Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #180 από το μπλόγκ της ΕΣΕ-Αθήνας.

 

Κάλεσμα για πορεία την Δευτέρα 18/09 για τα 4 χρόνια δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18:00 στην Περιφέρεια, στα Γιάννενα. Ανάμεσα στις συλλογικότητες που καλούν και η ΕΣΕ-Ιωαννίνων. Η αφίσα γράφει: Ο φασισμός τσακίζεται στον δρόμο.

Μαζική παράσταση στα δικαστήρια για το εργασιακό σκέλος της υπόθεσης ΠΑΝΘΕΟΝ, καλεί στο Ηράκλειο Κρήτης την Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου. Σε ανακοίνωση κάλεσμα το ΣΜΤ-Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Το θράσος της εν λόγω εργοδοσίας είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο: αφού πρώτα εκβίασαν τη συναδέλφισσα να ρίξει το παιδί για να συνεχίσει να δουλεύει, αφού αποπειράθηκαν να χειροδικήσουν όταν διεκδίκησε δεδουλευμένα, αφού την άφησαν για μήνες απλήρωτη ώστε να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση, αφού απείλησαν με μηνύσεις το σωματείο μας και δημοσιογράφους αφού την απείλησαν για τη ζωή της εάν προχωρούσε σε καταγγελία στο ΙΚΑ, αφού την απείλησαν ότι θα μπορούσαν να τη διασύρουν τόσο ώστε να μη βρει ποτέ ξανά δουλειά όταν έληξαν οι άδειες (μητρότητας κλπ) και η συναδέλφισσα επέστρεψε στην εργασία της ως όφειλε με βάση την αορίστου χρόνου σύμβαση της, με περίσσιο θράσος της είπαν «πέρνα έξω». Την απέλυσαν παράνομα γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την 18μηνη προστασία μητρότητας από το νόμο (απαγόρευση απόλυσης). Φώναξαν μάλιστα την αστυνομία να απομακρύνει την εργαζόμενη και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του σωματείου που είχαν πάει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή στα εργασιακά της καθήκοντα μετά από όλες τις απειλές που είχε δεχτεί.
Στην διαδήλωση αλληλεγγύης στους απολυμένους-προφυλακισμένους εκπαιδευτικούς απεργούς πείνας Nuriye & Semih (στην Τουρκία) συμμετείχε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής εκφράζοντας την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη του και ότι στέκεται στο πλευρό τους στον αγώνα αυτό.
Νέα παρέμβαση στο μαγαζί Hot Hot Burger Bar πραγματοποιήθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια την Παρασκευή 8/9 απο το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού (ΣΣΜ). Στην ενημέρωση από την δράση το ΣΣΜ αναφέρει: Συνεχίζοντας την αυθαιρεσία η εργοδοσία του καταστήματος απέλυσε εκδικητικά την συναδέλφισσα Δ.Λ., η οποία έπραξε το αυτονόητο και συμπαραστάθηκε δίκαια σε συνάδελφό της. Η παρέμβαση μας κράτησε για αρκετή ώρα με την συμμετοχή δεκάδων αλληλέγγυων και ξεκαθαρίσαμε στην εργοδοσία ότι οι εκδικητικές απολύσεις , οι απειλές και οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν. Διαβάστε το κείμενο της παρέμβασης: ΕΔΩ ή εναλλακτικά: ΕΔΩ.
