν θα περάσει, αναφέρει ανακοίνωση της συλλογικότητας Ενεργοί-Άνεργοι. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζομένους και δίνουμε το «παρών» στο δίκαιο αγώνα τους που συνεχίζει παρά τις συκοφαντίες, τον αυταρχισμό και τις απειλές της Δημοτικής Αρχής. Ο αγώνας των εργαζομένων στο Δήμο Μάνδρας είναι ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, αγώνας για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Να παραταθούν οι συμβάσεις εργασίας για όλους τους συμβασιούχους μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα.
Απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση του μονομελούς εφετείου Λάρισας με την οποία επικυρώθηκε απόλυση συνδικαλίστριας το 2013 από την εταιρεία «Εστιατόρια – Ζαχαροπλαστεία – Εμπορικές Επιχειρήσεις Τεμπών ΑΕ» (Goodys). Το εφετείο επικύρωσε απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Λάρισας υποστηρίζοντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις ενώ υποχρεώνει την εργαζόμενη να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα.
Συνέχισαν και την προηγούμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Ζούρα» στην Εύβοια, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για οκτώ μήνες. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, την απεργία εκτός από τα δεδουλευμένα, για τις συνθήκες απόλυτης τρομοκρατίας, αλλά και τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής.
Δεν πέρασε – δυστυχώς – ούτε η προηγούμενη εβδομάδα χωρίς εργοδοτικές δολοφονίες. Η πρώτη εργοδοτική δολοφονία έγινε σε εταιρεία ανακύκλωσης στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, με θύμα ένα 46χρονο εργαζόμενο ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταπλακώθηκε από γερανό. Ο 46χρονος διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»,ωστόσο λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να αυξηθούν τα κέρδη του αφεντικού, ήταν για άλλη μία φορά η αιτία. Η δεύτερη σημειώθηκε αυτή την φορά σε πλοίο. Τραγικό θάνατο βρήκε 29χρονος εργαζόμενος, ελληνικής υπηκοότητας, στο πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1» με σημαία Κύπρου, όταν αυτό έπλεε σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, κοντά στο Βιετνάμ. Σύμφωνα πληροφορίες, το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Σιγκαπούρη – Σαγκάη, όταν ο 29χρονος εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κύτος του πλοίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Πορεία κι επίθεση με μπογιές στο δημαρχείο Ζωγράφου για τη δολοφονία της Ντανιέλας Πρελορέντζου, έγινε την Τετάρτη 19 Ιούλη. Η πορεία καλέστηκε από συλλογικότητες, αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και συντρόφισσες /ους από τα Ανατολικά και πλαισιώθηκε από 300 περίπου άτομα. Κατά τη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσια μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια και ακούστηκαν με παλμό πολλά συνθήματα όπως: “60 χρόνων εργάτρια νεκρή, για να ‘χει η δημαρχίνα την πόλη καθαρή”. Στη κορύφωσή της η πορεία έφτασε μπροστά από το κτίριο του δημαρχείου Ζωγράφου και πετάχτηκαν μπογιές σαν μια συμβολική κίνηση ενάντια στην αυθαιρεσία των αφεντικών και τις εργοδοτικές δολοφονίες.[ΒΙΝΤΕΟ]. Ανταπόκριση από την πορεία για το θάνατο της εργαζόμενης στο δήμο Ντανιέλας Πρελορέντζου.
Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στα πρακτορεία διανομής τύπου ,αρχής γενομένης την Δευτέρα 24/07,πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, ενάντια στις απολύσεις. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, έγιναν συγκεντρώσεις στον χώρο της Ίριδας. Δείτε επίσης σχετικά EΔΩ καθώς και ΕΔΩ.
Κινητοποίηση στα «Lidl» στην Κέρκυρα, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα η κινητοποίηση έγινε ύστερα από την προσπάθεια της εργοδοσίας της αλυσίδας καταστημάτων, η «Lidl» η οποία επιχειρεί να ανοίξει παράνομα καταστήματα τις Κυριακές.
Από την Κέρκυρα και η επόμενη είδηση του δελτίου καθώς δημοτική αρχή και ο τοπικός εμπορικός σύλλογος, έχουν εξαγγείλει την διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» την Πέμπτη 27/7. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, οι «Λευκές Νύχτες», είναι φιέστες των αφεντικών για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Στις «Λευκές Νύχτες» καταπατώνται τα εργατικά δικαιώματα, εντατικοποιείται η εκμετάλλευσή των εργαζομένων, καθώς επιβάλλονται απάνθρωπα ωράρια, γίνεται κανόνας η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και ανάπαυσης, ασκείται εργοδοτική τρομοκρατία και «ανθεί» η μαύρη εργασία. Οι «Λευκές Νύχτες» και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι μία ευθεία επίθεση του κράτους και των αφεντικών στον κόσμο της δουλειάς. Ως εργαζόμενοι χρειάζεται να οργανώσουμε τους αγώνες από τα κάτω, ώστε να μην επιτρέψουμε το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα.
