Ανακοίνωση της FAU σχετικά με την κράτηση αποστολής για την ειρήνη σε ξενοδοχείο και τη ματαίωση διαδήλωσης

More information [DE] [EN] [ES] [FR] [IT]
4 Ιουνίου, 10 π.μ, Ερμπίλ: Ολόκληρη η  αποστολή για την ειρήνη στο βόρειο Ιράκ σήμερα κρατείται στο ξενοδοχείο της με σκοπό την αποτροπή διαδήλωσης και συνέντευξης τύπου που είχαν οργανώσει στην αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στο Ερμπίλ. Την διεξαγωγή της διαδήλωσης και της συνέντευξης τύπου είχε προηγουμένως εγγυηθεί ένας κρατικός εκπρόσωπος.
Περίπου 30 Πεσμέργκα, οπλισμένοι με αυτόματα, αποτρέπουν την έξοδο της εξηνταμελούς αποστολής από το ξενοδοχείο της. Μόλις χθες (13/6), η αποστολή συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Αυτόνομης Ιρακινής Περιφέρειας του Κουρδιστάν (PDK), ο οποίος εγγυήθηκε την διεξαγωγή της διαδήλωσης. Αυτή τη στιγμή η καταστολή φαίνεται να είναι χαλαρή, αλλά κάθε κινητοποίηση εξακολουθεί να απαγορεύεται. Υπάρχουν εκπρόσωποι που παραμένουν υπό κράτηση.
Κατά τον Wolf Meyer, μέλος της διεθνής επιτροπής της FAU: «Οι πρακτικές της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι ανάξιες των επισήμων διεθνών σχέσεων και θυμίζουν περισσότερο μια Τουρκική δικτατορία παρά ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Μας συλλαμβάνουν, μας απελαύνουν, μας θέτουν υπό κράτηση- με την στήριξη και την ανοχή της Γερμανικής κυβέρνησης. Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, τον σεβασμό στο δικαίωμα μας να διαδηλώσουμε και την τήρηση των κοινών συμφωνηθέντων. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να τοποθετηθούν καθαρά πάνω στην παρούσα κατάσταση στο Ερμπίλ».  
https://www.iclcit.org/press-release-of-the-trade-union-fau-peace-delegation-detained-in-hotel-rally-prevented/