Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #183 από το μπλόγκ της ΕΣΕ – Αθήνας.

 

12 χρόνια ΕΣΕ Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 13 Οκτωβρίου & 14 Οκτωβρίου για τον Αναρχοσυνδικαλισμό σήμερα και μια ελευθεριακή κριτική στη Ρώσικη Επανάσταση Θέατρο σκιών, Ρεμπέτικο – Λαϊκό γλέντι και Post Punk New Wave Bar. Γκαρπολά 4, Μπιτ Παζάρ (Sabot), Θεσσαλονίκη.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ! ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΣ, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΣΕ Αθήνας, σχετικά με την κλοπή των δεδουλευμένων, των πρώην εργαζομένων της ιδιωτικής κλινικής «Νέο Αθήναιον», από τον απατεώνα – ιδιοκτήτη της κλινικής,  Μιχάλη Χριστοφορίδη. Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση: Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση μαζί με αλληλέγγυους/ες και πρώην εργαζόμενους/ες της κλινικής «Νέο Αθήναιον» στο συνέδριο που μιλούσε ο πρώην ιδιοκτήτης της  Μιχάλης Χριστοφορίδης. Η κλινική Νέο Αθήναιον ανέστειλε τις λειτουργίες της αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και χρωστώντας τους πολλές χιλιάδες Ευρώ. Ο ίδιος πλέον συνεργάζεται με την «Κεντρική κλινική Αθηνών» και διατηρεί προσωπικό ιατρείο. Ως Ε.Σ.Ε. έχουμε παλαιότερα παρέμβει και στα δυο μέρη. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το «ελληνικό κολλέγιο χειρουργών» και από την  «Κεντρική κλινική Αθηνών» στο Divani Caravel. Την ώρα που είχε προγραμματιστεί να μιλήσει ανεβήκαμε με πανό και συνθήματα στον 7ο όροφο  του ξενοδοχείου και μπήκαμε στο χώρο που διεξαγόταν το συνέδριο. Τραμπουκισμοί που πήγαν να λάβουν μέρος από ανθρώπους της διοργάνωσης απωθήθηκαν ακόμα και από κόσμο που είχε έρθει για να παρακολουθήσει το συνέδριο. Για μη ακόμη φορά ο Χριστοφορίδης κατάλαβε ότι δεν ξεχνάμε και δώσαμε το μήνυμα ότι ανάλογες πρακτικές δεν περνάνε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ! ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΑΘΗΝΑΣ. Αναφορά για την παρέμβαση στο προηγούμενο εργατικό δελτίο #182, μπορείτε να δείτε: ΕΔΩ.
Αναβολή λόγω …υπερβολικά μεγάλου διαλλείματος πήρε στις 3/10, η δίκη του αστυνομικού Δροσίδη που τραυμάτισε την Κωνσταντίνα Παπουτσή στις 10 Ιουνίου του 2014 και παραπέμφθηκε στα δικαστήρια με αυτεπάγγελτη δίωξη. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 15 Μαΐου 2018 λόγω πινακίου. Ακριβέστερο όμως είναι ότι, αναβλήθηκε λόγω υπερβολικά μεγάλου διαλλείματος του δικαστηρίου (2 ώρες περίπου), γεγονός που δεν επέτρεψε να εξαντληθεί το πινάκιο.
Εντατικοποίηση της δουλειάς, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην τσιγαροβιομηχανία «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο. Όπως καταγγέλλουν, αυξήθηκαν οι μέρες και ώρες δουλειάς για τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Με έξι και επτά συνεχόμενες μέρες δουλειάς, δύο 12ωρες βάρδιες και μόνο ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα.
Με… κουπόνια σούπερ μάρκετ πληρώνει η εταιρεία «Staff SA» στην Λάρισα τους εργαζόμενους. Όπως καταγγέλλουν η εργοδοσία της εταιρείας ενώ τους έχει αφήσει απλήρωτους για τρεις και πλέον μήνες, αποφάσισε να πληρώσει τις χρωστούμενες υπερωρίες με …κουπόνια σούπερ μάρκετ.
Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την εβδομάδα που μας πέρασε, οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Δράμας, που πετιούνται στην ανεργία μετά από 22 χρόνια δουλειάς. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση.
Απλήρωτοι εδώ και περίπου 4 μήνες, οι εργαζόμενοι της εταιρίας «Diαmont Print», με έδρα τη Μάνδρα Αττικής. Δηλώνουν δε έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η απληρωσιά συνεχιστεί.
Επίθεση της εργοδοσίας των «Media Markt» που μετά τις αλλαγές συμβάσεων μέσα στο καλοκαίρι συνεχίζει πιο επιθετικά τις απολύσεις και ταυτόχρονα προσπαθεί να τρομοκρατήσει, μοιράζοντας επιπλήξεις σε εργαζόμενους επειδή δήθεν «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους». Ωράρια – λάστιχο, τρομοκρατία, χωρίς ρεπό και εντατικοποίηση της δουλειάς, είναι μερικά από τα…καλούδια που προσφέρει η εργοδοσία.

Στάσεις εργασίας την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη πραγματοποίησαν εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες στα 8μηνα του Δήμου Χαλανδρίου και στο εργοτάξιο ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στον δήμο Χαλανδρίου έγινε με αίτημα να ληφθούν μέτρα ατομικής προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, ενώ στην περίπτωση του Αστέρα έγινε προκειμένου να πραγματοποιήσουν την γενική συνέλευση. Εν τω μεταξύ με νέα στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης, απαίτησαν αυξήσεις στα μεροκάματα τους.
Συνεχίζει το μπαράζ απολύσεων των εργαζομένων η εργοδοσία της “General Electric”. Την ίδια ώρα που με απολύσεις, επιχειρεί την μείωση του προσωπικού, η διοίκηση της “General Electric” επιχειρεί να έχει τους εργαζόμενους σαν εργολαβικούς.
Να μην ανανεώσει σύμβαση εγκύου εργαζόμενης από το κεντρικό κατάστημα της Λ. Αλεξάνδρας, αποφάσισε η εργοδοσία της «Cyta Hellas». Πρόκειται για εργαζόμενη που δούλευε στην συγκεκριμένη εταιρεία δύο χρόνια, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αν και καλύπτει πάγιες και τακτικές ανάγκες της εταιρείας. Η εργοδοσία ανακοίνωσε ωμά στην εργαζόμενη πως δεν θα παραμείνει γιατί ….θα χρειαστεί να της δοθεί άδεια εγκυμοσύνης σε λίγο και θα πρέπει ούτως η άλλως να βρεθεί άλλος υπάλληλος να την αναπληρώσει…
Ζήτημα μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας θέτουν εργαζόμενοι και κλαδικό συνδικάτο στην βιομηχανία παραγωγής ανελκυστήρων «Doppler» το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτέμβρη, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο. Από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα αφού η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά την ώρα των εργασιών, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.
Δεν έχουν τελειωμό τα εργοδοτικά εγκλήματα. Μία νέα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε στην Καλαμάτα το Σάββατο 30/9. Ένας 55χρονος ελαιοχρωματιστής σκοτώθηκε σήμερα στο κέντρο της Καλαμάτας όταν έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην οποία δούλευε. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστικά μέσα ενημέρωσης δύο εργαζόμενοι έβαφαν σε πολυκατοικία στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 11 στην Καλαμάτα, όταν ο ένας – αρμενικής καταγωγής – έπεσε στο κενό από τη σκαλωσιά. Πέφτοντας στο έδαφος χτύπησε πρώτα και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ο άνδρας αρχικά είχε τις αισθήσεις του, αλλά τελικά μέχρι να φθάσει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με το ασθενοφόρο ήταν ήδη νεκρός.
Την ίδια ημέρα (30 Σεπτέμβρη) σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, ακρωτηριάστηκε εργάτης, που δούλευε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Σωληνουργεία Κορίνθου» στη Θίσβη Βοιωτίας, όταν καταπλακώθηκε από σωλήνες. Ο 28χρονος εργάτης νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου.