Συγκέντρωση – πορεία ενάντια στην κυριακάτικη εργασία πραγματοποίησε στην συμπρωτεύουσα η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, το κάλεσμα της οποίας τόνιζε και τα πιο κάτω: Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους αλλά όλους τους εργαζόμενους. Οι απεργίες των σωματείων του κλάδου τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα είναι απαραίτητες και πρέπει να στηριχτούν, αλλά δεν αρκούν. Είναι απαραίτητος ο οριζόντιος συντονισμός ευρύτερων κομματιών της τάξης μας, σωματείων βάσης, εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων ώστε αυτές οι απεργίες να αποκτήσουν γενικευμένα χαρακτηριστικά. Σε αυτή την προσπάθεια ο θεσμικός συνδικαλισμός και οι ηττημένες λογικές και πρακτικές του είναι βάρος κι όχι σύμμαχος. Για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη ο δρόμος είναι ένας: πρέπει να καταστρέψουμε τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Με μαζικές πορείες, δυναμικές παρεμβάσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων, σαμποτάζ, κλεισίματα δρόμων να δημιουργήσουμε ένα πολύμορφο κίνημα μέχρι να το πάρουν απόφαση ότι τις Κυριακές μας δεν πρόκειται να τις χαρίσουμε στον κόσμο του εμπορεύματος. Τις Κυριακές μας θα τις χρησιμοποιήσουμε για να γλεντήσουμε και να συζητήσουμε, για να ερωτευθούμε και να οργανώσουμε την Κοινωνική Επανάσταση που θα σαρώσει τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου και θα οικοδομήσει την ελευθερία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν, ο Συντονισμός Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και Απελευθερωμένα Ωράρια, η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο και το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων. ΤΠΕ και το Σωματείο Εργαζομένων στα ΝΟΤΟΣ. Ανοίχτηκαν πανό: Ποτέ την Κυριακή (Σωματείο Εργαζομένων στα ΝΟΤΟΣ), Ποτέ την Κυριακή/η Κυριακή είναι αργία (Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων), Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι/Ποτέ δουλειά την Κυριακή (Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο), Με οργάνωση και αγώνα στους χώρους της δουλειάς/των αφεντικών να σπάσει ο τσαμπουκάς (ΤΠΕ). Ποτέ δουλειά την Κυριακή/δεν δουλεύουμε δεν καταναλώνουμε & Τα εργατικά συμφέροντα παντού και πάντα πρώτα/καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά (Συντονισμός Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και Απελευθερωμένα Ωράρια) κ.ά. Επίσης ρίχτηκαν τρυκάκια που έγραφαν: υπερασπιζόμαστε τις Κυριακές, τον ελεύθερο χρόνο μας, τα εργατικά συμφέροντα και: Ούτε 52, ούτε 32, ούτε 8/Κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοιχτό.
Ή μας γίνεται συνήθεια το 7 στα 7/ή βάζουμε τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, ανέφερε στο κάλεσμα του ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα απελευθερωμένα ωράρια και πρόσθετε τα εξής: Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί ένα μέτρο που έρχεται να επιδεινώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που ως εργαζόμενοι βιώνουμε, με την υπερεντατικοποίηση, αλλά και τους πετσοκομμένους μισθούς ή και την μη καταβολή των δεδουλευμένων, τις απολύσεις και τα τόσα άλλα κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας. Και βέβαια, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί ένα μέτρο που πολύ σύντομα, όπως φαίνεται, θα γενικευθεί και σε πολλούς άλλους εργασιακούς κλάδους.
Εν τω μεταξύ, με απεργία την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη και συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Τσιμισκή, απάντησαν οι εργαζόμενοι στα «ΝΟΤΟΣ», στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργήσει τα καταστήματά της επιχείρησης. Όπως είναι εύλογο οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργήσει τα καταστήματά της τις Κυριακές.
