ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ

Την Παρασκευή 9/12 στις 19.00 στο cafe bar Locomotiva, η ΕΣΕ Αθήνας και ο Lucien van Der Walt παρουσιάζουν το βιβλίο ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ.
«Αυτό είναι ένα σύντομο βιβλίο για την ιστορία του αναρχισμού. Είναι μια ιστορία περίπου 120 χρόνων συνεχούς αγώνα. Είναι μια ιστορία αυτοθυσίας και γενναιότητας συνηθισμένων ανθρώπων που παλεύουν για έναν κόσμο χωρίς αφεντικά και καταπίεση. Εκδόθηκε πρώτη φορά μετά το τέλος του Απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική […]· ήταν βασικά μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια προσιτή, παγκόσμια ιστορία του αναρχικού κινήματος (συμπεριλαμβάνοντας το παρακλάδι του επαναστατικού συνδικαλισμού) […]. Το να εστιάζεις στην βορειοδυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ρωσία οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Αν αυτές οι περιοχές είναι το σημείο αναφοράς μας, τότε ο διαδεδομένος ισχυρισμός ότι η Ισπανία είχε το μεγαλύτερο κίνημα στην ευρεία αναρχική παράδοση έχει κάποια βάση. Ο αναρχισμός και ο επαναστατικός συνδικαλισμός κυριαρχούσαν στα κινήματα των εργατών και της αριστεράς με έναν τρόπο που ποτέ δεν κυριάρχησαν στην Βρετανία ή την Γερμανία, παραδείγματος χάριν. Αλλά μια πιο παγκόσμια ματιά δείχνει κινήματα παρόμοιου μεγέθους αλλού, συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής, της Κούβας, του Περού, και της Πορτογαλίας, και σημαντική επιρροή σε μέρη όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Νότια Αφρική. Μια παγκόσμια ματιά επίσης βοηθάει να διαλύσουμε την ψευδή ιδέα ότι η ευρεία αναρχική παράδοση δεν έπαιξε ρόλο στα αντιαποικιακά κινήματα: το έκανε σε μέρη όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιρλανδία, και η Κορέα. Έτσι, το κείμενο στόχευε σε μια πιο ισορροπημένη, ολοκληρωμένη παγκόσμια καταγραφή αντί της παραδοσιακής εστίασης στο βόρειο Ατλαντικό”, (Από τον πρόλογο του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση)
«Το “σπάζοντας τις αλυσίδες” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο του Lucien van der Walt που μεταφράζεται στα ελληνικά. Ο Lucien είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ελευθεριακούς συγγραφείς του 21ου αιώνα. Η εργασία του ως ακαδημαϊκός σε συνδυασμό με την οργανωμένη συμμετοχή στο ελευθεριακό κίνημα τον έχει κάνει να έχει μια διεισδυτική ματιά που συνδυάζει τη μεθοδική ανάλυση και τη βαθιά γνώση της ιστορίας με το γνήσιο ενδιαφέρον για τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται που αποφεύγει τις παγίδες του ακαδημαϊσμού και απευθύνεται στον καθημερινό άνθρωπο ως ίσος προς ίσο. Μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει στη διεθνή βιβλιογραφία μια σειρά από έργα που αναδεικνύουν τον αναρχισμό όχι ως μια μειοψηφική ιδιοτροπία κάποιων θεωρητικών αλλά ως το μαζικότερο επαναστατικό ρεύμα του εργατικού κινήματος από την πρώτη διεθνή μέχρι σήμερα». (Από το εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή)