Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #182 από το μπλόγκ της ΕΣΕ – Αθήνας.

 

Τα τοπικά συνδικάτα της CNT από την Καταλονία και τις Βαλεαρίδες Νήσους δηλώνουμε δημοσίως την υποστήριξή μας στην αυτοδιάθεση του Kαταλανικού λαού. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η CNT και προσθέτει: Ως αναρχοσυνδικαλιστές, δεν πιστεύουμε ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις εντός ενός καπιταλιστικού πλαισίου μπορούν να αντανακλούν την επιθυμία μας για κοινωνικό μετασχηματισμό, μια αλλαγή που θα σήμαινε το πέρασμα της παραγωγής και της κατανάλωσης στα χέρια των εργαζομένων. Εξαιτίας αυτού, οι καθημερινοί μας αγώνες δεν επικεντρώνονται στη δημιουργία νέων κρατών ή στη στήριξη κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κοιτάμε από την άλλη όταν καθημερινοί άνθρωποι δέχονται επίθεση και καταστέλλονται από οποιοδήποτε κράτος. Ένα κράτος που έχει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφαιρέσει τη μάσκα του και αποκαλύπτεται ως μια αυταρχική εξουσία, ο πραγματικός κληρονόμος του καθεστώτος του Φράνκο. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αποκαλυφθεί από πριν σε πολλές περιπτώσεις, όπως οι μεταρρυθμίσεις του εργατικού δικαίου, τα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών, οι περικοπές στην υγεία και την εκπαίδευση, οι μαζικές εξώσεις των άνεργων οικογενειών … πολλές από τις οποίες εφαρμόστηκαν από την ίδια την Καταλανική κυβέρνηση. Η CNT Καταλονίας και Βαλεαρίδων χαιρετίζουμε αυτό το πνεύμα ανυπακοής εναντίον ενός δικτατορικού κράτους, ενός ρατσιστικού και φασιστικού κράτους και θέλουμε να εκφράσουμε την ισχυρή καταδίκη μας στην καταστολή εναντίον των εργαζομένων και αυτούς που την εκτελούν. Οι άνδρες και οι γυναίκες της CNT θα αντισταθούν ως ένα σώμα για να υπερασπιστούν τους γείτονες και συμπολίτες τους, και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε μια αναρχοσυνδικαλιστική και επομένως επαναστατική οργάνωση.
Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, αυτή την φορά στην Καλαμάτα. Ένας οικοδόμος βρέθηκε στο δρόμο όταν έπεσε από μπαλκόνι 5ου ορόφου ενώ εκτελούσε εργασίες. Αποτέλεσμα είναι ο άντρας να καταλήξει στο οδόστρωμα της οδού Βασ. Κωνσταντίνου, αφού πρώτα είχε χτυπήσει σε παρκαρισμένο όχημα. Ο τραυματισμένος άντρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας σε υπερβολικά κρίσιμη κατάσταση όπου και τελικά κατέληξε.
Συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που μας πέρασε οι αντιδράσεις από εργατικά σωματεία για τις οργιώδεις μεθοδεύσεις, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία από εργοδότες που προσπαθούν να στήσουν εργοδοτικό σωματείο. Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν σωματεία και συνδικάτα στον κλάδο του επισιτισμού από όλη την χώρα καθώς και το κλαδικό συνδικάτο φαρμάκου.
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στη Ρόδο την Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη με αίτημα να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους χειμερινούς μήνες, έκαναν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «Amilia Mare & Paradise Village», «Miramare» και «Sheraton».
