ΣΑΛΟΝΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ Ή (ΗΜΙ)ΜΟΝΙΜΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ;

Η περιποίηση άκρων αποτελεί καθημερινότητα για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, για θεραπευτικούς ή αισθητικούς λόγους. Έχουμε αναρωτηθεί ωστόσο σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών που μας φροντίζουν;

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες, οι οποίες μας ακούνε χαμογελαστές (σαν μεταμοντέρνοι bartenders), ακολουθούν τις εξελίξεις σε υλικά και τεχνικές, αφιερώνοντας τον προσωπικό τους χρόνο και χρήμα (ή μια συνεχή ιδιωτική εκπαίδευση) και συγκροτούν μια καλλιτεχνική ειδικότητα, αφού συχνά φτιάχνουν πίνακες σε μικρογραφία.

Κι όμως, αυτές οι συναδέλφισσες δουλεύουν συχνά χωρίς συμβάσεις, γεγονός που έχει σαν συνέπεια την αδυναμία ασφάλισης και απόδειξης εργασίας και κατ’ επέκταση είσπραξης δεδουλευμένων και λοιπών νόμιμων καταβολών, προϋπηρεσίας και άλλων δικαιωμάτων.

Κι όμως, αυτές οι συναδέλφισσες δεδομένης της «στρατιάς από άνεργες» που βρίσκονται σε αναμονή και της αντίληψης ότι μια γυναίκα δεν θα έχει την πυγμή, τον χρόνο και τα χρήματα να διεκδικήσει όσα της αναλογούν, καταλήγουν συχνά σε εξώθηση σε παραίτηση. Κάτι που μπορεί να έχει σαν συνέχεια την μη καταβολή δεδουλευμένων και άλλων νόμιμων απολαβών.

Τα παραπάνω δυστυχώς δεν είναι υποθέσεις! Είναι όσα μας είπαν εργαζόμενες στον χώρο της περιποίησης νυχιών σε δύο καταστήματα που εδρεύουν στο Περιστέρι.

Έχουμε την βεβαιότητα ότι ισχύουν τα ίδια και σε άλλους χώρους και αυτού του κλάδου. Είμαστε μαζί με τις συναδέλφισσές μας, στηρίζοντας την διεκδίκηση των νόμιμων απολαβών τους και την απαίτηση σύναψης σύμβασης. Δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμιά να κερδοσκοπεί πάνω στις ζωές μας, δεν θα αφήσουμε καμιά μόνη!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