Ανακοίνωση για την κινητοποίησή μας ενάντια στη «λευκή νύχτα» του Ιλίου το Σάββατο 24/6/17 και για τη «διενέργεια ελέγχων» στους παρανομούντες καταστηματάρχες, εξέδωσαν από κοινού, ο ΣΥΒΧΨΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πλαίσιο & το ΠΑ.Σ.Ε.Wind]. Η ανακοίνωση(ολόκληρη στον πιο πάνω σύνδεσμο)εν κατακλείδι ανέφερε τα ακόλουθα: Ως σωματεία θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση προς τους εκάστοτε αρμόδιους κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς, καταδεικνύοντας τις ευθύνες τους για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Η ενασχόλησή μας με καταγγελίες και τη νομική διάσταση τέτοιων ζητημάτων λειτουργεί ενισχυτικά στην κινηματική μας δράση και όχι σαν μια αποκομμένη ρεφορμιστική διεργασία, που από κάποιον πρέπει να γίνει. Δεν έχουμε άλλωστε καμία αυταπάτη ότι η δικαίωση των διεκδικήσεών μας θα έρθει μέσα από την «εφαρμογή της νομιμότητας».Συνεχίζουμε να δυναμώνουμε τους αγώνες μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας, με βασικά όπλα μας την οργάνωσή μας από τα κάτω, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική αλληλεγγύη.
Στάση εργασίας πραγματοποίησαν τη Τετάρτη 26/7 οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής απαιτώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Κατά τη διάρκεια της στάσης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΜΚΟ “Save the Children” στις 27/7/2017, πραγματοποίησε το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.). Στις 17 Ιουλίου, η ΜΚΟ “Save the Children” γνωστοποίησε στους εργαζομένους της την ειλημμένη απόφασή της να αναστείλει, στο τέλος του μήνα, την πλειοψηφία των προγραμμάτων (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, δημιουργική απασχόληση για παιδιά και εφήβους, υγειονομική περίθαλψη και διατροφή για εγκύους και βρέφη έως 2 ετών) που υλοποιεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο τερματισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών θα συνοδευτεί από την απόλυση δεκάδων εργαζομένων, με συνοπτικές διαδικασίες: είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι/ες ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους λίγες μέρες πριν την εκπνοή των συμβάσεών τους.
Κάλεσμα αλληλεγγύης για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης-συνδικαλίστριας, απευθύνουν οι συνάδελφοι της στον ΟΚΑΝΑ. Ειδικότερα, στις 14/7 η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ εκδικητικά έπαυσε εργαζόμενη &συνδικαλίστρια από τη θέση της υπεύθυνης ψυχιάτρου της μονάδας ΟΚΑΝΑ του Άγιου Σάββα και τη μετακίνησε σε άλλη μονάδα. Όπως δε καταγγέλλεται αυτή είναι η πιο πρόσφατη από τις κινήσεις εκφοβισμού που εφαρμόζει η διοίκηση σε όσους διαφωνούν ή αντιστέκονται.
Ο εφιάλτης των Κυριακών είναι εδώ! Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της συλλογικότητας ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ – εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου. Η συλλογικότητα προσθέτει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, σας καλούμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Το τσαλαπάτημα των αργιών και των ωραρίων στον κλάδο του εμπορίου ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και για άλλους εργασιακούς κλάδους, και για άλλες εργατικές κατακτήσεις. Σε κάθε εμπορική αλυσίδα, σε κάθε πολυκατάστημα, σε κάθε εμπορική ζώνη, να μιλήσουμε ανοιχτά για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για την διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, για συλλογικές συμβάσεις και μισθούς με βάση τις ανάγκες μας. Να δημιουργήσουμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να συσπειρωθούμε στα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε μια αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μας. Να μετατρέψουμε τον φόβο και την οργή, σε συλλογική διεκδίκηση! Να μην τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!