71χρονος εργαζόταν σε συνεργείο του δήμου Καλαμαριάς, μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, τραυματίστηκε την Δευτέρα 2/10. Μαζί με συνεργείο του δήμου πήγαν να κόψουν ένα δέντρο με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από αυτό. Ο εργάτης νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Μία ακόμα απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας σημειώθηκε την Τρίτη 3 Οκτώβρη στο Τράμ, όπου εργάτης καταπλακώθηκε από πέτρες, στην Πλατεία Κόνωνος στον Πειραιά, κατά την ώρα των έργων εκσκαφής, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του.
Σε μία άλλη απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας, ένας εργαζόμενος στον ΟΤΕ τραυματίστηκε σοβαρά την Δευτέρα 2 Οκτώβρη στο Καρπενήσι, όταν έπεσε από τη σκάλα που βρισκόταν ανεβασμένος, κατά τη διάρκεια εργασιών. Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λαμίας.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Κοινών (6 – 9 Οκτώβρη στην ΑΣΚΤ), η Σ.Ε.ΒΙΟΜΕ μαζί με το Συνεταιριστικό Καφενείο Παγκάκι συνδιοργάνωσαν ένα εργαστήριο με θέμα: Κοινό δίκτυο αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων συνεργατικών εγχειρημάτων. Η ανακοίνωση-κάλεσμα για το φεστιβάλ ανέφερε: Η πρότασή μας είναι να επιχειρήσουμε ένα πρώτο συλλογικό χειροπιαστό βήμα: να συγκροτήσουμε ένα ευρωμεσογειακό δίκτυο διανομής προϊόντων συνεργατικών και κατειλημμένων επιχειρήσεων που θα αποτελέσει κοινό στήριγμα και ανεξάρτητη κοινή υποδομή της συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ένα δίκτυο ενεργό, στα χέρια των ίδιων των συνεργατικών εγχειρημάτων, προσανατολισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας μπορεί να αποτελέσει μια απτή απόδειξη της ικανότητάς μας να εργαζόμαστε χωρίς αφεντικά και να δημιουργούμε άλλες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις πέραν του καπιταλισμού.
Όχι μία, ούτε δύο αλλά 11 απολύσεις εργαζομένων ανακοίνωσε η εταιρεία «Μόρνος» (ανήκει στον όμιλο Φιλίππου) στην Θήβα. Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο ΣΕΠΕ Θήβας απάντησαν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων. Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων απαιτούν επίσης συνδικάτα και σωματεία.
Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (νύν “Market In”) στα Γιάννενα. Θυμίζουμε ότι τα σούπερ μάρκετ “Καρυπίδης” απασχολούσαν σε όλη τη Β. Ελλάδα πάνω από 1.400 εργαζόμενους (45 στα Γιάννενα). Όλοι οι εργαζόμενοι είναι από τον προηγούμενο Οκτώβρη σε επίσχεση, πολλοί από το Μάη του 2016, όντας ήδη τότε τέσσερις και πάνω μήνες απλήρωτοι.
Νέες απολύσεις από την εργοδοσία της ICAP το προηγούμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι των 300 ευρώ απολύθηκαν με το πρόσχημα ότι “δεν είναι παραγωγικοί”. Οι απολύσεις έχουν σαν σκοπό να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια για τις απλήρωτες καθαρίστριες, την Πέμπτη 5/10 πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία για τους/τις απλήρωτους-ες καθαριστές/στριες ΙΚΑ. Στην ανακοίνωση – κάλεσμα μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: Έχοντας βιώσει τη συντονισμένη επίθεση από τον εργολάβο και τη διοίκηση του ΙΚΑ και χωρίς να μας καλύπτει ο θεσμικός ρόλος του σωματείου καταλάβαμε νωρίς ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούμε είναι να οργανώσουμε αυτόν τον αγώνα από τα κάτω, να αντισταθούμε συλλογικά ενάντια στο αφεντικό. Έτσι, συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία για τους/τις απλήρωτους-ες καθαριστές/στριες ΙΚΑ. Ένα κομμάτι αυτού του αγώνα συνέχισε να αφορά την διεκδίκηση των δεδουλευμένων με θεσμικά μέσα (επιθεώρηση εργασίας, δικαστήρια). Θέση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι τέτοιοι θεσμοί δεν είναι προς το συμφέρον μας, όμως η προσφυγή σ’ αυτούς είναι ένας ακόμη τρόπος πίεσης προκειμένου να πληρωθούμε και, γι’ αυτό δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η δύναμή μας δεν βρίσκεται ούτε στην επιθεώρηση εργασίας ούτε στα δικαστήρια. Αυτά υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα αφεντικά. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση μεταξύ των εργαζομένων, στη συλλογική αντίσταση απέναντι στα αφεντικά. Για αυτό το λόγο, παρεμβήκαμε σε χώρους εργασίας, προσεγγίσαμε εργαζομένους/ες και από άλλα ΙΚΑ που δουλεύουν υπό το ίδιο καθεστώς για να τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνες/οι απέναντι στο αφεντικό. Επίσης, οργανώσαμε μια μαζική παρέμβαση στο ΙΚΑ Ζωγράφου με στόχο να πιέσουμε το ΙΚΑ να κηρύξει έκπτωτο το Μουρτζή και μ’ αυτό τον τρόπο να πιέσουμε τον ίδιο με το φόβο της απώλειας της εργολαβίας. Εκεί, με την στήριξη συλλογικοτήτων και συντρόφων/φισσών αναδείξαμε τη συγκάλυψη του Μουρτζή από τη διοίκηση του ΙΚΑ (το συγκεκριμένο ΙΚΑ είχε ΄΄παραλείψει΄΄ να συμπεριλάβει στο φάκελο που έπρεπε να αποστείλει στα κεντρικά, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία, το χαρτί της εργατικής διαφοράς). Φυσικά, στις παρεμβάσεις μας, διοικητικοί υπάλληλοι, ανώτερα στελέχη και ”φιλόδοξοι” εργαζόμενοι συνεργάστηκαν για να μας σαμποτάρουν αλλά δυστυχώς (και) για εκείνους το θέμα δεν θα κλείσει εδώ. Μετά από 7 μήνες διεκδίκησης των δεδουλευμένων, παρέμβασης στους χώρους εργασίας, καλεσμένων παρεμβάσεων (ΙΚΑ Ζωγράφου, Ομονοίας), στις 5 Οκτώβρη πάμε το αφεντικό στα δικαστήρια. Γνωρίζοντας όμως, ότι αυτό που θα μας δικαιώσει είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και η οργάνωση ενάντια στα αφεντικά.
Παραστάσεις διαμαρτυρίας την εβδομάδα 2-8 Οκτώβρη πραγματοποίησαν αλληλέγγυες-οι στο Ιπποκράτειο Ιωαννίνων για την επανασπρόληψη απολυμένης εργαζόμενης. Είχαν προηγηθεί παραστάσεις διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα στις 29 και 30 Σεπτέμβρη. Δείτε σχετικά: ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Σε φυλάκιση 42 ημερών καταδικάστηκε ο 47χρονος άνεργος Στράτος Δασκαρόλης για την μη πληρωμή διοδίων πριν από μερικά χρόνια. Την ποινή την επέβαλε το πταισματοδικείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι ο 47χρονος αρνήθηκε να πληρώσει τα πρόστιμα (2.400), τα έξοδα της δίκης καθώς και τις ημέρες φυλάκισης του και οδηγήθηκε στην φυλακή. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε: ΕΔΩ.
Σε ανακοίνωση της η συλλογικότητα Ενεργοί άνεργοι αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: Αυτό είναι το πρόσωπο της σύγχρονης βαρβαρότητας, του καθεστώτος της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Ο 47χρονος Σ.Δ., άνεργος, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα διόδια και συνεπώς χρεώθηκε πρόστιμο, το οποίο και πάλι αδυνατούσε να αποπληρώσει. Αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 42 μέρες φυλάκιση. Ο ίδιος πριν την καταδίκη του δήλωσε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία τον έφερε η συγκεκριμένη περιπέτεια και ζήτησε την στήριξη όλων μας. Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο, καταδικάζουμε την απόφαση του δικαστηρίου και ζητάμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του. ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ!
24ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Παρασκευή 6 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), ενάντια στις απολύσεις και την απαξίωση του Ινστιτούτου την οποία μεθοδεύουν ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με νέα 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Οκτώβρη.
Σε απεργία κατήλθαν την Τρίτη 3 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν με αυτό τον τρόπο για το επαπειλούμενο λουκέτο του επικουρικού ταμείου τους ΕΔΟΕΑΠ. Με ελάχιστες εξαιρέσεις – για να επιβεβαιώνουν το κανόνα – η πλειονότητα των δημοσιογράφων, να θυμίσουμε στήριξε στα χρόνια της κρίσης – αλλά και διαχρονικά – όλα τα αντεργατικά μέτρα, ως μία συντεχνία που είναι διαπλεκόμενη με την εξουσία και τα αφεντικά.

Συνέχισαν και τον μήνα Σεπτέμβριο να “καλπάζουν” οι «ελαστικές» μορφές εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστημικού εργαλείου «Εργάνη». Περισσότερες από τις μισές προσλήψεις εργαζομένων κατά το διάστημα από 1 ως 30 Σεπτέμβρη έγιναν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής εργασίας, όπως αναδεικνύεται και από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη». Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μονιμοποίηση της τάσης των προσωρινών και «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, που για τους εργαζόμενους σημαίνει πετσοκομμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Συγκεκριμένα από τις 261.807 νέες προσλήψεις που έγιναν τον Σεπτέμβρη, οι 124.679 (47,62%) των προσλήψεων έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, οι 33.282 (12,71%) με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης και μόλις οι 103.846 (39,67%) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Συνολικά το πρώτο εννιάμηνο (Γενάρης – Σεπτέμβρης) του 2017, από τις νέες προσλήψεις που έγιναν, μόνο το 46,5% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις ανέρχονται στο 53,5%: Το 39,8% αφορούν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 13,7% με εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον 4.806 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική, ενώ ακόμα 1.840 συμβάσεις από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
Τέλος, ανοικτή επιστολή από τον διεθνή γραμματέα της CNT (Ισπανική Ομοσπονδία Εργατών). Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα από την επιστολή: Σε ορισμένα διεθνή φόρουμ, η CNT κατηγορείται ότι υποτίθεται ότι παίζουμε το παιχνίδι των εθνικιστών με την έκκλησή μας για γενική απεργία. Αυτό είναι κατανοητό. Όπως είπαμε κάπου αλλού, είναι μια λεπτή γραμμή που προσπαθούμε να την περπατήσουμε εδώ και είναι φυσιολογικό να χάνονται οι αποχρώσεις της στην απόσταση (ή στη μετάφραση). Είναι επίσης δύσκολο για εμάς και υπάρχουν πολλές εσωτερικές συζητήσεις/αντιπαραθέσεις σχετικά με τη στρατηγική μας, όπως θα περιμένατε σε μια ανοιχτή και πολυφωνική οργάνωση όπως η CNT. Μην κάνετε κανένα λάθος, ενώ αντιτασσόμαστε σταθερά στην καταστολή από ένα όλο και πιο αυταρχικό κράτος και τους φασιστές συμμάχους του, δεν υποστηρίζουμε καθόλου την εθνικιστική ατζέντα. Όλη αυτή την εβδομάδα υπήρξαν αμέτρητες διαδηλώσεις στην Καταλονία για την υπεράσπιση του σημερινού δημοψηφίσματος, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης … πείτε το όπως θέλετε. Η CNT δεν κάλεσε, ούτε υποστήριξε καμιά από αυτές. Στην πραγματικότητα, όπου οι σύντροφοι έχουν τοπική παρουσία, είναι απασχολημένοι με το να δυσκολεύουν τους εθνικιστές, φέρνοντας στο προσκήνιο τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας ήταν πολύ πρόθυμη να εισαγάγει κοινωνικές περικοπές πριν από λίγα χρόνια, κλπ. Αυτό, στην πραγματικότητα, αναφέρεται στην έκκλησή μας για γενική απεργία, σε μια πολύ παρόμοια διατύπωση. Σε τέτοιο βαθμό που η έκκληση για απεργία δεν απευθύνεται μόνο στην Καταλονία, το μόνο μέρος όπου, για προφανείς λόγους, η απεργία θα πραγματοποιηθεί στην πραγματικότητα. Όχι, το κείμενο καθιστά απολύτως σαφές ότι απευθύνεται σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος. Εννοείται ότι, σε αυτή την περίπτωση, για να επιτύχουμε τους στόχους μας ως τάξη, πρέπει να διαδώσουμε την αντίσταση παντού. Αυτή δεν πρέπει να είναι μια μάχη μεταξύ εθνών, αλλά μεταξύ των τάξεων. Μεταξύ ενός καταπιεστικού καθεστώτος και των φασιστών συμμάχων του (οι οποίοι είναι εξίσου μέρος του «λαού» όσο οποιοσδήποτε άλλος) και εκείνων από εμάς που αντιστέκονται υπέρ της ελευθερίας και της εξεγερμένης αξιοπρέπειας.