Αναταραχή στον Όμιλο DPG Γιαννακόπουλου: 6 απολύσεις και νέα περικοπή μισθών. Την ίδια στιγμή που ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, διαφήμιζε σχεδόν καθημερινά τις χλιδάτες διακοπές του μέσω instagram, μαύρο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην εταιρεία διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης DPG, ιδιοκτησίας του ιδίου, καθώς ανακοινώθηκαν μειώσεις μισθών της τάξης των 100 ευρώ, που οι εργαζόμενοι λάμβαναν σε κουπόνια και τα οποία είχαν προκύψει από προηγούμενη μείωση μισθού τον Σεπτέμβρη του 2015.Μάλιστα, για όσες/ους υποχρεώθηκαν πρόσφατα σε αλλαγή μετατροπής της σύμβασης τους από δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε ΙΚΑ, η εν λόγω αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη μείωση μισθού σε μόλις δύο χρόνια. Παράλληλα και προκειμένου να εντείνει το κλίμα ανασφάλειας και τρομοκράτησης των εργαζομένων, ώστε να δεχθούν τις μειώσεις χωρίς αντίδραση, προχώρησε σε απολύσεις έξι δημοσιογράφων την προηγούμενη βδομάδα και καθυστέρησε εμφατικά την καταβολή των μισθών σε όλη την εταιρεία. Όλα αυτά γίνονται καθώς, όπως ειπώθηκε στους εργαζόμενους ο Όμιλος εμφανίζει “άνοιγμα” μισού εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο ο Γιαννακόπουλος φέρεται απρόθυμος να καλύψει. Παρά τη φημολογούμενη “οργή” του, ο στρατός των υψηλά αμειβομένων στελεχών της DPG παραμένει αλώβητος. Για ακόμη μια φορά το βάρος για την ‘εξυγίανση’ της επιχείρησης πέφτει στους εργαζόμενους των 600 ευρώ, οι οποίοι καλούνται να βάλουν πλάτη (ξανά) μέσω μειώσεων και με τον φόβο των κλιμακούμενων απολύσεων στο κέντρο του κάδρου.
Δεν μας φτάνανε τα μεγάλα και μεγάλα και μικρά αφεντικά, οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι και οι δημοτικές αρχές, τώρα και το γραφικό λουμπεναριάτο οι ατενίστας καλούν σε «λευκή νύχτα πολιτισμού» το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, με το πρόσχημα ότι “οι Λευκές Νύχτες Πολιτισμού είναι μια διοργάνωση που λειτουργεί ως θεσμός επιτυχημένα εδώ και δεκαετίες σε μεγάλες πόλεις σ’ όλον τον κόσμο”. Από κοντά και η λάϊφ στάυλ φυλλάδα lifo να αβαντάρει την ιδέα αυτή. Σκόπιμα αποσιωπούν το γεγονός ότι οι φιέστες αυτές σημαίνουν δουλειά τη νύχτα για πολλούς εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς, με απλήρωτες υπερωρίες, εκβιασμούς και τρομοκρατία από την εργοδοσία, έλλειψη ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου και καταστρατήγηση-εν’ κατακλείδι- κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων στις “λαμπερές” φιέστες που θέλουν να στήσουν…
Σε απεργία και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη προχώρησαν οι σιδηροδρομικοί, Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προωθεί η αριστερό – ακροδεξιά συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου με μία σειρά αιτημάτων που αφορούν την λειτουργία του οργανισμού. Για τον ίδιο λόγο την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία.
Στάση εργασίας την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ διαφωνούν με την διαδικασία «αξιολόγησης» στον χώρο της υγείας.
Στο αρχείο δικογραφία τέθηκε ως απαράδεκτη και ως μηδέποτε υποβληθείσα την Πέμπτη 7/9 η υπόθεση της δικαστικής δίωξης του αγωνιστή Γιώργου Παρασκευόπουλου. Είναι γνωστή η υπόθεση της δικαστικής δίωξης του αγωνιστή Γιώργου Παρασκευόπουλου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, με ανυπόστατες κατηγορίες για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2011. Η απόπειρα της τότε διοίκησης του Δήμου να ποινικοποιήσει αναδρομικά τη συνδικαλιστική δράση στο Δήμο Καλλιθέας και το μεγάλο απεργιακό αγώνα του 2011 των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με στόχο να τρομοκρατήσει όσους δεν έσκυψαν το κεφάλι στις απειλές και τους εκβιασμούς συμμετέχοντας επί 25 μέρες σε συντριπτικά ποσοστά στις κινητοποιήσεις, έπεσε στο κενό.
Ακολουθεί αυτούσια η ευχαριστήρια δήλωση του Γιώργου Παρασκευόπουλου: Η αλληλεγγύη, που πήρε πολλές μορφές, ύψωσε φραγμό: Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, υπερασπιζόμαστε το ιερό δικαίωμα της απεργίας!
Μετά το δικαστήριο στις 07/09/17 λόγοι πέρα από τη θέλησή μου με ανάγκασαν να πάω για κάποιες μέρες επαρχία. Έχετε μάθει οι περισσότεροι πως η δίκη έγινε, η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο αφού η μήνυση κρίθηκε απαράδεκτη και θεωρήθηκε ως μηδέποτε υποβληθείσα. Βρέθηκα κατηγορούμενος γιατί έκανα κάτι που θα κάνατε όλοι σας. Υπερασπίστηκα-με, μαζί με τους συνάδελφους την απεργία του κλάδου και δεν επιτρέψαμε την απεργοσπασία. Θεώρησα και θεωρώ τίτλο τιμής που βρέθηκα κατηγορούμενος από τον εργοδοτικό μηχανισμό τής τότε διοίκησης στο Δήμο Καλλιθέας. Αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δικαίωση, όταν την Πέμπτη από το πρωί στο δικαστήριο βρέθηκαν δεκάδες συνάδελφοι και αλληλέγγυοι, ενώ η μηνύτρια ήρθε «σαν βρεγμένη γάτα», μόνη και έρημη, τρέμοντας κυριολεκτικά, εγκαταλελειμμένη από τους πάντες στις 11:00 ελάχιστα λεπτά πριν η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνήσει την υπόθεση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους, συνάδελφους, συναγωνιστές, συντρόφους, από όλη την Ελλάδα, για τη συμπαράσταση που έδειξαν με τα ψηφίσματα, αλλά και με τη φυσική τους παρουσία στο δικαστήριο. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ αποδείχτηκε πως Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!
Επαναλαμβανόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια και από την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη, ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Τρίπολης (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών το οποίο διαχειρίζεται η εργολαβική επιχείρηση «Recycling South East LTD». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα: Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και πλήρη εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών, χορήγηση οφειλόμενων αδειών και καταβολή του επιδόματος άδειας, βασικό μισθό με κατώτερο όριο τα 751 ευρώ, να λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και πολλά άλλα. Η εργοδοσία από την πλευρά της προσπαθεί να επιβάλει «λοκ άουτ», ως αντίποινα στην απόφαση των εργαζομένων για κινητοποιήσεις.
Κινητοποίηση απαιτώντας την ακύρωση εργαζόμενου – συνδικαλιστή από την εταιρεία «ΚΑΥΚΑΣ», πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 15 Σεπτέμβρη, στο κατάστημα της εταιρείας στη Δάφνη, οι συνάδελφοι του και το κλαδικό συνδικάτο. Όπως καταγγέλλεται η εργοδοσία της εταιρείας “ΚΑΥΚΑΣ” με πρόσχημα την αξιολόγηση που επιβάλει στους εργαζόμενους, προχώρησε στην απόλυση του συγκεκριμένου εργαζόμενου γιατί όπως επικαλέστηκε δεν είναι “συνεπής”, “παραγωγικός” και “δεν συμβαδίζει με τις αξίες της εταιρείας”. Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης όμως είναι ότι ο εργαζόμενος σήκωσε το ανάστημα του απέναντι στις συνθήκες ομηρίας που προσπαθεί να επιβάλλει η επιχείρηση στους εργαζόμενους.
