ΜΑΖΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ- ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ   ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ 6:30μμ στον πεζόδρομο της Κοραή

Το καλοκαίρι του 2021 οι διαδηλώσεις και οι 24ωρες απεργίες που κηρύχτηκαν από τα συνδικάτα δεν ήταν αρκετές ώστε να αποτρέψουν τη ψήφιση του νόμου Χατζιδάκη, που καταπατά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα κατεκτημένα εδώ και δεκαετίες. Από το 2010 η εργατική τάξη δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση από το κράτος και το κεφάλαιο, συρρικνώνοντας τις όποιες μέχρι τότε κατακτήσεις της. Κατάργηση 8ώρου, συλλογικών συμβάεων, ΒΑΕ, κατάργηση κυριακάτικης αργίας, απαγορεύσεις διαδηλώσεων και η λίστα ποτέ δεν τελειώνει.

 

Με τον νόμο Χατζιδάκη θεσμοθετείται το ψηφιακό φακέλωμα των σωματείων μέσω του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων. Αν κάποιο σωματείο δεν εγγραφεί στο Μητρώο, δε θα έχει δικαίωμα εκπροσώπησης των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας, υπογραφής συλλογικής σύμβασης και κήρυξης απεργίας. Για ποιο λόγο το κράτος θέλει να φακελώσει τις οργανώσεις των εργαζομένων, αν όχι για να τις ελέγξει; Δε θα τους δώσουμε αυτό το δικαίωμα. Δε θα αφήσουμε κράτος και εργοδοσία να χειραγωγήσουν τις οργανώσεις της εργατικής τάξης και τους αγώνες της.

 

Ακόμα, ο νόμος Χατζιδάκη βάζει φραγμό στην απεργιακή περιφρούρηση. Προσπαθούν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη από το ισχυρότερο όπλο της, την ΑΠΕΡΓΙΑ. Η περιφρούρησή της έχει κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες, δεν τους τη χαρίζουμε. Σε κλάδους κοινής ωφέλειας θέτει όριο στο πόσοι δικαιούνται να απεργήσουν (1/3 των εργαζομένων ορίζονται ως “Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας”). Στην ουσία, με αυτό τον τρόπο προδιαγράφουν την ήττα οποιασδήποτε απεργίας, αφού η παραγωγή θα συνεχίζεται ανενόχλητα.  Ήδη, λόγω του πλήθους των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, σχεδόν κάθε απεργία κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική. Πλέον δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κήρυξή της, πόσο μάλλον τη νίκη της.

 

Η Καθιέρωση ηλεκρονικής ψήφου στα σωματεία, η επέκταση του σπαστού ωραρίου και στη μερική απασχόληση, η υπονόμευση του δικαιώματος στην επαναπρόσληψη απολυμένου, ακόμα κι αν η απόλυση αποδείχτηκε  παράνομη στα δικαστήρια, η υποβάθμιση του ήδη αποδυναμωμένου ΣΕΠΕ με την αναγόρευσή του σε “ανεξάρτητη αρχή” είναι μερικές μόνο από τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νόμου. Ακόμα νομιμοποίησε την υποδηλωμένη εργασία, αφού δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες αν γίνει έλεγχος και βρεθούν εργαζόμενοι να δουλεύουν, ενώ έχει τελειώσει το ωράριο τους, έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν αλλαγή στο Εργάνη ένα μήνα μετά… Στην ουσία ο νόμος Χατζηδάκη νομιμοποίησε την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία..

 

Όμως η παγωμάρα από αυτή την προσωρινή ήττα, λόγω της ψήφισης του νόμου, δε θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν έχουν τη πολυτέλεια να σταματούν με την ψήφιση ενός αντεργατικού νόμου. Κάθε οπισθοχώρηση των αγώνων δίνει πάτημα σε κράτος και αφεντικά για νέα επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη. Ο νόμος Χατζιδάκη είναι μια θηλιά στο λαιμό του εργατικού κινήματος που πρέπει να κοπεί, αν θέλει να έχει ελπίδες για νέες κατακτήσεις σε εργασιακό, συνδικαλιστικό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο.

 

Οι περσινές απεργίες, παρ’ όλη τη σχετική τους επιτυχία, έδειξαν τα όρια που σημερινού συνδικαλιστικού κινήματος. Η γραφειοκρατία και οι κομματικές- παραταξιακές  ίντριγκές τους αποδείχτηκαν γι’ άλλη μια φορά βαρίδια για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και για νικηφόρους αγώνες. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να απεμπλακεί από αυτό το τέλμα και να δημιουργήσει τους όρους για ένα ταξικό εργατικό κίνημα από τα κάτω, ελευθεριακό, αμεσοδημοκρατκό.

 

Σ’ αυτή τη συγκυρία, των χιλιάδων θανάτων από κόβιντ λόγω της αισχρής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, της τεράστιας ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στη στέγη, οι εργαζόμενοι/ες χρειάζεται να αντισταθούν. Οργάνωση στα σωματεία, ίδρυση νέων, ελευθεριακών, ώστε να πάρουμε πίσω ό,τι χάθηκε, αλλά και να παλέψουμε για την κοινωνία που θα πάψει η εκμετάλλευση κράτους και κεφαλαίου.

 

Βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε:

 

 

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ

 

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

 

-ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ- ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

-ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

 

 

 Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας (Ε.Σ.Ε)

         https://ese.espiv.net/                    ese-ath@espiv.net