Ανταπόκριση από τον αγώνα ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία στη Θεσσαλονίκη, που κοινοποίησε ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑ ΩΡΑΡΙΑ, αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: Την Κυριακή 16 Ιούλη 2017 στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας ο Συντονισμός προχώρησε σε απεργιακές περιφρουρήσεις σε εμπορικά καταστήματα της Τσιμισκή. Η κίνησή μας αυτή ξεκίνησε λίγο πριν τις 11πμ και ολοκληρώθηκε περίπου στις 2μμ. Αποκλεισμοί έγιναν στα 2 καταστήματα της zara και σε benetton, H&M, Marks & Spencer, massimo duti, stradivarious και τα καταστήματα αυτά δεν άνοιξαν καθόλου κατά την διάρκεια των ωρών αιχμής. Η στάση των εργαζόμενων ήταν θετική παρά την γνωστή δυσκολία συμμετοχής σε κινήσεις απεργιακής περιφρούρησης ενώ δεν έλειψαν περιστατικά μεμονωμένων “αγανακτισμένων καταναλωτών” που λειτουργούν ξεκάθαρα (ηθελημένα ή όχι) ως πολιορκητικός κριός των εργοδοτικών συμφερόντων και της κυριαρχίας καταναλωτικού κανιβαλισμού.
Κινητοποίηση όμως υπήρξε και την Κυριακή 23 Ιούλη, όπως αναφέρει επιπρόσθετα στην ανακοίνωση ο Συντονισμός. Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα: Λίγες μέρες πριν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Public ενημερώθηκαν πως θα εργαστούν κανονικά την Κυριακή, κάτι που τελικά και λόγω πιέσεων των ίδιων των εργαζομένων δεν συνέβη. Αν και είχαμε ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, 30 συναγωνιστές/ιστριες βρεθήκαμε από τις 10.30 έξω από τα Public για να σιγουρέψουμε ότι θα παραμείνουν κλειστά. Όμως τελικά η εργοδοσία στα Public δεν ήταν η μόνη που είχε τέτοιες βλέψεις. Ανοιχτά παρέμειναν, σε μία κατά τα άλλα νεκρή Τσιμισκή, και 5-6 μεγάλα ονόματα του εμπορίου (zara, massimo dutti, anel, stradivarius) έξω από τα οποία σταθήκαμε, μιλώντας με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, φωνάζοντας συνθήματα και κλείνοντας για λίγη, δυστυχώς και λόγω δυνάμεων, ώρα την είσοδο στους ελάχιστους καταναλωτές.
Να υπερασπιστούμε την Κυριακάτικη αργία, μακριά από τα μαγαζιά τις Κυριακές, αναφέρει αφίσα της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Κομμουνιστών Πετραλώνων. Την αφίσα-η οποία έχει κολληθεί τον τελευταίο μήνα μπορείτε να στην περιοχή των Πετραλώνων μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ ή εναλλακτικά ΕΔΩ.
48ωρη απεργία στον εκδοτικό όμιλο «Πήγασο» πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιούλη, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων και την προστασία των θέσεων εργασίας του. Η απεργία αφορούσε όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς Τύπου, τους λιθογράφους και τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «Εθνος», «Ημερησία», «Goal News», στις ιστοσελίδες «ethnos.gr», «imerisia.gr», «sentragoal.gr», «life.gr», «womenonly.gr», «elle.gr», «cinemag.gr» και «caranddriver.gr», καθώς και σε όλες τις περιοδικές εκδόσεις και τις λοιπές ιστοσελίδες του Ομίλου.
Σε απολύσεις 21 τεχνικών εξωτερικών συνεργείων προχώρησε η εργοδοσία του STAR CHANNEL. Στην ουσία-όπως καταγγέλλεται – η εργοδοσία, απέλυσε το σύνολο των εργαζομένων – τεχνικών. Η εργοδοσία της trash tv του life style και του κους-κους δείχνει το σκληρό πρόσωπο της.
Παρέμβαση στα MyMarket Σταυρούπολης για την απόλυση εγκύου στις 27/7, πραγματοποίησαν η Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, η Συνέλευση Ταξικής Αλληλεγγύης και σύντροφοι/ισσες. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης, έγινε μοίρασμα κειμένων, ανάρτηση πανό και έγινε σαφές στην εργοδοσία ότι τέτοιου είδους αυθαιρεσίες δεν θα περνάνε αναπάντητες.
Νέες στάσεις εργασίας την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιούλη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΣΙΔΕΝΟΡ (δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής, μεταποίησης & εμπορίας προϊόντων χάλυβα. Παρά την συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Απύθμενο θράσος της εργοδοσίας της φαρμακοβιομηχανίας MEDICHROM. Απέλυσε παράνομα εργαζόμενη και την αποζημίωσε με το εξωφρενικό ποσό του 1 ευρώ (ναι καλά διαβάσατε) 1 ευρώ!!! Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη είχε προσληφθεί σαν υπάλληλος γραφείου και χρησιμοποιήθηκε όλο το χρονικό διάστημα σαν οδηγός. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία παραβίαζε την σύμβαση. Η εργαζόμενη ενεπλάκη σε τροχαίο με το προσωπικό της αυτοκίνητο εκτός ωραρίου εργασίας, με αποτέλεσμα να της αφαιρέσουν το δίπλωμα οδήγησης. Η εταιρεία την απέλυσε γιατί… δεν μπορούσε πλέον να εργαστεί σαν οδηγός. Παρεμβαίνοντας άμεσα, το κλαδικό Συνδικάτο, μαζί με την απολυμένη εργαζόμενη, απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, πετυχαίνοντας την ανάκληση της απόλυσης. Ωστόσο, η «Medichrom» με διάφορα προσχήματα εδώ και τρεις βδομάδες απαγορεύει την είσοδο της εργαζόμενης στην εταιρεία.
Νόμιμες και συνταγματικές είναι οι μειώσεις μισθών έως και… 45%, απεφάνθη το Εφετείο, με αφορμή αγωγή που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι – συνδικαλιστές σε νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας. Το Εφετείο στην ουσία επικυρώνει την απόφαση του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) – κατά της οποίας σημειωτέον είχαν καταθέσει αγωγή οι εργαζόμενοι – και βάσει της οποίας δικαιολογούνται μειώσεις αποδοχών ως και «άνω του 37%», θεωρώντας ότι «ανταποκρίνονται πλήρως στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών»…..Πρόκειται για την τρίτη απόφαση της αστικής δικαιοσύνης που στην ουσία κάνει πλάτες στα αφεντικά. Είχαν προηγηθεί δύο αποφάσεις – δώρο του Άρειου Πάγου τους εργοδότες. Με την πρώτη απόφαση έκρινε ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, ΔΕΝ αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σε αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης. Με την δεύτερη απόφαση όρισε ως «καταχρηστικές» τις επισχέσεις εργασίας από απλήρωτους εργαζόμενους, όταν η εργοδοσία επικαλείται «οικονομική δυσπραγία», προσθέτοντας ότι υπό όρους η επίσχεση εργασίας σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί… «σιωπηρή» παραίτηση.
Τέλος δύο ειδήσεις από την ιστοσελίδα της ΕΣΕ Ρεθύμνου. Την Πέμπτη 20/7, μέλη της ΕΣΕ Ρεθύμνου παραβρέθηκαν στην απεργιακή πορεία στον κλάδο του επισιτισμού, που κάλεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Η προσυγκέντρωση έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και η πορεία κατευθύνθηκε προς το χώρο του Συλλόγου Ξενοδόχων στη ΒΙΟ. Το κάλεσμα στηρίχτηκε κυρίως από το ΠΑΜΕ. Η ομάδα μας, με αλληλέγγυους συντρόφους, είχε διακριτό μπλοκ στο τέλος της πορείας και φωνάχτηκαν τα συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «Πενήντα ώρες για 400 ευρώ, τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ», «Ίδια τα αφεντικά, δεξιά κι αριστερά».
Την Κυριακή 16/7, έγινε μοιραστική ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ακολουθεί η ενημέρωση αναλυτικά: Την Κυριακή 16/7, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου και τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μοίρασμα του κειμένου μας «Αν η Κυριακή δεν είναι αργία, δεν είναι Κυριακή» στα ανοιχτά μαγαζιά της οδού Αρκαδίου, κεντρικού εμπορικού δρόμου της παλιάς πόλης Ρεθύμνου. Συνομιλήσαμε με καταστηματάρχες και υπαλλήλους και εισπράξαμε την ομόθυμη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι «αναγκάζονταν» (αληθές στην περίπτωση των υπαλλήλων, προβληματικό στην περίπτωση των καταστηματαρχών) να δουλέψουν Κυριακή. Καλούσαμε πελάτες και πελάτισσες να μην ψωνίζουν Κυριακή και με αγγλόφωνη περίληψη του κειμένου ενημερώναμε αλλοδαπές πελάτισσες και πελάτες και τους καλούσαμε να σταθούν αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώνα μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην πλειονότητά τους τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ η κίνηση στο δρόμο ήταν ελάχιστη. Η δράση πλαισιώθηκε από συντρόφους και συντρόφισσες συλλογικοτήτων της πόλης, καθώς και από δύο συντρόφους από τη συλλογικότητα Azadî στα Χανιά. Να ‘στε καλά συντρόφισσες και σύντροφοι και καλά μας συναπαντήματα στο δρόμο!