Εν τω μεταξύ κοινό ανακοινωθέν των CGT, CNT και Solidaritat Obrera σχετικά με την κατάσταση στην Καταλονία και μια εξήγηση για την έκκληση για Γενική Απεργία στις 3 Οκτώβρη. Ακολουθεί το ανακοινωθέν: Οι αναρχοσυνδικαλιστές δεν είναι απλώς παρακινητές. Πρέπει να συνδυάσουμε τις στρατηγικές μας και να μην εξαρτηθούμε από τα τραγούδια των σειρήνων των συγκρούσεων που οργανώνονται από άλλους. Ως ελευθεριακοί και ενεργό μέρος των συνδικάτων, των λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων της Καταλονίας, θα υπερασπιζόμαστε πάντα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού – ξεκινώντας από το δικό μας. Θεωρούμε ότι είναι μια βασική αρχή της συνομοσπονδίας, που επιτρέπει την ανθρώπινη συνύπαρξη σε ισότιμη βάση. Είμαστε σαφείς ότι οποιαδήποτε πλήρη χειραφέτηση θα είναι αδύνατη χωρίς πρώτα να εξαλειφθεί η οικονομική δομή που στηρίζει τον καπιταλισμό. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, οι συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης θα συνεχίσουν να συνθλίβονται από μια ισπανική και καταλανική ολιγαρχία, οι οποίες πάντοτε βγαίνουν σε πλήρη ισχύ για να επιβάλουν αντιεργατικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η CGT καταδικάζει την καταστολή του ισπανικού κράτους στον λαό της Καταλονίας επειδή αυτός επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT), ήδη πριν από τις κατασταλτικές ενέργειες που πραγματοποίησε η ισπανική κυβέρνηση στην Καταλονία αυτή την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, δήλωσε σε ένα ανακοινωθέν ότι θα υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων σε οποιοδήποτε μέρος με τα μέσα διαθέσιμες σε αυτήν. Τα γεγονότα που βλέπουμε στις καταλανικές πόλεις από τις πρώτες πρωινές ώρες είναι τυπικά για μια δικτατορία. Οι βάρβαρες, εντελώς δυσανάλογες επιθέσεις από τις δυνάμεις και τους οργανισμούς της καταστολής κατά ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού που επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, αποδεικνύει για άλλη μια φορά το δικτατορικό κράτος στο οποίο οι πολίτες έχουν βυθιστεί εδώ και χρόνια και θέτει σε κίνδυνο τη συνύπαρξη, και τις βασικές ελευθερίες όλων των ανθρώπων. Η CGT εκφράζει την απόλυτη απόρριψή της και εκφράζει την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της προς τον λαό της Καταλονίας, διότι τίποτα δεν δικαιολογεί την υπερβολική επιθετικότητα εναντίων ενός ειρηνικού πληθυσμού που υπερασπίζεται κάλπες και ψηφοδέλτια, ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να έχει για την ανεξαρτησία του εδάφους αυτού.