Εκδήλωση – συζήτηση: Εργατικοί αγώνες 1967-1990

αναρτήθηκε στις 13 Φεβ 2013 – 10:37 π.μ.

Εκδήλωση – συζήτηση

Εργατικοί αγώνες 1967-1990

Παρουσίαση του Ημερολογίου των Εργαζομένων του 2013, που εκδίδεται για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας

Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 8.00 μ.μ. Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη)

gia14

από το Ημερολόγιο των Εργαζομένων:

Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ

Το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ ενισχύεται σε συστηματική βάση με τις προσφορές των φίλων και των συναγωνιστών, με τα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις, με ένα μέρος από τη μηνιάτικη συνδρομή του κάθε μέλους της ΕΣΕ και με τα έσοδα από την έκδοση της ατζέντας των εργαζομένων.

Από το ταμείο στηρίζονται αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενοι δηλαδή που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω απόλυσης, ανεργίας, ασθένειας, ατυχήματος, ή άλλου κοινωνικού λόγου, επίσης εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απεργία ή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Προβαίνουμε σε κινήσεις οικονομικής στήριξης συναδέλφων, μετά από συζήτηση και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕ Αθήνας, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση που προτείνεται.

Στο διάστημα που το Ταμείο βρίσκεται σε λειτουργία, έχουν διατεθεί 1.650 ευρώ για την ενίσχυση οκτώ εργαζομένων και 1.120 ευρώ για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονταν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις (ζαχαροπλαστεία BLE στη Θεσ/κη, Ελληνική Χαλυβουργία, PHONEMARKETING, ΒΙΟ.ΜΕΤ. στη Θεσ/κη).

Δεν δίνεται από αυτό το ταμείο ενίσχυση σε συλλογικότητες που βρίσκονται σε κινητοποίηση, ενίσχυση δηλαδή που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της κινητοποίησης (π.χ. προπαγάνδα κλπ). Τέτοιου τύπου κινήσεις αλληλεγγύης καλύπτονται από το τακτικό μας Ταμείο.

Έχουμε συνείδηση πως οι ανάγκες για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια είναι μεγάλες και πως συνεχώς θα μεγαλώνουν. Έχουμε συνείδηση πως το Ταμείο μας δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, πως η στήριξη που θα δώσουμε μπορεί να έχει απλά ένα συμβολικό χαρακτήρα. Παρά τις δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε αυτή την άνιση μάχη, παράλληλα με τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στα διάφορα μέτωπα της ταξικής πάλης.

Προτρέπουμε όλες τις συλλογικότητες του εργατικού και κοινωνικού κινήματος να συστήσουν Ταμεία Αλληλοβοήθειας.

……………………………………………………………………………………..

Εργατικοί αγώνες μιας άλλης εποχής… μακρινοί αλλά πάντα επίκαιροι

Στο «ημερολόγιο των εργαζομένων» συνεχίζουμε την παρουσίαση εργατικών αγώνων από προηγούμενες δεκαετίες. Γυρίζουμε πίσω στο χρόνο επιδιώκοντας να «μαθαίνουν» οι παλαιότεροι και να «θυμούνται» οι νεότεροι.

Αξίζει άραγε αυτή η αναδρομή στις απεργίες μιας μακρινής 25ετίας (1967-1990); Πιστεύουμε πως αξίζει. Ζούμε σε εποχές βάρβαρων αντεργατικών μέτρων και αφαίρεσης των στοιχειωδών δικαιωμάτων. Τώρα χρειάζεται να θυμίσουμε ξανά πως και στις πιο δύσκολες εποχές όλα κρίθηκαν από την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων να σπάσουν τη μοιρολατρία και να αγωνιστούν. Ζούμε σε εποχές άγριας κρατικής, εργοδοτικής και φασιστικής τρομοκρατίας και περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Τώρα χρειάζεται να θυμίσουμε ξανά πως η κοίτη του ποταμού πάντα αποδείχθηκε πολύ στενή για να συγκρατήσει την εργατική αγανάκτηση, την εργατική ορμητικότητα.

Τα διδάγματα από τους ταξικούς αγώνες του χτες είναι πάντα επίκαιρα και χρήσιμα για τους αγώνες του αύριο.

Τις μέρες που ετοιμαζόταν αυτό το ημερολόγιο, βρίσκονταν σε εξέλιξη μια σειρά αγώνες: Phonemarketing, Interlingua, Wind, βιβλιοπωλείο της Εστίας, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ – ΑΤΕΙ, Metropolis, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, ΒΙΟ.ΜΕΤ. και πολλοί άλλοι. Αυτοί οι αγώνες καθώς και το ξέσπασμα της αυθόρμητης απεργίας στο ΙΚΕΑ (Αιγάλεω) αποδεικνύουν πως όλα συνεχίζονται πέρα και ενάντια σε τρόικες, μνημόνια, κυβερνώντες, γραφειοκράτες συνδικαλιστές, Κασιδιάρηδες, Κουβέληδες, Πρετεντέρηδες και λοιπούς λαντζέρηδες του καπιταλιστικού συστήματος. Όλα συνεχίζονται ενάντια στα αφεντικά. Τάξη εναντίον τάξης. Οι εργάτες μπορούν, αρκεί να θέλουν… Στον πόλεμο που μας κήρυξαν, απαντάμε με πόλεμο.

……………………………………………………………………………………..

Περιεχόμενα

(Εισαγωγικό σημείωμα) Το εργατικό κίνημα την περίοδο της δικτατορίας (1967 – 1974)

Χρονολόγιο σημαντικών κινητοποιήσεων την περίοδο της Επταετίας

1971: Διαμαρτυρία στους Ελληνικούς Ηλεκτρικούς Σιδηρόδρομους

1974: Μποϊκοτάζ των ελληνικών πλοίων στα ξένα λιμάνια

(Εισαγωγικό σημείωμα) Το συνδικαλιστικό κίνημα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης

1974-1975: Ο αγώνας των μαιών – σπουδαστριών

1975: Η απεργία των εργατών στη Μ.Ε.Λ.

1976: Απεργία στην ΤΡΙΚΟΠΙ

1976: Απεργία και συγκρούσεις στα ορυχεία στο Μαντούδι

1977: Αγώνας στην AEG

1977: ΜΑΔΕΜ-ΛΑΚΚΟ… αγώνας για ζωή

1977: Η μεγάλη απεργία των λιθογράφων

(Εισαγωγικό σημείωμα) Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

1982: Απεργία στην Κόκα – Κόλα (Θεσσαλονίκη)

1988: Απεργία διαρκείας της ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις

Για την έκδοση του φετινού ημερολογίου των εργαζομένων

πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Μάκη Σέρβου (συνδικαλιστής στο εργοστάσιο

της ΤΡΙΚΟΠΙ κατά την απεργία, το 1977)

και του Παύλου Αντωνόπουλου (μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

κατά την απεργία διαρκείας, το 1988)

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης