Ανταπόκριση από το 2ο Συνέδριό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργασίας στο Αννόβερο

H Διεθνής Συνομοσπονδία Εργασίάς ( ICL) ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρία του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων, του συνεδρίου της, αφήνοντας μια ισχυρότερη και πιο συνεκτική οργάνωση.

Σε αυτή τη συνάντηση, τα διεθνή τμήματα που είναι ομοσπονδιοποιημένα στην ICL συζήτησαν εκτενώς διάφορα ζητήματα, από το μέλλον της Διεθνούς και την επέκτασή της σε άλλα μέρη του κόσμου, μέχρι την υποστήριξη έργων σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Rojava και η βοήθεια για επισφαλείς εργαζόμενους στη Μιανμάρ.

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε στο Αννόβερο από το τοπικό συνδικάτο της FAU σε ένα φυσικό περιβάλλον, κύλησε σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ η συντροφικότητα και ο σεβασμός μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων κυριάρχησαν. Με τη βοήθεια μεταφραστών, ασχοληθήκαμε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στα αγγλικά και τα ισπανικά, κάνοντας εις βάθος συζητήσεις και καταλήγοντας σε ψηφίσματα μέχρι το επόμενο συνέδριο σε 5 χρόνια.

Έγιναν αλλαγές στις συντονιστικές θέσεις μέσω κυκλικότητας όπως προβλέπεται καταστατικά. Η USI δίνει τη θέση της στη CNT για να είναι επικεφαλής του ταμείου για τα επόμενα 5 χρόνια και η IWWW-NARA, σημερινή γραμματεία, θα δώσει τη θέση της, εντός ενός έτους, στη USI στην προεδρία της διεθνούς συνομοσπονδίας.

Επιπλέον, στις 24/9, μαζί με τους παρατηρητές, πραγματοποιήθηκε μια πλούσια, άτυπη συζήτηση για το μελλοντικό και τρέχον έργο της ICL, μαζί με διάφορες συζητήσεις για τα επιμέρους τμήματα της διεθνούς, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας του κάθε τμήματος, των κλάδων με περισσότερη δύναμη, των εσωτερικών δομών κάθε σωματείου και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τρανς, ενάντια στο ρατσισμό και τον σεξισμό.

Αυτό το συνέδριο δείχνει την ωριμότητα των διαφορετικών συνδικαλιστικών ενώσεων. Όλες οι συζητήσεις ήταν πλούσιες σε περιεχόμενο και συγκέντρωσαν διαφορετικές πραγματικότητες μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Για παράδειγμα, σύντροφοι από τη FORA, το Αργεντινό αναρχοσυνδικαλιστικό συνδικάτο, εξήγησαν τις κακές συνθήκες εργασίας που έχουν εκεί. Από την Πολωνία, η IP μας έδωσε έναν απολογισμό της εργατικής νομοθεσίας που υποφέρουν και η ΕΣΕ, από την Ελλάδα, τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που έχουν στην Ένωση τους και στην αλληλεγγύη τους με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ένας από τους πυλώνες της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργασίας είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Γι’ αυτό απαντήσαμε θετικά όταν ζητήθηκε διεθνής βοήθεια από τα τμήματα μας, όπως στη σύγκρουση της «La Suiza» στην Ισπανία, ή από συνδικάτα που δεν ανήκουν στην ICL, όπως στην υποστήριξή μας στις απεργίες στη Μιανμάρ, καθώς καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να υποστηρίζουμε μόνο τους αγώνες των τμημάτων που ανήκουν στην ICL και ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι καθολική μεταξύ των όμορων οργανώσεων.

Τέλος, ο απερχόμενος γραμματέας του IWW-NARA έκλεισε το συνέδριο, ευχαριστώντας όλα τα τμήματα για την παρουσία τους, ενθαρρύνοντάς τα να αρχίσουν να εργάζονται πάνω στις αποφάσεις που ελήφθησαν και επιθυμώντας συνεχή ανάπτυξη εντός των τμημάτων, με την πεποίθηση ότι ο διεθνισμός είναι απαραίτητος για την αποτελεσματικότητα των αγώνων μας ως τάξη.

Συμμετέχοντες φορείς:

CNT, Confederación Nacional del Trabajo, Ισπανία | EΣΕ, Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση, Ελλάδα | FAU, Freie Arbeiter*innen Union, Γερμανία | FORA, Federación Obrera Regional Argentina | IP, Inicjatywa Pracownicza, Πολωνία | IWW-NARA, Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου | USI, Unione Sindacale Italiana, Ιταλία

Οργανώσεις παρατηρητών:

CNT-F, Confédération Nationale du Travail, Γαλλία | Riders x Derechos, Ισπανία | Vrije Bond, Ολλανδία