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον» και αλληλέγγυων το προπερασμένο (σσ:23/9)σε ιατρικό συνέδριο που διοργάνωσε ιδιωτική κλινική της Αθήνας σε κεντρικό ξενοδοχείο. Αιτία της παρέμβασης αποτέλεσε το γεγονός ότι στο τριήμερο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες θεραπευτικές και επεμβατικές μέθοδοι. Προσεγγίσεις και προοπτικές», που διοργάνωσε η Κεντρική Κλινική Αθηνών, ήταν ομιλητής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής ο αγγειοχειρουργός Μιχάλης Χριστοφορίδης, ένας εκ των δύο μετόχων της κλινικής την οποία «πτώχευσαν» το 2016.Αλλά και το γεγονός ότι ο Μιχ. Χριστοφορίδης, μετά το λουκέτο που έβαλε στην κλινική του, εργάζεται πλέον στην Κεντρική Κλινική Αθηνών ως διευθυντής του Αγγειοχειρουργικού Τμήματος, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν άφησε πίσω του ως κλινικάρχης εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την ανεργία. Οι απλήρωτοι απολυμένοι της κλινικής και οι αλληλέγγυοι άνοιξαν πανό στο οποίο ανέφεραν: «Κανένα κάτεργο δεν θα μείνει αόρατο. Να δοθούν τώρα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους της κλινικής Νέο Αθήναιον», πέταξαν τρικάκια με συνθήματα και επιχείρησαν να διαβάσουν κείμενο-καταγγελία. Στη θέα των απλήρωτων απολυμένων οι διοργανωτές του συνεδρίου αντέδρασαν βίαια με φωνές και σπρωξιές, επιχειρώντας να τους απωθήσουν, δεχόμενοι κατηγορίες ότι καλύπτουν τον Χριστοφορίδη, καθώς του παρέχουν ασυλία και μάλιστα τοποθετώντας τον σε διευθυντική θέση.
Κινητοποίηση όμως στον ΟΑΕΔ την Τρίτη 26/9 στο Ρίο, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενους σε 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που εργάστηκαν στο Δήμο Πατρέων, με αίτημα να δοθεί επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους μετά το τέλος του προγράμματος.
Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται 102 εργαζόμενοι στην επιχείρηση «FRONERI» – «NESTLE», ύστερα από την ανακοίνωση για άμεση διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της στον Ταύρο, στο οποίο δουλεύουν. Την ανακοίνωση έκανε η εργοδοσία της επιχείρησης «Froneri». Η «Froneri» αποτελεί σύμπραξη των ομίλων «Nestle» και «R-R», στην οποία είχε μεταφερθεί η παραγωγή παγωτού.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παγωτού της «Froneri» («Nestle») στον Ταύρο, έχουν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ομίλου «Nestle» στο Μαρούσι για την Τρίτη 3 Οκτώβρη καθώς η εργοδοσία της επιχείρησης αποφάσισε να βάλει λουκέτο. Είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 28/9 στο Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο επερχόμενο κλείσιμο της επιχείρησης και τις απολύσεις που θα ακολουθήσουν ως απότοκο αυτού.
Σε δίκη «σέρνονται» για μια ακόμη φορά, την Τρίτη 10 Οκτώβρη 2017, συνδικαλιστές στην Μεσσηνία. Τους παραπέμπουν σε δίκη γιατί στις 27/11/2014, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας με θέμα το ασφαλιστικό, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωναν τα σωματεία έξω από το κατάστημα “Lidl” στην Καλαμάτα. Όπως καταγγέλλεται: η μέρα εκείνη, που οι εργαζόμενοι βρισκόταν στο δρόμο, η συγκεκριμένη πολυεθνική προκλητικά καλούσε σε εγκαίνια με σκοπό να σπάσει το απεργιακό μέτωπο.
Η Πρωτοβουλία για τους/τις απλήρωτους-ες καθαριστές/στριες ΙΚΑ διεκδικεί τα δεδουλευμένα 4 μηνών στις 5 Οκτώβρη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η Πρωτοβουλία αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: Από τις αρχές του περασμένου Μάρτη, απλήρωτοι/ες καθαριστές/στριες από τα ΙΚΑ Ζωγράφου και Μεταξουργείου ,ξεκινήσαμε έναν αγώνα ενάντια στο αφεντικό μας –εργολάβο Ι. Μουρτζή για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας .Όλα ξεκίνησαν όταν το αφεντικό σταμάτησε να μας πληρώνει ,απαιτώντας από εμάς να δουλεύουμε τζάμπα με τη δικαιολογία ότι δεν τον πληρώνει το ΙΚΑ. Φυσικά το ΙΚΑ τον πλήρωνε κανονικά. Εμείς από την μεριά μας, αρνούμενοι/ες να δουλεύουμε τζάμπα σταματήσαμε να υπογράφουμε τα χαρτιά πληρωμής , αρχίσαμε να ζητάμε τα δεδουλευμένα μας και κάναμε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Αποτέλεσμα έφεραν οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που εργάζονται στον δήμο Λάρισας. Την πληρωμή 202 συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους της Λάρισας, που παρέμεναν απλήρωτοι για 2,5 μήνες ανακοίνωσε η δημοτική αρχή. Δεν θα πληρωθούν, όμως, οι υπόλοιποι 27 συμβασιούχοι, με το πρόσχημα ότι δεν εργάζονται σε «ανταποδοτικές υπηρεσίες».
Παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πραγματοποίησαν στις 26/9 οι απλήρωτοι για τρεις μήνες συμβασιούχοι του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι 1.200 συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι -για άλλη μια φορά- από τον Ιούλιο. Απλήρωτοι για τις μέρες της άδειάς τους που δεν την πήραν ποτέ. Απλήρωτα τα υπερωριακά τους των Σαββατοκύριακων. Η πρόεδρος του Ελεγκτικού, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, διαπίστωσε ότι… «η ζωή είναι άδικη». Δείτε περισσότερα: ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη, η δίκη των 35 συνδικαλιστών στους ΟΤΑ. Αιτία για τη δίωξη των συνδικαλιστών ήταν η πολυήμερη απεργία του κλάδου τον Οκτώβρη του 2011 με το πρόσχημα από την τότε κυβέρνηση της “προάσπισης της δημόσιας υγείας και της ρύπανσης, εξαιτίας της μη αποκομιδής των σκουπιδιών”. Η συγκεκριμένη δίκη έχει αναβληθεί μέχρι τώρα εφτά φορές.
Σε σειρά απολύσεων εργαζομένων με το πρόσχημα της «χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση» προχώρησε την περασμένη εβδομάδας ο ΟΠΑΠ. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με στάση εργασίας την Πέμπτη 28/9 και συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου θα συζητιόταν η εργατική διαφορά.
«Λευκή Νύχτα» διοργάνωσε την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη στην Κομοτηνή, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος και η ένωση βιοτεχνών, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις συνδικάτων και σωματείων. Η φιέστα έγινε για άλλη μία φορά με πρόσχημα την«τόνωση της αγοράς». Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης, πίσω από τις καταναλωτικές φιέστες, μικρά και μεγάλα αφεντικά κρύβουν πως ο μοναδικός στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας τους. Πίσω από τις «Λευκές Νύχτες», κρύβονται απλήρωτες υπερωρίες, εργοδοτική τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους για να δουλέψουν περισσότερες ώρες με εξοντωτικά ωράρια. Οι «Λευκές Νύχτες» αλλά και οι προσπάθειες κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι παρά η προσπάθεια των αφεντικών να επιβάλλουν αρχικά στο εμπόριο και αργότερα σε όλους τους εργασιακούς χώρους την κατάργηση του ωραρίου και να αποδομήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Worker’s Festival με την συμμετοχή Σωματείων από τον Συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία(Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind, Σωματείο Εργαζομένων Nokia, Σωματείο Εργαζομένων CYTA, Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία Πλαίσιο, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών) στον πολυχώρο του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού).Η γιορτή αυτή των εργαζομένων έχει σαν πρώτο σκοπό της να καταφέρει να φέρει κοντά τους συναδέλφους που εργάζονται στις εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και άλλων κλάδων και να αναδείξει τη σημασία της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. Το φεστιβάλ αυτό φιλοδοξούμε να αποτελέσει για τους εργαζόμενους κάτι πραγματικά ενδιαφέρον και για αυτό το λόγο θα υπάρχουν πλείστες εκδηλώσεις. Αναλυτικά: ΕΔΩ.
Μιλάνο, Ιταλία: Ένας εργαζόμενος μαχαιρώθηκε και ένας ακόμα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, έξω από τις αποθήκες SDA στο Καρπιανό, κοντά στο Μιλάνο, όταν δέχτηκαν επίθεση από μια ομάδα με πάνω από 100 απεργοσπάστες οπλισμένους με μαχαίρια και μεταλλικές ράβδους. Η εργατική ένωση, SI Cobas, με ανάρτηση της στο facebook δήλωσε πως δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα απεργοσπαστών που την αποτελούσαν μπράβοι και φασίστες και καλούσε κόσμο να κατέβει σε αλληλεγγύη με την απεργία. Όπως αναφέρει στην ανάρτηση της: «Χθες το απόγευμα, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 21:00, μια ομάδα απεργοσπαστών που προέρχονται από διάφορες πόλεις, αποτελούμενη από 100-200 άτομα, επιτέθηκε στους απεργούς εργάτες που παρέμεναν για οκτώ συνεχόμενες μέρες έξω από την αποθήκη SDA στο Carpiano με σκοπό να τους διαλύσουν. Ένας εργαζόμενος χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο που έπεσε πάνω του με μεγάλη ταχύτητα και τραυματίστηκε στο πόδι. Ένας άλλος εργαζόμενος μαχαιρώθηκε στο χέρι και υπέστη τραυματισμούς στο ένα μάτι. Η άμεση και θαρραλέα αντίδραση των απεργών εργατών ανάγκασε τους επιτιθέμενους να υποχωρήσουν και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η ένωση αναφέρει επίσης ότι η επίθεση οργανώθηκε μέσω μιας κλειστής ομάδας στο Facebook, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν αφεντικά από την SDA, και περιέχει εξαιρετικά ρατσιστικά σχόλια (με ένα μέλος που έχει φωτογραφία του Μουσολίνι ως φωτογραφία του προφίλ του) καθώς και αντισυνδικαλιστικά και αντιεργατικά σχόλια. Η απεργία, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, συμβαίνει λόγω της εισαγωγής μιας νέας εταιρείας outsourcing που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της αποθήκης και προσπαθεί να ανακαλέσει ότι κερδήθηκε από τους εργαζόμενους τα 5 τελευταία χρόνια.. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργάτες αποθήκης δέχονται επίθεση από το οργανωμένο έγκλημα. Το 2014, ένα μέλος της SI Cobas κτυπήθηκε άγρια στο Μιλάνο. Επιπλέον, οι δεσμοί μεταξύ των ακροδεξιών ομάδων και της μαφίας δεν είναι επίσης ασυνήθιστοι όπως και οι σύνδεσμοι τους με τα είδη των “συνεταιρισμών” outsourcing που συχνά διαχειρίζονται αποθήκες στην Ιταλία, όπως φαίνεται στις αποκαλύψεις του 2014 στη Ρώμη. Διαβάστε την είδηση αναλυτικά (στα Αγγλικά): ΕΔΩ.
Μετά το Linksunten Indymedia στην Γερμανία, το ενδεχόμενο καταστολής αντιμετωπίζουν στην Γαλλία και τα Indymedia Grenoble & Indymedia Nantes. Μετά τη δημοσίευση μίας ανάληψης που διεκδικεί την ευθύνη για ένα εμπρησμό σε ένα αστυνομικό γκαράζ – αποθήκη της Γκρενόμπλ (χωροφυλακή) κατά τη διάρκεια της νύχτας της 20ης / 21ης ​​Σεπτεμβρίου, οι διαχειριστές αυτών των ιστότοπων έχουν λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος που συνδέεται με Πληροφορική και Επικοινωνία (OCLCTIC) απαιτώντας ότι τα σχετικά άρθρα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις ιστοσελίδες σε λιγότερες από 24 ώρες, αλλιώς καθίστανται οι ιστότοποι σε διαδικασία πιθανού μπλοκαρίσματος. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε: ΕΔΩ.
Τέλος, από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου, στο συνεργατικό βιβλιοπωλείο καφέ “Ακυβέρνητες Πολιτείες” θα διοργανωθεί εργαστήρι λογοτεχνίας με τίτλο “8 Σαββάτα” και εμψυχωτή τον ασκούμενο συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη. Ακολουθεί η ανακοίνωση της εκδήλωσης. Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα ασκηθούμε στην συλλογή της λογοτεχνίας που κυκλοφορεί ελεύθερη στην κοινωνία των ανθρώπων, στο φιλτράρισμα και την επεξεργασία αυτής εντός μας μέσω του προσωπικού μας αισθητηρίου, των συνειρμών, των συναφειών και των βιωμάτων, σε διάφορες τεχνικές σύνθεσης λογοτεχνικού κειμένου και τέλος στην απόδοση της λογοτεχνίας ξανά στην κοινωνία μέσω της συγγραφής μικρών λογοτεχνικών έργων. Επίσης, θα εκτεθούμε με δημόσια ανάγνωση και σχολιασμό των πονημάτων μας εντός της ομάδας, ίσως και με δημοσίευσή τους σε ευρύτερο κύκλο αναγνωστών. Οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα γίνονται κάθε Σάββατο στις 5.00-7.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες, Αλ. Σβώλου 28.