Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #109 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

Για την βία και την απληρωσιά στη κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στο Παγκράτι αφίσα της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Αθήνας αναφέρει επί λέξη: Το «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» είναι μια ιδιωτική κλινική στο Παγκράτι, συμφερόντων του αγγειοχειρουργού Μιχάλη Χριστοφορίδη και του αναισθησιολόγου Ιωάννη Τοπαλίδη, που απασχολεί περίπου 100 άτομα (εργαζόμενους και επισχέσαντες). Η εργοδοσία ξεκίνησε τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών από τις αρχές του 2011. Σήμερα οφείλει δεδουλευμένα από 6 έως και 17 μηνών που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ στους περισσότερους από τους εργαζόμενους και με τα «έναντι» να κυριαρχούν αντί της υποχρεωτικής καταβολής της μισθοδοσίας. Οι παλιοί εργαζόμενοι ωθούνται σε παραίτηση ή επίσχεση και στη θέση τους προσλαμβάνονται νέοι με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί με τη σειρά τους παραμένουν απλήρωτοι μέχρι ναπαραιτηθούν και η ανακύκλωση εργαζομένων συνεχίζεται.


Απέναντι σ’ αυτή τη συνθήκη ένα τμήμα των εργαζομένων αντέδρασε με κινητοποιήσεις και προσφυγή στην επιθεώρηση και το υπουργείο Εργασίας έχοντας στο πλάι τους το σωματείο του κλάδου και συνελεύσεις και συλλογικότητες της γειτονιάς. Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει δημόσια την εταιρεία, για την μη τήρηση των δεσμεύσεών της και επειδή «κωλυσιεργεί σκόπιμα και αρκετές φορές εκβιαστικά, “αποφεύγοντας” την οποιαδήποτε πληρωμή προς εργαζόμενους», χωρίς ωστόσο να έχει προβεί σε κάποια ενέργεια ουσιαστικής πίεσης προς την εργοδοσία.
Χαρακτηριστικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί στην επιχείρηση είναι ότι, η διευθύνουσα σύμβουλος της κλινικής Τσαρουχά Άννα στοχοποίησε την εργαζόμενη Α. Μ., μέλος της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης που μετέχει στις κινητοποιήσεις, της επέβαλλε εκδικητική μετακίνηση σε θέση άσχετη με το αντικείμενο εργασίας της και της είπε ότι θα είναι υπεύθυνη εάν τυχόν κλείσει η κλινική, ενώ της επιτέθηκε λεκτικά απειλώντας τη για τη ζωή της μέσα στο χώρο εργασίας. Εν τέλει η συντρόφισσα απολύθηκε με τρόπο που είχε σαφή εκδικητικά χαρακτηριστικά, και αυτή τη στιγμή δίνει έναν αγώνα για να τις αποδοθούν τα αυτονόητα: τα δεδουλευμένα και η πλήρης αποζημίωση της. Η εργοδοσία ήταν συστηματικά απρόθυμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην εργαζομένη. Όσο αυτή η κατάσταση παραμένει, αγώνας θα συνεχίζεται μέχρι οι εργοδότες να καταλάβουν ότι οποιαδήποτε αντεργατική συμπεριφορά θα έχει γι’ αυτούς πραγματικές και δυσάρεστες συνέπειες. Ως Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της κλινικής και καλούμε τα σωματεία βάσης, τις εργατικές επιτροπές και κάθε εργαζόμενο/η και άνεργο/η να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοσία του “Νέον Αθήναιον”. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε κανένα τραμπουκισμό σε βάρος της
συντρόφισσας μας ή οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου, και φυσικά καμιά έκπτωση στα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα! ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ , ΜΕΤΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΟΥΝ, ΜΕΤΑ ΤΙ; ΚΑΘΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΣΕ) 

redblack-small

Για την κλινική Νέο Αθήναιον, Κανένα κάτεργο δε θα μείνει αόρατο αναφέρει η αφίσα της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στους απλήρωτους και απολυμένους εργαζόμενους των γειτονιών μας και προσθέτει: Κορύφωση των απαράδεκτων ενεργειών της εργοδοσίας είναι η εκδικητική απόλυση της αγωνιζόμενης εργαζόμενης που διεκδικεί τα δεδουλευμένα της, απόλυση η οποία αρχικά έγινε χωρίς την καταβολή ακόμα και της νόμιμης αποζημίωσης ούτε φυσικά των δεδουλευμένων της. Και η αφίσα καταλήγει:Η ταξική αλληλεγγύη σε όσους και όσες διεκδικούν συλλογικά και με αξιοπρέπεια τα αυτονόητα μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς είναι δεδομένη. Εξίσου δεδομένη είναι και η οργή μας απέναντι στα αφεντικά και τους ρουφιάνους τους που στήνουν μικρά και μεγάλα κάτεργα στις γειτονιές μας, βγάζοντας κέρδη πάνω στις πλάτες μας. Καλούμε τους κάτοικους των γειτονιών μας, εργαζομένους και ανέργους, ντόπιους και μετανάστες, να οργανώσουμε την ταξική μας αντεπίθεση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την απληρωσιά, τον φόβο και τον κατακερματισμό. Στο Νέο Αθήναιον και παντού! Καμιά αυθαιρεσία δεν θα μείνει αναπάντητη!Να τελειώνουμε με το αίσχος της απλήρωτης εργασίας. Να δοθούν τώρα τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους εργαζόμενους στην κλινική ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ.

redblack-small

Νίκη της ταξικής αλληλεγγύης -Ο εργαζόμενος και συνδικαλιστής Σάκης Παπαδόπουλος επιστρέφει στη δουλειά!Μια μικρή, αλλά ιδιαίτερα σημαντική νίκη σημειώθηκε στις 9 Απρίλη. Νίκη της ταξικής αλληλεγγύης και δικαίωση για τον Σάκη Παπαδόπουλο.Με ομόφωνη απόφαση σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 9/4, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» αποφάσισε να επιστρέψει στη δουλειά του ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της «Θέμις Κατασκευαστική» κατά το 2011, Σάκης Παπαδόπουλος. Η απομάκρυνσή του από την εργασία θεωρήθηκε συνδικαλιστική δίωξη,

redblack-small

Σε συγκέντρωση για τα εργατικά “ατυχήματα” καλεί η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων(ΕΣΕ) την Παρασκευή 15 Απρίλη στην πλατεία Χατζή. Στο σχετικό κάλεσμα η ΕΣΕ-Ιωαννίνων ανέφερε:Είναι άλλη μία τρανή απόδειξη ότι στους χώρους τους οποίους εργαζόμαστε δεν υπάρχουν τα μέτρα ασφαλείας,οι κατάλληλοι εξοπλισμοί όπως επίσης οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Οι μισθοί της ντροπής που όσο πανε και μειώνονται, τα ωράρια δυσβάσταχτα και τα αφεντικά απειλητικά προς τους εργάτες-εργαζόμενους-ες προκειμένουνα μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.Τέτοιου είδους “ατυχήματα” δεν ειναι ευθύνη των εργατών παρα μόνο ευθυνη της εργοδοσίας. Όσο τα γρανάζια του καπιταλισμού συντηρούνται από τον κόπο μας και την υπεραξία μας άλλο τόσο εμείς σαν εργάτες-ιες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και σήμερα περισσοτερο απο ποτέ, οργανωμένοι ενάντια σε μικρά και μεγάλα αφεντικά, να διεκδικησουμε με την έμπρακτη αλληλεγγυη και τους αγώνες μας καλύτερες συνθηκες στους χώρους δουλειάς, καλυτερους μισθους και ασφαλιση.

redblack-small

Στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/04 κινητοποίηση από το Συντονιστικό Δράσης Σωματείων και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου(ΣΜΤ), στην επιθεώρηση εργασίας για την ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης του σωματείου και παράνομη απόλυση. Στην ανακοίνωση κάλεσμα το ΣΜΤ ανέφερε: Όταν η εργοδοσία νομίζει ότι βρίσκεται πάνω από το νόμο…απολύει παράνομα και επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση. Το θράσος της εν λόγω εργοδοσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο:αφού πρώτα εκβίασαν τη συναδέλφισσα να ρίξει το παιδί για να συνεχίσει να δουλεύει, αφού αποπειράθηκαν να χειροδικήσουν όταν διεκδίκησε δεδουλευμένα, αφού την άφησαν για μήνες απλήρωτη ώστε να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση, αφού απείλησαν με μηνύσεις το σωματείο μας και δημοσιογράφους, αφού την απείλησαν για τη ζωή της εάν προχωρούσε σε καταγγελία στο ΙΚΑ, αφού την απείλησαν ότι θα μπορούσαν να τη διασύρουν τόσο ώστε να μη βρει ποτέ ξανά δουλειά τώρα που έληξαν οι άδειες (μητρότητας κλπ) και η συναδέλφισσα επέστρεψε στην εργασία της ως όφειλε με βάση την αορίστου χρόνου σύμβαση της, με περίσσιο θράσος της είπαν «πέρνα έξω». Την απέλυσαν παράνομα γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την 18μηνη προστασία μητρότητας από το νόμο (απαγόρευση απόλυσης). Φώναξαν μάλιστα την αστυνομία να απομακρύνει την εργαζόμενη και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του σωματείου που είχαν πάει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή στα εργασιακά της καθήκοντα μετά από όλες τις απειλές που είχε δεχτεί. Απαιτούμε την επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας και απόσυρση κάθε μήνυσης από την εργοδοσία της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ, κατέληγε το κάλεσμα του ΣΜΤ.

redblack-small

Σε ανακοίνωση-κάλεσμα για δράσεις ενάντια στις αυθαιρεσίες της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ και συγκεκριμένα σε συγκέντρωση την Παρασκευή 8/4 στις 09:15 έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ,ανέφερε τα εξής: Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, τη ελεύθερη συνάθροιση, το δικαίωμα να διεκδικούμε ότι μας ανήκει, την συναδελφική και εργατική αλληλεγγύη. Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενο να πάρει θέση και να δώσουμε από κοινού μια ηχηρή απάντηση απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και σε κάθε καταστολή (εργοδοτική – κρατική ).ΟΧΙ στις απολύσεις! ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης! Δεν μας φοβίζουν… μας εξοργίζουν! Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι την απόσυρση κάθε μήνυσης προς πάσα κατεύθυνση από την εργοδοσία της ΠΑΝΘΕΟΝ. Απαιτούμε την πλήρη ηθική αποκατάσταση της συναδέλφισσας: την επαναπρόσληψη της και καταβολή όλων όσων της οφείλουν. Καλούμε κάθε σωματείο και συλλογικότητα να στηρίξει με ψηφίσματα αλληλεγγύης και με ενεργό συμμετοχή των αγώνα που δίνεται ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

redblack-small

Παρέμβαση στο κατάστημα Πλαίσιο (στη οδό Βενιζέλου) με μοίρασμα κειμένου και ανάρτηση πανό για την απόλυση εργαζόμενης της ομώνυμης αλυσίδας στη Λάρισα. Οι αλληλέγγυοι αποτελούνταν από μέλη της ΕΣΕ Θεσσαλονίκης και του ΣΣΜ Θεσσαλονίκης. Στηρίζουμε τον αγώνα της απολυμένης συναδέλφου και του επιχειρησιακού σωματείου. Η δικαίωσή της θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που εργάζονται με επισφαλείς όρους και με την τρομοκρατία των αφεντικών πάνω από το κεφάλι τους,αναφέρει η ανακοίνωη της ΕΣΕ Θεσσαλονίκης που μοιράστηκε κατά την διάρκεια της παρέμβασης.

redblack-small

Το Σάββατο 19 Μάρτη 2016 το Συντονιστικό Δράσης Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, πραγματοποίησε παρέμβαση στη γειτονιά του Υμηττού ως μία ακόμα απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής έξω από το βιβλιοπωλείο «Ιανός» την Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2015 από τους συντελεστές της «Μικρής Άρκτου» Ανδρέα Γεωργιάδη και Παρασκευά Καρασούλου. Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια, γράφτηκαν συνθήματα και κολλήθηκαν αφίσες τόσο στη γειτονιά όσο και σε χώρους που οι ίδιοι εμπλέκονται επιχειρηματικά. Έξω από το κτίριο, ιδιοκτησίας Παρασκευά Καρασούλου, όπου στεγάζεται η «Μικρή Άρκτος», ανοίχτηκε πανό, κολλήθηκαν αφίσες, γράφτηκαν και φωνάχτηκαν συνθήματα «Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «ΜΑΤ, μπράβοι και τραμπουκισμός, είναι του Ιανού ο πολιτισμός», «Τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά, καμιά ειρήνη με τα αφεντικά», «Με φόντο τη βιτρίνα και τον πολιτισμό τους απεργούς χτυπήσανε τα ΜΑΤ στον Ιανό», «Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες», «Κυριακή και νύχτα να πάνε για δουλειά οι υπουργοί, οι δήμαρχοι και όλα τα αφεντικά», «Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φύλακες». Η παρέμβαση έκλεισε στην πλατεία Υμηττού όπου κρεμάστηκε πανό.

redblack-small

Μαζική συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών – Τεχνικών, το πρωί της Τρίτης 5 Απρίλη, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας. Το σωματείο ζητά να παρθεί πίσω η παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει κατάπτυστη ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με πρωτοφανείς και απαράδεκτους όρους.Το σωματείο ζητά επίσης να παρθεί τώρα πίσω το απαράδεκτο ατομικό συμφωνητικό που δόθηκε σε εργαζόμενους της εταιρείας «BIOSAR»που δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών και ανήκει στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Η σύμβαση αυτή αφορά εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών καθώς όλοι οι τεχνικοί τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και σε όλο τον τεχνικό κλάδο, αμείβονται με μπλοκάκι παρότι δουλεύουν με καθεστώς μισθωτής σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 1 Απρίλη αντιπροσωπεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε συνάντηση με την διευθύντρια προσωπικού και εθεσε το ζήτημα της απόσυρσης των απαράδεκτων συμφωνητικών. Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Σωματείου από την εταιρεία ανακοινώθηκε στην συνάδελφο η απόλυσή της!Εξακολούθως αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με την διεύθυνση προσωπικού του ομίλου,όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν δεν υπάρχεικαμία απόλυση και ότι η εργαζόμενη δεν θεωρείται μισθωτή, αλλά «συνεργάτης»που έληξε η σύμβαση έργου της!!!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κλιμάκωσε τις κινητοποιήσεις του: Την
Πέμπτη 7 Απρίλη, μέρα γενικής απεργίας στο Δημόσιο, θα πραγματοποιηθεί νέα
στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης
συμμετείχε και στην κινητοποίηση του κλάδου των Κατασκευών, το απόγευμα της Πέμπτης 7 Απρίλη, στην πλατεία Κάνιγγος, με πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

redblack-small

Παρέμβαση στο μαγαζί Divine στο Γουδί,πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου .καφετέρια/εστιατόριο Divine. Το Divine βρίσκεται στο Γουδί, απέναντι από το Νοσοκομείο Παίδων. Η Αγγελική, μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, άρχισε να εργάζεται στο μαγαζί αυτό, ως σερβιτόρα, στις 10 Ιουλίου και απολύθηκε στις 29 Φεβρουαρίου. Η εργοδοσία όχι μόνο πλήρωνε λιγότερα από τα συμπεφωνημένα, όχι μόνο την υποχρέωσε να κάνει άσχετες δουλειές από αυτή για την οποία είχε προσληφθεί, αλλά είχε επιπλέον επιβάλει έναν συνδυασμό, οικονομικής εκμετάλλευσης, ψυχολογικής καταπίεσης και σεξουαλικής παρενόχλησης. Όταν δε απολύθηκε και διεκδίκησε αυτά που δικαιούτο, η εργοδοσία χαρακτήρισε ως “ανήθικες’’ τις διεκδικήσεις της. Στο κάλεσμα του για την παρέμβαση το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων(ΣΣΜ) ανέφερε: Σε μια εποχή που τα αφεντικά υποτιμούν την εργασία μας, υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια μας, εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο τον μόχθο μας, εμείς αυτοοργανωνόμαστε από τα κάτω σε σωματεία βάσης για να υπερασπιστούμε συλλογικά τα ταξικά μας συμφέροντα. Αντίσταση και Ταξική Αλληλεγγύη σε όλους τους χώρους δουλειάς. Άμεση καταβολή Κυριακάτικων-βραδινών προσαυξήσεων, Υπερωριών, επιδόματος αδείας και άδεια, Δώρων εορτών. Καμία ανοχή στις πλάκες’’ των αφεντικών πάνω στα κορμιά μας.

redblack-small

Δικαίωση για τους 42 απλήρωτους εργαζόμενους στην εφημερίδα «Επενδυτής». Με απόφαση δικαστηρίου δικαιώνονται οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της εφημερίδας με την αγωγή τους διεκδικούσαν μισθούς υπερημερίας που αντιστοιχούσαν στην περίοδο της επίσχεσης μέχρι την κατάθεση της αγωγής. Όμως το σημαντικότερο αυτής της νίκης δεν είναι μόνο η απόφαση για αποζημίωση τους. Όπως αναφέρει η συνεταιριστική “Εφημερίδα των Συντακτών”(ΕΦΣΥΝ) με μια σπουδαία δικαστική απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κρίνει ως νόμιμη την επίσχεση εργασίας στην οποία αναγκαστικά καταλήγουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ως απάντηση στον εμπαιγμό των εργοδοτών τους, τους οποίους το δικαστήριο καθιστά υπόχρεους στην καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων όχι μόνο από τις εταιρείες τους αλλά και μέσω της προσωπικής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Όπως αναφέρει η ΕΦΣΥΝ η απόφαση του δικαστηρίου,διασφαλίζει τις απαιτήσεις των απλήρωτων εργαζόμενων της εφημερίδας «Επενδυτής» και παράλληλα ανοίγει ομπρέλα προστασίας σε όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους που πέφτουν θύματα των εργοδοτών, οι οποίοι με την ιδιότητα των φυσικών προσώπων οχυρώνονται κάτω από τα «κουφάρια» των ξεζουμισμένων εταιρειών τους.

redblack-small

Στάση εργασίας την Τρίτη 5 Απρίλη πραγματοποιήθηκε από τους εργαζόμενους της LIDL για απόλυση συναδέλφου τους. Το Σωματείο Εργαζομένων στην «LIDL» Ν. Αττικής καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενης, που εργαζόταν εδώ και 11 χρόνια στο κατάστημα των Μεγάρων Αττικής και η οποία -όπως σημειώνει- είναι μητέρα σε μονογονεική οικογένεια. Όπως τονίζει το Σωματείο στην ανακοίνωση του, «η συγκεκριμένη μεθόδευση της πολυεθνικής LIDL δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων τρομοκρατικών απολύσεων και “οικειοθελών αποχωρήσεων” στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα, εργαζομένων με πάνω από 10 χρόνια δουλειάς με συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εργαζομένων που τόσα χρόνια με τον κόπο τους και με τον ιδρώτα τους παρήγαγαν πλούτο στην εταιρεία και τώρα τους αποκαλούν “άχρηστους, βάρος, κόστος και κλέφτες” και τους πετάνε στην ανεργία. Δεν πρέπει να συναινέσουμε. Καμιά υποταγή, κανένας συμβιβασμός. Χωρίς εμάς δεν κινείται τίποτα. Δε γεμίζει, δεν αδειάζει, όχι μαγαζί, αλλά ούτε ράφι. Κανένας να μην υποκύψει στις πιέσεις της εργοδοσίας».

redblack-small

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Ζωγράφου, απαιτώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των 6 εργαζομένων αορίστου χρόνου που παραμένουν απλήρωτοι για 4 μήνες, πραγματοποίησαν την Τρίτη 5 Απρίλη οι εργαζόμενοι στον Δήμο και το συνδικάτο εργαζομένων στου Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

redblack-small

Συγκέντρωση ενάντια στον νόμο-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό πραγματοποίησαν την Δευτέρα 4 Απρίλη οι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα στον κόμβο Κηφισίας όπου έχουν έδρα πολλές εταιρείες του κλάδου.

Την ίδια ημέρα συγκέντρωση στο «Δαχτυλίδι» της Κηφισίας πραγματοποίησαν για τον ίδιο λόγο και οι εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική. 

redblack-small

Σε προκύρηξη που μοιράστηκε στην απεργιακή στις 7/4 ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Συνέλευση Εργαζομένων-Ανέργων της Πλατείας Συντάγματος ανέφερε μεταξύ άλλων κάτω από τον γενικό τίτλο γιατί το ασφαλιστικό δεν είναι «άλλο ένα κλαδικό ζήτημα»:Διεκδικούμε την άμεση αύξηση των μισθών και των συντάξεών μας .Διεκδικούμε επίδομα ανεργίας για όλους, δίχως προϋποθέσεις.Διεκδικούμε ένσημα για όσες ώρες δουλεύουμε· πληρωνόμαστε κανονικά τις υπερωρίες μας Δεν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα των αφεντικών, αναπαράγοντας τη λογική που στρέφει τους «παλιούς» ασφαλισμένους ενάντια στους «νέους», τους «χαμηλοσυνταξιούχους» ενάντια στα «ρετιρέ», τους έλληνες προλετάριους ενάντια στους ξένους Ενάντια στην μίζερη και αποτυχημένη ρητορική των «μικρών νικών»Ενάντια στην αντιμετώπιση της ασφαλιστικής αναδιάρθρωσης ως «άλλο ένα κλαδικό ζήτημα», σπάμε τους διαχωρισμούς που διαιρούν την τάξη μας σε κομμάτιαΕπεκτείνουμε τους αγώνες μας σε όλο το φάσμα του κοινωνικού εργοστασίου. Γενικευμένη επίθεση ενάντια στο κεφάλαιο & το κράτος του!

redblack-small

Σώμα μέ σώμα πάλεψαν τους μπάτσους οι λιμενεργάτες την Παρασκευή 8 Απρίλη. Οι λιμενεργάτες αντέδρασαν όταν τους είπαν ότι δεν θα πάνε στην φιέστα πώλησης του λιμανιού στο Ζάππειο. Οι μπάτσοι κατά την προσφιλή μέθοδο τους απάντησαν με χημικά.

redblack-small

Ο Συντονισμός Ενάντια στο Νέο Αφαλιστικό πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα καμπάνια ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην πόλη της Θεσσαλονίκη Όπως ανακοίνωσε ο Συντονισμός οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και τις εβδομάδες που έρχονται. Ήδη έγιναν μαζικά μοιράσματα από συλλογικότητες της πόλης στις λαϊκές αγορές της Κλεάνθους (Τούμπα), της Κανάρη (Χαριλάου), της Βούλγαρη, της Ξηροκρήνης, στο Ί.Κ.Α. Τούμπας, στον ΟΑΕΔ στην Παπαναστασίου, στην ΕΥΑΘ, στο ΚΕΠ και στον ΕΟΠΥΥ της Αγγελάκη, σε υπαλλήλους εμπορικών καταστημάτων και πόρτα-πόρτα σε γειτονιές. Στα πλαίσια των δράσεων έχουν προγραμματιστεί πορείες γειτονιάς, την Πέμπτη 14/4 στις 18.00 στην πλατεία Αγ. Θεράποντα και την Τρίτη 19/4 στις 18.00 στην πλατεία Επταλόφου.

redblack-small

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ βρέθηκαν το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων(ΣΜΤ) και οι αλληλέγγυοι λίγο πριν ξεκινήσει η παρέμβαση,στις 8/4, για την τρομοκρατική απόλυση συναδέλφου που δεν δέχτηκε να του ”κόψει πρόστιμο ” παράνομα και αυθαίρετα η εργοδοσία στο μαγαζί ”HOT HOT BURGER” στην οδό Κολοκοτρώνη και Πραξιτέλους στο κέντρο της Αθήνας. Όταν το ΣΣΜ και οι αλληλέγγυοι μετέβησαν έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί.,διαπίστωσαν ότι τους περίμενε ήδη προκλητικά διμοιρία των ΜΑΤ.Οστόσο η παρέμβαση συνεχίστηκε κανονικά και οι συνάδελφοι του ΣΣΜ και οι περίπου 60-70 αλληλέγγυοι παρέμεινανέξω από το μαγαζί φωνάζοντας και συνθήματα έχοντας τα ΜΑΤ απέναντι τους.

redblack-small

Τέλος,  κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή 1η Απρίλη οι 300 συνολικά εργαζόμενοι του ομίλου ξενοδοχείων «AQUIS» στην Κέρκυρα και το κλαδικό συνδικάτο, διεκδικώντας οφειλόμενες αποδοχές. Την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν κατάληψη της Επιθεώρησης Εργασίας,ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «ΜON REPO», ιδιοκτησίας της νέας εταιρείας που έχει αναλάβει τα ξενοδοχεία του ομίλου «AQUIS». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα 3 από τα 4 συνολικά ξενοδοχεία που ανήκαν στον όμιλο «AQUIS» διεκδικούν την καταβολή του μισθού για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς και την καταβολή των αποδοχών της άδειας καλοκαιριού και του επιδόματος αδείας, ενώ οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «SΑNDY», του μοναδικού ξενοδοχείου που έχει κρατήσει ο συγκεκριμένος όμιλος, διεκδικούν την καταβολή των αποδοχών της άδειας καλοκαιριού και του επιδόματος αδείας.