Επίσκεψη της ΕΣΕ στο στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο

Αντιπροσωπεία της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης (ΕΣΕ Αθήνας) επισκέφτηκε σήμερα (Κυριακή 3/9/2017) το στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο. Ενημερωθήκαμε από την επιτροπή των προσφύγων και από τοπικά μέλη της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό που στηρίζουν τη φιλοξενία των προσφύγων, για την κατάσταση που υπάρχει στο στρατόπεδο και για τις ανάγκες των φιλοξενουμένων.
Μετά την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού και τη μη εύρεση λύσης από την πλευρά της κυβέρνησης, 400 περίπου πρόσφυγες (μαζί και μικρά παιδιά) έχουν μείνει χωρίς τροφή.Οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο ήταν ούτως ή άλλως δύσκολες (κατάσταση των κτιρίων κλπ). Τώρα πλέον πάνω από 350 Κούρδοι και 25 Αφγανοί πρόσφυγες εξαρτώνται από τη βοήθεια οργανώσεων και των απλών πολιτών που προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Η αντιπροσωπεία της ΕΣΕ παρέδωσε τρόφιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας αξίας 200 ευρώ (από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας) και υποσχέθηκε στην επιτροπή των προσφύγων να κινηθεί δραστήρια το επόμενο διάστημα, ώστε η αρωγή από σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες του κινήματος προς το στρατόπεδο στο Λαύριο να συνεχιστεί και να αυξηθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών.
Καλούμε τα σωματεία, της εργατικές κινήσεις, τις συλλογικότητες από τις γειτονιές να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια…
Είναι επίσης ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες για να πιεστεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιοι του κράτους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καλύψουν τις ανάγκες του στρατοπέδου στο Λαύριο.
Οι σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού κάποιων για εκδίωξη των προσφύγων από το στρατόπεδο και οικονομική αξιοποίηση του χώρου, θα πέσουν στο κενό. Το στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο υπάρχει από το 1950. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες που τώρα διαμένουν και οι εκατοντάδες που μπορούν να περνάνε και να φιλοξενούνται έστω και για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους, χρειάζονται το στρατόπεδο ως χώρο φιλοξενίας.
Ελάτε σε επαφή με την ΕΣΕ για να στηρίξετε  τη συγκέντρωση βοήθειας για το Λαύριο στο τηλέφωνο: 6941507846 ή επικοινωνήστε μέσω e-mail στο: ese-ath(at)espiv.net
Τα είδη που χρειάζεται να συγκεντρώνονται, είναι:
Όσπρια, ρύζι, σάλτσες, πλιγούρι, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, τσάι, αλεύρι, αραβικές πίτες, γάλα βρεφικό, γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, ελιές, αυγά, πάνες (Νο.3 4 5), μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτί υγείας, σαπούνια, φρουτόκρεμες και παιδικές κρέμες, μπισκότα, οινόπνευμα, μπεταντίν, παιδικές αντιβιώσεις και για ενήλικες, χλωρίνη, σακούλες απορριμμάτων.