Καταγγελία εργαζομένων και συνδικάτων για φακέλωμα στην εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια” (ΕΛΠΕ). Όπως καταγγέλλεται η εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια” (ΕΛΠΕ) ανέθεσε σε εξωτερική εταιρεία να “μαζέψει” πληροφορίες με σκοπό το “φακέλωμα” όσων αντιδρούν σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι δυσφημούν και θίγουν τα συμφέροντά της. Είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι είτε κάτοικοι της περιοχής, οργανώσεις, πρόσωπα της τοπικής διοίκησης, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κλπ, με αφορμή τη δυσοσμία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η οποία αποδίδεται στη λειτουργία της μονάδας των ΕΛΠΕ.

Παρέμβαση στο σπίτι του αντιδημάρχου Ζωγράφου, πραγματοποίησε η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας για την δολοφονία της εργάτριας Ντανιέλας Πρελορέτζου. Ακολουθεί απόσπασμα από την ενημέρωση της συλλογικότητας. Έχει περάσει καιρός από τον θάνατο της εργάτριας Ντανιέλας Πρελορέτζου. Τόσος καιρός που πολλοί πίστεψαν ότι επαρκεί για να ξεχαστεί το θέμα. Ατύχησαν. Ο κόσμος του αγώνα έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις και συνεχίζει να κάνει. Εμείς ως Ρουβίκωνας έχουμε ήδη εισβάλει στο Δημαρχείο, έχουμε σπάσει την πρόσοψή του και σήμερα πήγαμε στο σπίτι του αρμόδιου για την καθαριότητα Σταύρου Αρμπιλιά, του άμεσα υπεύθυνου για το θάνατο της εργάτριας. Δεν το αφήνουμε το θέμα. Η αντίδραση του Δήμου στα όσα έχουν γίνει έως τώρα είναι σιωπή. Το μόνο που σκέφτηκε να πει ή να κάνει είναι να επικαλεστεί “κίνδυνο ανθρώπινων ζωών” για μια τζαμαρία που έπεσε τα χαράματα. Η νεκρή εργάτρια έχει ήδη πάει στα αζήτητα, ή έτσι τελοσπάντων έλπιζαν. Μάταια έλπιζαν. Είμαστε ξανά εδώ προσωποποιώντας τις εύθηνες και δίνουμε ένα μήνυμα και στο Δήμο Ζωγράφου, και στο κράτος και στο κεφάλαιο: Η μνήμη μας δεν είναι κοντή, τις αποφάσεις τις παίρνουν άνθρωποι και οι συνέπειές τους βαρύνουν και ανθρώπους… Ας το έχουν υπόψη τους. BINTEO.
Αναπάντητα παραμένουν από την εργοδοσία τα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Δόρυσσα» στην Σάμο. Η εργοδοσία επικαλούμενη “φόρτο εργασίας” αρνείται να δώσει απαντήσεις στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι.
Τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας του ομίλου «Aledmar» στη Ρόδο απέναντι στο Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «AMILIA MARE» και «PARADISE VILLAGE» και τις στοχοποιήσεις των μελών, του καταγγέλλουν εργαζόμενοι και το Σωματείο. Καταγγέλλουν, επίσης την εργοδοσία για αυταρχική συμπεριφορά, για έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και για την έλλειψη ιατρού εργασίας.

Με συμβολικό αποκλεισμό του γραφείου του δημάρχου Λαμίας απάντησαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου για τις απολύσεις που έκανε η δημοτική αρχή. Να υπενθυμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή Λαμίας απέλυσε τους 47 συμβασιούχους που δούλευαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας και στη συνέχεια προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ στην Αθήνα την Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, καλούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους χιλιάδες κακοπληρωμένους συνάδελφους τους που εργάζονται στους δήμους αλλά και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.
Σε απεργία κατεβαίνουν στις 21/9 οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ενάντια στις προθέσεις της διοίκησης της τράπεζας να σταματήσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της στο λογαριασμό που αφορά τις επικουρικές συντάξεις, με κίνδυνο να καταργηθεί.
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν στάση εργασίας την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά «ατυχήματα».Διεκδικούν την λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και μονιμοποίηση όλων με ελαστικές μορφές εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.α.
Προειδοποιητική στάση εργασίας με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους πραγματοποίησαν την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας ανελκυστήρων «Γαϊτάνος ΕΕ». Αξίζει να σημειωθεί πως η εργοδοσία αφήνει συστηματικά τους εργαζόμενους απλήρωτους από 3 έως και 9 ολόκληρους μήνες.
Απλήρωτοι για περίπου τέσσερις μήνες είναι οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Όπως καταγγέλλεται, την στιγμή που τα οικονομικά των συνεταιρισμών έχουν ανοδική πορεία, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα.
Δυστυχώς και η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία. Την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη ένας 33χρονος μετανάστης εργάτης πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εργασιών φορτοεκφόρτωσης σε αποθήκη εμπορευμάτων ειδών σούπερ μάρκετ, στην περιοχή του Ρέντη.
Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας στις 19 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι των Πρακτορείων Τύπου και οι Λιθογράφοι. Διεκδικούν να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας καθώς και τα εργατικά τους δικαιώματα.

Αυξάνονται σταθερά οι μορφές “ευέλικτης” εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστημικού εργαλείου «Εργάνη». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας έγιναν περισσότερες από τις μισές προσλήψεις για τον Αύγουστο του 2017. Πιο αναλυτικά: από τις 164.513 νέες προσλήψεις που έγιναν τον Αύγουστο, το 40,09% (65.955) των προσλήψεων έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, το 14,39% (23.672) με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης και μόλις το 45,52% (74.886) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Συνολικά το πρώτο οχτάμηνο (Γενάρης – Αύγουστος) του 2017, από τις νέες προσλήψεις που έγιναν, μόνο το 47,62% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις ανέρχονται στο 52,38%: Το 38,51% αφορούν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 13,84% με εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον 2.232 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική, ενώ ακόμα 838 συμβάσεις από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
Τέλος, μερικές ειδήσεις από τον διεθνή χώρο. Στις 10 το πρωί της 5ης Σεπτέμβρη έγινε συγκέντρωση από (περίπου) 150 εργάτες από διαφορετικές πόλεις και εταιρείες οργανώθηκαν με την αναρχοσυνδικαλιστική Αυτόνομη Εργατική Ένωση (Autonomous Worker’s Union) και έκαναν πορεία στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο (Σόφια). Αυτή η συγκέντρωση/πορεία αποτελεί αποτέλεσμα πολλών συνελεύσεων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και είναι ένα πρώτο βήμα οργάνωσης των εργατών από διαφορετικά μέρη και εταιρείες ενάντια στα αφεντικά. Η οργάνωση αυτή είναι μοναδική στην πρόσφατη ιστορία του εργατικού κινήματος της Βουλγαρίας καθώς οι εργάτες αυτοοργανώνονται πάνω στον λαϊκό συνδικαλισμό, μακριά από γραφειοκρατίες. Τα αιτήματα: Άμεση καταβολή των οφειλόμενων μισθών και παροχών, Ποινικοποίηση της κλοπής μισθών, Απαγόρευση μεταβίβασης της κυριότητας μιας επιχείρησης εάν οφείλει μισθούς, Όταν μια επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι οι πρώτοι στον κατάλογο των πιστωτών ενώπιον των τραπεζών. Διαβάστε την είδηση αναλυτικά στα Αγγλικά στο site της ΜΠΑΛΩΘΙΑΣ.
Στους δρόμους βγήκαν οι πολίτες της Γαλλίας κατά του νέου νόμου για τα εργασιακά. Την ώρα που ο πρόεδρος Μακρόν ευελπιστεί με την προωθούμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων να συμβάλει στη μείωση της υψηλής ανεργίας, τα συνδικάτα από την πλευρά τους κάνουν λόγο για αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατάργηση του κώδικα εργασίας, μεταρρύθμιση των συντάξεων. Δείτε σχετικά: 12345.
