Ποιους έπιασε ο «Νόστος» για την αστυνομοκρατία;

Στις 20 Νοεμβρίου 2017 ενώπιων του ειρηνοδικείου Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση της συντρόφισσας Ε.Π. ενάντια στην εργοδοσία της «Εκπόσπο Νόστος». Πριν 3 χρόνια η συνάδελφος και μέλος του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) κατήγγειλε την μη υλοποίηση του έργου του Δημοτικού Λαχανόκηπου στο Δήμο Αχαρνών από το δικαιούχο και λήπτη κονδυλίων -φορέα ΜΚΟ «Εκπόσπο Νόστος», ενώ κατέθεσε και αγωγή εναντίον της εργοδοσίας της ΜΚΟ για δυσμενή μεταβολή των ορών εργασίας της , οδηγώντας την σε παραίτηση.
Η υποδοχή μας από τα “όργανα” έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ήταν θερμή, 10 ένστολοι με εντεταλμένη υπηρεσία από τη ΓΑΔΑ, όπως ισχυριστήκαν, επιδεικνύοντας και το σχετικό έγγραφο. Ρωτούσαν τον καθένα από εμάς τι θέλουμε εκεί κ αν είμαστε για την υπόθεση, ακόμα κ τον μαρτύρα! Μάλλον ήθελαν και προσωπική γνωριμία μαζί μας στα πλαίσια εκδήλωσης κοινωνικού προφίλ προς τους πολίτες από πλευράς του αστυνομικού σώματος – η αστυνομία διπλά στον πολίτη! Διαμαρτυρηθήκαμε μέσω των δικηγορών για αυτή τους την παρέμβαση μιας και καταπάτιουνται κατάφορα συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές. Το έργο της δικαιοσύνης κατά πόσο μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο; Κατά πόσο υπάρχει διαχωρισμός της δικαστικής εξουσίας από την αστυνόμευση κ την αστυνομοκρατία; Η έδρα δήλωσε την έκπληξή της από τη θέληση μας να διώξουμε τα “όργανα της τάξης” και ότι αυτό αποτελεί ένδειξη φόβου η ενοχής από πλευράς μας. Μα για σταθείτε σε αυτή τη δική ποιον δικάζουμε; Ποιος ωφελείται από την παρέμβαση της αστυνομίας και ποιός ενοχλείται από την εργατική αλληλεγγύη; Από την άλλη μεριά η εργοδοσία της ΜΚΟ «Εκπόσπο Νόστος» παρουσίασε διευθυντικό στέλεχος ως εργαζόμενο για να καταθέσει, ενώ στο ακροατήριο δεν υπήρχε κάνεις από πλευράς τους.
Η δική εξελίχτηκε σε κλίμα έντονης προκατάληψης κ μεροληψίας με χαρακτηρισμούς από την έδρα, όπως συνδικαλιστές που «κινείστε στο περιθώριο» ή χρησιμοποιείτε πρακτικές του περιθωρίου(!!!). Ενώ η εργοδοσία ήρθε να συμπληρώσει και να αναβαθμίσει την δράση του ΣΒΕΜΚΟ και της ΕΣΕ, επικαλούμενη την πραγματοποίηση κατάληψης στα γραφεία του Νόστου από μελή τους. Και ερχόμαστε να προσθέσουμε πως αν οι συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της ΜΚΟ, αν η διαμαρτυρία , η διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την υπόθεση, η ενημέρωση του κόσμου για τα μη υλοποιημένα έργα για τα οποία λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και τέλος η αλληλεγγύη προς τη συνάδελφο τους φόβισαν, εμείς δηλώνουμε αμετανόητα ότι θα τα επαναλαμβάνουμε με συνέπεια και με την ιδία ορμή που καίει μέσα μας για το άδικο κ την εκμετάλλευση εργαζομένων κ «ωφελουμένων. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε την απαραίτητη δυναμική για να προβούμε σε καταλήψεις χωρών, μιας όμως και μας καταλογίστηκε θα αρχίσουμε να οργανωνόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση από δω κ περά. Χαρά μας όμως η αμηχανία τους, όταν παίρναν την καθημερινή τους τυρόπιτα από το φούρνο και όλοι ξέραν πια από πού είναι τα λεφτά….
Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ για έργα που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν από πλευράς τους κ εξυπηρετούμενοι που ποτέ δεν είδαν Λαχανόκηπο ,οι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης “νίπτουν τας χείρας» τους ως άλλοι Πιλάτοι , ε δεν θα σώσουν αυτοί τον κόσμο κ συγκεκριμένα τα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας από τις ορέξεις ορισμένων ΜΚΟ για περισσότερο δημόσιο, ευρωπαϊκό χρήμα με ανταπόδοση πλασματικό κ στην καλύτερη περίπτωση με το ελάχιστο δυνατό έργο να υλοποιείται για την « ανακούφιση» των ευπαθών ομάδων. Το δικαστήριο απεφάνθη λοιπόν αναλόγως! Η αγωγή της συναδέλφου απορρίφθηκε, αποσιωπώντας πλήρως το γεγονός της μη υλοποίησης του έργου του Δημοτικού Λαχανόκηπου από την «Εκπόσπο Νόστος», αποσιωπώντας και μην αναγνωρίζοντας τις καταγγελίες της συναδέλφου σε υπουργείο, ανεξάρτητες αρχές ακόμα και προς την ιδία την εργοδοσία της Νόστος.
Όση σιωπή και αν θέλουν να κάνουμε, εμείς πάντα θα βροντοφωνάζουμε
για την εκμετάλλευση εργαζομένων και «εξυπηρετούμενων».
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας 
http://ese.espiv.net 
  e-mail: ese-ath@espiv.net