Παρέμβασεις στα εστιατόρια pink elephant για συναδέλφισσα

Δύο διαδοχικές παρέμβασεις της ΕΣΕ και του ΣΣΜ πραγματοποίηθηκαν στις 20/7/2020, στα εστιατόρια pink elephant  στα Εξάρχεια και το Χαλάνδρι για τον εργατικό αγώνα συναδέλφισσας.Ως Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας στεκόμαστε μαχητικά και ανυποχώρητα δίπλαστη συναδέλφισσά μας στον δίκαιο αγώνα της για την καταβολή όλων των οφειλομένων!

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης και φωτογραφίες.

Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων; Όσο πατάει ο Pink Elephant

 

Η Β.Τ δουλεύει στο εστιατόριο Pink Elephant Down Town στα Εξάρχεια (ένα από τα δύο εστιατόρια της ίδιας αλυσίδας) από τον Αύγουστο 2018 μέχρι και σήμερα.

 

Η συμφωνία που έκανε με τον εργοδότη κατά την πρόσληψή της ήταν για πενθήμερο – οκτάωρο, αντίγραφο, όμως, της σύμβασης δεν της δόθηκε τότε. Τι ζόρι τραβάς εσύ με τη σύμβασή σου, ήταν η απάντηση που πήρε από τον εργοδότη, όταν τόλμησε να το ζητήσει…

 

Το πενθήμερο – οκτάωρο που είχαν συμφωνήσει προφορικά, φυσικά, δεν τηρήθηκε ποτέ αφού, όπως συνηθίζεται στις επιχειρήσεις του κλάδου, οι υπερβάσεις του ωραρίου της έγιναν καθημερινότητα. Έτσι, προοδευτικά η Β.Τ. υποχρεώθηκε να εργάζεται μέχρι και 12ωρα «…για να βγαίνει η δουλειά…». Παράλληλα, μαζί με τις ώρες, αυξημένα είναι και τα καθήκοντα και οι υπευθυνότητες, αφού η Β.Τ. εκτός από το σέρβις, έχει αναλάβει το ταμείο, τις παραγγελίες των προμηθευτών, τον έλεγχο των προμηθειών του καταστήματος, την εκπαίδευση νέων συναδέλφων της και άλλα πολλά.

 

Για τις μαύρες υπερωρίες, τις Κυριακές, τις νύχτες και τις αργίες που έχει δουλέψει και δουλεύει, η Β.Τ. δεν έχει πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το μεροκάματό της. Επίσης, δεν έχει πληρωθεί τα επιδόματα εορτών και αδείας που αναλογούν στις μέρες και τις ώρες εργασίας της.

 

Η Β.Τ. διαμαρτυρόταν σε μόνιμη βάση για την κατάσταση αυτή και ζητούσε τα δεδουλευμένα της. Από την πλευρά της εργοδοσίας, όμως, υπήρχαν μόνο απειλές για απόλυση, ύβρεις, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και ψυχολογικός πόλεμος. Το ποτήρι ξεχείλισε πρόσφατα, όταν, μετά από επανειλημμένα αιτήματά της, το αφεντικό της έστειλε τελικά αντίγραφο της (ανυπόγραφης) σύμβασής της και η Β.Τ. διαπίστωσε ότι την έχουν δηλωμένη ως μερικής απασχόλησης.

 

Μετά από αυτό κι αφού η Β.Τ. είδε ότι κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την εργοδοσία έπεφτε στο κενό, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Μόλις το αφεντικό έμαθε για την προσφυγή της στην Επιθεώρηση, της επιτέθηκε λεκτικά («Δεν πας καλά στο κεφάλι σου»), επιχειρώντας να την παρουσιάσει ως παράλογη που, αντί να ευχαριστεί που έχει δουλειά, έχει το θράσος να ζητά τα νόμιμα!

 

Μετά από σχετική ενημέρωση, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων πήγε στο κατάστημα για να ενημερωθεί και για να υποστηρίξει την εργαζόμενη, ζητώντας από το αφεντικό να της καταβληθούν τα οφειλόμενα, ως μία πρώτη συλλογική κίνηση, που δηλώνει ότι δεν είναι μόνη της στον δίκαιο αγώνα που δίνει.

 

Παρ’ όλα αυτά, το αφεντικό μέχρι και σήμερα αρνείται να της καταβάλει τα οφειλόμενα και να την ασφαλίσει για τις πραγματικές μέρες και ώρες εργασίας της. Παράλληλα, ο ψυχολογικός πόλεμος στη Β.Τ., οι ύβρεις, οι απειλές, η στοχοποίηση και η δημιουργία εχθρικού κλίματος, έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο. «Θα το βρεις από τον θεό», «θα έχεις απώλειες», «αυτά που κάνεις θα σου γυρίσουν μπούμερανγκ», είναι μερικές μόνο από τις ατάκες που της έχει απευθύνει, για να την εξαναγκάσει να ανακαλέσει την καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και να παραιτηθεί.

 

Η περίπτωση της Β.Τ. δεν αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στην εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού, που αναγκάζονται με συμβάσεις – φαντάσματα να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς να λαμβάνουν τα νόμιμα.

 

Ως Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας στεκόμαστε μαχητικά και ανυποχώρητα δίπλα στη συναδέλφισσά μας στον δίκαιο αγώνα της για την καταβολή όλων των οφειλομένων!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

https://ese.espiv.net/