Στο Freiburg της Γερμανίας 800 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε αλληλεγγύη με το Linksunten περίπου 800 άτομα συμμετείχαν σε μια μη αδειοδοτημένη διαδήλωση σε αλληλεγγύη στο Linksunten Indymedia το Σάββατο. Το Linksunten Indymedia απαγορεύτηκε στις 25 Αυγούστου στη Γερμανία.
H αντιπληροφόρηση ΔΕΝ φιμώνεται ΔΕΝ καταστέλλεται/Αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη στο linksunten.indymedia.org, αναφέρει ανακοίνωση της Πρωτοβουλία από ΆΠΑΤΡΙΣ ΣΟ Χανίων. Η ανακοίνωση αναλυτικά: Στους καιρούς που το ιντερνέτ είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητας μας, σε κάθε έκφανση αυτής, η προάσπιση της ανοιχτότητας του είναι και πρέπει να αποτελέσει σημείο τομείς για την διαχείρισή του, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που στηρίζουμε κάθε αντιπληροφοριακή φωνή. Η αντιπληροφόρηση είναι, ήταν και θα είναι βασικός πυλώνας προαγωγής και διαχείρισης των λόγων και των έργων των πολιτικών κινημάτων εκείνων που με κάθε τρόπο αντιτίθενται σε κράτος και κεφάλαιο. Είναι βασικό να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο -φυσικό και διαδικτυακό- κάθε υγιές αντιπληροφοριακό πεδίο, όπως αυτό των indymedia.org & linksunten.indymedia.org. Προς τούτο, και ως μια ελάχιστη δράση αλληλεγγύης κρεμάσαμε στις 9/9 πανό αλληλεγγύης στο φιμωμένο linksunten.indymedia.org σε κεντρικό σημείο της παλαιάς πόλης των Χανίων που γράφει «oppose internet censorship, solidarity with linksunten.indymedia.org» («εναντιώσου στη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, αλληλεγγύη στο linksunten.indymedia.org»), σχετικά με την υπόθεση μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ: 1 , 2 , 3 , 4 , 5.
Αλληλεγγύη στο linksunten.indymedia.org ,αναφέρει ανακοίνωση της Αναρχικής Ομοσπονδίας. Και προσθέτει: Η μάχη για να μην φιμωθεί το linksunten.indymedia.org συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί. Η μάχη για την ελευθερία του λόγου, μέσα και έξω από το Internet μπαίνει σε νέο στάδιο. Οι καταπιεσμένοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην πραγματικότητα κανένα δικαίωμα δε έχουμε στην αστική κοινωνία. Όλα είναι υπό την αίρεση του αν κράτος και κεφάλαιο αισθάνονται σίγουροι για την απόλυτη κυριαρχία τους. Τα μόνα δικαιώματα που έχουμε είναι αυτά που κερδίζουμε με τις γροθιές μας. Όσο ταχύτερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερη θα είναι η θέση μας στις μάχες με τον νέο ολοκληρωτισμό που έρχεται. Η μάχη για να μην φιμωθεί το linksunten.indymedia.org συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί. Η μάχη για την ελευθερία του λόγου, μέσα και έξω από το Internet μπαίνει σε νέο στάδιο. Οι καταπιεσμένοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην πραγματικότητα κανένα δικαίωμα δε έχουμε στην αστική κοινωνία. Όλα είναι υπό την αίρεση του αν κράτος και κεφάλαιο αισθάνονται σίγουροι για την απόλυτη κυριαρχία τους. Τα μόνα δικαιώματα που έχουμε είναι αυτά που κερδίζουμε με τις γροθιές μας. Όσο ταχύτερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερη θα είναι η θέση μας στις μάχες με τον νέο ολοκληρωτισμό που έρχεται.