Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο των εργαζομένων της ΕΣΕ για το 2024,αφιερωμένο στα 20 χρόνια απο την ίδρυση της

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 2024

Η πρώτη ατζέντα το 2011 είχε αφιερωθεί στην εργατική νομοθεσία, ενώ οι επόμενες ως το 2015 παρουσίασαν χωρισμένες σε περιόδους σημαντικούς εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα. Το 2016 αφιερώθηκε στην ισπανική επανάσταση, το 2017 περιλάμβανε εργατικά διηγήματα, το 2018 δημοσιεύτηκαν πρωτότυπα και μεταφρασμένα κόμικς. Το 2019 και 2020 φιλοξενήσαμε κείμενα για την ελευθεριακή εκπαίδευση και τον τουρισμό, αντίστοιχα. Το ημερολόγιο του 2021 είχε σαν θέμα -τι άλλο;- “κρίση, πανδημίες και κοινωνικός αυτοματισμός” και το 2022 παρουσιάσαμε κομμούνες του παρελθόντος και του παρόντος, ανυπομονώντας για εκείνες του μέλλοντος. Το τελευταίο μας ημερολόγιο, αυτό του 2023 αφιερώθηκε στους «κολασμένους» αυτής της γης, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες διότι θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας κοινωνικής και ταξικής πάλης.
Η χρονιά που μας έρχεται φέρνει μαζί της για πρώτη φορά έναν αυτοαναφορικό χαρακτήρα. Και τούτο διότι συνειδητοποιήσαμε ότι τον Οκτώβριο που μας πέρασε κλείσαμε είκοσι χρόνια ζωής! Σε όλο το 2024 λοιπόν, θα σας συντροφεύουν στιγμές από αυτές τις δύο δεκαετίες του αναρχοσυνδικαλιστικού μας εγχειρήματος.
Δεν είναι καθόλου εύκολο ή δεδομένο, μετά από όλες τις επιθέσεις που έχουμε ζήσει σαν κοινωνία σε εργασιακό, δημοσιονομικό, οικονομικό, θεσμικό, κοινωνικό και κάθε άλλο επίπεδο να βρούμε την δύναμη να αμυνθούμε και να θέσουμε την βάση μιας συζήτησης για ταξική επίθεση.
Δεν είναι εύκολο για κανένα μέλος να συνεχίσει να διαθέτει τον χρόνο, το κουράγιο και την διαθεσιμότητά του όταν η ζωή έχει εντατικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, όταν βλέπεις τις επιλογές για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο να λιγοστεύουν και την ψυχική υγεία όλων μας να μπαίνει σε κρίσιμη καμπή.
Δεν είναι εύκολο να κρατάς την θέληση του να λειτουργείς συλλογικά, βρίσκοντας πολλές φορές λύση σε εσωτερικές συγκρούσεις και διαφωνίες, όταν -κυρίως μετά την εποχή του Covid και με πρόσχημα την διαφύλαξη της υγείας- η ομαδικότητα κάθε λογής έχει δεχθεί τεράστια επίθεση.
Συνειδητοποιήσαμε ότι παρά τις δυσκολίες εμμένουμε να συζητάμε και να δραστηριοποιούμαστε σε εργασιακά -και όχι μόνο- ζητήματα, διότι πιστεύουμε ότι το έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία όλο και περισσότερο. Είδαμε ξεκάθαρα ότι τα πρώτα είκοσι χρόνια ήταν δύσκολα, μα και πολύ διδακτικά, συγκινητικά και εποικοδομητικά σε ατομικό, συλλογικό και κινηματικό επίπεδο και πως δεν έσβησαν τον πόθο μας να ξανακάνουμε τον συνδικαλισμό επίκαιρο και επικίνδυνο!
Το ημερολόγιο των εργαζομένων έχει σαν σκοπό την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας.